În contextul în care reţelele sociale sunt indiscutabil axate pe videoclipuri, cum vă puteţi face conţinutul să iasă în evidenţă? Pentru început, trebuie să folosiţi uneltele potrivite, iar aparatul de fotografiat este un factor cheie pentru calitatea filmărilor. Dacă folosiţi un smartphone, trecerea la un aparat foto precum Canon EOS R50 ar fi un mare pas înainte.
Conceput pentru crearea de conţinut, EOS R50 vă permite să vă exprimaţi în moduri noi. Puteţi produce videoclipuri 4K şi sunet de calitate superioară şi puteţi utiliza obiectivele RF şi RF-S pentru a modela aspectul conţinutului. De asemenea, puteţi utiliza o serie de funcţii video profesionale, cum ar fi revoluţionara focalizare automată Dual Pixel CMOS AF de la Canon, un mod dedicat pentru vlogging şi conectarea perfectă la smartphone-uri.
Din acest punct, totul depinde de creativitatea şi tehnicile dumneavoastră. Pentru a vă ajuta în acest sens, patru creatori de pe reţelele sociale cu un număr important de urmăritori vă oferă sfaturi pentru crearea de videoclipuri. Din Regatul Unit, Martyn Odell, influencer în domeniul gastronomic, şi Zeena Shah, director artistic; din Franţa, Fatou N'Diaye, influencer în domeniul modei şi al frumuseţii; şi din Germania, Elena Bulkowski, influencer în domeniul fitnessului şi al nutriţiei. Toţi sunt creatori de succes pe reţelele sociale. Iată cele cinci sfaturi ale lor pentru a vă îmbunătăţi conţinutul video.
5 modalităţi de a vă îmbunătăţi videoclipurile de pe reţelele sociale
1. Obţineţi filmări de cea mai bună calitate
„Există multă concurenţă în crearea de conţinut”, spune Zeena. „Calitatea imaginii este primordială. Vreau să le arăt tuturor exact ce văd eu în viaţa reală şi să-i inspir cu acele culori vii, cu vâltoarea apei, cu picătura de cerneală.”
Aparate foto precum Canon EOS R50 au senzori mai mari decât cei folosiţi în smartphone-uri, rezultând imagini mult mai clare, în special în condiţii de lumină slabă. EOS R50 dispune, de asemenea, de tehnologia Canon de focalizare automată rapidă şi de zeci de ani de cercetare în domeniul ştiinţei culorilor, rezultatul fiind imagini clare şi tonuri naturale şi frumoase. Ecranul său tactil cu unghi variabil vă permite să filmaţi din unghiuri creative şi să vă vizualizaţi în timp ce faceţi vlogging, oferind în acelaşi timp beneficiile unui senzor mai mare. „Este foarte util”, continuă Zeena. „Îl puteţi roti în orice direcţie doriţi. Este foarte util pentru a înregistra de sus aranjamente de masă sau tutoriale.”
În plus, cu aparatul Canon EOS R50, puteţi utiliza obiectivele Canon RF şi RF-S pentru a vă personaliza aspectul conţinutului. „EOS R50 şi obiectivele RF vă permit să fiţi creativ şi să produceţi o profunzime a câmpului incredibil de mică”, spune Martyn.
2. Ştiţi când să filmaţi pe verticală
Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le luaţi atunci când creaţi videoclipuri este dacă filmaţi pe verticală sau pe orizontală. Trebuie să o faceţi cum trebuie şi depinde de aplicaţia în care doriţi să folosiţi filmările.
Platforme precum TikTok funcţionează numai în orientare verticală, ceea ce înseamnă că ar trebui să filmaţi pe verticală. În caz contrar, orice filmare pe orizontală ar trebui fie micşorată pentru a se potrivi cu lăţimea ecranului telefonului, fie decupată pe margini, caz în care aţi pierde o parte din cadru.
De asemenea, YouTube Shorts funcţionează cel mai bine în orientare verticală. Dar dacă filmaţi conţinut standard pentru YouTube sau Twitch, de obicei ar trebui să filmaţi pe orizontală pentru a se potrivi cu orientarea ecranelor calculatoarelor şi telefoanelor utilizatorilor în modul ecran complet, astfel încât conţinutul dumneavoastră să aibă un aspect profesional.
Canon EOS R50 poate identifica automat dacă filmaţi pe verticală sau pe orizontală şi va înregistra în formatul respectiv. „Una dintre caracteristicile excelente ale aparatului EOS R50 este că ştie cum este orientat aparatul foto”, explică Martyn. „Aparatul ştie când filmez pe verticală, aşa că atunci când import înregistrările în telefon, le pot posta direct pe reţelele sociale.”
De asemenea, dacă filmaţi un videoclip pentru mai multe platforme, puteţi să afişaţi pe ecran marcaje de aspect pentru raportul ales, astfel încât să puteţi încadra corect scena. Întregul cadru este încă vizibil, dar ghidajele indică unde va fi decupat, astfel încât vă puteţi asigura că filmarea arată ceea ce trebuie atât pe orizontală, cât şi pe verticală.
3. Tranziţiile sunt importante, dar trebuie să fie simple
Fiecare cineast trebuie să ştie cum să facă tranziţia de la un cadru la altul – şi este important ca aceste tranziţii să fie corecte. Cel mai bine este să le păstraţi consecvente şi subtile. Tranziţiile ar trebui să aibă un scop, dar şi să se integreze perfect în filmare.
Alegeţi doar câteva pe care să le folosiţi iniţial. Începeţi cu ceva de bază, cum ar fi o tranziţie hard cut, în care un cadru trece la altul fără a se aplica efecte, sau o tranziţie cu apropierea şi depărtarea cadrului. S-ar putea să pară simple, dar aţi fi surprinşi să vedeţi cât de profesioniste pot părea tranziţiile discrete.
Tranziţiile de rotaţie, care rotesc un videoclip în clipul următor cu o rotire rapidă la 180 de grade, sau folosirea de mişcări ale mâinii şi pocnituri ale degetelor sunt, de asemenea, ideale pentru filmări distractive şi rapide pe reţelele sociale.
Puteţi adăuga apoi straturi de rafinament tranziţiilor de bază, cum ar fi J-cut, în care sunetul următoarei secvenţe începe înainte să apară imaginea.
Pentru a separa scenele, adăugaţi filmări B-roll cu sunet suprapus. Înregistrarea la 120 cps oferită de Canon EOS R50 este excelentă pentru a crea filmări B-roll frumoase cu încetinitorul, conferind un aspect profesional montajului final. „Funcţia de filmare cu încetinitorul de pe EOS R50 îmi permite să adaug un element dinamic conţinutului meu”, spune Martyn. „Orice, de la ulei care clocoteşte şi cadre care arată lichide turnate şi la tocarea ingredientelor cu încetinitorul.”
4. Postaţi cu regularitate
Cei care vă urmăresc vor să vă vadă viaţa şi ceea ce faceţi, aşa că este important să postaţi des pentru a le păstra interesul. Postarea regulată este preferată şi de algoritmii reţelelor sociale, ceea ce înseamnă că puteţi fi observat mai uşor.
Încercaţi să postaţi pe TikTok de până la patru ori pe zi şi cel puţin o dată pe săptămână pe YouTube. O cantitate atât de mare de conţinut poate fi o provocare, aşa că Fatou vă sfătuieşte să acţionaţi când vă vine inspiraţia. „Îmi place să împărtăşesc lucruri legate de evenimente actuale, de crizele mele de furie, dar şi de plăcerile mele”, spune ea.
Elena este de acord: „Încerc să creez conţinut spontan şi să-l adaptez la situaţie”, spune ea. „Sunt foarte flexibilă şi îmi pot împărtăşi întreaga viaţă.”
„Comunitatea mea a crescut masiv pentru că am muncit din greu”, adaugă Martyn. „Îmi petrec ore întregi în fiecare zi răspunzând la comentarii, trimiţând note vocale şi mesaje video. Pentru a clădi o comunitate, trebuie să investeşti energie. Nu te poţi aştepta ca oamenii să te urmărească pur şi simplu.”
Deşi ar trebui să postaţi cu regularitate, este important să nu postaţi orice – conţinutul dumneavoastră trebuie să fie de înaltă calitate. „Ceea ce distribui ar trebui să reflecte cine eşti, pentru că oamenii care vă urmăresc sunt obişnuiţi să vă vadă – vă cunosc”, spune Fatou.
5. Creaţi-vă propriile tendinţe
„Când sunt întrebată ce sfat aş da noilor creatori de conţinut”, spune Fatou, „spun că trebuie să fiţi voi înşivă. Doar pentru că altcineva a făcut o fotografie şi a avut succes, asta nu înseamnă că şi dumneavoastră veţi avea acelaşi impact. Trebuie să aveţi propria identitate, să aveţi ceva despre care să vorbiţi, dar să rămâneţi originali. Adesea, oamenii vă vor plăcea pentru că sunteţi diferit de ceilalţi.”
Zeena este de acord: „Fiţi original, unic”, spune ea. „Am atât de multe idei şi atât de multe proiecte pe care sunt disperată să le distribui. Întotdeauna va exista o altă idee pe care altcineva nu o face.”
„Creatorii de conţinut ar trebui să facă ceea ce le place să facă”, ne sfătuieşte Elena. „Dacă nu vă place sportul, nu deveniţi un influencer de fitness, pentru că oamenii îşi dau seama. Fiţi original, distraţi-vă şi aşa veţi motiva oamenii.”
Echipamentele pe care creatorii de conţinut le folosesc pentru videoclipurile lor de pe reţelele sociale
Canon EOS R50
Un aparat foto mirrorless uşor pe care să îl luaţi oriunde şi să daţi frâu liber creativităţii spontane. Senzorul de 24,2 MP al aparatului Canon EOS R50 filmează în 4K 30p şi Full HD la 120 cps şi dispune de o gamă de presetări creative pentru a personaliza aspectul şi senzaţia filmărilor dumneavoastră, direct din aparat. Puteţi vedea câteva opţiuni alternative în ghidul nostru despre cele mai bune aparate foto Canon pentru vlogging.
Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Familiarizaţi-vă cu fotografia mirrorless APS-C cu sistemul EOS R cu un obiectiv care vă îndeplineşte toate nevoile de filmare. Obiectivul Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM este uşor şi compact, oferind un stabilizator optic de imagine echivalent cu 4 stopuri pentru înregistrări video stabile cu aparatul în mână, plus un interval util de zoom de 18-45 mm pentru rezultate excelente în fiecare zi.
Microfon stereo Canon DM-E100
Nu lăsaţi sunetul slab să vă strice atmosfera. Microfonul stereo Canon DM-E100 este perfect pentru a vă îmbunătăţi calitatea audio. Este mic şi uşor pentru a se potrivi cu Canon EOS R50 şi foloseşte bateria aparatului foto. Înregistrează sunet stereo unidirecţional, aşa că este perfect pentru vlogging.
Mânerul tip trepied Canon HG-100TBR
Filmaţi cu încredere şi bucuraţi-vă de creativitate mulţumită mânerului tip trepied Canon HG-100TBR, cu telecomandă, cap reglabil şi ergonomie superbă, conceput pentru înregistrare stabilă.
Canon RF 16mm F2.8 STM
Montura RF a aparatului Canon EOS R50 vă oferă acces la toate obiectivele RF. Pe măsură ce experienţa dumneavoastră creşte, adaptaţi-vă alegerea obiectivelor la estetica dumneavoastră creativă. Conceput pentru vloggeri, obiectivul ultra-grandangular RF 16mm F2.8 STM este perfect atunci când vă adresaţi direct publicului, în timp ce diafragma sa rapidă f/2,8 oferă un efect bokeh delicat şi uniform pentru un efect cinematografic.
Canon RF 50mm F1.8 STM
Compact şi uşor şi cu focalizare aproape fără zgomot, obiectivul RF 50mm F1.8 STM este ideal în condiţii de lumină slabă şi excelent pentru o profunzime creativă a câmpului.
Aşadar, dacă sunteţi un creator de conţinut care este pregătit să treacă la nivelul următor, urmând sfaturile celor patru profesionişti în reţelele sociale, veţi ieşi cu siguranţă în evidenţă.
Produse conexe
-
EOS R50
Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat. -
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv standard APS-C cu zoom pentru seria EOS R perfect pentru situaţiile cotidiene, cum ar fi familie, stil de viaţă, portrete şi vacanţe. -
RF 16mm F2.8 STM
Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ. -
RF 50mm F1.8 STM
Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative. -
Microfon stereo DM-E100
Capturaţi cu uşurinţă sunet excelent datorită unui microfon stereo mic de tip plug and play, care este întotdeauna pregătit pentru înregistrare. -
Tripod Grip HG-100TBR
Filmaţi mai mult timp cu stabilitate şi flexibilitate creativă sporite datorită acestui mâner tip trepied unic, cu telecomandă detaşabilă.