FOTOGRAFIA PORTRET

Sfaturi de top pentru crearea unor portrete excelente

Îmbunătăţiţi-vă abilităţile de fotografiere a portretelor cu lista noastră cuprinzătoare a celor mai bune sfaturi şi tehnici.
Un portret al unei femei zâmbitoare aşezate lângă un mozaic din plăci albastre şi turcoaz, pe fondul unui cer albastru senin şi al palmierilor, realizat cu un obiectiv Canon RF 28mm F2.8 STM.

Fotografia de portret excelentă necesită o combinaţie de abilităţi. Există multe variabile şi trebuie să vă asiguraţi că lumina este adecvată, că vă apropiaţi de subiect şi că manevraţi aparatul foto suficient de rapid, precum şi că folosiţi cele mai bune tehnologii pentru sarcina respectivă. Indiferent dacă alegeţi un aparat foto mirrorless full frame, precum Canon EOS R8, pentru performanţa sa fără compromisuri în ceea ce priveşte viteza şi calitatea, sau un aparat mirrorless APS-C, cum ar fi EOS R50, pentru dimensiunile sale mai mici şi greutatea redusă, fiecare are avantajele sale pentru fotografierea portretelor.

Oricare ar fi aparatul foto pe care îl aveţi, sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să realizaţi portrete mai bune – fie că sunt ale prietenilor, membrilor familiei, personajelor interesante pe care le întâlniţi pe stradă, portrete de modă sau chiar portrete ale animalelor de companie.

Alegeţi obiectivul potrivit pentru a vă scoate în evidenţă subiectul

Un portret a unei femei care stă pe o plajă cu o pălărie de soare, imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

Selectaţi obiectivele adecvate pentru portret pentru compoziţia dumneavoastră: distanţe focale mai mari pentru portrete în care apare doar capul sau unghiurile largi pentru portrete care includ şi mediul. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 1/250 s, f/2,8 şi ISO 200.

O femeie care coboară o scară în spirală se uită în sus la aparatul foto.

Pe lângă alegerea echipamentului corect pentru fotografia dumneavoastră, puteţi utiliza recuzita şi împrejurimile în compoziţie, cum ar fi această scară, pentru a vă încadra subiectul. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 135mm F1.8L IS USM la 1/60 s, f/1,8 şi ISO 1600.

Când fotografiaţi cu un aparat foto Canon EOS care utilizează obiective interschimbabile, indiferent dacă este vorba de un aparat APS-C precum Canon EOS R50, EOS R10 sau EOS R100, sau de un model full frame, cum ar fi Canon EOS R8 sau EOS RP, alegerea unui obiectiv cu diafragmă maximă rapidă, cum ar fi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM sau RF 50mm F1.8 STM, vă va ajuta să separaţi subiectul de fundal. Pentru a profita din plin de deschiderile largi ale diafragmei, utilizaţi modul Prioritate de diafragmă (Av) sau modul Manual (M) şi încercaţi să utilizaţi ISO automat pentru a păstra expunerile la valori corecte.

Obiectivele cu distanţă focală fixă de la 50 mm la 100 mm sunt ideale pentru fotografierea portretelor datorită distorsiunilor reduse, creând portrete frumoase. Utilizarea unui obiectiv cu distanţă focală fixă standard sau grandangular, cum ar fi Canon RF 28mm F2.8 STM sau RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, în locul unui obiectiv cu zoom vă va obliga să vă apropiaţi mai mult de subiecţi şi să interacţionaţi cu aceştia, caz în care veţi descoperi că un obiectiv mai mic se dovedeşte mai puţin intimidant.

De asemenea, puteţi utiliza obiective cu zoom, precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM sau RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, iar obiectivele precum Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM sau RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM sunt incredibil de versatile, deoarece vă oferă posibilitatea de a vă modela portretele utilizând diferite distanţe focale, toate cu un singur obiectiv. Până să vă familiarizaţi cu modul de utilizare al obiectivelor cu distanţă focală fixă, un obiectiv cu un interval mare de zoom precum Canon RF 24-105 F4L IS USM, cu stabilizare internă a imaginii, este foarte potrivit pentru realizarea de fotografii cu aparatul foto în mână, permiţându-vă să vă mişcaţi în jurul subiectului şi să modificaţi distanţele focale pentru a obţine diferite efecte. Intervalul său focal de teleobiectiv va crea portrete frumoase, iar distanţa maximă de 105 mm este perfectă pentru portrete în prim-plan.

Un teleobiectiv cu zoom precum Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM sau RF 70-200mm F4L IS USM este excelent pentru realizarea de portrete spontane la o distanţă focală de 85 mm, avantajoasă pentru portrete, folosind apoi zoomul pentru fotografii creative ale ochilor sau altor detalii.

Dacă aveţi nevoie de ajutor la alegerea unui obiectiv, instrumentul Canon util de căutare a obiectivelor va adapta recomandările în funcţie de aparatul foto, genul de fotografie dorit şi caracteristicile pe care le apreciaţi cel mai mult.

Folosiţi condiţiile de lumină dificile în avantajul dumneavoastră

Portretele realizate noaptea pot fi dificile, întrucât veţi avea nevoie de un bliţ care să ofere suficientă lumină. Cu toate acestea, lumina ambiantă din jurul subiectului poate crea atmosferă, o lumină pe care poate doriţi să o păstraţi în portretul dumneavoastră. Aparatele foto mirrorless full frame precum Canon EOS R6 Mark II, echipate cu un sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF II, pot focaliza automat până la EV -6,5, deseori permiţându-vă să fotografiaţi fără bliţ chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută.

Dacă utilizaţi totuşi un bliţ, modul Portret nocturn, disponibil pe majoritatea aparatelor foto Canon EOS, inclusiv pe Canon EOS R100, EOS R8 şi EOS RP, simplifică mult lucrurile pentru dumneavoastră, deoarece schimbă modul în care gândeşte aparatul foto. Acesta va folosi fie bliţul încorporat, fie un bliţ Speedlite conectat la patina aparatului foto pentru a lumina subiectul principal şi va oferi suficient timp pentru ca lumina ambiantă să fie prezentă în scenă pentru imaginea dumneavoastră. Face acest lucru folosind timpi de expunere mai lungi şi ajustând automat setările de temporizare a bliţului. Poziţionaţi subiectul astfel încât să fie luminat de bliţ, mai degrabă decât de lumina ambiantă, iar pentru cele mai bune rezultate utilizaţi un trepied pentru a reduce mişcarea aparatului foto.

În condiţii de luminozitate prea mare, portretele dumneavoastră pot avea un contrast prea mare. Pentru acele momente în care subiectul este luminat din spate de lumina puternică a soarelui, un bliţ vă poate ajuta. Fie ataşaţi un Speedlite, cum ar fi Canon Speedlite EL-100, la patina aparatului foto, fie setaţi bliţul încorporat să se declanşeze la fiecare imagine. Aparatul foto va funcţiona pentru a echilibra bliţul şi condiţiile de lumină de zi pentru o imagine mult mai puternică, în care ambele elemente – persoana şi fundalul – sunt iluminate optim.

Realizarea de portrete în aer liber şi în mediul ambiant poate presupune şi fotografierea în condiţii de lumină puternică sau dificile. Obiectivele avansate cu distanţă focală fixă, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM şi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, oferă un grad mai ridicat de calitate optică, performanţă şi flexibilitate pentru a face faţă condiţiilor de lumină redusă. Diafragmele lor mai mari permit pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină la senzorul aparatului foto, dându-vă posibilitatea să realizaţi fotografii în condiţii de lumină scăzută fără a compromite calitatea imaginii, ceea ce este ideal la realizarea unui portret în mediul ambiant, de exemplu, într-o fabrică sau într-un studio foto slab luminat. Mai mult, diafragmele mai mari ale acestor obiective permit, de asemenea, o profunzime mai redusă a câmpului, ceea ce ajută la crearea unui fundal estompat uniform şi a unor elemente bokeh, care fac subiectul să iasă în evidenţă într-un mediu aglomerat.

Multe obiective cu montură RF includ, de asemenea, elemente optice interne mai avansate şi învelişuri exterioare care ajută la reducerea aberaţiilor şi a reflexiilor, asigurând portrete clare şi bine definite în aer liber şi capturând fiecare detaliu al subiectului în mediul înconjurător.

În cele din urmă, când utilizaţi moduri de fotografiere automate sau semiautomate, cum ar fi Prioritatea de diafragmă (Av), sau când utilizaţi ISO automat, puteţi regla rapid pentru lumină schimbătoare sau slabă folosind compensarea expunerii. Deşi poate părea complicat, compensarea expunerii este pur şi simplu un mod de a da tonuri mai luminoase sau mai întunecate imaginii fotografiate. Este deosebit de utilă pentru captarea tonurilor de piele deschise pentru a vă asigura că subiecţii nu par estompaţi şi pentru a surprinde tonuri de piele mai întunecate care doriţi să pară naturale. Aproape toate aparatele foto Canon au o setare de compensare a expunerii. Consultaţi manualul aparatului pentru a afla unde puteţi găsi această setare.

Exersaţi fotografierea instantanee

Un copil zâmbitor întinde mâna spre aparatul foto într-o cameră de zi de familie.

Încercaţi să vă menţineţi subiectul atent şi relaxat în timp ce fotografiaţi. Aceasta vă va permite să realizaţi fotografii mai spontane. Va fi util şi să utilizaţi un obiectiv cu un profil mic, întrucât subiectului dumneavoastră nu i se va părea atât de intimidant ca unul mare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 1/100 s, f/3,5 şi ISO 1600. © Gary Morrisroe

Multe aparate foto Canon, precum Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 sau EOS R8, pot fi controlate de la distanţă cu smartphone-ul prin Wi-Fi, datorită aplicaţiei Canon Camera Connect.

Pentru unele modele, acest control de la distanţă include o vizualizare live a ceea ce vede aparatul foto, plus posibilitatea de a face fotografii atingând ecranul telefonului. Poziţionaţi aparatul foto pe o suprafaţă, apoi folosiţi smartphone-ul pentru a vizualiza imaginea şi a declanşa la momentul potrivit. Utilizarea acestei tehnici vă poate ajuta subiectul să se relaxeze, deoarece nu vă veţi uita direct la el.

Pentru a surprinde portrete spontane cu aspect natural, încercaţi să faceţi câteva fotografii înainte şi după ce subiectul este pregătit să pozeze în faţa aparatului foto. Oamenii se vor simţi mai în largul lor şi este mult mai probabil să surprindeţi zâmbetul natural sau privirea năzdrăvană a unui copil apăsând butonul declanşatorului atunci când nu se aşteaptă. Dacă lucraţi cu un aparat foto mirrorless precum Canon EOS R6 Mark II, puteţi chiar să folosiţi modul obturator electronic pentru a fotografia silenţios. Dacă aparatul foto are un mod de fotografiere în rafală sau continuă, încercaţi-l. Puteţi folosi şi un obiectiv cu zoom şi fotografia de la distanţă, astfel încât portretele să pară mai puţin forţate şi mai naturale.

Cereţi-le membrilor familiei sau prietenilor să vă pozeze pentru a vă antrena. Dacă doriţi să surprindeţi portrete ale necunoscuţilor, cereţi-le permisiunea – de multe ori sunt flataţi că li se cere acest lucru, plus că vă oferă ceva timp să vă aranjaţi cadrul.

Experimentând cu autoportretele vă puteţi familiariza cu setările şi stilurile de compoziţie.

Spuneţi povestea unei persoane fotografiind-o în context

O mireasă îmbrăcată într-un sari tradiţional, purtând bijuterii de aur. Mâna ei este acoperită cu desene decorative realizate cu henna.

Atunci când includeţi context în portretele mai ample, luaţi în considerare locul în care vă aflaţi. Priviţi fundalul înainte de a fotografia şi fiţi atent să evitaţi elementele care pot distrage atenţia. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM la 70 mm, 1/1000 s, f/2 şi ISO 1600. © Sanjay Jogia

Un portret al proprietarului unui stand, cu o eşarfă şi un şorţ roşu închis, stând zâmbitor printre articolele sale.

Această imagine a unui bărbat la standul său din Piaţa Fermierilor din Bath este un exemplu excelent de portret care include context – citiţi ghidul nostru pentru realizarea de portrete ale oamenilor în mediile lor pentru mai multe sfaturi şi informaţii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/60 s, f/2,8 şi ISO 160. © Julian Love

Un portret al unei persoane realizat în mediul ei obişnuit spune adesea mult mai mult decât poate spune un instantaneu al capului. De exemplu, aţi putea utiliza un obiectiv grandangular precum Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM sau RF 28mm F2.8 STM pentru a fotografia un maestru bucătar în bucătărie sau un fermier pe un câmp plin de vaci. Sau de ce să nu fotografiaţi un prieten muzician pe fundalul estompat al interiorului unui magazin de chitare? Gândiţi-vă la ce doriţi să apară în fundalul fotografiei şi de ce. Scopul este să surprindeţi o imagine puternică din punct de vedere vizual, să adăugaţi un substrat de semnificaţie şi să încurajaţi privitorii să dorească să afle mai multe.

Creaţi-vă stilul pe reţelele sociale

Un portret al unei femei stând pe podea în faţa unui fundal cu mărgele, zâmbind la un aparat foto pe o masă din lemn din faţa ei.

Menţinerea unei palete de culori şi a unui stil de editare consecvente în feedul de pe reţelele sociale oferă conţinutului dumneavoastră un aspect mai unitar şi mai profesional.

Atunci când realizaţi portrete de modă pentru reţelele sociale, este esenţial să vă înţelegeţi publicul. Adaptaţi-vă fotografiile pentru a reflecta stilul cel mai apreciat de urmăritorii dumneavoastră, cum ar fi vintage sau modern. Lumina naturală este cel mai bun prieten al dumneavoastră în aceste situaţii, deoarece conferă subiecţilor o strălucire blândă şi plăcută. Încercaţi să fotografiaţi la ora de aur la scurt timp după răsărit sau înainte de apus şi faceţi o poză cu un aspect natural. Este important să vă scoateţi la iveală personalitatea, aşa că lăsaţi-vă înfăţişarea să spună o poveste despre cine sunteţi şi ce reprezintă simţul dumneavoastră de modă.

Cu tendinţe precum „Outfit of the Day” (#OOTD), detaliile mici sunt importante. Asiguraţi-vă că hainele dumneavoastră sunt curate şi bine călcate şi că accesoriile sunt adecvate. Şi alegeţi-vă fundalurile cu atenţie: ar trebui să vă completeze ţinuta, nu să concureze cu ea.

Coerenţa în editare este, de asemenea, esenţială. Amintiţi-vă: gândiţi dincolo de o singură imagine, la cum va arăta pagina de destinaţie a canalului dumneavoastră. Încercaţi să menţineţi un feed vizual unitar care vă poate face profilul să iasă în evidenţă. În cele din urmă, reţelele sociale nu înseamnă doar postări, ci şi interacţiune. Interacţionaţi cu urmăritorii dumneavoastră după ce vă postaţi imaginile şi urmăriţi influenceri şi idoli ai modei pentru a vă adapta şi a evolua odată cu tendinţele în schimbare rapidă de pe reţelele sociale. Nu uitaţi, portretele dumneavoastră de modă nu se rezumă doar la prezentarea unei ţinute, ele împărtăşesc o parte din dumneavoastră. Pentru mai multe informaţii despre cum să vă creaţi un stil distinct şi unitar, consultaţi ghidul nostru pentru realizarea de fotografii estetice.

Experimentaţi şi sfidaţi convenţiile

O fotografie alb-negru realizată de sus în jos, înfăţişând o mamă şi un copil care citesc o carte. Copilul se uită la aparatul foto în timp ce se întinde să dea pagina.

Experimentaţi cu fotografiile portret folosind diferite setări pentru stilul de imagine. Această imagine alb-negru este la fel de îndrăzneaţă şi de izbitoare precum un instantaneu color, dacă nu cumva chiar mai îndrăzneaţă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/1250 s, f/2,2 şi ISO 1000. © Helen Bartlett

Un portret din profil al unei femei purtând ruj roşu închis ce priveşte către aparatul foto. Şiruri de lumini estompate sunt agăţate în spatele ei.

Gândiţi-vă la modul în care setările aparatului foto, de exemplu, expunerea şi profunzimea câmpului, vă pot ajuta să obţineţi aspectul pe care îl doriţi. Nu vă fie teamă să experimentaţi şi să vă jucaţi cu acel aspect pentru a obţine diferite efecte. Puteţi chiar încerca să adăugaţi un efect bokeh imaginii pentru a adăuga un element dinamic, precum luminile din această fotografie. Dacă toate fotografiile portret ar arăta la fel, lumea ar fi un loc plictisitor. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/125 s, f/1,8 şi ISO 1250. © Ejiro Dafé

În afară de reglarea setărilor aparatului foto, există câteva modalităţi simple pentru ca fotografia portret să fie mai interesantă şi să aibă impact. În loc să privească spre aparatul foto, puteţi să-i cereţi subiectului să privească în altă parte, la ceva din cadru sau de la distanţă. Sau puteţi încerca să vă fotografiaţi subiectul de sus, folosind o scară cu trepte. Ori să vă aplecaţi şi să îl fotografiaţi de la înălţimea taliei. Încălcaţi regulile compoziţiei făcând ca subiectul să umple complet centrul cadrului. Sau încercaţi iluminarea de fundal, umbrele şi timpi de expunere mai mari pentru a adăuga o stare de spirit portretelor.

Puteţi chiar să vă creaţi propriul studio acasă ca să experimentaţi cu diverse tehnici sau puteţi afla mai multe despre cum să vă faceţi propriile setări creative pentru portrete*. Scopul este să experimentaţi, să învăţaţi şi să obţineţi rezultate de care să fiţi mulţumit.

Articol scris de Peter Wolinski, Tamzin Wilks şi Jeff Meyer

*Disponibil numai în limba engleză

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R10

    Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R50

    Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R100

    Creaţi amintiri perfecte la calitate excepţională cu acest aparat foto EOS R intuitiv, care este întotdeauna pregătit.
  • OBIECTIVE CANON

    RF 28mm F2.8 STM

    Un obiectiv plat şi subţire pentru fotografia stradală şi de călătorie, cu o distanţă focală versatilă de 28 mm şi diafragmă rapidă maximă de f/2,8.
  • Obiective RF

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid.
  • Obiectiv standard

    RF 50mm F1.8 STM

    Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.
  • Obiective RF

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor.
  • Teleobiectiv cu zoom

    RF 70-200mm F4L IS USM

    Un teleobiectiv cu zoom seria L esenţial, compact şi uşor, RF 70-200mm F4L IS USM este perfect pentru călătorii, sport/natură sălbatică şi portrete.
  • Articole conexe

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Cel mai bun echipament de bază pentru portrete

    Aparate foto şi obiective pentru fiecare tip de fotografie portret.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Îmbunătăţiţi-vă selfie-urile

    Nina Collins, creatoare TikTok, arată cum să realizaţi autoportrete creative acasă.

  • FOTOGRAFIA BEBELUŞILOR

    Sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor

    Faceţi fotografia bebeluşilor distractivă şi obţineţi rezultate excelente.

  • FOTOGRAFIA STRADALĂ

    Portrete de imprimat

    Fotograful şi creatorul de conţinut pe Tik Tok Kym Moseley îşi împărtăşeşte sfaturile despre realizarea de fotografii remarcabile cu necunoscuţi şi dăruirea pozelor.