Natura sălbatică este un gen unic: fiecare moment este o şansă de a descoperi extraordinarul, dar adevărata sa frumuseţe constă în faptul că oricine o poate încerca. Fost ofiţer de pompieri devenit pasionat de fotografie Pete Lau a dovedit acest lucru în timpul unei şedinţe foto unu la unu cu fotograful profesionist de natură sălbatică şi peisaje Guy Edwardes la Hawk Conservancy Trust, în Hampshire, Regatul Unit.
NATURĂ SĂLBATICĂ
Fotografia de natură sălbatică: un profesionist şi un amator testează Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Pete şi Guy au fost printre primii care au folosit Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, un super-teleobiectiv uşor cu o distanţă focală de până la 800 mm, ideal pentru fotografierea animalelor şi păsărilor din orice poziţie şi fără a le deranja. Destinat adevăraţilor pasionaţi, dispune de un interval de diafragmă de f/6,3-9, un stabilizator optic de imagine echivalent cu 5,5 stopuri şi focalizare automată ultrarapidă care asigură claritate şi definiţie indiferent de cât de repede trece clipa. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM este proiectat pentru a rezista la vreme schimbătoare, cu rezistenţă la praf şi umezeală echivalentă cu cea a obiectivelor Canon profesionale din seria L. De asemenea, dispune de un strat reflectorizant alb pentru performanţă optică fiabilă atunci când fotografiaţi în căldura soarelui.
„Acest obiectiv se remarcă prin intervalul său focal impresionant”, spune Pete, care a utilizat anterior un Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM şi RF 800mm F11 IS STM pentru a surprinde subiecţi îndepărtaţi. „Intervalul său de 200-800 mm este pur şi simplu incredibil, iar posibilitatea de a folosi un singur obiectiv pentru un subiect care într-o clipă poate fi la câţiva metri distanţă, iar în următoarea la 40 m, îmi oferă mult mai multă flexibilitate decât să schimb între două obiective. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM oferă rezultate remarcabile, capacitate excepţională şi un bun raport calitate-preţ.”
Pete Lau
„Greutatea sau lipsa acesteia a fost surpriza iniţială oferită de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM”, adaugă Guy. „Este relativ compact şi extrem de uşor pentru distanţa sa focală. Faptul că fotografiază până la f/9 este un compromis rezonabil de bun în ceea ce priveşte tipurile de imagine pe care le puteţi realiza cu aceste dimensiuni şi greutate reduse.”
Guy a ales să folosească RF 200-800mm F6.3-9 IS USM cu Canon EOS R5, în timp ce Pete l-a folosit cu EOS R7. Aici, Guy şi Pete îşi împărtăşesc experienţa de a surprinde minunile naturii sălbatice – şi deşi au folosit RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pentru a fotografia păsări de pradă, lecţiile pe care le împărtăşesc aici se aplică pentru toate vieţuitoarele.
Guy Edwardes
1. Fotografiaţi la nivelul ochilor animalelor
Guy preferă să fotografieze animale la nivelul ochilor. „Dacă subiectul se află pe iarbă, nisip sau apă, atunci voi sta întins pe pământ sau voi fotografia din cel mai jos unghi posibil”, explică el. „Se obţine o difuzie frumoasă în prim-plan, iar fundalul îşi pierde focalizarea mult mai rapid. Chiar şi o mică ajustare de 15-30 cm poate face o diferenţă majoră pentru aspectul imaginii. De asemenea, atunci când fotografiezi păsări de pradă, îţi permite să ascunzi lesele [ataşate de picioarele păsării].”
Să se aşeze pe pământ, chiar şi cu ajutorul lui Guy, nu a fost însă posibil pentru Pete. Din fericire, cei doi au găsit o soluţie – folosirea ecranului tactil cu unghi variabil al aparatului Canon EOS R7. „Ţinând aparatul foto pe marginea scaunului cu rotile şi folosind ecranul, Pete a reuşit să fotografieze dintr-un unghi foarte jos”, spune Guy. „A ajuns la poate 30 cm de sol şi asta a schimbat complet aspectul fotografiilor sale.”
Pete, care este un amator pasionat de mai mulţi ani, spune că acest lucru nu este ceva ce ar face în mod normal. „Este nemaipomenit, pentru că mi-a oferit mult mai multă flexibilitate”, spune el.
2. Schimbaţi perspectiva pentru a găsi un fundal mai bun
„Chiar şi atunci când ai un subiect foarte bun, cum ar fi o bufniţă, uneori nu este suficient. Trebuie să vă gândiţi la fundal”, spune Guy, explicând că până şi o mică schimbare a poziţiei poate face o mare diferenţă. „Distanţa focală de 800 mm a obiectivului RF 200-800mm F6.3-9 IS USM vă oferă un câmp vizual foarte îngust, aşa că trebuie doar să vă schimbaţi uşor poziţia corpului pentru a vă schimba complet fundalul.”
Pete a fost plăcut surprins de faptul că o uşoară schimbare în poziţia scaunului cu rotile i-a permis să-şi îmbunătăţească semnificativ compoziţia fotografiilor. „Am crezut că trebuie să te mişti mult, dar nu este nevoie”, spune el. „La început, obţineam fotografii cu fundaluri aglomerate, cu rămurele ivindu-se ici şi colo, dar mişcându-mă doar câţiva centimetri mai la stânga sau la dreapta, diferenţa a fost uriaşă.”
3. Utilizaţi cea mai mare distanţă focală posibilă
Guy utilizează adesea un obiectiv Canon RF 600mm F4L IS USM cu un extender Canon RF 1,4x pentru a fotografia natură sălbatică, dar a fost impresionat de distanţa focală de 800 mm a obiectivului RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. „În ceea ce priveşte fixarea focalizării, RF 200-800mm F6.3-9 IS USM s-a descurcat foarte bine la urmărire, chiar şi în condiţii de lumină scăzută”, spune el. „Dar cel mai bun lucru la fotografierea de la această distanţă este focalizarea automată mai rapidă. Imaginaţi-vă că fotografiaţi o pasăre zburând spre dumneavoastră cu un obiectiv de 800 mm. Va fi la mare distanţă, iar focalizarea automată va trebui să se deplaseze doar puţin pentru a o urmări. Pentru a surprinde pasărea la aceeaşi dimensiune în cadru cu un obiectiv de 300 mm, va trebui să fie mult mai aproape de dumneavoastră. Aceasta înseamnă că elementul obiectivului trebuie să se mişte mai mult şi mai rapid pentru a o menţine focalizată. În esenţă, cu cât distanţa focală este mai mare, cu atât focalizarea funcţionează mai uşor şi cu atât este mai eficientă.”
Distanţa focală de 800 mm a obiectivului RF 200-800mm F6.3-9 IS USM i-a adus şi alte beneficii lui Pete. „Cea mai mare frustrare pe care o am este că nu pot să mă apropii de subiecţi”, spune el. „Dacă sunt pe o cărare sau un traseu, sunt limitat fizic la acel spaţiu. Dacă ies de pe traseu, există posibilitatea să cad din scaunul meu, aşa că este incredibil să am o astfel de distanţă focală. Mă pot apropia mai mult decât am făcut-o vreodată.”
Asocierea RF 200-800mm F6.3-9 IS USM cu un aparat foto APS-C, cum ar fi EOS R7, este deosebit de utilă, deoarece senzorul mai mic decupează eficient imaginea, mărind distanţa focală a obiectivului. La capătul de 800 mm al intervalului focal al obiectivului, senzorul APS-C vă oferă acelaşi câmp vizual ca şi atunci când fotografiaţi cu un teleobiectiv de 1.280 mm pe un aparat foto full frame.
Guy adaugă că alt aspect minunat al obiectivului este intervalul său de zoom. „Dacă încercaţi să găsiţi o pasăre pe cer şi aţi făcut zoom maxim până la 800 mm, veţi descoperi că este dificil să o păstraţi în cadru”, explică el. „Începeţi cu zoomul la 300 sau 400 mm, astfel încât să puteţi găsi subiectul, apoi faceţi zoom la 800 mm pentru a obţine o fotografie care umple cadrul.”
4. Fotografiaţi cu aparatul în mână pentru flexibilitate
Pentru a surprinde vieţuitoare care se mişcă rapid, Guy recomandă să lăsaţi trepiedul acasă. „Fotografierea cu aparatul în mână vă oferă flexibilitate dacă trebuie să vă deplasaţi rapid sau în diverse locuri”, explică el. „Singura problemă este că, dacă fotografiaţi cu un teleobiectiv greu, nu puteţi ţine în mână prea mult timp o asemenea greutate.”
Stabilizatorul preferat al lui Pete este un monopied, care îl ajută şi cu greutatea echipamentului său, dar Guy i-a arătat o nouă tehnică. „Dacă îmi apropii coatele şi le proptesc pe burtă, asta îmi oferă mult mai multă flexibilitate atunci când urmăresc un subiect în mişcare. Cu monopiedul, sunt limitat la acest nivel”, spune el. „RF 200-800mm F6.3-9 IS USM este atât de uşor încât îl pot manevra cu o singură mână, în timp ce unele obiective îţi dau senzaţia că eşti la un antrenament de ridicat greutăţi.
„Designul este, de asemenea, foarte bine gândit”, adaugă el. „Pot ajunge la aproape orice comandă cu degetul mare şi încă un deget, iar pentru un super-teleobiectiv, este plăcut şi compact.”
5. Aflaţi cum să îngheţaţi mişcarea rapidă
Atunci când fotografiaţi natură sălbatică, Guy recomandă utilizarea unui timp de expunere rapid. „Fotografiaţi la 1/2500 s sau mai puţin, chiar dacă este o pasăre pe o stinghie”, spune el. „Dacă îşi ia brusc zborul, veţi fi pregătiţi.”
Nu numai că timpul de expunere rapid va îngheţa mişcările vietăţii, dar Pete explică şi că ajută totodată la compensarea lor. „Sunt nesigur în mişcări din naştere”, explică el. „De la piept în jos, nu am nici un control asupra a ceea ce face corpul meu, aşa că mă confrunt cu multă mişcare a aparatului foto. Reducerea timpului de expunere compensează atât pentru mişcarea păsării, cât şi pentru a mea. Sistemul optic IS de pe RF 200-800mm F6.3-9 IS USM este pur şi simplu fenomenal; este revoluţionar pentru oameni ca mine, care au diferite dizabilități.”
Pentru a asigura un timp scurt de expunere, Guy spune că a lucrat confortabil la ISO 6400, în special în pădurile umbroase unde nivelurile de lumină erau scăzute. „Cred că oamenii îşi fac prea multe griji cu privire la nivelurile ridicate de ISO şi zgomot”, spune el. „Aş prefera să am o imagine foarte clară, chiar dacă ar avea un pic de zgomot, de care mă pot ocupa însă mai târziu folosind software-ul, decât să ratez fotografia cu totul.” În plus, performanţa ISO ridicată şi tehnologiile de reducere a zgomotului ale aparatelor foto moderne vă permit să obţineţi imagini mai clare la sensibilităţi ISO mai ridicate decât v-aţi aştepta.
Indiferent dacă fotografiaţi păsări sau animale, tehnicile lui Guy, mărturia lui Pete şi un obiectiv precum Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, cu intervalul său de zoom versatil şi capacităţile impresionante, vă va ajuta să ajungeţi cu un pas mai aproape de surprinderea frumuseţii neîmblânzite a lumii naturale. „Încercaţi”, spune Pete. „Oricine poate să facă asta. Ieşiţi pe teren şi vedeţi ce puteţi realiza.”
Articol scris de Natalie Denton
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R7
Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor. -
Obiective RF
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Un super-teleobiectiv cu zoom puternic, cu distanţă focală de 200-800 mm, ideal pentru fotografia de sport, natură sălbatică şi acţiune. -
Obiective RF
RF 600mm F11 IS STM
Un super-teleobiectiv revoluţionar, compact şi uşor, ideal pentru fotografii de natură sălbatică, safari sau urmărirea trenurilor.