FOTOGRAFIA PORTRET

Magie practică: explorarea iluminării mitice şi a fotografiei eterice

Expertul în portrete fanteziste Rosie Hardy îşi împărtăşeşte cele mai bune sfaturi pentru crearea unor imagini de basm fabuloase.
O femeie cu păr lung şi blond şi o rochie roşie stă la fereastra unui castel într-o zi ceţoasă. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Rochiile ample de gală, arcadele fanteziste şi florile bogate sunt semnele distinctive ale imaginilor eterice create de Rosie Hardy. Dar în spatele fiecărei fotografii veţi găsi şi o poveste – fie un fir narativ ţesut delicat, dezvăluit în elementele imaginii, fie un citat însoţitor ales cu atenţie, care pune lucrarea într-o lumină nouă.

„Am fost atrasă întotdeauna de poveştile oamenilor”, spune Rosie. Fotograful de portrete creative şi-a început călătoria online documentându-şi experienţa de alopecie în adolescenţă şi luptându-se cu descoperirea identităţii proprii fără a se baza pe aspectul fizic. „Am devenit foarte interesată de ceea ce simt alţi oameni, de psihologia umană şi de comportament. Sunt întotdeauna atrasă de acel aspect emoţional în munca mea şi a altor oameni. De aceea sunt atât de interesată de portrete.”

De la autoportretele ei creative la fotografia de nuntă şi proiectele ei comerciale, portretele lui Rosie au o estetică deosebită, ireală. „Lucrările mele evoluează cu siguranţă, dar încerc totuşi să obţin acelaşi stil – imaginile fanteziste, supranaturale, de basm pe care le-am creat dintotdeauna”, spune ea.

Aici, ea îşi împărtăşeşte cele mai importante 10 sfaturi pentru amatorii care doresc să exploreze acest domeniu magic.

1. Surprindeţi un efect bokeh plăcut

O femeie cu părul lung şi blond, purtând o rochie albă elaborată de brocart, se sprijină de un stâlp de piatră într-o pădure, odihnindu-şi capul pe un braţ. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Tonurile reci şi culorile discrete de aici creează un ton eteric în timp ce un model pozează în pădure. Rosie fotografiază adesea cu un obiectiv de 85 mm, care este perfect pentru un „efect bokeh magic, omogen”, care separă subiectul de fundal, şi pentru uniformizarea tonurilor pielii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 85mm f/1.2L II USM la 1/640 s, f/2,2 şi ISO 250. © Rosie Hardy

Un portret al unei femei care stă aşezată într-o rochie gri fără bretele, cu o coroniţă de flori portocalii în părul lung şi roşcat. În spatele ei este o plantă plină de aceleaşi flori portocalii. Imagine realizată de Rosie Hardy.

„Explorarea umanităţii prin orice formă de artă este un lucru cu adevărat minunat”, spune fotograful de portrete creative Rosie Hardy, ale cărei imagini i-au adus un public de peste 180.000 de persoane pe reţelele sociale. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/1600 s, f/1,2 şi ISO 100. © Rosie Hardy

Încercarea unui efect bokeh poate ajuta la crearea unei atmosfere magice, în special atunci când se utilizează o diafragmă mare şi un număr f mic pentru a crea o profunzime superficială a câmpului, care uniformizează fundalul.

„Efectul bokeh creează o atmosferă feerică”, spune Rosie. „Dacă aş fotografia într-un loc unde aş vrea cu adevărat să arăt locaţia, aş folosi o diafragmă mai mică pentru a arăta mediul. Dar dacă aş vrea să mă concentrez pe o rochie, atunci aş încerca să elimin fundalul şi să aduc toată atenţia asupra modelului.”

2. Fotografiaţi cu iluminare din spate pentru o estetică de vis

„Fotografierea la umbră, cu lumina filtrându-se printre crengile copacilor şi iluminare din spate, este o modalitate foarte bună de a crea o lumină delicată, plăcută, mistică dacă nu aveţi niciun echipament de iluminare”, spune Rosie. Plasând sursa de lumină în spatele subiectului, puteţi crea efecte halo sau de conturare şi imagini estompate care dau senzaţia de intimitate. „Pentru mine, acest lucru creează mai puţin haos în imagine şi îi conferă un aspect de basm.”

Folosirea aparatului foto Canon EOS R5 sau Canon EOS 5D Mark IV cu lumină naturală stă la baza fotografiei ei fanteziste. „Îmi place lumina naturală şi cred că dacă ştii cum să o foloseşti ca începător te va consacra ca fotograf”, adaugă ea.

3. Exploraţi recuzita şi costumele

O femeie într-o rochie roz curgătoare stă pe o canapea somptuoasă sprijinită în braţ, cu o mulţime de flori într-o parte. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Rosie îmbină recuzita confecţionată în casă cu rochii împodobite pentru a crea un aspect fantezist. „Închirierea de lucruri este altă opţiune foarte bună pentru începători, mai ales dacă sunteţi la universitate şi aveţi un departament de teatru”, spune ea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM . © Rosie Hardy

O femeie într-o rochie albastră pare să se târască prin ecranul spart al unui smartphone gigant care stă singur în picioare pe un câmp. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Rosie foloseşte adesea recuzită în portretele ei – multe dintre ele le confecţionează chiar ea şi apoi le îmbunătăţeşte şi mai mult în post-producţie, cum ar fi acest smartphone gigant, care este de fapt o oglindă spartă cu rama unui telefon adăugată digital. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/640 s, f/4,5 şi ISO 100. © Rosie Hardy

Fotografia lui Rosie foloseşte adesea recuzită veselă şi rochiile ei de bal caracteristice, aducând la viaţă scene din altă lume prin elemente lucrate manual pe care le personalizează în continuare în post-producţie. „Merită să exploraţi diverse fundaluri, recuzită şi costume”, spune ea. „Acestea m-au ajutat să mă diferenţiez.”

Pentru a menţine costurile scăzute, ea recomandă căutarea de licitaţii online şi vânzători locali de articole second-hand pentru chilipiruri, închirierea din depozite de recuzită şi magazine de închiriat costume sau chiar realizarea propriilor elemente de recuzită – aşa cum a făcut pentru una dintre fotografiile ei preferate care o arată înaintând încet printr-un telefon gigant. „Am scos o oglindă din ramă, am trecut prin ea şi apoi am editat o imagine a telefonului meu pe acea ramă”, spune ea. „Am tăiat bucăţi de carton în formă de inimi de notificare şi le-am vopsit cu lac de unghii pentru că nu aveam vopsea disponibilă la momentul respectiv.”

4. Jucaţi-vă cu o iluminare delicată

Lumina măgulitoare joacă un rol important în crearea unei estetici plăcute. „Lumina difuză, delicată, fără umbre accentuate uniformizează pielea”, spune Rosie.

Deşi ea încearcă să-şi aleagă locaţiile pe baza a ceea ce oferă lumina, uneori este nevoie să manipulaţi lumina naturală, iar pentru aceasta există o mulţime de modalităţi accesibile. „Dacă aţi face un portret de la umeri în sus în soare, aţi putea atârna o bucată de material pentru a difuza lumina puţin”, spune ea. „Dacă ar fi să folosesc un reflector, probabil aş alege unul auriu în locul unuia argintiu mai rece pentru a crea tonuri mai calde ale pielii.”

5. Fiţi creativ în etapa de post-procesare

Un model cu o rochie albă cu pene se uită în obiectiv, cu zăpada falsă căzând pe ea.

Software-ul de editare vă oferă posibilitatea de a schimba culorile şi de a estompa imaginile pentru a accentua atmosfera de vis. „Posibilitatea de a edita vă ajută totodată lucrările să arate de parcă ar fi fost realizate cu un buget mult mai mare decât a fost cazul”, spune Rosie, care de multe ori măreşte recuzita şi designul decorului la editare, de la compoziţie la proiectarea unor lumi supranaturale profesioniste.

Software-ul Canon Digital Photo Professional (DPP) este un instrument ideal pentru a începe, spune ea. „DPP a fost foarte util pentru mine, deoarece este o modalitate atât de a-mi procesa fişierele RAW pentru a le aduce la cea mai bună calitate posibilă, cât şi de a-mi parcurge imaginile şi a le vedea într-un format foarte util.” Software-ul poate fi, de asemenea, folosit pentru a ajusta elemente precum nivelul de alb, saturaţia şi curbele de bază. „Dacă aş vrea să modific temperatura de culoare a unei imagini înainte de a o exporta, acesta este cel mai bun software pentru aceasta, deoarece păstrează integritatea fişierului”, adaugă ea.

6. Creaţi o paletă de culori

Fotografiile eterice se încadrează adesea într-o paletă de culori mai delicate şi mai discrete, plină de tonuri pastelate şi reci. „Culorile au un impact imens asupra imaginii generale”, spune Rosie. „Ca privitor, tind să-mi displacă imaginile care au prea multe culori diferite, mai puţin dacă aceasta este tema specifică. Sunt atrasă de imagini caracterizate de un ton general.”

Rosie preferă simplitatea şi echilibrul atunci când vine vorba de culoare. „Dacă îmi veţi accesa canalele sociale sau site-ul web, veţi vedea că fiecare imagine are un ton general sau două culori”, continuă ea. „Când fotografiez, încerc fie să aflu care vor fi cele două culori pe care le voi alege, fie cum pot edita imaginea ulterior pentru a o face cu adevărat unitară ca fotografie.”

7. Exploraţi diferite locaţii

Fotografa Rosie Hardy stă în faţa unui lac folosind un aparat pentru a fotografia o mică lumină electrică pe care o ţine în cealaltă mână.

Alegerea mediului rural poate oferi multe fundaluri fantastice portretelor dumneavoastră, cum ar fi acest lac de vis la asfinţit.

Un portret al unei femei purtând o rochie roz curgătoare şi aripi de zână. Ea este aşezată pe o semilună într-o pădure, cu fum în jurul ei. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Tonurile reci şi culorile discrete de aici creează un ton eteric în timp ce un model pozează în pădure. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/1000 s, f/2,2 şi ISO 125. © Rosie Hardy

Când vă gândiţi la imagini mitice, locaţia este adesea în centrul atenţiei. Rosie şi modelele ei pozează adesea în mijlocul unei arhitecturi impresionante sau unor păduri dese pentru a ajuta la crearea atmosferei eterice a fotografiilor. „Sunt atrasă de locuri abandonate, castele şi orice fel de arcadă”, spune ea. „Pentru început, fotografierea în locuri publice, cum ar fi parcuri, păduri şi lacuri întinse, este o modalitate foarte bună de a te obişnui cu fotografierea în public fără presiunea oamenilor care te urmăresc sau probleme pentru că nu ai permisiunile necesare.”

RF50mm F1.8 STM

Selectorul de obiective Canon

Găsiţi obiectivul potrivit pentru cerinţele dumneavoastră

8. Alegeţi obiectivul potrivit

„Ca fotograf de portrete, nu vreau să distorsionez oamenii din imaginile mele”, spune Rosie. „Dacă fotografiezi cu unghiuri foarte largi, faţa se deformează puţin, aşa că încerc să le evit în portretistică.”

Obiectivele ei favorite sunt Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM şi Canon EF 50mm f/1.4 USM. Toate cele trei obiective oferă diafragme mari pentru claritate redusă, păstrând în acelaşi timp proporţiile şi detaliile realiste. Obiectivele ei preferate cu distanţă focală fixă îi oferă şi un alt avantaj. „Doresc totodată să interacţionez cu oamenii din faţa mea”, spune Rosie. „Dacă aş folosi un obiectiv mai lung, nu aş putea să interacţionez foarte bine cu clientul meu, pentru că ar trebui să strig de departe.”

Alte variante de obiective pentru aceste tipuri de imagini includ Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, Canon RF 50mm F1.8 STM şi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

9. Utilizaţi timpi de expunere mai lungi

Contrar opiniei convenţionale, lui Rosie îi place să-şi supraexpună fotografiile. „Ştiu că mulţi oameni vor respinge ideea de a pierde detalii şi de a avea zone luminoase supraexpuse, dar mi se pare că oferă acel aspect de film atunci când supraexpui un pic”, spune ea.

Utilizarea unor timpi de expunere mai lungi poate crea, de asemenea, un sentiment de mişcare în imagini, în special atunci când este aplicat unor elemente în mişcare, cum ar fi apa sau norii. Rosie a experimentat din ce în ce mai mult cu inteligenţa artificială (AI) în editările ei, lucru util atunci când se joacă cu expunerea. „Dacă am, de exemplu, o porţiune supraexpusă a unei rochii albe, pot doar să încercuiesc acea zonă şi să introduc «adaugă detalii» în prompt, ceea va duce la analizarea restului rochiei şi adăugarea aceloraşi detalii, ceea ce mi se pare nemaipomenit.”

10. Creaţi o naraţiune

Un portret al unei tinere cu faţa pistruiată, ochi albaştri strălucitori şi păr blond lung. Se uită direct la cameră şi este înconjurată de flori roz. Imagine realizată de Rosie Hardy.

Aducerea de elemente narative în imaginile dumneavoastră, împreună cu costumele şi decorurile, poate îmbunătăţi dimensiunile mitice – şi impactul. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/1000 s, f/2 şi ISO 250. © Rosie Hardy

Poveştile stau în centrul lucrărilor lui Rosie, ridicându-le mult peste portretele obişnuite, iar ea îi încurajează pe amatori să aducă elemente narative în imaginile lor. „Mulţi oameni cred că abilitatea de a spune poveşti este înnăscută, dar cred că e ceva ce se poate învăţa”, spune Rosie. „Nu cred că ar trebui să vă fie ruşine să vă inspiraţi de la alţii. Trebuie doar să fiţi respectuos în modul în care interpretaţi acea inspiraţie. Vă recomand să deconstruiţi imaginile care vă plac şi apoi să încercaţi aceste elemente într-un mod diferit.”

Ea sugerează să căutaţi şi în interior pentru inspiraţie. Unele dintre cele mai impresionante lucrări ale ei au apărut din încercarea de a-şi procesa durerea la moartea cuiva drag prin fotografie.

„În cele din urmă, ceea ce ar trebui să încerci să faci este să-ţi spui propria poveste, să fii inspirat de emoţiile tale, atât pozitive, cât şi negative. Ar trebui să te uiţi în interior şi să te întrebi: «Ce vreau să spun? Ce cred eu despre a fi în viaţă?»”


Pentru mai multă inspiraţie şi sfaturi de la fotografi, descoperiţi videoclipurile lui Rosie despre editarea creativă şi restul playlistului Canon Europe Learning Series de pe YouTube.


Articol scris de Lucy Fulford

Produse conexe

Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Realizaţi fotografii estetice

    Influencerul de pe reţelele sociale Steffi Marla ne împărtăşeşte modul în care se asigură că imaginile ei ies în evidenţă online.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Sfaturi pentru fotografia portret

    Îmbunătăţiţi-vă fotografia portret cu aceste sfaturi şi tehnici de top.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Fotografiaţi portrete abstracte

    Experimentaţi cu expunerile multiple, pictura cu lumină, jocul de umbre şi multe altele.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Iluminarea high-key şi low-key pentru portrete

    Creaţi configuraţii de iluminare clasice pentru portrete melancolice de înaltă calitate.