Focul este un subiect minunat de fotografiat, oferind oportunităţi creative nelimitate. Nu numai că puteţi găsi frumuseţe în flăcările în sine, dar acestea scaldă totodată împrejurimile într-o lumină caldă minunată. Aceasta înseamnă că focul poate oferi nu numai un subiect atractiv, ci şi o sursă de lumină atmosferică pentru portrete.
Focul poate fi însă dificil de fotografiat. Problema cu care se confruntă fotografii este că sursa este foarte luminoasă, în timp ce împrejurimile sunt adesea foarte întunecate. Acest nivel ridicat de contrast poate face dificilă înregistrarea detaliilor atât în cele mai luminoase, cât şi în cele mai întunecate părţi ale scenei. Cu toate acestea, cu setările corecte ale aparatului foto şi câteva abilităţi simple, oricine poate face fotografii frumoase la lumina focului.
Deşi fotografierea flăcărilor este o abilitate excelentă pe care o puteţi învăţa în orice perioadă a anului, va fi utilă în special dacă doriţi să fiţi creativ în timpul lunilor festive. Iată cum să realizaţi fotografii superbe la lumina focului de sărbătorile de iarnă.
FOTOGRAFIA LA LUMINA FOCULUI
Fotografia la lumina focului: cum să fotografiaţi flăcări
1. Rămâneţi în siguranţă
Ca şi fotografia, focul poate fi fermecător, deşi nu întotdeauna într-un mod bun. Este foarte uşor să uitaţi de dumneavoastră în timpul sesiunii foto, dar siguranţa ar trebui să fie întotdeauna prioritatea numărul unu. Este important nu doar să avem grijă ca nimeni să nu se rănească, ci şi să ţinem focul sub control. Aşezaţi o găleată de apă sau un stingător de incendii în apropiere şi folosiţi o lanternă pentru cap pentru a vă găsi drumul pe întuneric. Este, de asemenea, o idee bună să verificaţi condiţiile meteo, deoarece vântul puternic poate face flăcările imprevizibile.
2. Alegeţi echipamentul potrivit
Lumina produsă de foc este, de obicei, destul de slabă, aşa că ajută să folosiţi echipamente cu performanţe bune în condiţii de lumină scăzută dacă utilizaţi focul ca sursă de lumină pentru a fotografia subiecţi de aproape. Un aparat foto precum Canon EOS R6 este ideal – senzorul său full frame ultrasensibil de 20,1 MP este proiectat special pentru a se descurca cu uşurinţă în scenariile cu interval dinamic ridicat, precum şi în situaţiile cu lumină slabă în general.
Un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, este de asemenea de mare ajutor, deoarece obiectivele cu distanţă focală fixă tind să aibă deschideri maxime mai mari ale diafragmei decât obiectivele cu zoom. Acest lucru permite timpi de expunere mai scurţi şi sensibilităţi ISO mai mici în condiţii de lumină scăzută, ceea ce înseamnă fotografii mai clare şi cu mai puţin zgomot.
Deşi nu este esenţial, un trepied poate fi, de asemenea, foarte util pentru fotografiile cu focuri de tabără şi lumânări, deoarece vă oferă opţiunea de a realiza expuneri mai lungi şi de a estompa mişcarea pâlpâitoare a flăcărilor.
3. Surprinderea luminii lumânărilor
Lumânările pot permite realizarea de fotografii pline de atmosferă, dar pot fi şi dificil de surprins, deoarece au flăcări strălucitoare, dar nu emit prea multă lumină ambiantă. Aceasta înseamnă că, dacă expunem pentru flăcări, restul scenei va fi aproape complet întunecată, dar dacă expunem pentru împrejurimi, atunci flăcările vor fi prea luminoase. Ce hotărâţi că este prioritar va depinde de efectul pe care doriţi să îl obţineţi.
Este adesea mai bine să expuneţi pentru elementul mai luminos din cadru, deoarece este mai uşor să eliminaţi umbrele în post-producţie decât să corectaţi zonele luminoase supraexpuse. În plus, vedeţi dacă puteţi creşte foarte uşor expunerea pentru a deschide puţin umbrele fără a supraexpune zonele luminoase. Dacă aparatul foto dispune de un mod Zebră, încercaţi să îl folosiţi când filmaţi, deoarece evidenţiază părţile supraexpuse ale unui cadru într-un model zebră, permiţându-vă să maximizaţi umbrele, asigurându-vă în acelaşi timp că nu aţi expus prea mult zonele luminoase. Pentru fotografii, alerta pentru zone luminoase poate fi utilă în modul de redare pentru a verifica dacă imaginea realizată are zone prea deschise. Captura în format RAW vă va oferi, de asemenea, o flexibilitate mult mai mare în etapa de post-producţie, când folosiţi software de editare a imaginilor, cum ar fi Canon Digital Photo Professional (DPP).
Setaţi aparatul foto la modul Manual (M) pentru a anula bliţul pop-up automat al aparatului. Astfel, veţi evita estomparea luminii delicate a flăcării lumânării. Setaţi diafragma la f/4 şi ISO 100, apoi variaţi timpul de expunere între 1/20 şi 1/2000 s pentru a vedea cum diferiţi timpi de expuneri afectează aspectul lumânărilor. Puteţi utiliza şi bliţul de umplere, cunoscut şi ca bliţ de zi, care este o explozie de lumină ce luminează zonele întunecate şi scoate în evidenţă detaliile subiectului. Aplicaţia Canon Photo Companion include un articol despre realizarea portretelor la lumina lumânărilor, explorând această tehnică într-un cadru mai profesional.
4. Portrete la lumina lumânărilor de pe tort
Ce moment mai bun să luaţi aparatul foto decât o petrecere aniversară? Când vine momentul suflării lumânărilor, puteţi realiza portrete minunate utilizând lumina caldă a lumânărilor pentru a accentua chipul vesel al subiectului. Încercaţi să setaţi aparatul foto la modul Manual (M) cu diafragma f/1,8 (sau cu cea mai mare deschidere a diafragmei obiectivului), un timp de expunere de 1/200 s şi setarea ISO automat. Astfel, sensibilitatea ISO se va adapta pentru a vă oferi expunerea corectă.
Un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, este ideal pentru acest tip de portret, deoarece deschiderea maximă mare a diafragmei vă permite să capturaţi portrete în interioare întunecate. La deschideri mari ale diafragmei, acesta oferă şi un efect bokeh delicat pentru fundaluri frumos estompate.
5. Fotografierea focurilor de tabără
Este ceva mai îmbietor decât un foc de tabără într-o noapte rece şi întunecată? Flăcările care dansează pot fi un subiect îndrăzneţ pe fondul întunericului din jur. După ce soarele apune, va fi un moment când lumina ambiantă este suficient de scăzută încât focul de tabără să iasă în evidenţă pe fondul întunericului, dar este încă suficient de multă lumină pentru ca împrejurimile şi detaliile de pe cer să fie vizibile. Este un moment excelent să realizaţi o fotografie la asfinţit şi să arătaţi focul de tabără în context, deoarece atunci când vine noaptea, împrejurimile vor fi complet negre. Încercaţi să fotografiaţi în modul manual cu un timp de expunere de 1/100 s, o diafragmă de f/1,8 (sau cea mai largă deschidere a diafragmei) şi ISO automat. Utilizaţi compensarea expunerii pentru a face fotografia mai luminoasă sau mai întunecată şi alegeţi un unghi coborât pentru a încadra focul pe cerul crepusculului.
6. Realizarea de portrete la lumina focului
Focurile de tabără şi vetrele pentru foc creează o atmosferă unică, propice pentru portretistică excelentă. Conversaţiile în jurul focului, cuplurile strânse laolaltă şi copiii fascinaţi de flăcări: toate acestea sunt subiecte bune de surprins cu aparatul foto Canon. Asiguraţi-vă că aţâţaţi focul înainte de a începe să fotografiaţi, deoarece cantitatea de flăcări poate face o mare diferenţă pentru lumina ambiantă. Lumina flăcărilor se estompează adesea foarte repede, aşa că rugaţi subiecţii să stea cât mai aproape posibil de foc (şi în siguranţă) pentru a profita de strălucire.
7. Fotografierea artificiilor de mână
Sclipirile de lumină ale artificiilor de mână pot să arate fantastic în fotografii – şi este, de asemenea, un mod mai sigur de a explora efecte de iluminare creative cu copii mai mici sau pe vreme nefavorabilă. Scânteile care zboară explodează în toate direcţiile la o viteză extraordinară, astfel încât sunt capturate ca dungi de lumină, chiar şi atunci când se utilizează un timp de expunere destul de scurt. Dacă vă simţiţi confortabil să fotografiaţi şi să editaţi în format RAW, acest lucru poate fi de mare ajutor, deoarece puteţi obţine ulterior detalii suplimentare în zonele luminoase şi cele întunecate. Sau creşteţi timpul de expunere, iar artificiile vor lăsa trasee vizibile în cadru: alegerea vă aparţine!
De asemenea, puteţi încerca să surprindeţi dârele de lumină ale focurilor festive de artificii – vedeţi sfaturile şi tehnicile noastre pentru fotografierea creativă a focurilor de artificii pentru mai multe idei şi inspiraţie.
Iar când focul s-a stins, puteţi explora fotografierea fumului cu exerciţiile din aplicaţia Canon Photo Companion.
Articol scris de James Paterson
Produse conexe
-
Obiectiv standard
RF 50mm F1.8 STM
Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative. -
Aparate foto mirrorless
EOS RP
Un aparat foto mirrorless full-frame mic, uşor şi intuitiv, conceput pentru fotografie de călătorie şi de fiecare zi. -
Obiectiv grandangular
RF 16mm F2.8 STM
Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ. -
Aparate foto mirrorless
EOS R6
Indiferent ce şi cum fotografiaţi, EOS R6 vă permite să vă folosiţi creativitatea în moduri la care nu v-aţi fi gândit că sunt posibile. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
Obiective RF
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor. -
Obiective RF
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor.
Articole conexe
-
FOTOGRAFIILE CU ARTIFICII
10 sfaturi pentru fotografiile cu artificii
Echipamente, tehnici şi compoziţie – sfaturi esenţiale pentru a fotografia artificii.
-
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Cum să creaţi un efect bokeh uimitor
Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.
-
TEHNICI DE ILUMINARE
Fotografia cu pictură de lumină
Pictaţi propriile imagini uimitoare folosind surse de lumină şi o expunere lungă.
-
TEHNICI VIDEO
Sfaturi pentru filmarea pe timp de noapte
Deschideţi o lume complet nouă a creativităţii cu ghidul nostru de filmare pe timp de noapte.