Creatoare TikTok şi fotografă autodidactă, Nina Collins a crezut că o carieră în fotografie este de neatins, însă a fost hotărâtă să reuşească. „Eram o studentă fără prea mulţi bani, dar în ciuda faptului că am studiat ceva complet diferit, am ştiut că vreau să lucrez în fotografie şi că trebuie aşadar să-mi alcătuiesc un portofoliu”, explică ea. „Am învăţat singură cu multă cercetare şi o grămadă de încercări.”
În loc să posteze pe platformele ei obişnuite, unde era deja prezentă, Nina a decis să o ia de la zero pe TikTok. „Îmi era teamă de un feedback negativ”, explică ea. „Simţeam că oamenii vor fi extrem de critici şi vor remarca imperfecţiunile din abilităţile mele de editare sau din setările aparatului.”
Răspunsul la videoclipurile ei inspiraţionale de pe TikTok a fost răsunător şi pozitiv, însă, aşa că şi-a dezvoltat rapid o comunitate. „Am ajuns la 20.000 de urmăritori în primele patru luni. Comentariile oamenilor au fost atât de stimulante şi ei nici nu ştiau măcar cine sunt. Nu trebuiau să spună lucruri amabile; comentau pentru că le plăcea cu adevărat ce vedeau şi asta mi-a oferit încrederea de care aveam nevoie.”
Seria de şedinţe foto „Decades” a Ninei, în care prezintă moda, coafurile şi stilurile de fotografiere de-a lungul deceniilor, s-a dovedit a fi extrem de populară. De asemenea, ea oferă acces privitorului la pregătirea din culise, demonstrând că oricine poate încerca să recreeze anumite stiluri. Acum, obiectivul ei este să inspire alţi oameni să ia aparatul foto în mână şi să încerce la rândul lor. „Îmi creez videoclipurile de pe TikTok pentru a împărtăşi idei, metode şi soluţii, în speranţa că asta va ajuta şi alţi oameni pasionaţi de fotografie”, spune ea.
Aici, Nina ne povesteşte despre simplitatea din spatele aranjamentului ei şi cum îşi creează stilul şedinţelor foto şi împărtăşeşte câteva sfaturi pentru a vă dezvolta încrederea când pozaţi pentru propriile autoportrete creative.
FOTOGRAFIA PORTRET
Fotografia portret creativă
1. Rafinaţi-vă ideile
„Mă interesează fotografia de modă, editorial şi portret, aşa că mi se pare foarte fascinant să văd cum a evoluat”, explică Nina. „Există schimbări evidente în privinţa hainelor, coafurilor şi machiajelor, dar şi în ceea ce priveşte aspectul fotografiilor, datorită kiturilor şi resurselor disponibile la momentul respectiv. Proiectul «Decades» a pornit de la faptul că mi-am dorit să creez o serie de fotografii care să arate această evoluţie.”
„Am învăţat multe lucruri, mai ales ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut la fiecare portret, cum ar fi stilurile de editare şi posturile diferite, iar acest lucru este ceva ce voi include în selfie-urile viitoare.”
Dacă vreţi să pregătiţi o şedinţă foto concept, Nina vă recomandă să creaţi un panou de prezentare cu idei. „Am alcătuit un panou pe Pinterest pentru fiecare deceniu, în care am adăugat ţinute, posturi şi stiluri de editare”, explică ea. „Acest lucru m-a ajutat să mă gândesc la ce trebuie să fac pentru a recrea fiecare stil.”
2. Fundaluri, elemente de recuzită şi locaţii de fotografiere
Dacă, la fel ca majoritatea oamenilor, nu aveţi acces la un studio de fotografie, puteţi să vă creaţi propriul studio acasă. De fapt, Nina îşi creează toate stilurile acasă, bazându-se pe elemente de recuzită, stiluri şi calitatea aparatului foto Canon pentru a obţine ceea ce îşi doreşte. „Tot ceea ce folosesc în aranjamentele mele este foarte simplu”, spune ea.
Nu aveţi nevoie nici de accesorii scumpe. „Am folosit absolut de toate ca fundal – prosoape, aşternuturi de pat, pături. Nici măcar nu e nevoie de un stativ adevărat. Le-am aşezat peste scaune, peste balustrade, ba chiar le-am atârnat peste uşile dulapurilor de bucătărie. Puteţi folosi şi obiecte simple din casă, cum ar fi plante, pentru a crea un fundal interesant.”
Pentru a se asigura că şedinţele sale sunt cât mai sustenabile, ţinutele pe care le alege Nina provin de obicei din propria ei garderobă. „Încerc să găsesc imagini din perioada aleasă în care să pot include haine pe care le am deja”, spune ea.
3. Alegeţi cele mai bune instrumente
Nina recomandă un aparat foto versatil precum Canon EOS R6, pe care îl foloseşte împreună cu obiectivul ei preferat, Canon RF 50mm F1.8 STM. Mic, uşor şi accesibil, modelul RF 50mm F1.8 STM este ideal în condiţii de iluminare slabă, iar Ninei îi place profunzimea sa redusă a câmpului, care o ajută să creeze fundaluri estompate frumos, lucru care prezintă un avantaj neaşteptat: „Este foarte util când foloseşti pentru fundal un material care trebuie călcat, pentru că nu se vede că e şifonat”, spune ea. Aflaţi mai multe despre cum să alegeţi obiectivul perfect pentru portrete în ghidul nostru pentru echipamente.
Nina apreciază şi calitatea imaginii oferită de EOS R6. „Chiar este uimitor şi oferă un aspect profesional fotografiilor mele care sunt realizate acasă, cu materiale foarte simple”, spune ea. Ecranul rabatabil i se pare util pentru a realiza fotografii cu temporizator şi îi place cât de simplă este conectivitatea cu smartphone-ul ei, folosind aplicaţia Canon Camera Connect.
Nu e nevoie nici să investiţi în echipamente de iluminat scumpe. „Tutorialele mele sunt create să fie cât mai accesibile cu putinţă, pentru ca oricine să le poată încerca acasă”, explică Nina. „Dacă aş începe să folosesc mini-studiouri portabile şi bliţuri, asta ar contrazice scopul. Folosesc mereu zone bine luminate, lângă ferestre mari. Uneori, dacă vreau să includ umbre, folosesc veioze şi lanterne obişnuite, dar în general nu folosesc nimic.”
Dacă vreţi să experimentaţi cu iluminatul, puteţi afla mai multe despre cum să creaţi un softbox pentru portrete mai avantajoase în ghidul nostru despre conceperea propriilor accesorii foto.
4. Încercaţi diverse setări
O abordare simplă este cea mai bună în ceea ce priveşte realizarea autoportretelor, deoarece vă permite să vă concentraţi asupra posturilor şi compoziţiei. „Nu-mi place să-mi schimb setările prea mult odată ce am ajuns în faţa aparatului”, spune Nina. „Folosesc mereu focalizarea automată. Pentru portrete, EOS R6 are o detecţie şi urmărire atât de bune a feţei şi ochilor încât aproape nu ai cum să greşeşti. De obicei, fotografiez la f/1,8 pentru o profunzime redusă a câmpului, în jur de ISO 800 şi de regulă cu un timp de expunere de 1/125 s.”
5. Utilizaţi aplicaţia Canon Camera Connect
Este uşor să vă încadraţi, să schimbaţi setările şi să acţionaţi declanşatorul cu aplicaţia Canon Camera Connect, care vă permite să controlaţi de la distanţă aparatul foto cu Wi-Fi de pe smartphone, fără a fi necesare alte accesorii scumpe.
„Nu ştiu dacă aş putea să-mi fac vreunele din autoportrete fără ea, ca să fiu sinceră”, spune Nina. „Obţii o imagine atât de clară asupra modului în care îţi încadrezi fotografiile şi o poţi folosi ca să reglezi setările şi pentru a acţiona declanşatorul. Aşa îmi creez tot conţinutul.”
6. Exersaţi-vă posturile
„Eu ştiu ce funcţionează pentru mine, dar ştiu că e ceva obişnuit să ajungi în faţa aparatului şi să te simţi puţin stânjenit. Poţi descoperi că ai un «unghi preferat», dar asta poate să însemne că toate fotografiile tale ies cam la fel”, explică Nina.
„Încorporarea elementelor de recuzită îţi oferă ceva cu care să interacţionezi. Pot să apar folosind ochelari de soare, un ruj sau, în cel mai recent deceniu cu care am lucrat – anii 2000 – un telefon mobil cu clapetă cu sclipici. De asemenea, poţi adăuga mişcare – încearcă să-ţi mişti părul, ţinuta. Şi, nu uita, n-o să vadă nimeni fotografiile pe care nu ajungi să le foloseşti, aşa că poţi încerca orice!”
7. Încercaţi diverse editări
Dacă vă propuneţi să obţineţi un stil specific, gândiţi-vă cum veţi edita fotografiile, indiferent că lucraţi într-un software precum Digital Photo Professional (DPP), oferit gratuit de Canon, sau în Adobe Lightroom. „În special la seria cu deceniile, m-am bazat foarte mult pe editare”, spune Nina. „Mă uitam la panoul de prezentare şi alegeam elemente distincte din fiecare perioadă, cum ar fi granulaţia, lumina şi tonul. Imaginile din anii ’60 şi ’70, de exemplu, aveau un ton foarte verde sau galben. Îmi notez aceste variabile cheie şi mă joc cu setările din Lightroom până când sunt mulţumită.”
8. Familiarizaţi-vă cu reţelele sociale
Faptul că arată ce presupune crearea unei fotografii este mereu bine primit pe TikTok. „Pe alte canale de socializare poate te gândeşti: «oh, ce fotografie grozavă», dar nu ştii neapărat ce presupune crearea ei”, explică Nina. „Pe TikTok ajungi să vezi lucruri din culise, cum produc ceva din nimic. Oamenilor le place pentru că se gândesc că şi ei pot face aşa ceva.”
De asemenea, e bine să vă gândiţi şi la muzică. Fiecare dintre şedinţele foto din seria „Decades” a Ninei este asociată cu o coloană sonoră adecvată perioadei, care este aleasă cu grijă pentru un impact maxim. „În afara faptului că trebuie să fie relevantă, trebuie să fie şi suficient de celebră cât să le fie cunoscută urmăritorilor. De asemenea, trebuie să fie suficient de populară încât şi alţi oameni să fi folosit acelaşi sunet – cu cât un sunet este folosit de mai mulţi oameni, cu atât mai bine este pentru algoritmul TikTok, ducând la şi mai multă expunere.”
Urmăriţi-o pe Nina cum îşi creează această şedinţă foto pe TikTok şi, cu ajutorul sfaturilor ei, puteţi să alegeţi o perioadă şi să încercaţi şi dumneavoastră. Distribuiţi-vă creaţiile pe TikTok, etichetând @canonemea.
Adobe şi Lightroom sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite ale Americii şi/sau în alte ţări.
Articol scris de Astrid Pitman
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente. -
Aparate foto mirrorless
EOS R6
Indiferent ce şi cum fotografiaţi, EOS R6 vă permite să vă folosiţi creativitatea în moduri la care nu v-aţi fi gândit că sunt posibile. -
Aparate foto mirrorless
EOS R10
Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C. -
Obiectiv standard
RF 50mm F1.8 STM
Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.