Majoritatea aparatelor foto EOS dispun de obiectiv de uz general inclus care funcţionează pentru majoritatea tipurilor de fotografii. Însă, pentru a vă duce fotografia la nivelul următor, merită să investiţi într-o gamă de obiective care vă avantajează genul preferat de fotografie, cum ar fi fotografia portret. De la distanţa focală şi deschiderea maximă a diafragmei la greutate şi dimensiune, obiectivul pe care îl alegeţi poate aduce o schimbare imensă în fotografiile dumneavoastră.
Diferenţa adusă de un obiectiv pentru portrete
Ce anume face ca un obiectiv să fie bun pentru portrete?
Ceea ce diferenţiază un obiectiv pentru portrete este, în primul rând, distanţa focală şi deschiderea maximă a diafragmei, dar există mai multe caracteristici care trebuie luate în considerare atunci când decideţi care este obiectivul Canon pentru portrete de care aveţi nevoie.
Compatibilitatea obiectivului
În primul rând, trebuie luată în considerare compatibilitatea dintre aparatul foto pe care îl deţineţi şi obiectiv. Folosind un aparat foto din sistemul Canon EOS R, aveţi libertatea de a alege obiectivul dorit; datorită adaptoarelor de montură pentru obiective RF, puteţi fotografia atât cu obiective RF, cât şi cu obiective EF.
Montura Canon RF este un excelent punct de plecare atunci când alegeţi un obiectiv pentru fotografia portret. Obiectivul RF, disponibil pe aparate foto Canon mirrorless precum Canon EOS R6 şi EOS RP, include o conexiune cu 12 pini între obiectiv şi aparatul foto pentru o focalizare automată incredibil de rapidă şi fiabilitate. Posibilităţile creative oferite de tehnologia mirrorless fac ca montura RF să fie o investiţie excelentă dacă vă gândiţi să achiziţionaţi alte echipamente ulterior, după ce vă veţi fi început călătoria în lumea fotografiei.
Stabilizarea imaginii
În al doilea rând, amintiţi-vă că poate nu veţi dori sau nu veţi putea întotdeauna să folosiţi un trepied atunci când realizaţi portrete remarcabile. Aici intervine stabilizarea imaginii. Obiectivele precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM şi RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sunt toate echipate cu stabilizare a imaginii, asigurând o claritate foarte mare a imaginilor atunci când fotografiaţi cu aparatul foto în mână. Stabilizarea superioară vă permite să creşteţi timpul de expunere pentru a reţine orice rază de lumină în imaginile dumneavoastră, oferindu-vă versatilitatea de a fotografia în diverse condiţii de iluminare. Efectul este multiplicat când sunt folosite împreună un obiectiv stabilizat cu un aparat foto cu sistem de stabilizare a imaginii integrat (IBIS), precum Canon EOS R6, ajungând la o stabilizare echivalentă cu până la 8 stopuri.
Dimensiuni şi greutate
Dimensiunile, greutatea şi versatilitatea trebuie şi acestea luate în considerare. Pentru fotografii de portrete care doresc să rămână agili sau să îşi folosească obiectivele pentru mai multe genuri de fotografie, un obiectiv mic şi uşor este o opţiune excelentă. Obiectivele Canon RF 50mm F1.8 STM şi RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sunt, ambele, incredibil de compacte şi accesibile, fiind perfecte pentru fotografii interesaţi de portretele stradale. Capacitatea de realizare a portretelor clasice nu va fi afectată, datorită deschiderii maxime mari a diafragmei, de f/1,8, pentru o frumoasă estompare a fundalului şi flexibilitate cu profunzimea câmpului. Însă, pentru cea mai mare versatilitate, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este alegerea optimă. Cu intervalul său mare de distanţe focale, este un obiectiv universal perfect pentru fiecare zi, ideal pentru aproape toate genurile de fotografie, de la fotografii arhitecturale cu distanţă focală ultra-grandangulară de 24 mm la portrete de studio de 85 mm şi portrete cu distanţă focală telefoto de 105 mm.
Diafragmă maximă
Alt factor cheie în selectarea unui obiectiv potrivit pentru fotografierea portretelor este diafragma maximă. Diafragma se referă la dimensiunea deschiderii obiectivului care lasă lumina să ajungă la senzorul aparatului foto.
Fiecare obiectiv are o anumită deschidere a diafragmei, cum ar fi f/2,8 sau f/4. Unele obiective cu zoom au o deschidere a diafragmei în funcţie de distanţa focală selectată; acestea vor afişa un interval de diafragmă, precum f/4-7,1. Alte obiective cu zoom, inclusiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM şi RF 24-70mm F2.8L IS USM, oferă în schimb o deschidere maximă fixă a diafragmei pentru o expunere consecventă pe întregul interval de zoom. Aceste obiective, cu deschiderile maxime constante ale diafragmei şi calitatea de construcţie a seriei L, etanşă la intemperii, sunt perfecte pentru fotografii care îşi doresc un model superior obiectivului RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sau pentru cei care au nevoie de un obiectiv de nivel profesional.
Cu cât numărul diafragmei este mai mic, cu atât este mai mare deschiderea maximă şi există avantaje la fotografierea portretelor cu un obiectiv cu o diafragmă maximă mai mare.
O deschidere mai mare a diafragmei lasă să intre mai multă lumină prin obiectiv în aparatul foto, astfel încât obiectivele cu deschidere mare a diafragmei precum Canon RF 50mm F1.8 STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM sunt excelente pentru fotografierea la lumină scăzută (portretele de interior, de exemplu) şi pentru momentele în care aveţi nevoie de flexibilitatea de a vă juca cu lumina, ca în fotografiile alb-negru sau portretele abstracte. Un al doilea avantaj este că fotografierea cu diafragma setată la valoarea maximă, denumită adesea „larg deschisă”, produce mai multă neclaritate de fundal, preferată adesea de fotografii de portrete.
Să aruncăm o privire asupra câtorva exemple de fotografie portret la diverse deschideri ale diafragmei.
Aceasta nu înseamnă, însă, că un obiectiv cu o deschidere maximă a diafragmei uşor mai mică, precum deschiderea f/4 a obiectivului Canon RF 24-105mm F4L IS USM, nu poate crea o estompare frumoasă, în special la distanţe focale de teleobiectiv. Aceasta se datorează compresiei imaginii – mai mare la distanţe focale mai mari – în care obiectivul comprimă distanţa, trăgând, efectiv, fundalurile nefocalizate mai aproape de subiect pentru a crea efectul unei estompări mai mari în spatele acestuia.
Cel mai bun obiectiv Canon pentru portrete de la umeri în sus şi portrete tradiţionale
Distanţa focală reprezintă distanţa dintre obiectiv şi senzorul aparatului foto atunci când subiectul este focalizat şi este exprimată în mm. Obiectivele cu zoom au un interval de distanţe focale exprimat ca minim şi maxim, cum ar fi 24-105 mm. În mod obişnuit, un obiectiv pentru portrete se referă la un obiectiv cu o distanţă focală de peste 85 mm, precum Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, care are o greutate mică şi o stabilizare a imaginii echivalentă cu 5 stopuri, pentru portrete perfecte realizate cu aparatul foto în mână.
În această compoziţie clasică cu capul şi umerii subiectului, un obiectiv pentru portrete de 85 mm oferă o distanţă focală mai mare, ceea ce creează un aspect natural şi separă modelul de fundal. Pe un aparat foto cu senzor APS-C, un obiectiv de 50 mm va produce aproximativ acelaşi câmp vizual ca un obiectiv de 85 mm pe un aparat foto full frame.
În comparaţie, utilizarea unei distanţe focale mai mici, cum ar fi de 24 mm, ar distorsiona faţa subiectului, modificându-i aparent proporţiile. De asemenea, fundalurile sunt mai clare de obicei la distanţe focale mai mici.
Obiectivele cu interval focal mediu, precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 50mm F1.8 STM, pot fi şi ele excelente pentru portrete. Aceste distanţe focale distorsionează imaginile mai puţin decât obiectivele grandangulare, pentru imagini cu aspect natural, fiind excelente pentru portretele în care este inclus tot corpul – utile în special pentru fotografii de modă.
Cele mai bune obiective Canon pentru portrete de grup şi portrete stradale
Folosind un obiectiv cu zoom versatil precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, veţi beneficia atât de distanţe focale grandangulare, cât şi de distanţe de teleobiectiv şi de intervalul dintre acestea. La distanţa sa focală cea mai largă, de 24 mm, câmpul vizual al acestui obiectiv va putea cuprinde chiar portretele celor mai largi grupuri şi mult din contextul portretelor stradale situaţionale, în timp ce distanţele mai mari sunt ideale pentru portrete clasice şi portrete realizate de aproape.
Obiectivele grandangulare oferă rezultate impresionante în portretele situaţionale, iar împrejurimile unui subiect joacă un rol important în relatarea unei poveşti şi în portretele de grup în care mai mulţi subiecţi trebuie să încapă în cadru.
Dacă doriţi să fotografiaţi portrete de grup, obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM este ideal. Dacă vă aflaţi în situaţia de a fotografia un grup într-o zonă relativ restrânsă, puteţi obţine o fotografie bună cu acest obiectiv ultra-grandangular.
Cele mai bune obiective Canon pentru fotografii de beauty
Deşi asociaţi poate obiectivele macro cu fotografiile în prim-plan ale unor insecte fascinante sau unor mâncăruri delicioase, detaliile incredibile pe care le scot în evidenţă sunt perfecte şi pentru portretistică. De fapt, obiectivele macro sunt folosite foarte mult în portretele de modă şi beauty, pentru a accentua trăsăturile faciale individuale şi a evidenţia anumite produse de beauty.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă o distanţă de focalizare minimă de 35 cm, iar RF 35mm F1.8 MACRO IS STM poate focaliza până la 17 cm. Utilizarea unui obiectiv macro şi apropierea de subiect vă oferă posibilitatea de a scoate în evidenţă detalii excepţionale, prezentând şi celebrând frumuseţea specială a subiecţilor dumneavoastră.
Articol scris de Peter Wolinski