A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

FOTOGRAFIA DE INTERIOR

Proiecte cu fotografii perfecte: trei idei pentru şedinţe foto creative la domiciliu

Inspiraţia creativă se găseşte din abundenţă acasă, adesea ascunzându-se pur şi simplu la vedere. Aruncaţi o privire mai atentă la spaţiul pe care îl cunoaşteţi atât de bine şi veţi fi surprins – şi inspirat – de numărul de subiecţi şi scenarii pe care le puteţi explora în mod creativ cu aparatul foto.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a vă exprima creativitatea acasă este să exploraţi funcţii ale aparatului foto pe care nu le-aţi mai folosit până acum. Aparatul foto Canon EOS 90D, de exemplu, are un intervalometru pentru secvenţe cu redare accelerată şi o funcţie de suprapunere a focalizării pentru a vă ajuta să creaţi cele mai clare imagini. Iată trei idei pentru fotografia de interior care să vă inspire creativitatea. Acestea sunt moduri excelente de a vă îmbunătăţi abilităţile, de a învăţa trucuri noi cu aparatul foto şi chiar de a descoperi un nou domeniu preferat de fotografie.

Derulare rapidă înainte – filmaţi un videoclip amuzant cu redare accelerată

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Fotografiatul şi în special filmatul de deasupra creează un cadru interesant aplatizat. Utilizarea unui trepied menţine stabilitatea pe toată durata procesului.

Vedem adesea filme cu redare accelerată în care soarele apune peste un peisaj urban spectaculos, dar puteţi filma videoclipuri cu redare accelerată la fel de captivante şi din confortul propriei locuinţe! Soluţia unei filmări bune cu redare accelerată este pur şi simplu prezentarea unui element dintr-o nouă perspectivă. Ar putea fi ceva la fel de simplu precum coacerea unui preparat şi urmărirea acestuia cum creşte în cuptor, aşa cum am făcut aici, filmând prepararea, coacerea şi scoaterea fursecurilor proaspete.

O filmare cu redare accelerată condensează sarcinile care necesită timp în numai câteva secunde, fiind astfel ideală pentru a filma prepararea mâncării. Planificaţi tot ceea ce vă trebuie pentru acest proces, apoi aşezaţi toate ingredientele şi materialele pe o suprafaţă plană, gata de a începe.

Utilizând un obiectiv versatil precum Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, puteţi mări sau micşora scena, după necesităţi, iar distanţa de focalizare apropiată de 25 cm vă permite să vă apropiaţi foarte mult de acţiune. Mai jos sunt încă trei sfaturi pe care le puteţi utiliza pentru a planifica o filmare cu redare accelerată simplă, dar atractivă, realizată acasă.

1. Încadraţi fotografia cu ajutorul unui trepied

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Utilizând un trepied, veţi putea menţine consecvenţa atunci când realizaţi o secvenţă de fotografii sau un film. Oferă stabilitate, precum şi numeroase oportunităţi creative pentru compoziţia imaginii. Dacă încăperea este prea întunecată, adăugaţi o sursă de lumină constantă – poate fi o lumină de studio sau o lampă de birou.

Aparatul foto va trebui să fie staţionar, ceea ce înseamnă să fie montat pe un trepied. Captura dintr-un unghi ridicat surprinde acţiunea pe măsură ce se desfăşoară, iar folosirea unei distanţe focale de 18 mm include totul în cadru. Dacă scena este puţin întunecată, folosiţi o sursă de lumină constantă – chiar şi o lampă de birou – pentru a lumina mai mult lucrurile.

2. Personalizaţi-vă filmarea cu redare accelerată

Articole conexe
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

FOTOGRAFII ÎN GRĂDINĂ

Îmbunătăţiţi-vă creativitatea: trei proiecte de încercat în grădină

Trei tehnici prin care să vă stimulaţi creativitatea, de la pictura cu lumină a lalelelor şi fotografierea stelelor până la fotografierea păsărilor frumoase din grădină.

A time stacked image of a flower blooming.

REDARE ACCELERATĂ

Creaţi şi imprimaţi imagini suprapuse cu redare accelerată

Transformaţi o sesiune de fotografiere cu redare accelerată într-o singură imagine cu acest tutorial despre modul de suprapunere a mai multor imagini consecutive.

A macro shot of soap mixing with water.

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografie macro abstractă: fotografierea bulelor de săpun

Descoperiţi cum să fotografiaţi imagini macro abstracte, surprinzătoare şi pline de culoare ale bulelor de săpun cu acest ghid simplu pas cu pas.

Selectaţi modul de filmare dacă aparatul foto dispune de acesta. Acum apăsaţi butonul MENIU şi derulaţi meniurile de captură pentru a găsi Film cu redare accelerată. Alegeţi modul Personalizat pentru control deplin şi decideţi dacă doriţi să filmaţi în Full HD sau 4K. Vom posta filmul cu redare accelerată pe reţelele sociale, aşa că Full HD este perfect şi ocupă mai puţin spaţiu pe cardul de memorie.

În submeniul Interval/cadre, intervalul dictează frecvenţa cu care aparatul foto înregistrează un cadru de film. În funcţie de sistemul dvs. video, care poate fi modificat din setări, aparatul foto are nevoie de 24, 25 sau 30 de cadre pentru o singură secundă de filmare finală. Ca regulă generală, norii care se mişcă încet au nevoie de un interval de aproximativ 10 secunde între cadre, iar acţiunile mai rapide, cum ar fi gătitul, necesită un interval de circa două secunde.

Secţiunea „Număr de cadre” setează numărul total de cadre realizate şi poate fi utilizată şi pe post de calculator util, indicându-vă cât de lung va fi filmul final. La un interval de 2 secunde şi 800 de fotografii, putem observa că filmarea timp de 26 de minute şi 38 de secunde va produce un clip de 32 de secunde dacă se filmează la 25 cps.

Setaţi Expunerea automată la Primul cadru fix – în caz contrar, aparatul foto va regla expunerea pentru fiecare imagine, ceea ce ar putea face ca luminozitatea să varieze semnificativ. De asemenea, este o idee bună să comutaţi obiectivul pe focalizare manuală şi să focalizaţi pe mâinile subiectului sau pe blatul mesei, pentru a vă asigura că AF nu variază în timpul înregistrării.

3. Gata de filmat

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Asiguraţi-vă că fotografiaţi suficiente cadre pentru a înregistra secvenţa cu redare accelerată până la sfârşitul acţiunii.

La ieşirea din meniuri, vi se va solicita să efectuaţi o filmare de test pentru a verifica expunerea. Dacă sunteţi mulţumit, apăsaţi butonul de PORNIRE/OPRIRE, apoi apăsaţi butonul declanşator pentru a începe să filmaţi. Aparatul foto va înregistra o imagine la fiecare interval specificat; dacă acţiunea se încheie mai devreme decât aţi anticipat, pur şi simplu apăsaţi din nou butonul declanşator pentru a opri înregistrarea. Cadrele dvs. vor fi apoi compilate automat într-un film cu redare accelerată gata făcut.

Apropiaţi-vă – transformaţi elementele obişnuite în elemente extraordinare cu funcţia macro

Fotografierea subiecţilor de zi cu zi cu un obiectiv macro este un mod uşor de a vă explora libertatea creativă şi de a realiza imagini interesante din punct de vedere vizual.

Fotografierea macro ne permite să privim obiectele de zi cu zi dintr-o perspectivă complet nouă, iar locuinţa dvs. este un loc unde puteţi găsi o mulţime de subiecte distractive pe care le puteţi fotografia. Nu contează ce este – o furculiţă, o răzătoare de brânză, fibrele dintr-un covor – apropiindu-ne foarte mult cu un obiectiv macro, putem evidenţia modelele, formele şi texturile pentru a obţine un efect creativ.

Un obiectiv macro, cum ar fi Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, este ideal pentru prim-planuri creative, raportul său de reproducere de 1:1 oferind imagini în mărime naturală. Utilizarea unui trepied va asigura şi stabilitatea fotografiilor, ceea ce este şi mai important la fotografierea la distanţă mică, deoarece orice mişcare va fi mărită.

Prim-planurile macro pot face ca obiectele obişnuite să pară neobişnuite, aşa că alegeţi subiecţi cu caracteristici interesante – cum ar fi seminţele dintr-o roşie sau perii de la o perie de păr. Diafragma rapidă a obiectivului Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM vă permite să lucraţi cu lumină naturală, deşi adăugând iluminare externă puteţi evidenţia detaliile şi lumina subiectul din spate – ideal dacă fotografiaţi ceva lichid sau transparent.

Iată trei setări principale pe care este bine să le utilizaţi pentru a vă asigura că prim-planurile dvs. sunt perfect clare.

1. Focalizare tactilă cu vizualizare în timp real şi Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Utilizaţi vizualizarea în timp real sau conectaţi-vă la aplicaţia Canon Camera Connect pentru fotografiere la distanţă şi capacităţi de focalizare tactilă.

Atunci când fotografiaţi subiecţi mici, poate fi dificil să obţineţi o focalizare precisă. Folosind vizualizarea în timp real, puteţi să lucraţi de pe ecranul LCD şi să vedeţi exact ce este focalizat – precum şi să apreciaţi cum va arăta expunerea finală. Atingeţi ecranul pentru a seta punctul de focalizare oriunde doriţi. Alternativ, comutaţi la focalizarea manuală şi rotiţi inelul de focalizare de pe obiectiv pentru control granular. De asemenea, puteţi mări imaginea de 5 sau 10 ori apăsând butonul de mărire pentru a vă asigura că până şi cele mai fine detalii sunt clare.

Alternativ, faceţi acest lucru de la distanţă, conectându-vă la aplicaţia Canon Camera Connect. Atingeţi ecranul tactil al dispozitivului inteligent pentru a alege o zonă de focalizare precisă. De asemenea, puteţi utiliza aplicaţia pentru a modifica setările aparatului foto fără a fi necesar să-l atingeţi, reducând la minimum posibilitatea ca tremurul aparatului foto să vă afecteze imaginile.

2. Evidenţierea zonelor focalizate manual

Evidenţierea focalizării identifică toate elementele unei scene care sunt focalizate utilizând o evidenţiere viu colorată, după cum se vede pe marginea zimţată a acestui cuţit. Este o modalitate rapidă şi uşoară de a verifica dacă imaginea este clară. Pătratul verde este ghidajul de asistenţă la focalizare, care apare la utilizarea focalizării manuale.

Evidenţierea zonelor focalizate manual (evidenţierea MF) este o funcţie disponibilă pe Canon EOS RP, Canon EOS 90D şi multe alte aparate foto Canon, care vă ajută să obţineţi o focalizare extrem de precisă. Dacă dispuneţi de funcţia de evidenţiere a zonelor focalizate, activarea ei va evidenţia părţile imaginii care sunt focalizate utilizând o suprapunere viu colorată. Activaţi vizualizarea în timp real şi apăsaţi butonul MENIU, apoi derulaţi meniurile de captură până când găsiţi setările de evidenţiere MF.

Activaţi evidenţierea MF, apoi alegeţi o culoare şi un nivel, iar suprapunerea va apărea atunci când focalizaţi manual. Alegeţi o culoare care contrastează puternic cu subiectul pentru a vă ajuta să vedeţi mai uşor ce este focalizat.

3. Utilizaţi bracketingul la focalizare pentru o adâncime uimitoare a câmpului

Imaginea din partea stângă, cu o felie de ananas, a fost realizată cu f/8 – un număr f mai mare va însemna că o parte mai mare a imaginii este focalizată, dar lumina este restricţionată. Imaginea din partea dreaptă, cu nituri metalice, a fost realizată cu f/2,8, ceea ce reduce profunzimea la focalizare, dar lasă să intre mai multă lumină. Utilizând bracketingul la focalizare pentru a compila o secvenţă de imagini realizate cu această deschidere a diafragmei, imaginea din dreapta este foarte clară.

Fotografierea cu diafragma larg deschisă, la f/2,8, va crea o adâncime extrem de redusă a câmpului, care poate izola o anumită parte a subiectului. Totuşi, dacă doriţi ca întreaga imagine să fie focalizată, în mod normal ar trebui să reduceţi deschiderea obiectivului, cu costul pierderii luminii. Funcţia de bracketing la focalizare a aparatului foto Canon EOS 90D vă permite să realizaţi o secvenţă de imagini, apoi să le îmbinaţi în Digital Photo Professional pentru a obţine o adâncime mai mare a câmpului chiar şi la f/2,8.

Cu vizualizarea în timp real activată, apăsaţi butonul MENIU, derulaţi meniurile de captură şi activaţi bracketingul la focalizare. Mai întâi selectaţi numărul total de fotografii – începeţi cu 30, dar măriţi numărul lor dacă fotografiaţi ceva deosebit de detaliat; în mod normal, 100 ar trebui să fie suficient pentru macro. Apoi, selectaţi Pasul pentru focalizare (cu cât se mişcă focalizarea între cadre) – începeţi cu patru şi apoi experimentaţi. Reţineţi că va trebui să utilizaţi focalizarea automată pentru ca acesta să funcţioneze. Acum, apăsaţi butonul declanşator pentru a începe secvenţa de fotografii.

Aparatele foto Canon mai noi dispun de această funcţie utilă de bracketing la focalizare. Dacă aveţi un aparat foto Canon mai vechi, nu vă faceţi griji, puteţi totuşi să realizaţi o imagine cu focalizare suprapusă. Deschideţi software-ul Digital Photo Professional şi puteţi suprapune imaginile într-o singură imagine cu o adâncime mare a câmpului utilizând instrumentul autoghidat Depth Compositing (Compunere în adâncime).

Imagini perfecte – portrete cinematografice acasă

Realizarea unor portrete uimitoare acasă este una dintre modalităţile de a vă exersa abilităţile fotografice şi de a vă implica familia sau colegii de apartament. Activaţi focalizarea automată cu detectarea feţei şi a ochilor pentru portrete perfecte.

Fotografia portret poate fi realizată cu uşurinţă în interior. Nu aveţi nevoie de acces la lumini scumpe de studio sau locaţii exotice pentru a realiza un portret uimitor. Tot ce vă trebuie este un subiect dispus să pozeze şi puţină creativitate. Simplul fapt de a găsi poziţia potrivită şi o fereastră cu suficientă lumină naturală pot face diferenţa între un portret bunul şi unul extraordinar.

Portretele pot fi realizate cu orice obiectiv, indiferent dacă este unul simplu de 50 mm, unul grandangular sau chiar unul „ochi de peşte”. În mod tradiţional, însă, portretele sunt realizate cu un obiectiv de 135 mm sau 85 mm, precum Canon EF 85mm f/1.8 USM. Acest obiectiv este ideal pentru portrete, deoarece comprimă perspectiva, iar diafragma rapidă f/1,8 umple imaginea cu lumină şi creează o separare incredibilă a subiectului, estompând chiar şi un fundal aglomerat. Menţineţi diafragma larg deschisă la f/1,8, la ISO 100, cu un timp de expunere de aproximativ 1/125 s până la 1/160 s. Reţineţi că 85 mm reprezintă echivalentul a 136 mm pe un aparat foto cu un senzor APS-C, precum Canon EOS 90D.

Iată trei moduri mai simple prin care puteţi să oferiţi un impact suplimentar portretelor dvs. de interior.

1. O cameră cu vedere

Utilizarea luminii naturale de la o fereastră sau o uşă nu numai că va lumina imaginea, ci va adăuga totodată adâncime.

Doar pentru că fotografiaţi acasă, nu înseamnă că trebuie să vă aşezaţi subiectul în faţa unui perete sau a unui fundal uniform. Dacă aveţi o fereastră sau un balcon care dă spre o grădină sau chiar şi deschizând uşa către lumea de afară, puteţi adăuga adâncime şi dimensiune fotografiei. Aşezaţi-vă subiectul pe fundalul ales şi, cu decuparea îngustă de 85 mm, priveliştea ar trebui să vă umple cadrul.

2. Găsiţi o reflexie

Folosiţi-vă de lumina naturală şi manipulaţi-o utilizând un reflector pentru a reflecta lumina de la o fereastră asupra subiectului.

Una dintre provocările portretelor de interior realizate în faţa unei ferestre este că acest fundal, iluminat de lumina zilei, va fi mult mai luminos decât camera în care fotografiaţi. O modalitate de a echilibra lumina şi de a lumina subiectul este utilizarea unui bliţ, cum ar fi Canon Speedlite 470EX-AI, care va detecta automat unghiul optim pentru a reflecta lumina de pe pereţi şi tavane pentru rezultate cu un aspect natural.

O metodă şi mai simplă sau dacă nu aveţi un bliţ este să utilizaţi un reflector pentru a reflecta lumina de afară înspre subiect. Un reflector poate fi ceva simplu ca o bucată mare de carton alb sau o folie de staniol. Reflectorul va crea o lumină blândă şi naturală, pe care o puteţi orienta şi direcţiona exact ca pe un bliţ.

3. Utilizaţi Stilurile de imagine pentru efecte creative

Utilizaţi setarea Stiluri de imagine pentru a vă personaliza în mod creativ imaginea la procesare şi a adăuga impact.

Aparatul foto Canon EOS 90D dispune de focalizare automată cu detectarea feţei şi a ochilor pentru portrete desăvârşite de fiecare dată, dar puteţi utiliza şi funcţia Stiluri de imagine pentru a personaliza procesarea imaginilor. Stilul Portret setează claritatea la un nivel mai jos pentru a pune în valoare pielea şi reglează culorile şi saturaţia pentru a obţine nuanţe naturale ale pielii, în timp ce funcţia Monocrom produce portrete alb-negru uimitoare.

Nu toate aparatele foto Canon au Stiluri de imagine, dar multe modele mai noi au această funcţie. Dacă nu aveţi opţiunea Stiluri de imagine, puteţi face aceste ajustări în Digital Photo Professional.

Articol scris de Jeff Meyer

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile