De multe ori, în fotografia peisagistică scopul este să surprindeţi scena cu claritate deplină din faţă până în spate pentru a arăta cantitatea maximă de detalii. Aceasta se numeşte adâncimea maximă a câmpului. Pentru a obţine acest lucru, trebuie să setaţi o diafragmă mai închisă (număr f mare). Exemplele de mai sus arată diferenţa dintre o deschidere mare şi una mică a diafragmei la fotografierea unui peisaj.
În prima imagine s-a utilizat o diafragmă de f/4. Copacul din prim-plan este clar, însă scena din spate este estompată. În al doilea cadru, cu o diafragmă mai închisă de f/16, atât prim-planul, cât şi fundalul sunt mult mai clare. Dacă doriţi să evidenţiaţi un aspect cheie al peisajului, o diafragmă mai deschisă poate fi foarte utilă, însă de cele mai multe ori se preferă o diafragmă mai închisă şi adâncimea maximă a câmpului. Puteţi seta cu uşurinţă diafragma pentru peisaje utilizând modul AV, după care puteţi seta o diafragmă mai închisă precum f/16. Urmăriţi timpul de expunere – dacă scade prea mult, trebuie să utilizaţi un trepied sau să măriţi valoarea ISO pentru a evita neclaritatea în imagini.
Pentru a obţine cele mai clare peisaje, este util să fotografiaţi cu valoarea cu care funcţionează cel mai bine obiectivul dvs. De obicei, obiectivul va realiza cele mai clare imagini la două trepte f de setarea maximă a deschiderii diafragmei. Aşadar, dacă utilizaţi un obiectiv cu setare maximă de f/2,8, valoarea cu care funcţionează cel mai bine sistemul optic respectiv va fi de aproximativ f/5,6.
O problemă cu care se confruntă frecvent fotografii de peisaje este că puteţi focaliza pe ceva în prim-plan, însă riscaţi să estompaţi totul în spate. Şi invers, dacă focalizaţi pe elemente din fundal, prim-planul va fi neclar. Focalizarea la distanţă hiperfocală vă ajută să obţineţi claritate pe o porţiune mai mare din cadru, găsind cel mai apropiat punct pe care puteţi focaliza şi menţinând în acelaşi timp o claritate acceptabilă a fundalului. Această tehnică nu este atât de complicată pe cât pare şi poate fi lăsată în seama calculatorului de adâncime a câmpului (DOF) şi distanţă hiperfocală din aplicaţia Photo Companion.