Sfaturi pentru fotografierea în condiţii meteo extreme

Pe frig sau caniculă, ploaie sau soare, urmaţi aceste sfaturi pentru a realiza fotografii uimitoare pe orice vreme şi în orice mediu.
Un fotograf în haine de iarnă şi cu un rucsac stă pe un versant montan acoperit de zăpadă, ţinând un aparat foto Canon. © Richard Walch

Fotografia este de regulă mai dificilă la temperaturi extreme. Zăpada, gerul şi gheaţa creează scene spectaculoase de iarnă, dar majoritatea aparatelor foto sunt proiectate să funcţioneze doar la temperaturi de peste 0 °C/32 °F. În mod similar, mediile extrem de călduroase pot cauza supraîncălzirea aparatelor foto, în timp ce locaţiile cu mult nisip cresc riscul deteriorării echipamentelor neetanşate.

Multe aparate foto Canon au etanşare la intemperii şi pot funcţiona în condiţii surprinzător de dificile, dar trebuie luat în considerare şi factorul uman. Fotografierea în medii extreme poate fi dificilă nu doar pentru aparat, ci şi pentru dumneavoastră.

Va trebui, evident, să aveţi grijă când fotografiaţi la temperaturi extreme, consultând prognoza meteo înainte de a pleca şi luând cu dumneavoastră îmbrăcăminte corespunzătoare şi echipament potrivit pentru fotografierea în aer liber. Cu toate acestea, este util să ţineţi cont şi de câteva sfaturi practice de fotografiere pentru ca totul să se desfăşoare cât mai lin posibil. Iată cele mai bune sfaturi pentru fotografierea în condiţii foarte friguroase şi călduroase.

Fotografierea la temperaturi scăzute

1. Ţineţi-vă mâinile calde

Un fotograf cu o jachetă de iarnă, căciulă şi mănuşi ţine un aparat foto Canon EOS R5.

Trebuie să vă menţineţi mâinile calde când fotografiaţi în condiţii meteo extreme. Vă recomandăm să investiţi într-o pereche de mănuşi termice subţiri, care se pun sub mănuşile principale şi ajută la reţinerea aerului cald.

Mâinile care tremură pot cauza mişcarea aparatului foto şi pot duce la fotografii neclare. Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră o pereche de mănuşi impermeabile groase şi încălzitoare de mâini pentru a vă încălzi palmele după ce aţi stat o vreme în frig.

Deşi mănuşile sunt importante pentru fotografierea pe vreme rece, acestea pot îngreuna apăsarea butoanelor aparatului foto. Un obiectiv Canon cu inel de control personalizabil, cum ar fi RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sau RF 85mm F2 MACRO IS STM, va fi de regulă mai uşor de operat cu mănuşi. Aparatele foto Canon cu un controler de tip joystick, precum Canon EOS R10, pot fi, de asemenea, utile dacă mănuşile îngreunează utilizarea ecranului tactil pentru a muta punctul de focalizare automată.

Dacă sunteţi un fotograf pasionat de iarnă, fotograful de sport şi ambasadorul Canon Richard Walch recomandă să investiţi în mănuşi de alpinism, care vă permit să vă expuneţi vârfurile degetelor pentru a fotografia, protejându-vă totodată mâinile între fotografii.

2. Protejaţi-vă echipamentul

O mână înmănuşată ţine un aparat foto Canon cu un parasolar ataşat pentru a-l proteja de condiţiile de iarnă.

În condiţii de iarnă, un parasolar pentru obiectiv poate preveni depunerea picăturilor de apă pe obiectiv. „Un parasolar devine extrem de important când puteţi fi împroşcat de zăpadă”, explică Richard. „Puteţi face foarte multe cu un parasolar bun pentru obiectiv.” © Richard Walch

Un fotograf se filmează pe un dig cu un aparat foto Canon cu microfon şi protecţie antivânt ataşate.

Atunci când filmaţi, zgomotul produs de vânt vă poate distruge sunetul. Pentru a menţine sunetul clar, puteţi activa modurile de reducere a zgomotului vântului pe aparatul foto Canon sau puteţi folosi un microfon extern cu o protecţie antivânt ataşată.

Aparatele foto din sistemul Canon EOS R, precum EOS R6, EOS R6 Mark II şi EOS R7, dispun de etanşare la intemperii şi nu vor avea probleme la fotografierea pe ploaie, dar verificaţi înainte de a ieşi pe ploaie torenţială. Dacă ajung picături pe obiectiv, ştergeţi-le cu o lavetă curată din microfibră sau cu un şerveţel pentru lentile. De asemenea, puteţi cumpăra filtre de protecţie pentru obiective, care sunt foarte utile în condiţii extreme. Vă recomandăm să evitaţi schimbarea obiectivelor pe ploaie sau furtuni de zăpadă, deoarece riscaţi să vă deterioraţi echipamentul.

Dacă folosiţi aparatul foto în aer liber şi nu aţi întors inelul de focalizare de mână sau nu aţi utilizat focalizarea automată de ceva vreme, inelele de focalizare şi de zoom ale obiectivului se pot bloca. Pentru a evita aceasta, ţineţi aparatul foto învelit şi într-o geantă de bună calitate când nu îl utilizaţi sau acoperiţi-l dacă fotografiaţi când ninge. Alternativ, puteţi să rotiţi inelele de focalizare şi de zoom folosind motorul AF sau să le întoarceţi cu mâna.

Bateriile se vor descărca mai repede decât în mod normal pe vreme rece, deci păstraţi aparatul foto şi bateriile fie în geantă, pentru a le proteja de frig, fie într-un buzunar interior unde căldura corporală le va menţine calde. De asemenea, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră de două ori mai multe baterii decât de obicei.

Aducerea aparatului foto dintr-un mediu rece în unul cald va provoca condens, ceea ce vă poate deteriora echipamentul. „Când mergeţi să luaţi prânzul, rămâneţi afară sau lăsaţi rucsacul afară”, recomandă Richard. „Dacă intraţi la căldură şi încercaţi să vă verificaţi imaginile, totul s-a terminat. Aparatul foto se va aburi, obiectivul se va aburi şi riscaţi să deterioraţi echipamentul. Trebuie să păstraţi aparatul foto într-o singură zonă de temperatură.” Puneţi-vă geanta într-un loc uşor mai rece, cum ar fi o verandă, pentru a lăsa echipamentul să ajungă treptat la temperatură.

Dacă trebuie să treceţi direct dintr-un mediu în altul, puteţi încerca să vă ţineţi echipamentul într-o pungă de plastic câteva minute, astfel încât schimbarea de temperatură să nu fie la fel de bruscă.

3. Folosiţi un trepied şi fotografiaţi de la distanţă

Un fotograf în haine de iarnă se ghemuieşte în spatele unui aparat Canon EOS R6 montat pe un trepied poziţionat pe stânci, lângă un râu.

Instalarea aparatului foto pe un trepied şi fotografierea de la distanţă cu aplicaţia Canon Camera Connect vor reduce riscul mişcării aparatului foto atunci când tremuraţi de frig. Puteţi verifica încadrarea şi regla expunerea utilizând vizualizarea live din aplicaţie, apoi puteţi înregistra şi transfera imagini direct pe smartphone.

Nu va fi uşor să obţineţi o fotografie stabilă dacă tremuraţi de frig. Un trepied uşor şi portabil va contribui la stabilizarea aparatului, astfel încât să puteţi fotografia cu încredere. Aveţi însă grijă să nu atingeţi trepiedul cu mâinile goale la temperaturi de sub zero grade, deoarece vă puteţi „arde” pielea. Călcaţi zăpada din jur pentru a crea o suprafaţă uniformă şi compactă înainte de a instala trepiedul.

De asemenea, puteţi folosi aplicaţia Canon Camera Connect de pe smartphone pentru a acţiona declanşatorul de la distanţă şi wireless, ceea ce înseamnă că nu va trebui să atingeţi deloc aparatul foto. Puteţi ajusta focalizarea din aplicaţie şi o puteţi utiliza şi pentru a vă eticheta geografic imaginile, astfel încât să nu uitaţi niciodată locul în care aţi capturat o fotografie nemaipomenită.

Fotografierea pe vreme călduroasă sau în medii cu nisip

1. Protejaţi-vă de soare

O femeie stă la umbra unui adăpost în timp ce îşi îndreaptă aparatul foto Canon, montat pe un trepied, afară pe fereastră.

Adăpostiţi-vă când puteţi. Dacă staţi în soare prea mult timp riscaţi nu doar să vă deshidrataţi, dar şi ca echipamentul să se supraîncălzească. În funcţie de unde mergeţi, nu uitaţi să luaţi multă apă.

Evitaţi lumina directă a soarelui şi staţi la umbră ori de câte ori este posibil. Dacă trebuie să staţi în soare, folosiţi cremă de plajă cu un factor adecvat de protecţie UV şi o pălărie care vă umbreşte faţa. Dacă este posibil, păstraţi-vă echipamentul la umbră, în special bateriile. Dacă plecaţi într-un mediu extrem, spuneţi cuiva unde mergeţi, cât staţi şi când intenţionaţi să vă întoarceţi, astfel încât să poată cere ajutor în caz că vi se întâmplă ceva.

2. Alegeţi echipamentul potrivit

Un fotograf cu o pălărie de soare ţine la ochi un aparat foto Canon care are ataşat un obiectiv Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM vopsit în alb.

Echipamentul negru va absorbi mai multă lumină şi se va supraîncălzi mai repede decât unul cu strat de acoperire alb, cum ar fi obiectivul Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (ilustrat).

O femeie se ghemuieşte pe o plajă cu nisip pentru a pune un aparat foto Canon în geantă.

Investind într-o geantă de echipamente de bună calitate veţi putea să vă transportaţi echipamentul în siguranţă şi să îl protejaţi când nu îl folosiţi.

Evitând lumina directă a soarelui, nici echipamentul nu se va supraîncălzi, în special atunci când filmaţi. Aparatele foto nu pot funcţiona când devin prea fierbinţi, astfel că va trebui să luaţi o pauză când aparatul foto se supraîncălzeşte şi puteţi pierde ocazii de fotografiere aşteptând să se răcească.

Dacă fotografiaţi în zone cu nisip, cum ar fi pe plajă sau în deşert, trebuie să vă protejaţi echipamentul de firele de nisip. Soluţia este să investiţi într-un aparat foto cu etanşare la intemperii, cum ar fi Canon EOS R7, care este rezistent la umiditate şi la praf. EOS R7 beneficiază, de asemenea, de protecţie a declanşatorului, care ajută la prevenirea pătrunderii prafului în senzor. Obiectivele sunt vulnerabile la rândul lor. Asociaţi aparatul foto cu un obiectiv cu protecţie similară, cum ar fi Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, care dispune de garnituri din cauciuc care vor împiedica deteriorarea elementelor optice interne.

Chiar şi când nu este caniculă, echipamentul poate fi afectat de umiditate, ceea ce poate duce la infiltrarea umezelii şi deteriorarea echipamentului. Din nou, echipamentele etanşe la intemperii şi rezistente la umiditate vor preveni acest lucru, dar puteţi lua şi alte măsuri. Folosiţi o geantă de echipamente rezistentă la apă şi puneţi înăuntru câteva plicuri cu gel de siliciu pentru a absorbi umezeala. Păstraţi geanta într-un mediu uscat – poate o cameră cu un dezumidificator, dacă este posibil.

În caz de căldură extremă, puteţi pune în geantă o pastilă de răcire pentru a menţine o temperatură mai scăzută. Asiguraţi-vă însă că o puneţi într-o pungă pentru ca umezeala să nu vă deterioreze echipamentul pe măsură ce pastila de răcire se dezgheaţă.

Şi culoarea echipamentului dumneavoastră este importantă. Unele obiective Canon, cum ar fi RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, au un strat de acoperire alb pentru a menţine interiorul obiectivului rece la temperaturi ridicate. Aparatul foto Canon EOS R50 este, de asemenea, disponibil în alb, ceea ce-l ajute să rămână mai rece mai mult timp decât un aparat foto negru în lumina soarelui. În plus, obiectivele RF din seria L, cum ar fi Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, au un strat de protecţie termică care împiedică supraîncălzirea cilindrului obiectivului în soare puternic.

3. Lumina şi supraexpunerea

O persoană stă la gura unei peşteri ţinând un aparat foto, silueta sa profilându-se pe un cer strălucitor şi însorit.

Aparatele foto Canon mirrorless pot înregistra fişiere de imagine RAW. Dacă fotografiaţi în condiţii dificile de lumină, cum ar fi în lumina puternică a soarelui, un fişier RAW va captura mai multe date şi un interval dinamic mai larg, facilitând remedierea expunerii la procesare.

Lumina puternică a soarelui poate duce cu uşurinţă la fotografii supraexpuse. Aveţi grijă să nu supraexpuneţi zonele luminoase când fotografiaţi – când se întâmplă acest lucru, datele sunt pierdute şi nu mai pot fi recuperate, ceea ce înseamnă că nu veţi putea remedia supraexpunerea în post-producţie.

Folosiţi histograma aparatului foto sau funcţia de model zebră pentru a monitoriza evidenţierea zonelor luminoase pe ecran sau în vizorul electronic, subexpunând imaginea dacă este necesar. Cât timp nu supraexpuneţi zonele luminoase, ar trebui să puteţi recupera o fotografie care este uşor prea luminoasă prin reducerea zonelor luminoase şi tonurilor de alb în software de editare, cum ar fi Canon Digital Photo Professional.

Pentru mai multe sfaturi şi tehnici de fotografiere în condiţii dificile, consultaţi articolul nostru despre fotografierea în peisaje extreme*.



Articol scris de Peter Wolinski



* Conţinut disponibil numai în anumite limbi.

Produse conexe

Articole conexe

Cum să fotografiaţi aurora boreală

Fotografa Menna Hossam îşi dezvăluie experienţa şi oferă sfaturi cu privire la cele mai bune echipamente şi setări ale aparatului foto, precum şi trucuri pentru fotografierea aurorei boreale.

Fotografie peisagistică izbitoare

Cum să realizaţi „selfie-ul pitoresc” perfect cu fotograful de peisaje şi influencerul Ása Steinars.

Sfaturi şi trucuri pentru fotografiile din vacanţa de iarnă

Fotograful de sport profesionist Richard Walch îşi împărtăşeşte sfaturile specializate pentru fotografii de iarnă mai bune, de la alegerea aparatului foto până la cele mai bune setări.

Cele mai bune aparate foto şi obiective pentru călătorii

Indiferent dacă exploraţi străzi citadine sau un teren rural accidentat sau zburaţi în celălalt capăt al lumii, merită să călătoriţi lejer. Iată echipamentele Canon ideale pentru surprinderea experienţei, fără a vă cheltui tot bugetul.