A time stack image showing a tulip blooming.

FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

Momente în timp: transformaţi o filmare cu redare accelerată într-o imagine imprimată cu această tehnică de suprapunere a imaginilor

Fotografierea a sute de imagini care arată trecerea timpului într-o secvenţă cu redare accelerată poate fi minunată, dar nu puteţi expune filmele rezultate pe pereţi. Totuşi, puteţi să transformaţi o filmare cu redare accelerată într-o singură imagine pe care să o imprimaţi. Crearea unei imagini suprapuse presupune realizarea unei serii de fotografii – la fel cum aţi face cu o filmare cu redare accelerată. Însă, în loc să creaţi un videoclip, luaţi diferite zone din cadre individuale şi le îmbinaţi într-o singură imagine frapantă, care arată tranziţia, de exemplu, de la zi la noapte.

Aici vă vom explica noţiunile de bază ale configurării aparatului foto pentru o filmare cu redare accelerată, utilizând un aparat foto cu intervalometru integrat. Este o tehnică simplă a aparatului foto pe care o puteţi încerca uşor în propria casă/grădină. Am surprins fascinanta mişcare a petalelor de lalele pe parcursul unei după-amiezi şi seri, dar puteţi aplica aceeaşi tehnică la orice subiect care se schimbă lent în timp, de la o îngheţată care se topeşte la succesiunea zi/noapte a unui peisaj. După ce am terminat, vom merge mai departe şi vom îmbina cadrele pentru a produce un imprimat captivant pe care să-l expunem pe perete.

1. Realizaţi filmarea cu redare accelerată

Alegeţi o poziţie

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Atunci când alegeţi un loc pentru a realiza fotografii pe care urmează să le suprapuneţi, luaţi în considerare schimbările vremii şi protejaţi-vă aparatul foto de intemperii.

Aşezaţi aparatul foto pe un trepied şi alegeţi un unghi din care să fotografiaţi. Reţineţi că aparatul foto va trebui să stea nemişcat timp de câteva ore, astfel încât un loc ferit este ideal. Dacă există posibilitatea să plouă, acoperiţi aparatul foto sau fotografiaţi pe fereastră. O zi liniştită este cea mai bună, deoarece vântul puternic poate cauza mişcarea nedorită a florii. Asiguraţi-vă că bateria este încărcată complet. Lalelele sunt complet deschise la mijlocul zilei pentru a capta lumina soarelui pe petalele răsfirate, aşa că atunci este momentul să pregătiţi fotografierea.

Aranjaţi un fundal simplu

A black back drop is used to make tulips stand out.
Un fundal simplu va simplifica mult îmbinarea imaginilor suprapuse.

Dacă fotografiaţi un subiect precum o floare, încercaţi să aşezaţi un fundal simplu în spatele său. Acest lucru nu doar că scoate floarea în evidenţă pe fundalul unei grădini aglomerate, dar şi facilitează combinarea uniformă a mai multor cadre într-unul singur, ulterior. Aici am întins o bucată de material negru în spatele florii, dar puteţi experimenta cu tot felul de culori de fundal. Pentru a menţine fundalul întunecat, ne-am asigurat, de asemenea, că nu este în lumina directă a soarelui.

Setaţi expunerea

Articole conexe
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

FOTOGRAFIA DE INTERIOR

Proiecte cu fotografii perfecte: trei idei pentru şedinţe foto creative la domiciliu

Deveniţi creativ acasă. Sfaturi despre cum să realizaţi portrete cinematografice, imagini macro abstracte şi filme cu redare accelerată.

Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFII ÎN GRĂDINĂ

Fiţi creativ în grădină: trei tehnici pentru perfecţionare

Proiecte distractive pe care să le încercaţi acasă, de la pictura cu lumină la fotografierea stelelor.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Modul Prioritate de diafragmă (Av) este ideal pentru a fotografia imagini suprapuse – aparatul foto va regla timpul de expunere în funcţie de lumina în schimbare, dar va continua să fotografieze folosind diafragma pe care o alegeţi.

Alegerea expunerii depinde de subiect şi lumină. În general, modul Prioritate de diafragmă este o alegere bună pentru secvenţele cu redare accelerată, în care nivelurile luminii se modifică pe parcursul zilei. Aceasta înseamnă că puteţi menţine diafragma şi valoarea ISO fixe în timp ce aparatul foto adaptează timpul de expunere în funcţie de condiţii. O diafragmă medie precum f/8 este ideală, iar o sensibilitate ISO redusă, precum ISO 100, contribuie la reducerea la minimum a zgomotului. După focalizarea pe subiect, comutaţi obiectivul la focalizarea manuală, astfel încât să rămână blocat pe parcursul secvenţei.

Gândiţi-vă şi la calitatea imaginii. Imaginile RAW au detalii suplimentare în zonele luminoase şi în cele întunecate, oferindu-vă mai multă siguranţă pentru corectarea supra- sau subexpunerii. Dacă nu aveţi încredere în formatul RAW, alegeţi RAW+JPG, dar reţineţi că această opţiune va necesita mai mult spaţiu pe cardul de memorie.

Controlaţi lumina

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Împiedicând lumina solară să cadă pe subiect şi compensând cu lumină artificială veţi putea menţine un efect unitar.

Iluminarea consecventă vă va ajuta să uniţi cadrele mai uşor, dar acest lucru poate fi dificil atunci când fotografiaţi în momente diferite ale zilei. Esenţial este să anulaţi lumina zilei, astfel încât aceasta să joace un rol minim în mediul de iluminare general. Aici aveţi câteva opţiuni. În primul rând, putea bloca temporar lumina soarelui cu un reflector sau o pătură şi puteţi lumina floarea utilizând o lampă sau o lanternă puternică. Ca alternativă, puteţi folosi un bliţ Speedlite sau un bliţ extern pentru a estompa lumina zilei.

Setaţi-vă intervalele

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Crearea unor fotografii suprapuse este un proces îndelungat. Pentru a-l face mai uşor, utilizaţi un aparat foto cu opţiunea de fotografiere la anumite intervale – cum ar fi Canon 5D Mark IV, pe care îl utilizăm aici, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D sau EOS M6 Mark II.

Accesaţi setările pentru fotografierea la anumite intervale din meniul aparatului foto. Aici există două comenzi cheie. Setarea intervalului stabileşte durata de timp dintre cadre, iar intervalul pe care îl puteţi alege variază în funcţie de aparatul foto: unele permit intervale de până la 30 de secunde, altele de până la 59 de minute şi 59 de secunde, altele de câteva ore, minute şi secunde (aici, aparatul foto este setat să realizeze o fotografie o dată pe oră). Numărul de fotografii poate fi setat la un anumit număr sau la 00 nelimitat (în cazul în care aparatul foto permite acest lucru) pentru a fotografia continuu. După ce aţi configurat toate acestea, puteţi iniţia secvenţa apăsând declanşatorul.

2. Uniţi fotografiile

Suprapuneţi fotografiile

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Selectaţi secvenţa de fotografii în software-ul de prelucrare a imaginilor Canon Digital Photo Professional (DPP) şi îmbinaţi-le folosind instrumentele Adjustment (Ajustare) şi Compositing (Compunere).

După ce aţi realizat o secvenţă de fotografii surprinse la diverse ore, le puteţi îmbina într-o singură imagine care arată schimbarea subiectului pe parcursul zilei. Alegeţi imaginile pe care doriţi să le îmbinaţi – puteţi alege cât de multe sau cât de puţine doriţi, dar cu cât aveţi mai multe imagini, cu atât va dura mai mult. Prelucraţi imaginile pentru a îmbunătăţi culorile şi tonurile ca în cazul unei fotografii individuale. Pentru a economisi timp, le puteţi procesa laolaltă în DPP utilizând funcţia Recipe (Reţetă).

Asiguraţi-vă că fundalul este unitar

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Utilizaţi instrumentul de ajustare pentru a face fundalul unitar pentru fiecare imagine care este îmbinată.

Dacă, la fel ca în cazul acestei flori, există zone ale fundalului care nu sunt complet negre, puteţi să le acoperiţi cu ajutorul instrumentului Adjustment (Ajustare), apoi să întunecaţi zona în mod selectiv. Apoi, începeţi îmbinarea fotografiilor utilizând instrumentele Adjustment (Ajustare) şi Compositing (Combinare) din DPP. Cu ajutorul instrumentului de ajustare, întunecaţi zonele dintr-o imagine pe care nu doriţi să le utilizaţi, apoi utilizaţi instrumentul de combinare pentru a alege altă imagine şi a le combina utilizând setarea Lighten (Iluminare) sau Add (Adăugare). Salvaţi imaginea îmbinată şi continuaţi în acelaşi mod, imagine cu imagine, pentru a genera efectul.

Îmbinaţi imaginile

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Puteţi alege modul în care vă combinaţi imaginile în DPP. Aici am ales o floare în stadii vizibil diferite de înflorire.

Există multe programe şi aplicaţii de editare a imaginilor pe care le puteţi utiliza pentru a vă îmbina fotografiile, dar principiile rămân aceleaşi. Suprapuneţi fotografiile una peste cealaltă şi alegeţi zonele din fiecare pe care doriţi să le utilizaţi în imaginea îmbinată. Puteţi alege o îmbinare de tranziţie, dintr-o parte a cadrului în cealaltă, sau puteţi experimenta cu alte tipuri de tranziţie, cum ar fi o serie de secţiuni, aşa cum se arată în imaginea exemplu a unui peisaj cu imagini suprapuse de mai jos.

După ce stăpâniţi noţiunile de bază ale îmbinării imaginilor în DPP, puteţi încerca diferite efecte, cum ar fi secţionarea imaginilor laolaltă.

3. Imprimaţi imaginile suprapuse

Pregătiţi imaginea

Acum că aceste fotografii au fost îmbinate într-o singură imagine, sunt gata de imprimare.

După ce aţi combinat fotografiile cu redare accelerată, de ce să nu duceţi procesul puţin mai departe şi să nu imprimaţi fotografia? Un imprimat înrămat cu o floare în mai multe stadii de înflorire ar putea fi un element frapant pe perete sau deasupra şemineului – sau poate chiar un cadou pentru cineva drag. Pregătirea unei imagini pentru imprimare este o sarcină simplă care poate fi realizată în majoritatea aplicaţiilor de editare a imaginilor. Indiferent pe care o alegeţi, este esenţial să calibraţi culorile de pe afişaj, astfel încât ceea ce vedeţi pe ecran să fie ceea ce obţineţi de la imprimantă.

Alegeţi setările corecte

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Alegerea setărilor corecte asigură corespondenţa dintre materialul imprimat şi culorile afişate pe ecran, pentru a obţine un element decorativ frumos pentru locuinţa dvs.

Procesul de imprimare poate varia puţin în funcţie de imprimanta pe care o utilizaţi. Imprimantele profesionale oferă avantaje precum imprimate în format poster, cu o longevitate mai mare. Imprimanta Canon PIXMA PRO-10S poate imprima până la formatul A3+, utilizând un sistem cu 10 cerneluri pe bază de pigmenţi pentru o reproducere superbă a culorilor, în timp ce PIXMA PRO-100S utilizează un sistem cu 8 cerneluri pe bază de coloranţi pentru imprimate potenţial şi mai rezistente. Sau treceţi la nivelul următor cu imprimanta Canon imagePROGRAF PRO-1000 pentru imprimări până la dimensiunea A2, utilizând sistemul LUCIA PRO cu 12 cerneluri pe bază de pigmenţi de la Canon.

Dacă utilizaţi una dintre aceste imprimante profesionale Canon sau oricare alta, folosiţi Print Studio Pro pentru a vă ghida în procesul de imprimare. Acest plug-in funcţionează cu DPP şi alte aplicaţii de editare şi vă permite să ajustaţi setările de gestionare a culorilor şi profilurile de hârtie pentru a obţine o potrivire precisă între ce se afişează pe ecran şi materialul imprimat.

Dacă utilizaţi o imprimantă foto pentru acasă, cum ar fi Canon PIXMA TS6350 pe care am utilizat-o şi noi, DPP poate gestiona procesul: selectaţi Print (Imprimare), apoi Properties (Proprietăţi) şi alegeţi tipul de hârtie pe care îl utilizaţi şi setările corecte. Pentru rezultate optime, utilizaţi hârtie specializată, cum ar fi hârtia fotografică Canon Pro, şi o imprimantă cu un sistem cu cel puţin 5 cerneluri (cum ar fi tehnologia pentru cerneală Canon ChromaLife100 utilizată de imprimanta PIXMA TS6350) pentru a produce imprimări de înaltă calitate.


Articol scris de James Paterson

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile