A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

FOTOGRAFIA DE NUNTĂ

Eticheta fotografiei de nuntă: ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă invitaţii

Repezirea pe culoarul bisericii, blocarea marii intrări a miresei, apăsarea butonului declanşator într-un moment emoţional, stricând dispoziţia... Invitaţii la nuntă cu aparate foto nu fac mereu ce trebuie – dar nu trebuie să fie aşa.

Nuntaşii pot obţine fotografii la fel de impresionante ca profesioniştii dacă urmează câteva reguli simple. Fotograful de nuntă profesionist Markus Morawetz a început să facă fotografii la nunţile prietenilor. „Aveam de gând să-mi las aparatul foto în maşină, dar cuplul m-a întrebat dacă aş face câteva instantanee suplimentare”, spune el. „Era important să nu îl stânjenesc pe fotograful profesionist, dar ca invitat ai avantajul de a fi mai puţin stresat şi poţi experimenta cu tehnica şi stilul.”

Pentru a vă asigura că obţineţi fotografii reuşite de ziua mare, iată principalele cinci sfaturi ale lui Markus – însoţite de fotografii realizate de invitaţii la nuntă.

Nu-l incomodaţi pe fotograful profesionist. Găsiţi unghiuri interesante.

„Încercaţi să includeţi cât mai multe detalii posibil, fără a-l incomoda pe fotograful profesionist”, spune Markus. El sugerează găsirea unui punct de perspectivă sau a unui unghi diferit. Fotografie realizată de oaspetele la nuntă Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara, oficiator de nunţi umaniste (oficiind ceremonii de nuntă nereligioase) din Anglia, spune că, la majoritatea ceremoniilor pe care le oficiază, de obicei se anunţă de la început că realizarea de fotografii nu este permisă în timpul ceremoniei. „Cuplul doreşte ca prietenii şi familia să se bucure de acest moment, lăsând profesionistul să facă fotografii”, explică el.

Potrivit lui Markus, acest lucru nu este suficient pentru a-i împiedica pe unii oameni să strice ocazia. „Aţi fi uimiţi câţi oaspeţi se ridică în timpul ceremoniei pentru a face fotografii de pe culoar. Mi s-a întâmplat să mi se blocheze vederea în momentul apariţiei miresei, în timpul schimbului de inele şi când cuplul s-a sărutat”, îşi aminteşte el.

Markus recomandă fotografierea din unghiuri inedite. Ecranul tactil mare de 7,5 cm, cu unghi variabil şi cu focalizare automată prin atingere şi tragere de pe Canon EOS M50 permite fotografierea uşoară din aproape orice punct de perspectivă, inclusiv pe deasupra mulţimii sau din mijlocul acesteia. „Folosiţi elementele din jur pentru a vă încadra imaginea şi a vă oferi un fundal bun”, sfătuieşte Markus. „Dacă tot nu aveţi o vedere bună asupra miresei şi mirelui, concentraţi-vă pe emoţiile invitaţilor.”

Nu distrageţi atenţia. Surprindeţi emoţia.

Realizarea de fotografii în timpul discursurilor, recepţiei sau ori de câte ori cuplul fericit nu este atent este un mod excelent de a captura imagini instantanee naturale, cu emoţie reală. © Markus Morawetz

„Prea multe aparate foto pot fi derutante, adesea pentru că subiectul nu ştie unde să se uite”, spune Markus. Lăsaţi fotografiile de grup formale în seama profesionistului şi încercaţi să surprindeţi fotografii relaxate ale unor grupuri mai mici de invitaţi care se poartă natural. „Cuplurile iubesc fotografiile momentelor şi emoţiilor autentice: râsete, lacrimi, urări – orice aduce ziua. Staţi printre nuntaşi, lăsaţi-vă în voia acestor emoţii şi veţi fi mai bine plasat pentru a le surprinde”, adaugă el.

Stellan este de acord: „Oamenii sunt cei mai fericiţi lângă mâncare şi băutură, aşa că mergeţi acolo pentru a obţine nişte fotografii de grup relaxate, cu invitaţi care se simt bine.”

„Canon EOS M50 are o focalizare automată excelentă, la care se adaugă funcţii precum detectarea feţei”, spune Markus. De asemenea, se poate conecta rapid la dispozitive inteligente şi reţele sociale, astfel că vă puteţi vizualiza, distribui şi posta imediat fotografiile.

Nu urmăriţi fotograful. Realizaţi instantanee intime.

„Fie că este vorba de lacrimi sau râsete din toată inima, surprinderea unei emoţii reale este esenţială pentru o fotografie de neuitat”, spune Markus. El sugerează renunţarea la fotografiile de grup formale şi surprinderea unor instantanee relaxate, naturale ale tinerilor căsătoriţi şi ale invitaţilor lor. Fotografie realizată de oaspetele la nuntă Jonathan Tait. © Jonathan Tait

„Dacă îi cunoaşteţi pe miri suficient de bine, aveţi şansa să surprindeţi momente şi expresii mai puţin măgulitoare – dar memorabile – pe care profesionistul poate să nu vrea să le imortalizeze”, afirmă Stellan. Invitaţii au un avantaj distinct faţă de profesionişti în ceea ce priveşte recunoaşterea particularităţilor şi ciudăţeniilor unice, care pot asigura instantanee de neuitat şi portrete intime. Modul de fotografiere rapidă în rafală, precum cel de 10 cps al aparatului foto Canon EOS M50, este perfect pentru aceste ocazii trecătoare: puteţi să capturaţi o succesiune de cadre şi să le selectaţi pe cele mai bune mai târziu.

„Fiţi atenţi la fundal şi găsiţi cel mai frumos unghi al luminii, apoi folosiţi lumina şi umbrele pentru a face fotografia şi mai spectaculoasă”, spune Markus. „Dacă staţi relativ aproape de cuplu, vor fi o mulţime de momente minunate pe care să le surprindeţi.”

Cu toate acestea...

Nu deranjaţi cuplul fericit. Utilizaţi un obiectiv cu zoom sau un teleobiectiv.

Articole conexe
A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

NOŢIUNI DE BAZĂ ALE EDITĂRII

Cum se editează fotografiile speciale

Perfecţionaţi-vă fotografiile ocaziilor speciale cu aceste sfaturi simple pentru editarea fotografiilor.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

IMPRIMARE CREATIVĂ

Cele mai bune sfaturi pentru afişarea imprimărilor

Descoperiţi cum să vă transformaţi locuinţa cu fotografii de familie frumoase, expuse în stil galerie.

„Încercaţi întotdeauna să creaţi o atmosferă relaxată când faceţi fotografii la o nuntă”, spune Markus. „Cuplul ar trebui să se simtă confortabil în faţa dvs., ceea ce vă va permite să surprindeţi nişte instantanee minunat de naturale”. Fotografie realizată de oaspetele la nuntă Jonathan Tait. © Jonathan Tait

„Toată lumea îl cunoaşte – unchiul care nu se mai satură de făcut poze”, râde Markus. „Poate fi relativ inofensiv, dar poate deveni rapid un obstacol. Un teleobiectiv vă oferă oportunitatea de a vă apropia de acţiune de la distanţă, fără a-i deranja pe miri. De asemenea, vă permite să vă concentraţi pe anumite detalii şi să creaţi un efect bokeh delicat [neclaritatea din zonele nefocalizate], care vă izolează frumos subiecţii.”

Pentru a da un context sau pentru a adăuga un sentiment de dramatism, încercaţi să folosiţi un obiectiv grandangular pentru a fotografia cuplul într-un cadru mai larg. Canon EOS M50 este compatibil cu gama de obiective compacte EF-M, precum şi cu obiectivele Canon EF şi EF-S cu ajutorul unui adaptor de montură EF-EOS M. Senzorul său CMOS mare de 24,1 MP, de dimensiune APS-C, vă permite să decupaţi imaginile ulterior şi să eliminaţi elementele nedorite, păstrând în acelaşi timp o calitate ridicată a imaginii. „Dacă sunteţi la început de drum, recomand un obiectiv de 50 mm”, spune Markus. „Are un preţ accesibil, dar oferă rezultate impresionante cu un efect bokeh fantastic, iar pe un aparat precum Canon EOS M50 veţi obţine şi un uşor efect telefoto.”

Nu copiaţi abordarea profesionistului. Fiţi creativ după ce fotograful profesionist pleacă.

„Încercaţi să surprindeţi dispoziţia serii după ce fotograful profesionist a plecat”, spune Markus. El le recomandă invitaţilor fotografi să profite de relaţia lor mai apropiată cu cuplul şi nuntaşii pentru a obţine fotografii de grup mai expresive şi relaxate. Fotografie realizată de oaspetele la nuntă Faye Leppard. © Faye Leppard

„Pentru mine, fotografiile de petrecere de la sfârşitul zilei sunt cel mai dificil aspect al fotografiei de nuntă: întuneric, mişcare rapidă şi lumini urâte de DJ”, spune Markus. Deşi un bliţ extern poate fi o soluţie, nu este întotdeauna cea mai bună opţiune pentru cadre intime, romantice, precum nunţile. „Sfatul meu este să folosiţi cât mai mult lumina disponibilă”, spune el.

Utilizatorii vor avea nevoie de un aparat foto capabil să asigure o sensibilitate ISO ridicată şi să păstreze în acelaşi timp o calitate bună a imaginii. Canon 90D oferă o sensibilitate ISO 100-25600, care poate fi extinsă la ISO 51200 dacă este cazul. Lucrând cu o valoare ISO mai mare şi fotografiind cu un obiectiv cu o diafragmă largă, cum ar fi Canon EF 50mm f/1.8 STM, fotografii pot realiza imagini cu aparatul în mână, cu timpi de expunere mai lungi, pentru a crea o varietate de efecte captivante şi frumoase.

Articol scris de Natalie Denton

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile