Marc se uită adesea la lucrările altor fotografi celebri pentru a obţine idei şi a construi concepte. „Mă inspir foarte mult din concursuri şi premii, studiind profilurile tuturor artiştilor implicaţi”, spune el, „în special concursul Fotograful de natură sălbatică al anului din Londra, Anglia”.
Următorul pas este găsirea locaţiei potrivite. Folosiţi-vă cunoştinţele despre zona locală pentru a căuta locuri în care este probabil să vă găsiţi animalul preferat şi vizitaţi-le constant. „Mergeţi acolo în fiecare zi, pentru că este posibil ca prima dată să nu vedeţi niciun semn că animalele sunt acolo”, explică Marc. „Dar, de obicei, dacă reveniţi acolo trei zile la rând, este posibil să le zăriţi.”
După ce aţi găsit locaţia, trebuie să vă gândiţi la lumină. „Dacă vreţi să luminaţi doar animalul, atunci veţi fotografia la timpi de expunere de aproximativ 1/100”, spune Marc. „Dar dacă doriţi să surprindeţi şi o parte din habitat, atunci trebuie să setaţi aparatul foto la o expunere lungă.”
Încercarea unor timpi de expunere mai lungi nu trebuie să fie doar o alegere practică. Dacă vă aflaţi într-un oraş cu trafic sau aveţi o lanternă la îndemână, poate fi o ocazie excelentă de a experimenta cu dârele de lumină.
„Dacă folosiţi lumina naturală sau o lanternă pe care o ţineţi aprinsă, trebuie să folosiţi timpi de expunere mai lungi şi să lucraţi cu cea mai mare deschidere a diafragmei pe care o puteţi gestiona, menţinând în acelaşi timp calitatea”, spune Marc. „Dacă utilizaţi o lumină artificială, veţi seta aparatul foto la o valoare de 1/100, poate. Timpul de expunere trebuie să fie cel puţin mai mic de 1/250 pentru a funcţiona în sincronizare cu bliţul.”
Un obiectiv precum Canon RF 50mm F1.8 STM are o deschidere mare a diafragmei, ideală pentru acest tip de fotografie.
Un echipament pe care lui Marc îi place să-l folosească este un difuzor, în special pentru fotografii macro. „Când fotografiez broaşte sau broaşte râioase ori salamandre, pielea lor poate fi umedă din cauza mediului”, explică el. „Aceasta poate crea o reflexie nenaturală, aşa că este bine să aveţi un difuzor pentru a atenua lumina.”
„Cu cât difuzorul este mai mare, cu atât mai bine, dar, având în vedere că este vorba de fotografie macro şi animalele în cauză sunt vietăţi mici, nu aveţi nevoie de un difuzor foarte mare”, spune el.
Dacă nu aveţi unul, puteţi chiar improviza şi folosi alt obiect pe post de difuzor sau puteţi confecţiona unul acasă, din hârtie. „Am cumpărat unul online acum câţiva ani, dar, în unele ocazii în care nu l-am avut la mine, am folosit parasolarul de pe parbrizul maşinii pentru a evita lumina soarelui vara. Important este că trebuie să atenuezi lumina bliţului, astfel încât ai nevoie de ceva care extinde lumina”, explică Marc.