Odată ce ştiţi cum să operaţi un aparat foto, cea mai importantă lecţie de învăţat atât în fotografie, cât şi în videografie este cum să lucraţi cu lumina. Pe timp de noapte, sursele de lumină sunt limitate, dar sunt totuşi multe momente pe care veţi dori să le înregistraţi, de la urale de bucurie la conversaţii profunde în jurul unui foc de tabără. Filmarea este deosebit de bună pentru surprinderea micilor momente speciale – modul în care oamenii se mişcă, vorbesc şi râd, care nu poate fi surprins într-o fotografie – dar poate fi dificil să ştiţi cum să abordaţi filmarea atunci când nu există multă lumină în jur.
Utilizarea unei sensibilităţi ISO mai ridicate va creşte sensibilitatea aparatului la lumină, iar selectarea unei diafragme mai mari şi a unui timp de expunere mai lung poate mări cantitatea de lumină care ajunge la senzor, dar, fără a înţelege cum să controlaţi aceste setări în raport cu mediul dumneavoastră, este posibil să obţineţi imagini neclare sau cu aspect granulat. Cu un pic de cunoştinţe, totuşi, puteţi depăşi aceste obstacole şi realiza filme finisate pe care le veţi preţui ani de zile şi vă puteţi dezvolta totodată abilităţile de filmare.
Aici, Ellis Reed, creator de conţinut şi fotograf/videograf care locuieşte în Bath, Regatul Unit, îşi împărtăşeşte principalele sfaturi pentru filmarea pe timp de noapte.
TEHNICI VIDEO
Cum să filmaţi pe timp de noapte
Controlaţi setările
Atunci când selectaţi setările aparatului foto pentru filmare pe timp de noapte, puteţi utiliza modul Scenă inteligentă automată pentru ca aparatul să aplice setările care consideră că vor funcţiona cel mai bine. Cu toate acestea, utilizarea modului Manual vă va oferi mai mult control.
Dacă filmaţi cu un aparat foto din sistemul Canon EOS R, precum EOS R6 Mark II, vizorul electronic vă va arăta impactul pe care schimbarea fiecărei setări îl are asupra expunerii în timp real, ceea ce vă va ajuta să vă dezvoltaţi încrederea atunci când treceţi la modul Manual.
De asemenea, poate fi util să schimbaţi şi modul de focalizare la Manual. Sistemul Dual Pixel CMOS AF II de pe EOS R6 Mark II şi alte aparate foto, precum Canon EOS R7 şi Canon EOS R8, este foarte bun la detectarea subiecţilor în condiţii de lumină scăzută, dar dacă lucraţi în întuneric aproape deplin, poate fi necesar să focalizaţi manual. Folosiţi o lanternă pentru a ilumina subiectul pe care încercaţi să focalizaţi şi faceţi zoom în vizor în timp ce reglaţi inelul de focalizare de pe obiectiv până când acesta devine clar. Această metodă este, de asemenea, foarte utilă pentru astrofotografie, atunci când vă bazaţi pe întuneric aproape complet, dar doriţi să focalizaţi pe ceva din prim-plan şi să surprindeţi totodată cerul.
Alegeţi o diafragmă mai mare
Când filmaţi în condiţii de lumină scăzută, este important să lăsaţi cât mai multă lumină să ajungă la senzor. O modalitate de a realiza acest lucru este să deschideţi diafragma cât mai mult posibil, ceea ce înseamnă să setaţi f-stop la cea mai mică valoare posibilă a numărului f. În timp ce un obiectiv cu zoom poate fi o opţiune bună, versatilă pentru fotografierea scenelor bine luminate în timpul zilei, merită să treceţi la un obiectiv cu distanţă focală fixă, cum ar fi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM sau Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, pentru a beneficia de o diafragmă mai mare.
Selectaţi rata de cadre şi timpul de expunere
Mai întâi, alegeţi rata de cadre. 24 de cadre pe secundă (cps) este standardul în industria cinematografică, deoarece creează cea mai naturală filmare cu doar puţină neclaritate a mişcării. Ratele de cadre mai mari, cum ar fi 60 cps şi 120 cps, sunt folosite pentru filmarea cu încetinitorul, care îşi propune să arate nenatural.
Cu Canon EOS R6 Mark II puteţi să înregistraţi în 4K la viteze de până la 60 cps şi la 1080p la viteze de până la 180 cps, ceea ce vă permite să încetiniţi şi mai mult lucrurile.
După ce aţi ales rata de cadre, pur şi simplu dublaţi numărul pentru a selecta timpul de expunere. De exemplu, înregistrarea la 25 cps ar însemna selectarea unui timp de expunere de 1/50 secunde pentru a preveni neclaritatea mişcării. Aceasta este considerată cea mai bună practică, dar există situaţii în care aţi putea dori să ajustaţi acest lucru, aşa cum explică Ellis. „Dacă doriţi să adăugaţi intenţionat neclaritate de mişcare, de exemplu, dacă vă plimbaţi printr-un târg de distracţii noaptea şi doriţi să creaţi o senzaţie de agitaţie şi aglomeraţie cu dâre de lumină, creşterea timpului de expunere până la o valoare sub dublul ratei de cadre vă va ajuta să realizaţi acest lucru.”
Cu un obiectiv grandangular precum Canon RF 16mm F2.8 STM veţi putea să surprindeţi cât mai mult din mediu posibil, intensificând senzaţia de derulare rapidă a acţiunii. Acest obiectiv uşor şi extrem de compact cu distanţă focală fixă este ideal şi pentru vlogging cu aparatul în mână, dar, deoarece nu dispune de stabilizare a imaginii în obiectiv, asiguraţi-vă că utilizaţi sistemul IS digital pentru filme dacă înregistraţi cu aparatul în mână. Această funcţie, disponibilă pe toate aparatele foto din sistemul Canon EOS R, stabilizează electronic înregistrările video în aparat.
Verificaţi sensibilitatea ISO
Setarea ISO a aparatului vă permite să controlaţi cât de sensibil este la lumină. Când înregistraţi în aer liber într-o zi însorită, puteţi alege ISO 100 pentru a reduce cât mai mult sensibilitatea. Când este înnorat, puteţi filma la ISO 400, iar atunci când filmaţi noaptea, este posibil să doriţi să încercaţi ISO 800 sau mai mult, până la ISO 3200 (în funcţie de capacităţile aparatului). Canon EOS R6 Mark II permite filmarea până la ISO 102.400 (cu posibilitate de extindere până la ISO 204.800), dar cu cât creşteţi mai mult valoarea, cu atât veţi introduce mai mult zgomot în materialul filmat.
Căutaţi lumina
„Este mai plăcut să vă gândiţi la întuneric ca la o oportunitate mai degrabă decât o provocare”, spune Ellis. „Găsirea unor modalităţi de a folosi lumina disponibilă sau de a introduce lumină artificială poate ajuta la crearea unor materiale cinematografice dramatice.”
Când filmaţi noaptea, nu încercaţi să iluminaţi întreaga scenă. Mai degrabă, căutaţi surse de lumină care vă evidenţiază subiectul şi spun o poveste. Focurile de tabără, vitrinele magazinelor, iluminatul stradal şi farurile maşinilor pot fi folosite pentru a crea băi de lumină, ajutând la separarea subiectului de fundal.
Introducerea de lumină artificială este altă opţiune. Ca mulţi creatori de conţinut, Ellis ia cu el un mini-studio portabil cu LED-uri. În format de buzunar, dar suficient de puternic pentru a ilumina un subiect atunci când filmaţi de aproape, un mini-studio poate face o diferenţă uriaşă pentru calitatea înregistrării. Nu uitaţi, dacă filmaţi un subiect bine luminat pe timp de noapte, trebuie să expuneţi pentru subiect mai degrabă decât pentru fundal.
Setaţi nivelul de alb
Când introduceţi lumină artificială, este întotdeauna bine să verificaţi nivelul de alb pentru a asigura consecvenţa. Puteţi seta un nivel de alb personalizat utilizând un card pentru reglarea nivelului de alb sau o bucată de hârtie albă. Realizaţi o fotografie a cardului sau a hârtiei în scena pe care urmează să o înregistraţi, apoi selectaţi Nivel de alb personalizat din meniul aparatului şi selectaţi această imagine ca referinţă. Nivelul de alb va fi setat acum, iar culorile din scenă vor fi capturate cu precizie.
Nivelurile de alb personalizate pot ajuta, de asemenea, la obţinerea unui anumit aspect. Dacă doriţi să creaţi o scenă mai caldă, cum ar fi atunci când filmaţi un foc de tabără, este posibil să doriţi să selectaţi un nivel de alb în jur de 6000 K. Dacă preferaţi să evidenţiaţi tonurile mai albastre şi mai reci dintr-o scenă, selectaţi o valoare de circa 2000 K. Reţineţi, dacă înregistraţi imagini în format RAW sau Canon Log, poate fi mai uşor să modificaţi nivelul de alb în software de post-procesare.
Înregistraţi la cea mai înaltă rezoluţie posibilă
„Când înregistrez pentru reţelele sociale, îmi place să filmez în 4K şi să export în 1080p”, explică Ellis, „deoarece ajută cu zgomotul vizual din filmările cu lumină scăzută şi îmi face detaliile mai clare.”
Canon EOS R6 Mark II înregistrează în 4K până la 60 cps, supraeşantionând imaginea 6K produsă de senzor pentru a oferi o claritate şi mai bună şi zgomot redus comparativ cu rezoluţia 4K nativă. Mai simplu spus, rezoluţiile mai mari înseamnă că în fiecare fişier sunt stocate mai multe date, ceea ce oferă imagini mai clare, o reproducere mai bună a culorilor şi o mai mare flexibilitate în post-procesare. Atunci când lucraţi în condiţii de lumină scăzută, cu cât aveţi mai multe date în fiecare fişier, cu atât este mai uşor să eliminaţi orice granularitate care ar putea fi prezentă.
Nu uitaţi de sunet
O caracteristică a înregistrărilor video care devine şi mai importantă pe întuneric este sunetul, deoarece simţul auzului se intensifică pe măsură ce vederea noastră devine mai slabă. Aparatul foto ar trebui să aibă un microfon încorporat, dar pentru a înregistra cu adevărat fiecare chicot înfundat şi pârâit al lemnelor pe foc, investiţi într-un microfon extern, cum ar fi microfonul stereo direcţional Canon DM-E1D, care se ataşează la patina multifuncţională a aparatului.
Încercaţi diferitele moduri direcţionale ale microfonului pentru a înregistra diferite cantităţi de vorbire şi zgomot ambiant şi a surprinde astfel atmosfera evenimentului pe care îl înregistraţi. Puteţi dori şi să înregistraţi zgomotul ambiant separat de înregistrarea video principală – de exemplu, în filmarea cu focul de tabără prezentată aici, se poate înregistra zgomotul făcut de foc pentru a-l reda în cadrele definitorii de la distanţă.
Exprimaţi-vă creativitatea
Odată ce aţi înţeles cum să realizaţi filme cu aspect natural, puteţi începe să fiţi creativ cu încredere. Indiferent dacă filmaţi un vlog, un videoclip muzical sau un scurtmetraj pe timp de noapte, lucraţi cu ceea ce aveţi în jur. Iluminatul stradal este un bun început. După cum spune Ellis, „Luminile stradale funcţionează bine ca lumini principale [surse principale de iluminare] şi lumini de fundal, în funcţie de locul în care poziţionaţi subiectul. Puteţi încerca o lumină puternică, poziţionând subiectul aproape de lumina stradală, sau o lumină mai difuză, cerându-i să se mute puţin mai departe.”
Alt sfat al lui Ellis este să folosiţi farurile maşinilor pentru a vă lumina din spate subiectul şi a crea o siluetă dramatică, care poate fi accentuată şi mai mult de ceaţă sau pâclă, care difuzează lumina şi vă permite să separaţi subiectul chiar mai departe de fundal. Utilizaţi un teleobiectiv scurt, cum ar fi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, pentru a decupa subiectul şi a elimina complet maşina, adăugând mister scenei, sau un obiectiv grandangular, cum ar fi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, pentru a include maşina ca parte a poveştii.
Dacă sunteţi obişnuit să filmaţi pe timp de zi, este nevoie doar de câteva ajustări pentru a învăţa să filmaţi noaptea. Iar odată ce v-aţi familiarizat cu elementele de bază, deschideţi o lume complet nouă a creativităţii.
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R6 Mark II
Fotografii sau videoclipuri, acţiune sau portret – combinând performanţa cu calitatea imaginii, EOS R6 Mark II vă permite să vă dezvoltaţi creativitatea -
Aparate foto mirrorless
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
Obiectiv grandangular
RF 16mm F2.8 STM
Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ. -
Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
Obiective RF
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor.