FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

Proiecte fotografice cu redare accelerată pentru începători

Exploraţi universul filmelor cu redare accelerată din confortul propriei locuinţe sau la ieşirile cu familia. Aparatul foto Canon EOS vă poate ajuta!
Două îngheţate în formă de felii de pepene roşu topindu-se pe o farfurie.

Efectul de redare accelerată este o tehnică creativă care vă permite să dezvăluiţi un univers ascuns aflat în mişcare, putând să producă rezultate surprinzătoare şi plăcute. De la redarea accelerată a norilor de furtună ce se desfăşoară într-un peisaj la înregistrarea mişcării stelelor pe cerul nocturn, efectul de redare accelerată transformă înregistrarea într-un tablou epic – însă este o tehnică ce este la fel de eficientă şi cu obiectele la scară mai mică din apropierea casei.

Pentru a vă demonstra că nu trebuie să călătoriţi departe de casă, am provocat doi fotografi specializaţi în efectul de redare accelerată să fotografieze ceva frumos la ei acasă.

Exersaţi acasă

Alex Nail este un fotograf de peisaje şi realizator de filme cu redare accelerată apremiat, domiciliat în Regatul Unit. Îi place mult să insufle viaţă peisajelor, dar şi să creeze un portofoliu impresionant de proiecte personale cu redare accelerată; a utilizat tehnica în scopuri comerciale pentru numeroase organizaţii, printre care şi Autoritatea britanică pentru turism.

Deşi de obicei Alex poate fi găsit prin lanţurile muntoase din Europa exersând cu obiectivele, acesta spune că a rămâne mai aproape de casă este o metodă excelentă de a vă familiariza cu tehnica de redare accelerată. A realizat filmul cu redare accelerată de ziua până noaptea prin una din ferestrele casei sale pentru a vă arăta cât poate fi de uşor.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

„Casa este locul perfect în care puteţi învăţa tehnica redării accelerate, deoarece este un loc comod şi ţinut sub control”, explică Alex. „În aer liber, filmarea cu redare accelerată devine mai dificilă, în caz de vânt, ploaie sau modificări neaşteptate ale luminii. Însă vă puteţi îmbunătăţi cu uşurinţă cunoştinţele despre redarea accelerată în confortul propriei case. Chiar şi acum, după opt ani de realizat filme cu redare accelerată, încă mai fac încercări în interior.

„Desigur, şi fotografierea în spaţii interioare are propriile provocări. În general, casele sunt locuri destul de statice, aşa că pentru un fotograf provocarea este să se gândească cum va introduce schimbarea sau mişcarea într-o scenă. Probabil că nu locuiţi într-o casă de prezentare (cu siguranţă eu nu), însă aceasta nu vă împiedică să surprindeţi mişcarea din viaţa de zi cu zi sau să vă concentraţi pe detaliile mai mici. Dacă fotografiaţi la răsărit sau apus, ţineţi cont de modul în care lumina artificială din interior se va schimba (sau nu) în raport cu modificările semnificative de afară.”

Alex sugerează să utilizaţi obiecte staţionare pentru a pune în evidenţă mişcarea pe care doriţi să o surprindeţi. „Spre exemplu, puteţi folosi natura statică a cadrului şi decorului unei ferestre pentru a scoate în evidenţă mişcările aleatorii ale copacilor în bătaia vântului sau goana norilor la orizont. Elementele statice vă ajută să concentraţi atenţia privitorului pe mişcarea din scenă.”

Surprinderea mişcării animalelor

După ce a absolvit Colegiul de Arte şi Design Central Saint Martins din Londra, Camilla Rutherford, născută în Londra, a renunţat la viaţa de oraş pentru a-şi petrece timpul fotografiind şi filmând atleţii de sporturi de aventură „care alergau după zăpadă prin toată lumea”. Ulterior s-a stabilit în Wanaka, Noua Zeelandă, unde locuieşte la ţară cu familia ei, la o fermă de oi Merinos, într-o zonă deluroasă.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Filmul cu redare accelerată al Camillei surprinde mişcarea unei turme de oi de la ferma ei. Contrastul dintre ritmul rapid al animalelor care pasc şi lentoarea cu care se deplasează norii conferă un plus de contrast vizual, în timp ce calitatea luminii şi fundalul dramatic oferă o notă cinematografică acestei scene obişnuite.

Deşi poate că nu dispuneţi de această frumuseţe naturală la dvs. acasă, este o tehnică ce are rezultate la fel de bune atunci când surprindeţi mişcarea de du-te vino a animalului de companie într-o cameră sau păsările care vizitează hrănitorul din grădină. Montaţi-vă aparatul foto pe un trepied, setaţi un interval lung pentru secvenţa cu redare accelerată şi înregistraţi mişcările zilnice ale animalelor, pe care în mod normal nu le-aţi vedea.

Crearea propriului film cu redare accelerată

Aşadar, puteţi vedea cât de impresionant poate fi un film cu redare accelerată la scară mică. Nu aveţi nevoie de un aparat foto avansat şi nici de un obiectiv specializat. Dacă aveţi suficient timp şi multă răbdare, puteţi realiza pur şi simplu mai multe imagini la intervale regulate, după care le puteţi combina în software de editare video pentru a crea un film impecabil cu redare accelerată.

Pentru a vă face treaba mai uşoară, o serie de aparate foto Canon EOS dispun de temporizator de interval încorporat care automatizează întregul proces. Utilizându-l, puteţi seta câte fotografii doriţi să realizaţi şi cât de lung să fie intervalul între acestea – în secunde, minute sau ore. Astfel, aparatul foto va realiza o serie de fotografii la intervalele setate în prealabil, până ce realizează numărul de fotografii setat. Ulterior, aceste fotografii pot fi utilizate pentru a crea un film cu redare accelerată utilizând un software potrivit sau puteţi utiliza imaginile în alte moduri creative.

Pentru confort suprem, anumite aparate foto EOS dispun de opţiunea Film cu redare accelerată. Aceasta face totul în locul dvs., combinând imaginile în aparatul foto şi salvând pe cardul de memorie filmul cu redare accelerată realizat, astfel încât să-l puteţi viziona şi distribui imediat.

Veţi găsi una dintre aceste funcţii, uneori chiar pe ambele, pe mai multe aparate foto din gama EOS. EOS 250D şi EOS RP sunt două aparate foto uşor de utilizat de către începători, care vă permit să exploraţi de acasă universul creativ al filmelor cu redare accelerată. De la înflorirea şi ofilirea florilor până la topirea îngheţatei şi mişcarea razelor soarelui prin camera dvs. de zi, există nenumărate subiecte care pot fi transformate în videoclipuri captivante cu redare accelerată.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Sugestii pentru filmele cu redare accelerată

După ce aţi selectat un subiect potrivit pentru filmul dvs. cu redare accelerată, trebuie să configuraţi aparatul foto. În acest caz se recomandă un trepied, astfel încât părţile staţionare din scenă să fie clare în secvenţa finală.

Montarea unui aparat foto Canon EOS 250D pe un trepied, orientat către o îngheţată în forma unei felii de pepene roşu, pe o farfurie, cu o lampă de birou alături.

Montaţi aparatul foto pe un trepied pentru a vă asigura că scena este stabilă şi că-şi modifică poziţia numai părţile din aceasta care ar trebui să se schimbe.

Durata de viaţă a bateriei poate fi o problemă când realizaţi secvenţe foarte lungi cu redare accelerată, aşa că asiguraţi-vă că aveţi bateria complet încărcată. Pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, pe anumite aparate foto ecranul posterior va fi dezactivat implicit sau poate fi dezactivat din ecranul de setări al funcţiei Film cu redare accelerată. Pentru filme foarte lungi cu redare accelerată, poate fi mai bine să instalaţi pe aparatul foto un grip cu baterii şi o baterie suplimentară sau să utilizaţi un adaptor de alimentare opţional pentru a beneficia de o sursă de alimentare continuă.

Introducerea unei baterii într-un aparat Canon EOS 250D.

Asiguraţi-vă că începeţi să fotografiaţi pentru filmul dvs. cu redare accelerată cu bateria încărcată complet, mai ales dacă realizaţi un număr mare de fotografii pe o perioadă lungă de timp.

În ceea ce priveşte iluminarea unui film cu redare accelerată realizat la interior, pentru a obţine rezultate mai uniforme, deseori este mai bine să utilizaţi lumină artificială şi nu naturală. Intensitatea şi temperatura de culoare a luminii naturale se pot modifica pe perioada în care este realizat filmul cu redare accelerată. Deşi această modificare este imperceptibilă pentru ochi când realizaţi fotografiile, va crea un efect de pâlpâire vizibil în filmul final. Pentru subiecţii la scară mică este ideală o lampă de birou, mai ales când lumina este atenuată cu ajutorul unei bucăţi de material care difuzează lumina.

Lumina unei lămpi de birou strălucind printr-un voal, iluminând îngheţata de pe farfurie.

Dacă realizaţi un film cu redare accelerată al unui obiect într-un spaţiu interior, lumina artificială poate ajuta la menţinerea unei lumini constante pe durata sesiunii foto.

Funcţia Temporizator de interval sau Film cu redare accelerată poate fi activată din meniul de fotografiere roşu al unui aparat foto EOS care oferă oricare dintre aceste funcţii. Anumite aparate foto dispun de ambele opţiuni, însă va trebui să setaţi aparatul la modul video pentru a accesa funcţia Film cu redare accelerată, aşa cum se ilustrează aici pentru EOS 250D.

Un aparat Canon EOS 250D setat în modul Film.

Setaţi-vă aparatul EOS în modul Film.

Degetul unui utilizator selectând modul Film cu redare accelerată pe un ecran cu unghi variabil al unui aparat foto Canon.

Selectaţi modul Film cu redare accelerată.

Unele aparate foto EOS vă oferă mai multe opţiuni de scene prestabilite în meniul Film cu redare accelerată. Acestea sunt optimizate pentru diferite tipuri de subiecţi, cum ar fi persoane aflate în mers sau nori care se deplasează lent. Însă pentru control complet asupra setărilor de redare accelerată, trebuie să alegeţi Personalizat. Aici puteţi seta intervalul dintre fotografii şi numărul total de fotografii din care va fi compus filmul final cu redare accelerată. Aceste opţiuni vor determina durata de timp necesară pentru înregistrarea imaginilor şi durata filmului final cu redare accelerată; acestea se vor modifica pe ecran în funcţie de cum ajustaţi parametrii.

Ecranul de setări personalizate pentru filmul cu redare accelerată.

Pentru control complet asupra filmului dvs. cu redare accelerată, selectaţi Personalizat; astfel, puteţi alege intervalul de timp dintre fotografii, precum şi numărul total de fotografii de realizat.

Selectaţi un interval în funcţie de rapiditatea mişcării pe care doriţi să o surprindeţi. Dacă acţiunea are loc într-o perioadă scurtă de timp, cum ar fi familia dvs. care joacă un joc sau pregăteşte masa, atunci poate fi util să setaţi un interval de timp de aproximativ câteva secunde pentru a crea o secvenţă continuă. În cazul unei acţiuni mai lente, cum ar fi răsăritul sau apusul soarelui sau lunii, puteţi alege un interval mai mare. Modificarea intervalului va avea ca efect creşterea sau reducerea duratei de înregistrare.

Setările de interval pentru filmul cu redare accelerată pe ecranul LCD al unui aparat foto Canon EOS 250D.

Pentru a surprinde acţiune mai rapidă, selectaţi un interval mai scurt între fotografii. Pentru a surprinde evenimente cu acţiune mai lentă, precum apusul soarelui, selectaţi un interval de timp mai mare.

Numărul de fotografii pe care le realizaţi va determina lungimea filmului final cu redare accelerată, în funcţie de rata de cadre a videoclipului realizat. Spre exemplu, dacă filmaţi un film 4K cu redare accelerată la 25 cps, pentru fiecare secundă a videoclipului va trebui să realizaţi 25 de fotografii. Aceasta înseamnă că veţi avea nevoie de 500 de imagini pentru a crea un film cu redare accelerată de 20 de secunde. Modificarea numărului de fotografii va afecta atât durata de înregistrare, cât şi durata de redare; de asemenea, va influenţa spaţiul necesar pe cardul de memorie.

Un ecran de setări pentru filme cu redare accelerată care arată că sunt necesare aproape 50 de minute pentru a realiza 300 de fotografii la interval de 10 secunde, care vor fi redate în 12 secunde.

Numărul de fotografii din secvenţa dvs. cu redare accelerată, în combinaţie cu rata de cadre a filmului dvs. vor determina durata de redare a secvenţei cu redare accelerată. În mod normal, pentru a realiza mai multe fotografii este necesar mai mult timp şi, de asemenea, secvenţa redată are o durată mai mare.

Setarea opţiunii Film cu redare accelerată pentru emiterea unui semnal sonor după realizarea fiecărei fotografii.

Dacă doriţi, puteţi seta aparatul foto să emită un semnal sonor după fiecare fotografie realizată, ceea ce vă va ajuta să ştiţi când se încheie secvenţa de fotografiere.

Modul Film cu redare accelerată vă oferă opţiuni de control suplimentare, precum emiterea unui semnal sonor după realizarea unei fotografii. Aceasta este o opţiune utilă dacă aparatul foto este în altă cameră, deoarece veţi şti când s-a încheiat seria de fotografii.

Este recomandat să setaţi manual cât mai mulţi parametri de fotografiere, astfel încă filmul cu redare accelerată să aibă un aspect unitar de la început la sfârşit. Spre exemplu, dacă lăsaţi stilul de imagine şi nivelul de alb setate la Automat, aparatul poate ajusta setările pentru anumite fotografii.

Ecranul cu unghi variabil al unui aparat Canon EOS 250D ce afişează setările selectate pentru o sesiune de fotografiere pentru redare accelerată.

Pentru a vă asigura că aparatul foto nu modifică în mod automat expunerea, nivelul de alb sau alte setări ca urmare a micilor modificări ale condiţiilor pe perioada sesiunii foto, setaţi manual cât mai mulţi parametri.

Oriunde vă aflaţi, există multe moduri în care vă puteţi distra cu efectul de redare accelerată. Ca în cazul tuturor proiectelor de fotografie, este indicat să vă familiarizaţi cu noţiunile de bază înainte de a trece la aspectele mai complexe. Aşa că luaţi-vă acum aparatul foto şi începeţi să înregistraţi mişcarea de pe fereastră. Sau utilizaţi un trepied în bucătărie data viitoare când pregătiţi masa şi înregistraţi totul, de la început la sfârşit. Cel mai bun aspect al efectului de redare accelerată este uşurinţa cu care se învaţă şi satisfacţiile pe care le oferă odată ce vă familiarizaţi cu acesta. Într-un timp foarte scurt veţi privi subiecţii de zi cu zi într-o lumină nouă, mai creativă.


Articol scris de Marcus Hawkins

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

    Surprinderea mişcării în videoclipuri cu redare accelerată

    Tehnici infailibile pentru filmările cu redare accelerată timelapse, hyperlapse şi cu încetinitorul.

  • FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

    Cum să realizaţi fotografii suprapuse

    Aflaţi cum să realizaţi o filmare cu redare accelerată care arată tranziţia de la zi la noapte şi cum să suprapuneţi imagini uluitoare, care prezintă trecerea timpului într-o singură imagine.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Realizaţi fotografii de la distanţă

    Descoperiţi avantajele fotografiilor de la distanţă pentru toate tipurile de fotografie.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    5 sfaturi de top pentru fotografierea cu redare accelerată a peisajelor

    Aduceţi peisajele la viaţă cu aceste sfaturi de top pentru fotografia cu redare accelerată.