Fotografierea bebeluşilor este o activitate plăcută de care mulţi părinţi iubitori, membri ai familiei şi prieteni se vor grăbi să profite de îndată ce fac cunoştinţă cu nou-născutul şi este uşor de înţeles de ce: copiii sunt incredibil de simpatici şi, pe măsură ce cresc, încep să se vadă tot mai multe semne ale personalităţii lor. Indiferent dacă bebeluşii sunt veseli, curioşi, serioşi sau plini de viaţă, fotografia este una dintre cele mai bune modalităţi de a urmări şi a imortaliza aceste dezvoltări unice şi rapide.
Oricine poate să facă o poză rapidă, dar aceste tehnici vă vor ajuta să realizaţi imagini uimitoare care surprind cu adevărat aceste momente preţioase – gata de a le arăta familiei şi celor dragi aflaţi aproape şi la distanţă.
12 sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor pe care le puteţi aplica astăzi
1. Alegeţi cel mai bun moment
Cu cât bebeluşul este mai vesel, cu atât mai reuşită va fi imaginea pe care o faceţi, aşa că asiguraţi-vă că alegeţi cel mai bun moment pentru fotografiere şi un aparat foto uşor de utilizat, astfel încât să nu pierdeţi timpul jucându-vă cu setările. © Samuel Borges Photography / Shutterstock
Cu excepţia nou-născuţilor, bebeluşii au un program bine stabilit. Aproape orice copil este obişnuit să facă unele lucruri în anumite momente ale zilei. Veţi şti când bebeluşul este cel mai fericit, aşa că încercaţi să-l fotografiaţi cu aceste ocazii. De exemplu, copilul dvs. ar putea să fie foarte calm imediat după masă. Sau după o repriză de somn în mijlocul dimineţii.
2. Fotografiaţi la nivelul ochilor
Apropiaţi-vă de nivelul ochilor bebeluşului pentru a realiza o fotografie care arată legătura intimă dintre dumneavoastră şi copil. Asiguraţi-vă că focalizarea automată este setată la Un singur punct sau Faţă + urmărire, dacă opţiunea este disponibilă, astfel încât ochii bebeluşului să fie focalizaţi clar. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/100 s, f/2,8 şi ISO 640. © Mark Fensome
Fotografiile clasice cu nou-născuţi includ prim-planuri cu picioruşele şi mânuţele lor micuţe sau dormind pe umărul mamei sau al tatălui. Pentru copiii ceva mai mari, imaginile care includ mişcare, arătându-i la joacă sau în contextul vieţii lor, sunt amintiri pe care le veţi preţui mereu. Regula de aur pentru aceste tipuri de fotografii este să fotografiaţi de la nivelul ochilor pentru a asigura o senzaţie de intimitate.
Este întotdeauna o idee bună să planificaţi imaginile pe care doriţi să le realizaţi. Nu se ştie niciodată cât va ţine buna dispoziţie a copilului, aşa că fiţi pregătit să renunţaţi la fotografiile mai puţin importante dacă timpul nu vă permite.
3. Setaţi aparatul foto înainte de a fotografia
Asiguraţi-vă că aveţi aparatul foto la îndemână atunci când copilul sau nepotul dumneavoastră învaţă ceva nou. Este important să surprindeţi acele momente unice din viaţă la cea mai bună calitate posibilă, astfel încât să le puteţi privi cu plăcere mult timp după. © Gary Morrisroe
Timpul este esenţial atunci când fotografiaţi bebeluşi. În momentele de calm, se poate să aveţi la dispoziţie 10 minute pentru fotografii. Asiguraţi-vă că echipamentul este pregătit la momentul potrivit pentru a beneficia de maximum de timp cu copilul dvs. fericit. Desigur, lumina se schimbă şi bebeluşii se mişcă, aşa că inevitabil va trebui să reglaţi setările pe parcurs. Dar realizând din timp reglajele de bază, cum ar fi obiectivul, modul de expunere, modul de declanşare şi alte setări esenţiale, veţi avea mai mult timp pentru a realiza fotografii.
Cu aparate foto precum Canon EOS R100, este uşor să îl luaţi şi să fotografiaţi. Modurile automate şi meniurile şi afişajele asistate vă vor ajuta cu setările, astfel încât să vă puteţi concentra pe ce este important – momentul preţios pe care doriţi să îl capturaţi şi să îl păstraţi pentru anii care vor veni.
4. Lucraţi cu lumină naturală
Dacă vă gândiţi la un reflector, asiguraţi-vă că testaţi ce culoare este potrivită pentru tonul pielii bebeluşului. S-ar putea să constataţi că partea aurie dă rezultate mai bune decât cea argintie. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock
Uneori, cele mai bune momente pentru o fotografie apar în timp ce faci ceva obişnuit, cum ar fi pregătirea hranei pentru bebeluş în bucătărie. De aceea, este important să aveţi aparatul foto pregătit pentru a fotografia. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/400 s, f/2,0 şi ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien
Profitând la maximum de lumina naturală, veţi obţine fotografii mai vesele, mai reuşite şi mai intime cu bebeluşii. O tehnică simplă este să folosiţi un reflector pentru a îndrepta lumina de la geam în direcţia dorită. Nu aveţi nevoie de un reflector foto profesional, doar de un cearceaf alb sau de o bucată mare de hârtie ori carton de culoare albă. Aşezaţi copilul lângă o fereastră şi cereţi unui prieten sau membru al familiei să orienteze reflectorul astfel încât lumina de la geam să lumineze umbrele de pe partea feţei copilului care este opusă ferestrei.
Uneori, lumina este cea care asigură o imagine reuşită, iar singurul dumneavoastră rol este să surprindeţi clipa. Asiguraţi-vă că focalizarea este pe ochiul copilului şi compoziţia arată bine şi apăsaţi rapid butonul declanşatorului pentru a imortaliza amintirea.
5. Pregătiţi obiectivele
Obiectivele cu distanţă focală fixă, denumite şi prime, sunt excelente pentru portrete la lumină scăzută. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/1600 s, f/2,0 şi ISO 2500. © Ilvy Njiokiktjien
Uneori, culoarea poate distrage atenţia, iar detaliile sunt mai bine evidenţiate când sunt surprinse în alb-negru. Puteţi verifica dacă fotografia pe care aţi făcut-o bebeluşului arată mai bine alb-negru direct pe aparat, accesând Stilurile de imagine, sau o puteţi modifica în etapa de post-procesare dacă fotografiaţi în format RAW. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/160 s, f/2,8 şi ISO 200. © Helen Bartlett
Obiectivele pe care le veţi folosi vor depinde de tipul de fotografie pe care doriţi să o realizaţi. Pentru fotografii generale, încercaţi un obiectiv cu distanţă focală fixă, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, care se descurcă bine în medii cu lumină redusă, cum ar fi dormitoare, sau un obiectiv pentru portrete, precum Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Acesta are o viteză ridicată de focalizare automată care poate fi utilă pentru a surprinde mişcarea, precum mersul de-a buşilea şi mâncatul.
Dacă doriţi să obţineţi prim-planuri clare ale trăsăturilor micuţe ale copilului – mâini, degetele de la picioare şi gene – un obiectiv macro, cum ar fi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM menţionat mai sus, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sau Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, sunt opţiuni excelente.
În general, obiectivele cu distanţă focală fixă, cum ar fi de 50 mm sau 85 mm, sunt excelente în mediile întunecate, deoarece permit pătrunderea unei cantităţi mari de lumină datorită deschiderii mari a diafragmei. Se poate însă să doriţi să folosiţi un obiectiv cu zoom pentru situaţiile în care bebeluşul este activ. Un obiectiv cu zoom, precum Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, vă permite să menţineţi încadrarea în timp ce bebeluşul se mişcă şi vă oferă o şansă mai mare de a obţine fotografia dorită într-un interval de timp scurt.
6. Şşt! Fotografiaţi silenţios
Somnul bebeluşului este important, aşa că asiguraţi-vă că nu îl treziţi cu sunetul declanşatorului atunci când încercaţi să-i surprindeţi expresia fericită. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark II (urmat acum de modelul mai nou 5D Mark IV) şi un obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd
Bebeluşii pot fi cu uşurinţă distraşi şi chiar speriaţi de bipurile ascuţite şi zgomotele obturatorului. Aici se va dovedi util modul de fotografiere silenţios. Dacă aveţi un aparat foto EOS, precum Canon EOS R100, puteţi alege modul silenţios din modurile scenă. Altă opţiune este să mascaţi zgomotul obturatorului cu muzică liniştitoare sau însufleţită, în funcţie de atmosfera pe care doriţi să o creaţi.
7. Fotografiaţi în modul prioritate timp de expunere
Dacă fotografiaţi un copil mic, asiguraţi-vă că aparatul foto este configurat pentru un subiect în mişcare schimbând modul la Tv. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 1/100 s, f/3,5 şi ISO 1600 © Gary Morrisroe
În modul Tv (Prioritate timp de expunere), puteţi seta timpul de expunere pe care îl doriţi, iar aparatul foto calculează corespunzător cea mai bună deschidere a diafragmei. Acest mod vă oferă libertatea de a lucra rapid şi creativ fără a trebui să faceţi o mulţime de ajustări în mijlocul unei fotografii. De exemplu, timpul de expunere trebuie să fie suficient de scurt pentru a evita ca mişcarea să devină neclară, astfel că, atunci când fotografiaţi un copil activ, o valoare de 1/250 de secunde este un început bun. Începeţi de acolo şi reglaţi timpul de expunere în funcţie de activitate.
De regulă, veţi dori ca întreaga faţă a copilului să fie focalizată, astfel că este important să verificaţi ca profunzimea câmpului să nu fie prea mică. Lăsând sensibilitatea ISO pe automat, veţi putea să obţineţi setările dorite pentru timpul de expunere şi deschiderea diafragmei. Nu uitaţi însă, cu cât valoarea ISO este mai mică, cu atât calitatea imaginii va fi mai mare.
8. Utilizaţi modul de fotografiere continuă sau filmaţi
În majoritatea cazurilor, probabil fotografiaţi cadru cu cadru. Dar pentru portretele copiilor, ar trebui să încercaţi să setaţi modul de declanşare al aparatului foto la setarea de fotografiere continuă. Fotografierea continuă (cunoscută şi ca modul de fotografiere în rafală) este deosebit de utilă atunci când copilul se mişcă! Vă va ajuta să înregistraţi toate mişcările bruşte ale copilului şi vă va oferi cea mai bună şansă de a surprinde acel moment perfect, deoarece niciun copil nu va sta prea mult într-un loc pentru o fotografie.
Chiar mai bine – faceţi un film! Aparatele foto precum Canon EOS R100 au o stabilizare excelentă a imaginii pentru filme şi focalizare automată care vă va ajuta să menţineţi faţa bebeluşului clară în timp ce face primii paşi spre dumneavoastră. Momente ca acestea merită cea mai bună calitate şi, dacă filmaţi în 4K, puteţi chiar să capturaţi un instantaneu din materialul video pentru a-l imprima pentru albumul foto al bebeluşului.
9. Încercaţi diverse puncte de focalizare
Schimbaţi setarea aparatului la modul scenă Macro sau Prim-plan pentru a realiza fotografii cu trăsăturile adorabile ale copilului, precum picioruşele şi mânuţele micuţe, restul fiind estompat în fundal. © James Paterson
Pentru portrete, în mod normal veţi dori să focalizaţi pe ochii subiectului. Dar în cazul portretelor bebeluşilor, puteţi crea imagini interesante încălcând din când în când această regulă.
Deoarece bebeluşii sunt atât de mici, părţi ale corpului precum mâinile şi picioarele pot fi un subiect interesant. Dacă aparatul foto are un ecran tactil, aşa cum este cazul cu Canon EOS R10, nu trebuie decât să atingeţi ecranul acolo unde vedeţi degetele de la mână sau de la picioare pentru a focaliza. Cu o diafragmă largă, orice altceva din fotografie va fi estompat, menţinând în acelaşi timp ferm focalizarea pe trăsătura pe care doriţi să o evidenţiaţi.
10. Reflectaţi lumina bliţului
Fiţi mai creativ cu fotografiile copiilor dumneavoastră şi experimentaţi cu un bliţ extern pentru a adăuga lumină mai bine direcţională. © Tom Martin
În situaţiile în care doriţi să controlaţi lumina cu un bliţ, este important să nu îndreptaţi bliţul înspre ochii copilului, deoarece lumina acestuia poate fi foarte puternică pentru copii, indiferent de vârstă. Folosiţi în schimb un bliţ extern şi reflectaţi lumina acestuia din tavan sau un perete opus. Dacă doriţi doar să experimentaţi cu utilizarea unui bliţ, Speedlite EL-100 poate fi utilizat pe aparat sau la distanţă de acesta şi este o opţiune excelentă şi accesibilă pentru început. Dacă doriţi să investiţi într-un bliţ de clasă superioară, Speedlite EL-5 este alegerea ideală.
11. Folosiţi un trepied
Dacă doriţi să vă includeţi în imagine, utilizarea unui trepied poate fi cel mai simplu mod de a face acest lucru. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/320 s, f/4,0 şi ISO 640 © Gary Morrisroe
Atunci când doriţi să obţineţi o fotografie cu întreaga familie pentru acele ocazii speciale, trepiedul şi funcţionalitatea de fotografiere de la distanţă sunt cea mai bună alegere. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 800D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 850D) cu obiectiv Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM la 1/200 s, f/5,6 şi ISO 400 © Tom Martin
Bebeluşii fac în general mişcări bruşte, aşa că un trepied poate să nu pară accesoriul ideal. Vă va lasă însă mâinile libere pentru a poza sau a distrage atenţia copilului şi a obţine expresiile dorite.
Folosind un trepied, veţi putea totodată să vă includeţi şi pe dvs. în fotografie şi să creaţi poveşti clasice memorabile cu mâinile în jurul mânuţelor sau picioruşelor copilului, de exemplu. Cu aparatul foto pe un trepied, schimbaţi modul de declanşare la temporizatorul automat. De regulă, veţi putea alege între 2 şi 10 secunde. Alegeţi opţiunea de 10 secunde. De asemenea, puteţi folosi un trepied cu controler Bluetooth, precum mânerul tip trepied Canon HG-100TBR, pentru a fotografia extrem de uşor de la distanţă. Puteţi face mai întâi o fotografie de probă numai cu dumneavoastră sau puteţi cere partenerului sau unui prieten să stea acolo unde intenţionaţi să staţi dumneavoastră, astfel încât să obţineţi setările optime de focalizare şi de expunere. Sau pur şi simplu aşezaţi-vă în poziţie şi începeţi să fotografiaţi pentru a profita la maximum de momentele în care bebeluşul este binedispus.
12. Folosiţi aplicaţii
Puteţi folosi aplicaţia Canon Camera Connect nu numai pentru a fotografia de la distanţă de pe dispozitivul dumneavoastră, ci şi pentru a transfera fotografii şi filme pentru a le arăta rapid familiei şi prietenilor.
Există numeroase aplicaţii Canon utile care vor face fotografierea, învăţarea şi distribuirea mai uşoare şi mai plăcute.
Dacă aveţi un aparat foto cu funcţie Wi-Fi, puteţi folosi aplicaţia gratuită Canon Camera Connect pentru a controla aparatul de la distanţă de pe dispozitivul Android sau iOS, pentru a vă include în fotografie şi a evita mişcarea aparatului. Cu aparatul foto montat pe un trepied, puteţi interacţiona direct cu copilul, monitorizând vizualizarea în timp real a aparatului pe telefon şi acţionând declanşatorul la momentul decisiv. Puteţi folosi aplicaţia şi pentru a importa rapid fotografiile direct pe telefon pentru distribuire uşoară. Chiar şi unele aparate foto de nivel de bază, cum ar fi Canon EOS R100, acceptă transferul automat, astfel încât vă puteţi examina şi trimite imaginile de pe dispozitivul mobil, imediat după ce le-aţi realizat! Serviciile precum image.canon sunt, de asemenea, o alternativă excelentă pentru transferul şi stocarea imaginilor în cloud pentru procesare şi trimitere ulterioare.
Aplicaţia Canon Photo Companion oferă sfaturi personalizate şi exerciţii care sunt potrivite pentru modelul dumneavoastră de aparat foto. Selectaţi aparatul foto EOS când vi se solicită şi veţi avea la dispoziţie o mulţime de tutoriale video, articole pline de inspiraţie şi sfaturi pe diverse teme, precum fotografierea copiilor, permiţându-vă să vă îmbunătăţiţi constant fotografia şi să învăţaţi din mers.
Dacă aveţi un copil în familie, luaţi aparatul foto şi începeţi să înregistraţi amintiri preţioase şi nu uitaţi că, în loc să le lăsaţi pe cardul SD, merită să le imprimaţi, astfel încât să le aveţi alături de dumneavoastră şi să vă amintească mereu de la acele momente speciale din timp.
Articol scris de Jeff Meyer şi Agi Wojcik