Trecerea de la un smartphone la un aparat foto dedicat este un pas important în călătoria oricărui fotograf – învăţând despre expunere şi compoziţie şi descoperind cum mici modificări ale setărilor pot avea un impact semnificativ asupra imaginilor finale.
În acest ghid de fotografiere pentru începători, vom reuni toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a realiza fotografii care atrag atenţia. Vom explora de ce ecosistemul Canon de aparate foto, obiective şi aplicaţii uşor de utilizat este ideal pentru începători şi vom explica principiile fundamentale ale fotografiei pentru a vă ajuta să vă duceţi creaţiile la nivelul următor.
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Noţiuni de bază despre fotografie
Aparatul foto şi obiectivele
Există două opţiuni atunci când vine vorba de trecerea de la un smartphone la un aparat foto dedicat. Modelele compacte, cum ar fi camera pentru vlogging Canon PowerShot V10, sunt uşoare şi portabile şi au un obiectiv fix, în timp ce aparatele foto cu obiective interschimbabile, cum ar fi EOS R100,EOS R50 şi EOS R10, vă oferă posibilitatea de a extinde gama de obiective. Majoritatea aparatelor cu obiective interschimbabile sunt livrate cu un obiectiv standard versatil, care este o opţiune excelentă pentru începători, dându-vă totodată posibilitatea să adăugaţi obiective noi în geantă pe măsură ce începeţi să experimentaţi şi vă îmbunătăţiţi abilităţile. Există o gamă de variante de obiective pentru diferite scenarii de fotografiere, aşa că aflaţi care obiectiv este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră înainte de a cumpăra şi, de asemenea, asiguraţi-vă că obiectivul este compatibil cu aparatul dumneavoastră foto folosind ghidul Canon de compatibilitate a obiectivelor.
Indiferent dacă doriţi să fotografiaţi în aer liber într-o dimineaţă ceţoasă sau în dormitor, lumina este esenţială pentru a surprinde rezultate de calitate pe măsura viziunii dumneavoastră creative. Aparatele foto au senzori mai mari decât smartphone-urile, ceea ce înseamnă că pot captura mai puţin zgomot şi detalii mai bune, în special în condiţii de lumină scăzută. Aparatele foto Canon utilizează două dimensiuni de senzor: APS-C şi full frame. Senzorii full frame sunt mai mari decât senzorii APS-C, dar mai mare nu înseamnă neapărat mai bun. Deoarece senzorii APS-C sunt mai mici, aparatele foto pot avea o construcţie mai compactă şi mai uşoară, fiind astfel ideale pentru fotografia stradală şi de călătorie. Dimensiunea mai mică a senzorului înseamnă, de asemenea, că subiecţii aflaţi la distanţă apar mai mari în cadru, ceea ce face aparatele foto APS-C ideale pentru fotografierea sporturilor şi a naturii sălbatice. Un senzor full frame are un câmp vizual mai larg, astfel încât un aparat full frame este ideal pentru peisaje panoramice, interioare arhitecturale ultralargi şi astrofotografie.
Aparatele foto Canon de nivel de bază dispun de funcţii performante, dar au totodată instrumente uşor de utilizat pentru începători, care vă ajută să găsiţi cele mai bune setări într-o serie de scenarii diferite. Interfaţa Canon populară Mod ghidat oferă explicaţii pe ecran pentru a vă ajuta să vă familiarizaţi rapid cu elementele de bază. Pictogramele şi imaginile vă ajută să înţelegeţi ce va face o funcţie şi puteţi naviga cu uşurinţă în interfaţă utilizând ecranul tactil sau butoanele. Modelul de bază Canon EOS R100 are un meniu alb cu ghiduri ale modurilor şi funcţiilor, care afişează informaţii utile despre modul sau funcţia selectată.
Accesaţi pagina de asistenţă pentru produse Canon şi căutaţi modelul dumneavoastră de aparat foto pentru a descărca manuale şi ghiduri de utilizare.
Expunerea şi modurile aparatului foto
În fotografie, există trei factori importanţi care afectează modul în care arată o imagine: dimensiunea deschiderii din obiectiv (diafragma), cât timp rămâne deschis obturatorul (timpul de expunere) şi cât de sensibil este senzorul la lumină (ISO). Aceştia alcătuiesc cele trei laturi ale aşa-numitului triunghi al expunerii. Dacă nu doriţi să creaţi intenţionat o imagine mai luminoasă sau mai întunecată, cele trei laturi trebuie să fie echilibrate – dacă schimbaţi un factor, trebuie să-i ajustaţi pe ceilalţi pentru a compensa.
Cu orice aparat foto nou, este o idee bună să vă familiarizaţi mai întâi cu selectorul de mod, aflat în partea superioară, deoarece acesta vă ajută să alegeţi cum să controlaţi expunerea.
A+ (Scenă inteligentă automată) este un mod complet automat care analizează scena şi alege setările optime. Modul SCN (scenă) alege automat setările de expunere pentru a se potrivi unui anumit subiect sau unei anumite scene, facilitând fotografierea de sporturi, oameni, artificii, prim-planuri şi multe altele când încă mai învăţaţi ce setări să alegeţi.
Modul P (Program) este, de asemenea, perfect pentru începători, deoarece aparatul foto va seta diafragma şi timpul de expunere, dar va lăsa alte setări în seama dumneavoastră. Modurile semiautomate TV (Prioritate timp de expunere) şi Av (prioritate diafragmă) vă oferă mai mult control creativ. După cum sugerează şi numele, cu Prioritate timp de expunere, selectaţi timpul de expunere, în timp ce aparatul foto reglează automat restul, ceea ce este util pentru sport şi natură sălbatică; cu Prioritate diafragmă, alegeţi diafragma, ceea ce este ideal pentru portrete şi fotografii cu peisaje. Modul M (Manual) vă va oferi control complet asupra setărilor aparatului foto, ceea ce puteţi încerca când înţelegeţi mai bine triunghiul expunerii.
Setări şi tehnici
Este uşor să vă adaptaţi setările de expunere pentru diferite scenarii, dar esenţial este să vă gândiţi la ceea ce doriţi să obţineţi. Pentru fotografia de natură sălbatică şi portret, o tehnică obişnuită este utilizarea unei diafragme mari (număr f-stop mic, cum ar fi f/1,8) pentru a crea o profunzime redusă a câmpului, estompând fundalul şi producând un efect bokeh (zone nefocalizate).
Pentru fotografia de sport şi acţiune, setarea unui timp scurt de expunere îngheaţă acţiunea, în timp ce panoramarea cu un timp lung de expunere poate fi utilizată pentru a estompa subiecţii şi a adăuga dramatism. Când vine vorba de ISO, o sensibilitate mai mare ar putea fi ideală pentru fotografierea cerului nocturn – în timp ce un ISO scăzut ar putea fi ales pentru a menţine niveluri de zgomot reduse într-un peisaj la răsărit.
Nivelul de alb (WB) este altă setare pe care o puteţi regla în imagini. Acesta controlează temperatura de culoare – cât de caldă sau de rece pare lumina ambiantă. Setarea Nivel de alb automat de pe aparatele foto din sistemul Canon EOS R va surprinde de obicei foarte bine culori fidele.
De asemenea, puteţi alege între modul manual (MF) şi focalizarea automată (AF). Sistemele de focalizare automată Canon sunt atât de uşor de utilizat, încât mulţi fotografi rareori trec la focalizarea manuală. Focalizarea manuală poate fi utilă, totuşi, dacă doriţi să vă familiarizaţi cu evidenţierea focalizării – un ajutor vizual care evidenţiază în culori marginile focalizate – pentru fotografia macro sau realizarea de imagini noaptea.
Dacă înregistraţi imaginile în format RAW, nu trebuie să vă faceţi griji dacă nu obţineţi rezultate perfecte, deoarece le puteţi edita mai târziu. Aceasta necesită software dedicat, cum ar fi software-ul Canon gratuit Digital Photo Professional, aşa că este ceva la care puteţi aspira pe măsură ce abilităţile dumneavoastră se dezvoltă.
Aplicaţii, software şi imprimante
Aparatele foto din sistemul Canon EOS R sunt, de asemenea, bine conectate, cu Bluetooth, Wi-Fi încorporat şi suita de aplicaţii Canon. Puteţi trimite imagini şi clipuri direct pe un smartphone sau o tabletă cu aplicaţia Canon Camera Connect şi puteţi totodată fotografia de la distanţă şi eticheta geografic fotografiile pentru a vă aminti exact unde au fost realizate. Aplicaţia image.canon este concepută pentru a transfera fotografiile şi filmele de pe aparatul foto în serviciile preferate de stocare în cloud, pe un calculator sau chiar Adobe Photoshop Lightroom.
Ecosistemul Canon include, de asemenea, cele mai bune imprimante foto pentru a crea fotografii fizice frumoase acasă sau în deplasare, o selecţie de tipuri de hârtie pentru fotografii şi proiecte creative, plus software pentru a vă ajuta să vă aduceţi fotografiile la viaţă.
Astfel, de ce să nu încercaţi să fotografiaţi un autoportret folosind aplicaţia Canon Camera Connect pentru a fotografia de la distanţă. Descoperiţi cum funcţionează focalizarea automată şi încercaţi diferite diafragme pentru a vedea cum vă afectează fundalul. Fotografiaţi un copil sau animal alergând în grădină şi jucaţi-vă cu fotografia cu mişcare. Modul Scenă sport este un bun punct de plecare pentru surprinderea acţiunii rapide – comutaţi la modul Tv pentru a crea neclaritate de mişcare sau încercaţi panoramarea pentru fundaluri estompate. Testaţi-vă noile abilităţile fotografiind pe timp de noapte în modul Scenă nocturnă sau P şi reglaţi sensibilitatea ISO pentru a vedea diferenţa pe care o face. Odată ce v-aţi familiarizat cu noţiunile de bază, oportunităţile creative sunt nelimitate.
- Adobe, Lightroom şi Photoshop sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite şi/sau în alte ţări.
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R100
Creaţi amintiri perfecte la calitate excepţională cu acest aparat foto EOS R intuitiv, care este întotdeauna pregătit. -
Aparate foto mirrorless
EOS R50
Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat. -
Aparate foto mirrorless
EOS R10
Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C. -
Aparate foto mirrorless
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
Aparate foto mirrorless
EOS R7
Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor.