NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Sfaturi pentru fotografia cu bliţ: cum să vă îmbunătățiți fotografiile utilizând bliţul

5 motive pentru care utilizarea bliţului în fotografie vă poate ajuta să realizaţi imagini mai bune.
Trei persoane pozează pentru o fotografie în timpul unei petreceri festive. Imagine realizată cu Canon EOS R8, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM şi Canon Speedlite EL-10.

Bliţul este un instrument esenţial pentru orice fotograf: îl folosim pentru a lumina cele mai întunecate scene, pentru a echilibra lumina puternică şi ca o alegere creativă. Aparatul dumneavoastră foto Canon poate avea un bliţ încorporat, dar ştiţi când şi cum să îl utilizaţi? Are sens să investiţi într-un bliţ extern pentru călătoria dumneavoastră fotografică? Vedeţi cinci motive pentru care să utilizaţi bliţul şi aflaţi cum să-l folosiţi pentru a vă ajuta să remediaţi probleme obişnuite ale fotografiilor, în special când realizaţi portrete şi lucraţi în condiţii dificile de iluminare.

1. Problemă: portrete în aer liber în lumină intensă – Soluţie: bliţ de umplere în aer liber

Un portret al unei femei într-o grădină, realizat fără bliţ, cu borul pălăriei aruncând o umbră pe faţa ei.
Un portret al aceleiaşi femei realizat cu bliţul, faţa fiindu-i astfel luminată uniform.

Fără bliţ

Bliţ de umplere

Utilizarea bliţului în aer liber este uneori utilă, deoarece „umple” umbrele aruncate pe feţele oamenilor de lumina puternică a soarelui. Este o abordare bună pentru portrete şi, de asemenea, vă poate ajuta să vedeţi oamenii mai clar atunci când sunt iluminaţi din spate. S-ar putea să vedeţi uneori un fotograf de nuntă care fotografiază cu bliţ în acest fel. Fotografierea cu bliţ de umplere în aer liber le permite să păstreze aproximativ aceleaşi setări pentru aparatul foto pentru portrete în interior şi în exterior, făcând mai uşoară şi mai rapidă capturarea de imagini clare.

Un portret al unui bărbat în faţa grădinii, realizat fără bliţ, cu subiectul mult mai întunecat decât fundalul.
Un portret al aceluiaşi bărbat realizat cu bliţul, care face ca subiectul să fie luminat uniform şi asigură aceleaşi niveluri de lumină în prim-plan şi în fundal.

Fără bliţ

Bliţ de umplere

Utilizând bliţul încorporat sau extern pentru portrete pe timp de zi în aer liber, vă puteţi asigura că subiectul este iluminat uniform şi că nivelul de lumină care cade pe acesta se potriveşte cu cel din fundal, în special într-o zi însorită.

2. Problemă: portrete în interior cu fundal luminos – Soluţie: bliţ de umplere în interior

Un portret al unei femei care stă aşezată într-o cameră în faţa unei uşi de balcon, realizat fără bliţ, cu o umbră vizibilă care o face să arate mai întunecată decât fundalul.
Un portret al aceleiaşi femei, realizat cu bliţul care o luminează uniform, menţinând fundalul la fel.

Fără bliţ

Bliţ de umplere

Bliţul de umplere poate fi utilizat şi în interior. Este eficient mai ales atunci când aveţi un subiect iluminat din spate: bliţul îi va lumina faţa fără a afecta fundalul.

În acest fel, subiectul este vizibil clar, chiar dacă nivelurile de lumină din interior şi din exterior sunt semnificativ diferite.

3. Problemă: portrete cu iluminare neuniformă – Soluţie: bliţ indirect

Un portret al unei femei care ţine baloane, realizat cu bliţ direct, făcând scena să pară unidimensională.
Un portret al aceleiaşi femei realizat cu bliţul reflectat de perete, aşa încât faţa ei şi întreaga scenă sunt luminate mai mult dintr-o parte.

Bliţ direct

Bliţ reflectat de perete

Uneori, utilizarea bliţului încorporat ca singură sursă de lumină poate produce rezultate neplăcute. Acest lucru este cauzat de faptul că vă iluminaţi subiectul direct de la aparatul foto. Un bliţ Speedlite separat, precum Speedlite EL-10, poate fi înclinat pentru ca lumina să se reflecte din tavan sau de pe un perete, creând o dispersie mai mare a luminii, ceea ce avantajează subiectul şi vă oferă control asupra direcţiei din care vine lumina. Această tehnică poate fi utilă în special pentru fotografia portret cu bliţ.

Un bărbat care fotografiază cu un aparat Canon şi un bliţ Speedlite EL-10 o femeie care stă aşezată pe podea înconjurată de baloane. El ţine aparatul foto înclinat pentru o fotografie pe verticală.

Speedlite EL-10 are posibilitatea de reflectare a luminii pe orizontală şi pe verticală şi un interval de putere versatil de la 1/1 la 1/1024 pentru un aspect mai delicat.

O imagine a unei femei aşezate pe podea, înconjurată de baloane. Realizată cu: Canon EOS R50 cu Canon Speedlite EL-10.

În plus, creaţi o strălucire suplimentară în ochii subiectului cu ajutorul unui panou catchlight.

4. Problemă: fotografii neclare ale unui subiect în mişcare – Soluţie: îngheţarea mişcării cu bliţul

O fotografie neclară realizată fără bliţ a unei femei care duce un tort aniversar într-o cameră mai întunecată.
O imagine clară a aceleiaşi femei care duce un tort aniversar, cu bliţul luminându-i faţa şi făcând întreaga scenă clară.

Fără bliţ

Cu bliţ

Pulsaţiile de lumină de la bliţul aparatului foto sunt atât de rapide încât pot fi utilizate pentru a îngheţa mişcarea. Setaţi aparatul la alt mod de fotografiere decât Av (care este optim pentru bliţul de umplere) şi începeţi să fotografiaţi. Veţi obţine cele mai bune rezultate în scene cu luminozitate scăzută.

O imagine a unei femei pe skateboard, în care zidul de cărămidă pictat cu graffiti este estompat, în timp ce femeia pe skateboard îşi păstrează claritatea. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 26 mm, 1/30 s, f/16 şi ISO 100, cu un bliţ Canon Speedlite 600EX II-RT.

O singură pulsaţie de lumină de la bliţul Canon Speedlite poate oferi o serie întreagă de tehnici inovatoare pentru fotografia de acţiune. Puteţi alege să îngheţaţi acţiunea sau să fotografiaţi cu un efect de neclaritate a mişcării sau le puteţi surprinde pe amândouă într-un singur cadru.

5. Problemă: bliţul încorporat nu ajunge la subiect – Soluţie: un bliţ extern poate creşte raza de acţiune

Un portret al unei femei într-o grădină pe timp de noapte, realizat cu bliţul încorporat, făcând întreaga scenă să pară întunecată şi subiectul să nu fie clar vizibil.
Un portret al aceleiaşi femei într-o grădină pe timp de noapte, realizat cu un bliţ Speedlite extern, făcând întreaga scenă mult mai luminoasă şi subiectul luminat uniform şi vizibil clar.

Bliţ încorporat

Bliţ extern

Raza de acţiune a bliţului încorporat al aparatului foto este limitată la aproximativ 3 m, dar un bliţ extern suplimentar, cum ar fi Speedlite EL-10 sau Speedlite EL-5, extinde foarte mult această distanţă.

În timp ce aparatele foto din sistemul R, precum EOS R100, EOS R10 şi EOS R50, au o rază de acţiune a bliţului încorporat de 6 m, lumina de la bliţuri externe, precum Speedlite EL-10, poate ajunge până la un subiect aflat la 40 m – sau chiar 60 m în cazul Speedlite EL-5.

Ce arată aceste tehnici Canon este că bliţul nu este util doar pentru a lumina întunericul, ci şi pentru a compensa toate tipurile de condiţii de luminozitate. Indiferent dacă aveţi un bliţ încorporat în aparat sau alegeţi să investiţi într-un bliţ extern, continuaţi să descoperiţi modalităţi în care vă poate îmbunătăţi fotografia.

Produse conexe

Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Cum să creaţi un efect bokeh uimitor

    Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Iluminarea high-key şi low-key pentru portrete

    Creaţi configuraţii de iluminare clasice pentru portrete melancolice de înaltă calitate.

  • TEHNICI DE ILUMINARE

    Fotografierea în condiţiile de lumină disponibile

    Aflaţi cum puteţi găsi şi capta cea mai bună lumină pentru a îmbunătăţi aspectul fotografiilor dumneavoastră.

  • FOTOGRAFIA DE PETRECERE

    Sfaturi esenţiale pentru fotografii excelente de petrecere

    Realizaţi fotografii incredibile de petrecere cu aceste sfaturi şi tehnici uşoare.

  • Abonaţi-vă la buletinul nostru informativ

    Obţineţi cele mai recente ştiri şi informaţii despre produse