Sfaturi şi trucuri pentru a vă perfecţiona fotografia culinară

Am discutat cu fotografa culinară profesionistă Yasmin Albatoul, care ne-a arătat câteva din metodele proprii de a realiza fotografii culinare la nivel elitist.
O compoziţie realizată din mai multe imagini cu gofre, presărate cu afine şi caramel, servite cu o ceaşcă de ceai, aşezate pe o suprafaţă galben-muştar deschis.

Fotografia culinară este incredibil de populară pe reţelele sociale. Dintr-o singură privire pe Instagram veţi şti: ne place să distribuim poze cu mâncare. Probabil că distribuirea unei imagini cu mâncare este doar cu puţin diferită de împărţirea mâncării cu alte persoane. Are o notă de comuniune, aproape ca şi cum aţi împărţi o pâine cu altcineva.

Postarea imaginilor cu preparate culinare în mediul online a apărut ca tendinţă în aceeaşi perioadă în care popularitatea Instagram, platforma de socializare bazată pe imagini, creştea exponenţial.

Pentru fotografii dornici să fotografieze preparate gustoase, aceasta este o provocare, deoarece este dificil să se remarce printre atât de multe imagini cu alimente. Yasmin Albatoul, fotografă profesionistă şi influencer culinar din Algeria, cunoaşte bine această provocare. A trecut şi prin alte provocări.

„Ca femeie, în zona în care locuiesc, nu pot călători de una singură sau merge prin oraş pentru a realiza fotografii stradale”, spune ea. „Iar când eram la universitate, prietenii îmi spuneau mereu: «Nu poţi trăi din fotografie, este doar un hobby»”. Dar eu spuneam: «Ba da, pot. Voi fotografia acasă.»”

Se pare că Yasmin avea dreptate. Acum este fotografă profesionistă. Imaginile ei dinamice, colorate şi deseori suprarealiste atrag atenţia – şi vă pot lăsa gura apă. Cu stilul ei unic şi imaginile frapante, a obţinut multe contracte de fotografie comercială, iar contul ei de Instagram are peste 105.000 de urmăritori (în continuă creştere).

Fotografia lui Yasmin se remarcă pe Instagram în parte datorită aspectului profesionist. Este o mare diferenţă, spune ea, între o fotografie cu alimente realizată la un restaurant înainte de a mânca şi stilizarea preparatelor pentru o fotografie comercială care va fi realizată cu un aparat foto adecvat.

„Majoritatea oamenilor îşi fotografiază mâncarea în restaurante folosind telefonul, fără planificare prealabilă sau echipamente suplimentare”, spune ea. „Acestea sunt imagini spontane pe care le distribuie în story-uri pe reţelele sociale, însă fotografia culinară profesionistă sau comercială este o cu totul altă poveste.”

Vedere de sus a gofrelor, presărate cu afine şi caramel, servite alături de o cafea, o cană, cuţit şi furculiţă, aşezate pe o placă gri.

În timp ce îşi fotografiază compoziţiile, Yasmin încearcă o gamă diversă de cadre, ceea ce îi permite să prezinte diferite elemente de texturi şi tipare prezente. © Yasmin Albatoul

Dintr-o cană curge caramel vâscos pe o farfurie cu gofre presărate cu afine, aflate pe o placă gri.

Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM la 1/250 s, f/8 şi ISO 125. © Yasmin Albatoul

Dacă doriţi să vă perfecţionaţi fotografia culinară la nivel profesionist, esenţial este să vă folosiţi creativitatea, conform spuselor lui Yasmin. Yasmin se concentrează considerabil pe compunerea imaginilor în funcţie de culori şi pe adăugarea mişcării, folosind în acest scop o combinaţie de elemente de recuzită surprinzătoare – cum ar fi aţă şi ulei.

„Nu mă mai pot descurca fără o sticlă de ulei şi o pensulă, deoarece vreau ca alimentele să aibă un luciu impresionant.”

Citiţi mai departe sfaturile şi ponturile ei explicate în detaliu pentru fotografii culinare de nivel superior.

1. Atunci când vă stilizaţi imaginea, ţineţi cont de culoarea fiecărui aliment.

În ceea ce priveşte distingerea culorilor, oamenii au un avantaj faţă de majoritatea animalelor. Cercetătorii sunt de acord într-o mare măsură: unul dintre motivele pentru care vedem în culori este deoarece astfel înaintaşii noştri puteau identifica fructele şi stabili cât de coapte erau.

„Aleg culorile în funcţie de atmosfera generală a restaurantului sau în funcţie de alimente şi de mediul din care provin. De exemplu, prefer un fundal albastru pentru fructe de mare, deoarece acesta sugerează în mod subtil originea acestora.”

Este normal să considerăm culorile un aspect principal în fotografia culinară. Culorile ne atrag atenţia. Iar alegând culorile potrivite pe care să le combinăm, vom obţine o compoziţie care va ieşi în evidenţă prin intensitatea culorilor şi dinamism.

„De exemplu, albastrul arată excelent în contrast cu portocaliul creveţilor. Elementele pentru fiecare fotografie, inclusiv culoarea fundalului, sunt alese în funcţie de subiectul principal.”

O farfurie albă în formă de scoică, pe care se află o mică tartă cu cremă de lămâie, lângă un pahar de ceai negru aromat, pe un fundal verde, cu boabe de cafea presărate pe farfurie şi o diagramă de culori în colţul de sus din dreapta.

Îmbunătăţirea compoziţiei cu un amestec de culori armonios poate creşte impactul vizual al fotografiei. Aici, Yasmin îşi dezvăluie diagrama de culori, arătând selecţia atentă de tonuri calde care accentuează intensitatea galbenului, fără a-l eclipsa. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM la 1/160 s, f/10 şi ISO 160. © Yasmin Albatoul

O farfurie cu mici cuiburi de spaghete presărate cu felii de ciuperci şi frunze verzi pe o farfurie neagră cu o diagramă de culori în colţul de jos din dreapta.

În această imagine, Yasmin a ales culori mai reci, care să ghideze privirea către pata de culoare a punctului focal central. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM la 1/250 s, f/9 şi ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Stilizaţi-vă întreaga fotografie, nu doar mâncarea.

Ca fotograf culinar, este indicat să surprindeţi nu doar alimentele. Ustensilele şi tacâmurile sunt două exemple de elemente însoţitoare. Dar, de obicei, nu este de dorit ca bolul în care fotografiaţi alimentele să fie unul obişnuit. Trebuie să completeze imaginea de ansamblu. Altă regulă generală bună este să alegeţi un bol puţin mai mare decât în mod obişnuit pentru a prezenta confortabil cât mai multe alimente.

„Când mâncăm, servim alimentele pe o farfurie, care, de obicei, este albă şi simplă. De aceea, este deosebit de important să alegeţi vase şi tacâmuri cu un aspect extravagant, astfel încât preparatele să pară mai frumoase.”

În ceea ce priveşte elementele de recuzită pentru stilizarea fotografiei culinare, este indicat să luaţi în calcul nu doar culoarea. Ţineţi cont şi de materialul şi de aspectul general al obiectului. De exemplu, lingurile de lemn au un aspect mai natural decât cele din metal şi nu reflectă lumina, fiind de preferat pentru multe fotografii.

Bineînţeles, vă puteţi prezenta alimentele pe o farfurie, însă există şi alte opţiuni. O placă de marmură poate adăuga un plus de consistenţă, opulenţă şi eleganţă. (Acestea sunt excelente şi pentru fotografierea bunătăţilor reci, cum ar fi îngheţata, pentru a le menţine reci). Şi suporturile de tort reprezintă un mod impresionant de a vă aranja alimentele, cu un accent clar.

Alte elemente de recuzită, cum ar fi plantele aromatice proaspete, transmit prospeţime şi aromă şi adaugă un plus de culoare şi textură. Condimentele şi toppingurile presărate duc cu gândul la arome suplimentare. Şi nu uitaţi de feţele de masă şi alte articole de bucătărie, pentru a adăuga culoarea dorită în cadru.

Două farfurii cu câte un cuib de Kunafa cu sos de ciocolată, garnisit cu fistic presărat.

Vă puteţi îmbunătăţi compoziţia experimentând cu tipare şi texturi, pe lângă subiectul alimentar. În fotografiile ei, Yasmin acordă o atenţie deosebită detaliilor, asigurându-se că fiecare element suplimentar contribuie la imaginea de ansamblu. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM la 1/150 s, f/9 şi ISO 200. © Yasmin Albatoul

O farfurie albă ovală, plină cu mai multe preparate înotând în sos de ardei iute şi limetă, garnisite cu frunze verzi.

Yasmin demonstrează că încadrarea şi compoziţia nu trebuie să fie prea complicate pentru a completa alimentele şi că o abordare simplistă poate accentua tonurile culorilor. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Găsiţi metode creative de a vă aranja şi stiliza preparatele – cu câteva obiecte neaşteptate.

În toate genurile de fotografie vor exista anumite secrete ale meseriei pe care le veţi învăţa de obicei prin experienţă. În acest caz, am întrebat-o pe Yasmin, pentru a vă putea oferi câteva secrete profesionale despre cum să vă aranjaţi şi să vă stilizaţi alimentele.

„Unul dintre cele mai importante aspecte în fotografia culinară este să folosiţi câteva trucuri pentru ca preparatele să aibă un aspect delicios şi să reziste cât mai mult”, spune Yasmin.

Unul dintre aceste trucuri prin care puteţi conferi un aspect delicios preparatelor nu sună foarte delicios – cum ar fi stropirea clătitelor cu ulei de motor.

„Putem folosi detergent de spălat vase pentru a menţine spuma cafelei cât mai mult. De asemenea, putem unge carnea cu ulei ca să pară mai lucioasă şi mai gustoasă. La fel, putem înlocui frişca cu spumă de gel de duş, deoarece rezistă mai mult şi nu este afectată de căldura generată de lumină.”

O mână care ţine cu două beţe de lemn un hamburger presărat cu verdeţuri şi sos alb deasupra unei chifle.

Yasmin foloseşte beţe de lemn pentru a conferi subiectelor un aspect de suspendare în aer, creând o iluzie de imponderabilitate şi adăugând astfel un element unic imaginii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Un cheeseburger dezasamblat în aer, cu straturi de brânză topită, hamburger, ceapă şi o felie de roşie, precum şi cele două jumătăţi de chiflă care să le cuprindă.

Acesta este rezultatul final. După eliminarea digitală a beţelor de lemn în etapa de postproducţie, această structură creează o senzaţie de mişcare, ca şi cum imaginea în sine este pe punctul de a prinde viaţă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Adăugaţi mişcare în imagine editând şi folosind elemente de recuzită inteligente.

În general, alimentele sunt statice. Din acest motiv, alimentele sunt ilustrate în picturi mai ales sub formă de „natură moartă”. Însă fotografia modernă poate insufla mai multă viaţă decât şi-ar fi putut imagina vreodată pictorii ca Monet.

„Mişcarea din fotografie transmite o poveste captivantă. Când vedeţi o imagine cu o compoziţie statică, puteţi simţi o senzaţie de plictis. Nu se întâmplă nimic. Poate că nu vă veţi aminti imaginea ulterior. Însă mişcarea adăugată în imagine o face unică şi de neuitat.”

Imaginile cu alimente realizate de Yasmin – din care majoritatea par surprinse în acţiune – demonstrează cât de atractive pot fi fotografiile culinare dinamice. În majoritatea fotografiilor ei, alimentele par a fi asamblate, iar garnisirea finală este surprinsă în aer. În alte fotografii, Yasmin creează imagini care par să prezinte preparatele dezasamblate, astfel încât să li se vadă ingredientele, aşa ca mai sus.

Yasmin ne spune că foloseşte beţe de lemn subţiri şi lipici pentru a sprijini mici bucăţi de alimente în poziţii care să ofere iluzia de mişcare în fotografie. Apoi elimină cu dibăcie beţele ulterior, folosind software de editare. Alternativ, puteţi folosi aţă dacă doriţi să suspendaţi ceva în aer.

„Elementele din imagine, cum ar fi fursecurile, de exemplu, sau orice prăjitură, pot fi fixate cu beţe de lemn subţiri”, spune Yasmin.

Aceste trucuri sunt utile pentru a surprinde scene dinamice, cum ar fi prăjitul alimentelor pentru cină într-o tigaie wok. Şi nu uitaţi: acţiunea se poate desfăşura în multe feluri, de la brânza care se lipeşte de farfurie în timp ce luaţi o felie de pizza, la aburii care se ridică dintr-o ceaşcă de cafea.

Garnitură decorativă adăugată în fotografie în timp ce Yasmin Albatoul fotografiază în studio o compoziţie culinară cu un aparat foto Canon.

Yasmin oferă frecvent imagini din culise, dezvăluind procesul de realizare a fotografiilor ei care lasă gura apă şi în care ocazional se vede o mână de ajutor.

O vedere peste umărul fotografei Yasmin Albatoul care scrie cuvântul „paste” cu un băţ de lemn.

Procesul creativ continuă chiar şi după realizarea imaginii. Yasmin deseori îşi rafinează şi perfecţionează suplimentar compoziţiile editând sau adăugând elemente folosind tableta.

5. Surprindeţi procesul din culise şi distribuiţi-l pe reţelele sociale.

O tendinţă importantă pe reţelele sociale pentru fotografii profesionişti este „pregătirea versus fotografia finală”. Aceste serii de imagini sau videoclipuri arată procesul de creare a fotografiilor uimitoare, dezvăluind o parte din munca depusă pentru fiecare compoziţie.

Alţi fotografi sunt inspiraţi de imaginile care prezintă procesele aproape magice ce au loc înainte de a apăsa butonul declanşator.

Reţineţi: putem crea legături distribuind fotografii cu mâncare. Mâncarea este ceva ce asociem cu crearea de conexiuni strânse, iar acesta este unul dintre motivele pentru care fotografia culinară a devenit atât de populară. Distribuind fotografii cu mâncare, o cină privată poate fi transformată în apreciere reciprocă.

Un studiu a descoperit că realizarea de fotografii cu alimente poate avea o influenţă pozitivă şi asupra gustului. Cercetătorii au solicitat unui grup de persoane care luau masa să fotografieze preparatele înainte de a le consuma. Membrii unui alt grup au mâncat aceleaşi preparate fără să facă însă vreo fotografie. Primul grup, care şi-au fotografiat mâncarea, au raportat că aceasta a avut un gust mai bun.

Fotografia culinară este de apreciat, deoarece ne apropie. Şi, probabil chiar mai important, face ca mâncarea să aibă un gust mai bun.

Pentru a afla mai multe despre modul în care Yasmin realizează imagini uimitoare cu alimente, aruncaţi o privire asupra genţii ei de echipamente pentru fotografie culinară.*


* Conţinut disponibil numai în anumite limbi.

John Marshall

Produse conexe

Articole conexe

Deveniţi food influencer

Sfaturi pentru fotografia culinară din partea influencerului de pe Instagram şi ambasadorului Canon Yasmin AlBatoul.

Cum să realizaţi videoclipuri culinare de înaltă calitate, de nivel profesionist

Jessie Bakes Cakes a adunat peste 100.000 de urmăritori cu videoclipurile ei culinare uimitoare. În acest articol, ea explică modul în care vă puteţi familiariza cu videografia culinară.

Cele mai bune obiective pentru fotografia culinară

Serviţi fotografii cu mâncare care merită savurate cu ajutorul selecţiei noastre de obiective Canon esenţiale.

Stăpânirea artei fotografiei culinare

Fotograful Linda Lomelino vă împărtăşeşte ingredientele secrete pentru fotografii cu mâncare ce vă lasă gura apă.

Abonaţi-vă la buletinul nostru informativ

Obţineţi cele mai recente ştiri şi informaţii despre produse