TEHNICI VIDEO

Cum să creaţi o poveste video

10 sfaturi şi trucuri pentru a înregistra toate materialele video de care aveţi nevoie pentru a crea propriile filme scurte.
O fotografie de sus a unui aparat foto Canon EOS R50, unui microfon extern şi unui mâner tip trepied pe un fundal roz din lemn, înconjurate de materiale de artizanat.

Indiferent dacă sunteţi un documentarist aventuros, un vlogger de produse sau bucătar pe reţelele sociale, este important să ştiţi cum să creaţi o poveste video. Realizarea de filme se învârte în jurul construirii unei naraţiuni, indiferent că destinaţia este TikTok sau marele ecran.

Aşadar, cum realizaţi o poveste video convingătoare? Mai întâi, aveţi nevoie de echipamente pe măsura creativităţii dumneavoastră. Aparatele foto Canon din sistemul EOS R sunt create cu gândul la operatorii hibrizi din ziua de azi. Modelul Canon EOS R50, de exemplu, este uşor şi simplu de manevrat, dar beneficiază de înregistrare 4K supraeşantionată, precum şi de o gamă de caracteristici video profesionale care vă ajută să creaţi conţinut de calitate superioară, inclusiv filmare cu încetinitorul la 120 cps, un ecran tactil cu unghi variabil şi focalizare automată Dual Pixel CMOS AF II.

Cu toate acestea, calitatea şi profesionalismul filmărilor dumneavoastră depind şi de abilităţile şi tehnicile potrivite. Iată 10 sfaturi pentru crearea unei poveşti video captivante de la început până la sfârşit.

  1. Planificaţi filmarea
  2. Stabiliţi cadrul
  3. Asiguraţi stabilitatea
  4. Focalizaţi pe detalii
  5. Încercaţi perspective diferite
  6. Regândiţi-vă compoziţia
  7. Jucaţi-vă cu viteza şi timpul
  8. Înregistraţi sunet mai clar
  9. Creaţi suspans
  10. Distraţi-vă, dar păstraţi-vă concentrarea

1. Planificaţi filmarea

Mâini care pun un aparat foto Canon EOS R50 într-o geantă neagră pentru aparate foto.

Canon EOS R50 este incredibil de compact pentru un aparat foto cu o performanţă video atât de puternică. Astfel, este instrumentul perfect pentru crearea de conţinut, deoarece este suficient de uşor pentru a-l lua oriunde.

Planificându-vă filmarea, vă puteţi asigura că înregistraţi toate materialele video necesare. Luaţi notiţe despre ce vreţi să arătaţi şi cum puteţi aborda acest lucru sau alcătuiţi un panou de editare brut, care organizează filmarea în minte înainte să vă apucaţi de lucru.

De asemenea, vă ajută să vă gândiţi cum vreţi să arate filmarea şi ce impresie să creeze. Un aparat foto Canon precum EOS R50 dispune de o serie de profiluri de culoare pentru o estetică superbă. Experimentaţi cu aceste setări înainte de a decide atmosfera dorită pentru filmare.

Este important şi să vă pregătiţi echipamentul înainte de filmare: încărcaţi bateriile, curăţaţi obiectivele şi formataţi cardurile de memorie.

În sfârşit, asiguraţi-vă că aţi conectat smartphone-ul sau tableta la aplicaţia Canon Camera Connect – aceasta vă permite să reglaţi setările de la distanţă şi să transferaţi rapid filmări din aparatul foto.

2. Stabiliţi cadrul

O femeie într-o haină maro pufoasă stă cu o umbrelă în mână pe o stradă pietruită lângă vitrine iluminate. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R50.

Experimentaţi cu profunzimea câmpului pentru a izola subiectul sau a-l poziţiona în mediul său înconjurător. Multe dintre obiectivele RF şi RF-S de la Canon oferă deschideri maxime largi ale diafragmei pentru fundaluri estompate şi neclare, dar puteţi include împrejurimi cu o profunzime mai mică a câmpului pentru a oferi context. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 45 mm, 1/40 s, f/6,3 şi ISO 3200.

Un profil al unei femei cu o haină maro pufoasă care ţine mâna la ochelari. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R50.

Vă puteţi baza pe focalizarea automată inteligentă Dual Pixel CMOS AF II de la Canon pentru a vă asigura că faţa subiectului este întotdeauna focalizată clar, folosind urmărirea feţei şi a ochilor. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/500 s, f/4,5 şi ISO 800.

Când filmaţi la locaţie, stabiliţi contextul luând cadre largi cu împrejurimile. Combinaţi-le cu detalii şi prim-planuri extreme ale mediului. Deplasaţi-vă prin scenă şi evitaţi să filmaţi din aceeaşi poziţie. Încercaţi să filmaţi cel puţin 10 secunde pentru fiecare clip pentru aceste cadre de început, pe care le puteţi decupa apoi după bunul plac la editare.

Dacă filmaţi alte persoane, prezentaţi personajele principale arătând detalii cu locul unde se află şi ce fac. Realizaţi diferite clipuri cu subiecţii în acţiune şi încercaţi compoziţii şi stiluri de iluminare neobişnuite.

3. Asiguraţi stabilitatea

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Pentru evitarea tremurului în filmări şi pentru a vă asigura că acestea arată profesionist, este important să susţineţi aparatul foto şi obiectivul. Susţineţi aparatul cu ambele mâini şi lipiţi coatele de corp.

Pentru filmări mai stabile cu aparatul în mână, Canon EOS R7 dispune de stabilizare integrată a imaginii (IBIS) cu deplasarea senzorului, care poate asigura o compensare echivalentă cu până la 8 stopuri a mişcării aparatului, în funcţie de obiectivul utilizat. Canon EOS R50 dispune şi de o tehnologie integrată pentru reducerea la minimum a mişcării aparatului în timp ce filmaţi. Movie Digital IS – ilustrat în videoclipul de mai sus – asigură filmări fluide şi clare cu aparatul în mână.

Puteţi utiliza şi un obiectiv cu stabilizare internă, precum Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Acest obiectiv accesibil cu zoom dispune de un stabilizator optic de imagine echivalent cu 4,5 stopuri pentru a realiza filmări clare cu aparatul în mână, precum şi de un interval de zoom versatil pentru a surprinde o varietate de cadre.

4. Focalizaţi pe detalii

Izolarea unor elemente specifice folosind prim-planuri atrage interesul. Obiectivele cu zoom Canon RF şi RF-S vă pot ajuta să vă apropiaţi cât mai mult posibil pentru a face subiecţii să pară mai mari în cadru, în timp ce îi izolaţi artistic de fundal.

De asemenea, puteţi utiliza un obiectiv macro cu distanţă focală fixă precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, care vă permite să focalizaţi asupra fiecărui detaliu, chiar şi la distanţe scurte. Un obiectiv macro cu focalizare de aproape este deosebit de util pentru conţinut cu produse, mâncare sau de frumuseţe, deoarece spectatorii vor dori să vadă detaliile complexe.

EOS R50 dispune de corecţia variaţiei distanţei focale, demonstrată în videoclipul de mai sus, care menţine unghiul de vizualizare în timp ce modifică focalizarea, asigurând că atenţia rămâne acolo unde vă doriţi şi oferind o imagine mai naturală şi profesională.

5. Încercaţi perspective diferite

Un aparat foto Canon EOS R50 cu un microfon ataşat este ţinut de un suport vertical, cu obiectivul orientat în jos. Pe ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului se vede o tigaie.

Ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului Canon EOS R50 vă oferă flexibilitatea de a fotografia sau filma aproape din orice unghi.

Un bărbat se uită la ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului Canon EOS R50 pe care îl ţine în mână pentru a filma o farfurie cu mâncare.

Ecranul tactil cu unghi variabil vă permite şi să verificaţi compoziţia şi expunerea când înregistraţi cu aparatul în mână.

Surprindeţi-vă subiecţii din unghiuri neobişnuite pentru a da un plus de dinamism videoclipului. Nu toate cadrele funcţionează, dar nu veţi şti până nu încercaţi. Schimbaţi-vă perspectiva găsind un loc aflat deasupra subiectului şi filmând de sus sau aşezaţi-vă pe sol şi filmaţi de jos.

Schimbarea perspectivei vă ajută şi cu relatarea narativă, de exemplu, puteţi filma dintr-un unghi jos pentru a arăta că persoana din cadru are putere sau domină spectatorul.

De asemenea, puteţi schimba perspectiva folosind obiectivele. Dacă filmaţi dincolo de subiectul din prim-plan, selectaţi un punct de focalizare specific pentru a menţine fundalul clar în timp ce introduceţi un efect uşor estompat, cinematografic, în prim-plan. Puteţi obţine acest lucru închizând deschiderea diafragmei. Un obiectiv RF cu o deschidere maximă a diafragmei, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, oferă o profunzime incredibil de mică a câmpului şi o estompare uşoară, pentru un efect cinematografic.

6. Regândiţi-vă compoziţia

Un aparat foto Canon EOS R10 aşezat pe un trepied între balustrade curbate pentru a filma o femeie în depărtare.

Liniile de compoziţie proeminente, cum ar fi aceste balustrade curbate, ghidează privitorul de la prim-plan până la fundal. Amplasarea aparatului foto într-o poziţie joasă maximizează acest efect.

Gândiţi-vă cum să vă poziţionaţi cel mai bine elementele în cadru. În general, abordările testate şi încercate ale compoziţiei, precum regula treimilor şi liniile conducătoare, funcţionează bine. Încercaţi şi alte perspective, însă. De exemplu, folosiţi simetria pentru a crea cadre alternative. Poate fi ceva simplu, de exemplu, să faceţi un pas la stânga sau la dreapta, să repoziţionaţi aparatul mai sus sau mai jos, să vă ghemuiţi sau să vă întindeţi pe jos.

Dacă găsiţi o compoziţie anume care funcţionează pentru subiectul dumneavoastră, rafinaţi-o şi creaţi o versiune proprie pentru a oferi un aspect distinctiv materialului filmat. Mulţi realizatori de film au dobândit recunoaştere pentru stilul lor de compoziţie, aşa că merită să experimentaţi cu reguli diferite – şi cu felul în care pot fi încălcate – pentru a comunica atmosfera filmului şi a vă crea un stil personal.

7. Jucaţi-vă cu viteza şi timpul

Salturile în cadru sunt utile pentru a adăuga ritm filmului dumneavoastră. Filmaţi secvenţe similare din acelaşi unghi, apoi săriţi între diferite părţi ale fiecărei secvenţe pentru a face tranziţia de la un moment la altul.

O modalitate excelentă de a filma acţiunea este să înregistraţi la rate de cadre ridicate. Filmarea în Full HD la 120 cps cu EOS R50 vă permite să creaţi efecte de mişcare cu încetinitorul şi să surprindeţi fiecare moment când redaţi videoclipul la viteza normală.

De asemenea, puteţi încerca să atrageţi spectatorul cu o secvenţă cu redare accelerată pentru a comprima o acţiune mai lentă în clipuri mai scurte sau să creaţi un haiku video.

8. Înregistraţi sunet mai clar

O femei care ţine un aparat foto Canon cu un microfon stereo DM-E1, filmând un bărbat cu un burghiu.

Sunetul este incredibil de important atunci când creaţi o poveste video, aşa că este o idee bună să investiţi într-un microfon extern precum microfonul stereo Canon DM-E1.

Calitatea sunetului este la fel de importantă ca imaginea, îmbunătăţind povestea video prin oferirea de context şi crearea de atmosferă. Majoritatea aparatelor foto au un microfon încorporat care poate înregistra sunet, dar veţi capta un sunet mai bun cu un microfon extern, precum microfonul stereo Canon DM-E1 sau microfonul stereo DM-E100.

Asocierea aparatului foto cu un obiectiv Canon STM, precum Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, este o alegere excelentă când înregistraţi sunet, deoarece motorul STM (secvenţial) oferă o mişcare lină şi silenţioasă la focalizare.

9. Creaţi suspans

Este important să includeţi elemente de tensiune vizuală, în special când videoclipul se apropie de final. Faceţi acest lucru folosind o gamă de cadre, de la prim-planuri extreme la cadre largi. Reîncadrarea aparatului foto de pe un subiect neutru la scena finală principală este o modalitate bună de a trece filmul în ultima etapă.

Păstraţi cadrele scurte pentru a crea suspans. Reţineţi că puteţi scurta oricând un clip mai lung, aşa că încercaţi să înregistraţi câteva secunde de material suplimentar înainte şi după conţinutul dorit.

10. Distraţi-vă, dar păstraţi-vă concentrarea

Deşi e o idee bună să filmaţi puţin mai mult decât este necesar, e uşor să vă lăsaţi purtaţi de val şi să filmaţi mult mai mult decât trebuie, aşa că încercaţi să rămâneţi obiectiv şi să aveţi un scop. Veţi fi recunoscător mai târziu când începeţi să editaţi şi nu trebuie să treceţi prin foarte mult material nenecesar.

În cele din urmă, distraţi-vă în timp ce realizaţi filmele şi reţineţi că, uneori, lucrurile nu merg aşa cum aţi planificat, dar puteţi învăţa multe din aceste situaţii. Povestea dumneavoastră conţine o parte a personalităţii dumneavoastră, aşa că simţiţi-vă bine în timp ce filmaţi.

Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe

  • TEHNICI VIDEO

    Daţi viaţă poveştilor dumneavoastră cu ajutorul filmărilor

    Joel Santos, realizator de documentare premiat şi ambasador Canon, îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi privind povestirile în format video.

  • VIDEOCLIP

    Sfaturi pentru a vă îmbunătăţi videoclipurile pentru reţelele sociale

    Patru creatori discută despre caracteristicile unui conţinut excelent şi cum să iasă în evidenţă online.

  • VLOGGING

    Crearea de conţinut cu EOS R50

    Duceţi-vă feedurile de pe reţelele sociale la următorul nivel cu Canon EOS R50.

  • TEHNICI VIDEO

    Sfaturi pentru filmarea pe timp de noapte

    Deschideţi o lume complet nouă a creativităţii cu ghidul nostru de filmare pe timp de noapte.