NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Fiţi creativ cu fotografia bokeh

Nimic nu se compară cu un efect bokeh autentic! Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a crea o neclaritate de fundal plăcută, beneficiind de recomandările noastre principale pentru obiective, setări şi tehnici pe care le puteţi încerca.
Un portret slab luminat al unei femei pe un fundal cu efect bokeh circular distinctiv în culorile alb şi albastru pal.

Termenul „bokeh” este un cuvânt japonez care înseamnă „estompare” şi este utilizat pentru a descrie aspectul zonelor nefocalizate ale unei fotografii. Bokeh – pronunţat în general astfel încât să rimeze cu „OK” – este cel mai vizibil în fotografiile cu o mulţime de detalii mici şi luminoase, de exemplu, stâlpii de iluminat noaptea. Însă acest efect nu se referă doar la detaliile circulare îndrăzneţe, ci şi la calitatea oricăror porţiuni neclare ale unei imagini.

Ce este fotografia bokeh? Fotografierea astfel încât să includem aceste zone neclare reprezintă unul dintre cele mai atractive efecte pe care le putem folosi în fotografie. Ne permite să dizolvăm elementele înghesuite şi care distrag atenţia, atrage privirea asupra porţiunilor importante ale imaginii şi transformă detalii nenecesare în culori şi nuanţe diafane încântătoare.

O femeie traversează un drum noaptea, cu maşini şi semafoare estompate în fundal, imagine realizată cu un aparat Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Atunci când sunt nefocalizate, punctele de lumină se transformă într-un efect bokeh circular frumos. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 85 mm, 1/125 s, f/2,2 şi ISO 8000.

Un prim-plan al unei pânze de păianjen, detaliile fiind accentuate de frunzişul neclar din fundal.

Simpla estompare a fundalului nu este de ajuns; trebuie să alegeţi un fundal care va arăta interesant şi eventual mai îndrăzneţ atunci când este estompat. Verdeaţa oferă adesea rezultate bune. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/256 s, f/3,2 şi ISO 100.

Din aceste motive, bokeh este de multă vreme unul dintre cele mai puternice trucuri vizuale din arsenalul unui fotograf. În prezent, smartphone-urile cu două obiective sunt capabile să imite efectul bokeh, însă numai cu ajutorul software-ului. Obiectivele şi senzorii mici ai smartphone-urilor fac imposibilă obţinerea profunzimii reduse a câmpului de care aveţi nevoie pentru un efect bokeh natural. Acesta este un efect optic care poate apărea în mod autentic numai cu obiectivele mai rapide şi senzorii mai mari ai aparatelor foto dedicate, iar nimic nu se compară cu efectul real.

Aparatele foto full frame, precum Canon EOS R8 şi EOS R6 Mark II, sunt ideale pentru fotografia bokeh, dar aparatele în format APS-C, cum ar fi Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 şi EOS R7, pot fi, de asemenea, foarte eficiente.

Vom analiza câteva dintre principalele tehnici, abilităţi de fotografiere şi echipamente de care aveţi nevoie pentru a obţine fotografii uimitoare, capturând un efect bokeh plăcut.

Cele mai bune obiective pentru efectul bokeh

Un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM.

Un obiectiv cu o deschidere maximă largă a diafragmei precum Canon RF 50mm F1.8 STM poate transforma fundalurile într-un frumos efect bokeh diafan. Remarcaţi şi că lamelele vizibile în obiectiv în această fotografie produc o deschizătură rotundă, care stabileşte în mare parte forma efectului bokeh.

Pentru a surprinde un efect bokeh atractiv, aveţi nevoie de un obiectiv „rapid”, adică unul cu o diafragmă maximă mare, de preferat f/2,8 sau mai mare (număr f mai mic). Acesta este unul dintre principalele motive pentru care să includeţi un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă în geanta cu echipamente, chiar dacă distanţa focală este cea acoperită de zoomul integrat.

Obiectivele rapide cu o distanţă focală de 50 mm sau mai mare sunt, în general, cele mai bune pentru fotografia bokeh, deoarece estomparea fundalului poate fi mai dificilă cu obiectivele grandangulare. Acest lucru se datorează faptului că distanţele focale mai scurte produc o profunzime mai mare a câmpului la orice distanţă de focalizare şi diafragmă, astfel încât mai mult din scenă, din prim-plan până în fundal, va fi redat clar şi veţi obţine un efect bokeh diminuat.

Printre cele mai bune variante de obiective bokeh accesibile se numără şi Canon RF 50mm F1.8 STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM. Dar nu excludeţi obiectivele grandangulare. Atât RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, cât şi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM funcţionează foarte bine pentru crearea unui fundal bokeh în fotografia de prim-plan, pe măsură ce profunzimea câmpului se micşorează la distanţele de focalizare mai mici.

Pentru prim-planuri extreme, o distanţă focală foarte mică oferă o profunzime foarte redusă a câmpului, maximizând potenţialul pentru bokeh, astfel încât capacităţile macro de 0,5x ale obiectivelor RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM intră în acţiune. Obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM este, de asemenea, o opţiune bună pentru a vă apropia foarte mult de subiectul principal dintr-o scenă şi pentru a-l izola pe un fundal neclar, dar extins, datorită câmpului său vizual foarte larg. Aceasta poate adăuga încă un element creativ.

În general, un obiectiv cu mai multe lamele ale diafragmei produce un efect bokeh circular mai atractiv, deoarece fiecare punct de lumină defocalizată oglindeşte forma diafragmei. Acest lucru contează mai puţin dacă fotografiaţi cu obiectivul larg deschis, adică la diafragmă maximă (cel mai mic număr f), când deschiderea va fi oricum de formă circulară, însă nu veţi face acest lucru întotdeauna. Puteţi afla câte lamele are obiectivul dumneavoastră căutându-i specificaţiile pe site-ul web Canon. Şapte lamele sunt ideale pentru un efect bokeh atractiv, dar nouă sunt şi mai bune. Ambele obiective macro menţionate mai sus au nouă lamele pentru diafragmă, în timp ce celelalte au şapte.

Cu selectorul Canon util comod de obiective puteţi să personalizaţi recomandările de obiective în funcţie de aparatul dumneavoastră foto şi de genul de fotografie dorit.

Cele mai bune setări ale aparatului foto pentru obţinerea efectului bokeh

Ecranul LCD al aparatului Canon EOS R6, pe care se văd setările din modul prioritate de diafragmă.

Modul prioritate de diafragmă vă dă posibilitatea să setaţi o diafragmă mare pentru o profunzime redusă a câmpului, ceea ce ne trebuie pentru un efect bokeh puternic în fundal.

Un portret de aproape al unui terrier Airedale, perfect focalizat, cu fundalul din spatele lui estompat.

Fotografierea cu diafragmă mare deschisă la f/1,8 înseamnă că profunzimea câmpului va fi foarte mică, aşa că focalizarea trebuie să fie perfectă. Un aparat foto precum EOS R10 ajută cu adevărat aici, deoarece focalizarea sa automată poate recunoaşte oameni, vehicule şi animale, cum ar fi pisici, câini şi păsări. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 100.

Alegerea diafragmei are o influenţă importantă asupra aspectului efectului bokeh din fotografiile dumneavoastră. Cu cât este mai mare diafragma (respectiv cu cât este mai mic numărul f), cu atât mai mică va fi profunzimea câmpului, ceea ce înseamnă, la rândul său, că fundalul va deveni mai estompat. Aşadar, încercaţi să fotografiaţi cu modul prioritate de diafragmă (Av) sau manual şi selectaţi o diafragmă mare (număr f mic).

În modul prioritate de diafragmă (Av) puteţi şi să setaţi sensibilitatea ISO la automat, aşa că îl puteţi folosi pentru a vedea dacă timpul de expunere este suficient de scurt pentru necesităţile dumneavoastră. Alternativ, în modul manual (M) cu ISO automat, puteţi seta atât diafragma, cât şi timpul de expunere, apoi puteţi lăsa aparatul să calculeze sensibilitatea ISO corectă. Esenţial este să alegeţi o deschidere largă a diafragmei şi un timp de expunere suficient de mic pentru a vă asigura că zonele focalizate ale imaginii sunt clare atunci când ţineţi aparatul în mână (încercaţi, de exemplu, 1/200 s).

Reglaţi distanţa pentru un efect bokeh mai bun

Prim-plan cu o libelulă darter stând pe un fir de iarbă, realizat cu un obiectiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Obiectivele accesibile RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM au toate o capacitate macro de 0,5x, astfel că obiectele mici vor fi reproduse la jumătate din mărimea naturală pe senzorul aparatului când se fotografiază la cea mai scurtă distanţă focală disponibilă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM la 1/250 s, f/3,5 şi ISO 100.

Un terrier Jack Russell se uită spre dreapta, cu un cireş în floare estompat în fundal, imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Toate aceste obiective oferă, de asemenea, o profunzime foarte redusă a câmpului, permiţând un efect bokeh omogen şi difuz al zonelor defocalizate, în timp ce stabilizatoarele optice de imagine ajută la menţinerea imaginii fără neclarităţi cauzate de mişcare, contracarând mişcarea aparatului la fotografierea cu aparatul în mână. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/85 s, f/2 şi ISO 400.

Mărirea distanţei dintre subiect şi fundal va estompa şi mai mult fundalul. Un alt factor este distanţa dintre subiect şi aparatul foto. Cu cât ţineţi obiectivul mai aproape de subiect, cu atât mai mică va fi profunzimea câmpului. Acest lucru înseamnă că zonele din fundal vor fi nefocalizate mai repede. Pentru a estompa o porţiune mai mare din imagine, mutaţi subiectul mai aproape de aparat şi mai departe de fundal.

Setaţi cea mai bună distanţă focală pentru efectul bokeh

Un portret al unei femei cu ruj roz aprins şi părul strâns într-o coadă împletită, pe un fundal estompat.

Efectul bokeh este adesea un ingredient esenţial al portretelor de efect. De obicei, veţi dori să acordaţi toată atenţia vizuală subiectului pe care îl fotografiaţi. Crearea unui fundal neclar defocalizat este modul perfect de izolare a acestuia în scenă, eliminând un fundal prea încărcat, care distrage atenţia, şi înlocuindu-l cu un efect bokeh frumos. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/2500 s, f/1,8 şi ISO 100.

O distanţă focală mai mare produce o profunzime mai redusă a câmpului, care, la rândul său, poate avea ca rezultat o estompare mai accentuată a fundalului. Acesta este motivul pentru care teleobiectivele cu zoom pot fi utilizate foarte eficient pentru a izola un subiect şi a transforma fundalul într-o zonă estompată, fără detalii. De exemplu, obiectivul Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM poate produce un fundal bokeh excelent dacă îl utilizaţi spre capătul lung al intervalului său de zoom, chiar dacă diafragma este mai mică (număr f mai mare) la acea lungime. Aşadar, dacă doriţi să intensificaţi estomparea şi efectul bokeh, faceţi câţiva paşi în spate şi măriţi imaginea (sau schimbaţi obiectivul), lungind distanţa focală.

Cum să creaţi un efect bokeh în prim-plan

Un băieţel cu vestă cafenie şi papion, stând lângă un zid acoperit cu iederă, ţine în mână o cutie deschisă cu un inel.

Fotografiind aproape de zidul de iederă, putem surprinde frunze estompate în partea stângă a cadrului pentru o senzaţie mai puternică de adâncime. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/160 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un băieţel cu vestă bej şi cizme de cauciuc albastru aprins alergând printr-o poiană din pădure.

Un unghi jos al aparatului foto precum acesta vă permite nu doar să estompaţi solul din faţa subiectului, ci şi să „împingeţi” fundalul mai departe pentru un efect bokeh de fundal mai puternic. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/500 s, f/1,8 şi ISO 100.

În general, ne gândim la efectul bokeh în principal ca la un motiv estetic de fundal, însă poate fi utilizat eficient şi în prim-planul cadrului. Alcătuind compoziţia astfel încât să includeţi detalii nefocalizate în prim-plan, puteţi atrage atenţia către subiectul focalizat clar. Acest lucru poate să însemne apropierea aparatului de frunze sau coborârea acestuia aproape de sol, astfel încât să încadraţi prim-planul estompat. Detalii blânde precum acestea adaugă adâncime unei scene şi reprezintă o modalitate excelentă de a aduce culori îndrăzneţe, estompate în compoziţie.

Cum să creaţi efectul bokeh în video

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Adâncimea este esenţială şi în compoziţia video, deoarece ajută privitorul să se orienteze în scenă. Includerea unor detalii nefocalizate în prim-planul şi fundalul unei scene reprezintă un mod excelent de a creşte senzaţia de adâncime şi de a atrage atenţia în cadru. Mai mult, detaliile bokeh arată la fel de frumos în video precum în fotografii, având în plus şi capacitatea de a se mişca. Farurile maşinilor, luminiţele decorative şi alte puncte de lumină puternică arată deosebit de frumos când sunt estompate şi devin puncte sclipitoare cu un efect bokeh îndrăzneţ.

Cum să adăugaţi detalii bokeh îndrăzneţe

Un bărbat fotografiază o pisică tărcată portocalie printr-un şirag de luminiţe transparente de Crăciun.

Această tehnică simplă poate fi realizată şi cu luminiţe colorate sau chiar cu decoraţiuni de Crăciun.

Un portret al unei pisici cu luminiţe colorate nefocalizate în fundal.

Încercaţi să includeţi luminiţe decorative în fundalul fotografiilor pentru detalii bokeh splendide.

Unul dintre cele mai curajoase moduri de a folosi efectul bokeh în fotografie este să includeţi puncte mici de lumină puternică pe un fundal întunecat sau în lumină redusă. Acesta este un efect captivant pe care îl puteţi găsi în tot felul de circumstanţe, precum soarele care străluceşte printre frunzele unui copac, o stradă aglomerată după lăsarea întunericului, un carusel colorat sau lumânările de pe un tort. Dacă doriţi să încercaţi şi dumneavoastră acest efect, încercaţi să folosiţi un şirag de luminiţe. Aşezaţi-le în fundalul cadrului, în prim-plan sau ambele simultan. Când sunt nefocalizate, luminiţele decorative se transformă în cercuri atractive cu efect bokeh.

Cum să obţineţi forme personalizate ale efectului bokeh

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Atunci când fotografiaţi cu obiectivul larg deschis (la diafragma maximă), ar trebui să obţineţi un efect bokeh rotund în imagine, deoarece deschiderea este rotundă. Altfel, forma efectului bokeh este determinată de numărul lamelelor diafragmei din obiectiv; în general, cu cât sunt mai multe lamele, cu atât diafragma rămâne mai circulară când se deschide, iar efectul bokeh este la fel de circular. În practică, acest lucru înseamnă de obicei că detaliile bokeh sunt circulare sau hexagonale; dacă doriţi să vedeţi ce formă va avea efectul bokeh, scoateţi obiectivul de pe aparat, ţineţi-l la lumină şi priviţi prin el.

Dar nu v-ar plăcea să daţi dovadă de creativitate şi să schimbaţi forma efectului bokeh? Puteţi face acest lucru decupând un tipar de orice formă şi fixându-l în partea din faţă a obiectivului. În acest videoclip, o simplă bucată de carton transformă efectul bokeh într-o mulţime de steluţe şi fulgi de zăpadă coloraţi.

Încercaţi acum: fotografiaţi o natură moartă cu efect bokeh

Un blat de masă cu o oglindă înconjurată de folie, cu o cutie luminoasă într-o parte şi un aparat Canon EOS R6 pregătit să fotografieze un trandafir galben.

Acesta este un mod foarte simplu şi eficient de a experimenta cu efectul bokeh acasă, folosind toate sfaturile din articol.

Un trandafir galben fotografiat pe o suprafaţă reflectorizantă, cu detalii nefocalizate în jur.

Folia mototolită reflectă lumina lămpii în detalii luminoase împrăştiate, care produc un frumos efect bokeh circular când sunt estompate. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/640 s, f/1,8 şi ISO 100.

Am văzut că punctele de lumină nefocalizate creează un efect bokeh atractiv dacă fotografiaţi cu setările potrivite. Iată o configurare simplă pe care o puteţi încerca acasă pentru a crea o natură moartă cu efect bokeh. Aşezaţi un obiect pe o suprafaţă de oglindă, apoi aşezaţi o folie mototolită în fundal (nu foarte mototolită; este suficient să o şifonaţi puţin, astfel încât să împrăştie lumina în loc să o reflecte pur şi simplu). Aranjaţi o lampă deasupra foliei şi folosiţi o a doua sursă de lumină pentru a ilumina subiectul (noi am folosit un panou LED, dar puteţi alege şi o simplă lampă). Aşezaţi aparatul aproape de subiect, setaţi modul prioritate de diafragmă (Av), folosiţi o deschidere largă a diafragmei – preferabil în jur de f/1,8 – şi fotografiaţi dintr-un unghi jos pentru a captura un splendid efect bokeh estompat.


Articol scris de James Paterson şi Matthew Richards

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R7

    Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R10

    Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
  • Obiectiv grandangular

    RF 16mm F2.8 STM

    Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ.
  • Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente.
  • OBIECTIVE CANON

    RF 28mm F2.8 STM

    Un obiectiv plat şi subţire pentru fotografia stradală şi de călătorie, cu o distanţă focală versatilă de 28 mm şi diafragmă rapidă maximă de f/2,8.
  • Obiectiv standard

    RF 50mm F1.8 STM

    Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.
  • Obiective RF

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor.
  • Obiective RF-S

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Un obiectiv cu zoom de la grandangular la teleobiectiv pentru seria EOS R APS-C, perfect pentru călătorii, natură sălbatică, sport şi stil de viaţă.
  • Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Controlul expunerii

    Familiarizaţi-vă cu setările pentru diafragmă, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO.

  • TEHNICI DE ILUMINARE

    Fotografierea în condiţiile de lumină disponibile

    Aflaţi cum puteţi găsi şi capta cea mai bună lumină pentru a îmbunătăţi aspectul fotografiilor dumneavoastră.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Cum să vă iniţiaţi în fotografie

    Doriţi să avansaţi de la smartphone la un aparat foto? Ghidul nostru de fotografiere pentru începători are tot ce vă trebuie pentru a începe.

  • PROIECTE LA DOMICILIU

    Creaţi efecte bokeh personalizate

    Un mod simplu şi ingenios de a adăuga forme bokeh personalizate, precum inimi şi stele, în imaginile dumneavoastră.