Joc de lumini, cadre de poveste: fotografierea aurorei boreale cu Menna Hossam

Menna Hossam se aventurează în Europa de Nord în perioada în care aurora boreală oferă cel mai spectaculos spectacol pentru a fotografia această minunăţie. În acest articol, ea dezvăluie sfaturi şi informaţii despre fotografierea aurorei boreale.
Aurora boreală, care apare sub forma unor dâre verzi pe un cer întunecat, deasupra muntelui Kirkjufell din Islanda, cu lumini roşii şi violet de la vehicule şi clădiri vizibile la baza acestuia. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM. © Menna Hossam

În fiecare an, fotografi şi pasionaţi de fotografie călătoresc distanţe mari pentru a asista la fascinantele lumini ale nordului, sau aurora boreală. Deoarece se aşteaptă activitate solară intensificată în 2024 şi 2025, acum este momentul perfect să planificaţi o sesiune foto în care să surprindeţi această minune naturală la maximul manifestării sale.

Soarele se apropie de un vârf în cadrul ciclului său solar de 11 de ani, maximul solar. Acest lucru înseamnă că există mai multe explozii solare şi ejecţii de masă coronală – valuri de particule încărcate şi plasmă care sunt aruncate exploziv în spaţiu. Aceste ejecţii intră în coliziune cu câmpul magnetic al Pământului, creând furtuni geomagnetice, iar acest fenomen are ca rezultat o auroră boreală mai luminoasă, care străluceşte la latitudini mai mici decât de obicei. Astfel, ambasadorul Canon Menna Hossam, fotografă de artă care s-a născut şi a crescut în Egipt, a ajuns la latitudini mai nordice decât de obicei.

Fotografia Mennei îmbină arta cu moda de vârf pentru a crea imagini feerice, inspirate din basme, care îi pun valoare eroii creativi, surprinzând în acelaşi timp peisaje globale în moduri unice – însă fotografierea aurorei era un vis al Mennei de ani de zile.

„Mi se pare magică”, spune ea. „Nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea”.

Inspirată de un articol din National Geographic, Menna ştia că aceasta este ocazia ei. Folosindu-şi aparatul foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM, Menna a documentat aurora boreală deasupra emblematicului munte Kirkjufell din Islanda.

În acest articol îşi povesteşte experienţa de la prima ei sesiune de fotografiere a aurorei boreale şi dezvăluie setările aparatului foto pentru aurora boreală.

Aurora boreală apare sub forma unor dâre verzi pe un cer întunecat deasupra muntelui Kirkjufell din Islanda, cu câţiva oameni şi vehicule la baza sa. Imagine realizată de Menna Hossam cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM.

Fiind aparatul său preferat, Canon EOS R5 i-a permis Mennei să realizeze imagini cu aurora boreală cu zgomot minim în condiţii de luminozitate scăzută. EOS R6 Mark II are o sensibilitate ISO şi mai ridicată – până la o valoare remarcabilă de ISO 102.400, promiţând imagini clare cu niveluri mai scăzute de zgomot în medii întunecate. Având acelaşi interval ISO ca EOS R6 Mark II, EOS R8 este o altă variantă full frame, mai accesibilă ca preţ. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 14 mm, 8 s, f/4 şi ISO 2000. © Menna Hossam

Unde se poate fotografia aurora boreală – cum se găsesc cele mai bune locaţii

După spusele Mennei, „Islanda este magică”. Din acest motiv, pentru a fotografia aurora boreală, a ales această locaţie dintre celelalte ţări din Europa de Nord în care se poate vedea fenomenul.

Este important să cunoaşteţi care este cel mai bun moment şi loc pentru a fotografia aurora boreală, deoarece astfel vă vor creşte şansele şi veţi fi mai bine pregătiţi. De exemplu, dacă intenţionaţi să călătoriţi într-o regiune înzăpezită, este indicat să ştiţi cum să fotografiaţi cel mai bine în condiţii meteorologice extreme.

Pe lângă echipamentul foto potrivit (despre care vom discuta mai multe mai jos), Menna spune că bateriile de rezervă, hainele călduroase şi monitorizarea condiţiilor meteo sunt esenţiale. Din punct de vedere logistic, veţi petrece ore întregi aşteptând apariţia aurorei şi mai multe ore fotografiind aurora, deplasându-vă, căutând compoziţia perfectă şi unghiurile perfecte.

„Vântul a bătut foarte tare. A fost foarte frig. Trebuie să te poţi încălzi pentru a putea face faţă nopţii”, spune Menna. Echipamentele rezistente la intemperii sunt necesare ca parte a procesului. „Trebuie să ai un trepied robust şi un obiectiv grandangular adecvat”, adaugă ea.

Există mai multe aplicaţii disponibile despre care Menna spune că sunt extrem de valoroase pentru fotografi. Unele oferă actualizări în timp real despre ora şi locaţia în care aurora boreală va fi vizibilă, ceea ce înseamnă că puteţi planifica mult mai eficient sesiunile de fotografiere. De asemenea, alertele din aplicaţii şi serviciile de localizare pentru cele mai bune locuri din care să urmăriţi fenomenul sunt instrumente utile în ajutorul fotografierii.

După ce ajungeţi în locaţia aleasă, urmează o altă rundă de planificare şi pregătire înainte de a apăsa pe buton pentru a surprinde fenomenul uimitor. În ceea ce priveşte poziţionarea şi stabilirea locului din care să fotografiaţi, indiferent de cât de populară este locaţia, sfatul Mennei este să găsiţi locuri care nu sunt atât de aglomerate, „astfel încât să puteţi avea timp să configuraţi şi să experimentaţi”.

Un obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM pe fundal alb.

Menna a ales obiectivul Canon RF 14-35mm F4L IS USM ilustrat în acest articol pentru a realiza imagini grandangulare incredibile cu aurora boreală, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a realiza imagini vii chiar şi în condiţii dificile de luminozitate scăzută.

O fotografie realizată folosind un obiectiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM în condiţii de luminozitate scăzută într-o peşteră iluminată cu diferite lumini colorate.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM este un excelent obiectiv grandangular cu zoom, la un preţ convenabil. Stabilizatorul său optic de imagine echivalent cu 5,5 stopuri oferă posibilitatea de a fotografia şi filma cu aparatul în mână la timpi de expunere lungi, o opţiune utilă în medii mai întunecate dacă profitaţi de ocazie pentru a explora alte minunăţii naturale în locaţia în care călătoriţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM la 15 mm, 0,3 s, f/5,6 şi ISO 3200.

Alegerea celui mai bun aparat foto şi obiectiv pentru fotografierea aurorei boreale

Înainte de a călători în Islanda, Menna a făcut câteva cercetări pentru alege obiectivul potrivit pentru fotografierea aurorei boreale. Pentru ea era important să aibă un obiectiv cu o greutate foarte mică, care să facă faţă mediului dificil şi cu care să poată lucra uşor. De asemenea, era important să aibă un obiectiv grandangular pentru a captura adecvat spectacolul oferit de auroră.

„Am ales obiectivul ultra-grandangular RF 14-35mm F4L IS USM”, explică Menna. „Era foarte uşor şi mic, aşa că a fost şi comod.” Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM cu distanţă focală aproape identică este o alternativă excelentă la un preţ accesibil pentru cei care îşi doresc un obiectiv grandangular cu zoom pentru a fotografia aurora boreală.

Obiectivele cu distanţă focală fixă oferă diafragme mai largi pentru imagini de calitate mai bună în condiţii de luminozitate scăzută. Obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM este uşor şi accesibil, cu f/2,8, iar obiectivul RF 24mm F1.8 MACRO IS STM este o alegere excelentă pentru cei care îşi doresc o diafragmă mai largă pentru a captura imagini ale aurorei boreale.

Nu aveţi timp să vă procuraţi un obiectiv nou? Obiectivele standard pentru aparatele foto din sistemul EOS R vă permit să realizaţi fotografii excelente în diferite condiţii, inclusiv la lumină redusă, cu condiţia să utilizaţi setările corecte şi un trepied.

Menna a combinat obiectivul ultra-grandangular RF 14-35mm F4L IS USM cu Canon EOS R5. Senzorul full frame de 45 MP al aparatului foto oferă detalii şi claritate de excepţie, ideale pentru producerea de imprimări în format mare care menţin culorile şi modelele complicate ale aurorei boreale.

Pentru acei fotografi care îşi doresc o opţiune mai accesibilă din punct de vedere financiar, fără a face compromisuri în termeni de calitate a imaginii, Canon EOS R8 are un senzor full frame de 24,2 MP care oferă detalii impresionante şi un interval dinamic mare, fiind o alegere de încredere pentru realizarea de imagini cu aurora boreală.

Cele mai bune setări ale aparatului foto pentru fotografierea aurorei boreale

Este important să înţelegeţi modul în care timpul de expunere şi setările ISO vă afectează fotografiile cu aurora boreală. Pentru rezultate ideale, acestea sunt cele mai bune setări ale aparatului foto recomandate de Menna pentru surprinderea aurorei:

  • ISO: începeţi cu ISO 1600 sau 3200, dar nu ezitaţi să măriţi valoarea după cum este necesar. În acest fel, veţi creşte sensibilitatea aparatului foto la lumină, ceea ce înseamnă că poate capta mai mult din lumina disponibilă, creând o imagine mai luminoasă chiar şi în bezna nopţii. Aceasta ar trebui să vă ofere suficientă sensibilitate pentru a fotografia aurora boreală fără a introduce prea mult zgomot de imagine.
  • Diafragma: menţineţi diafragma pe cât de largă permite obiectivul (la un număr f mic). Ideal ar fi f/4 sau mai puţin, în funcţie de obiectiv, pentru a maximiza pătrunderea luminii. Cu cât diafragma este mai mare, cu atât mai mică va deveni profunzimea câmpului, ceea ce înseamnă că o porţiune mai mică din imagine va fi focalizată clar, însă nu vă faceţi griji: vedeţi sfaturile despre focalizare de mai jos.
  • Timpul de expunere: între 5 şi 15 secunde pentru a obţine rezultate bune şi timpi de expunere mai scurţi pentru aurore cu mişcare mai rapidă. La expuneri mai îndelungate este esenţial să aveţi un trepied pentru a menţine aparatul foto stabil şi pentru a preveni neclaritatea cauzată de mişcarea acestuia.
  • Focalizare: setaţi obiectivul la focalizare manuală şi utilizaţi funcţia aparatului de evidenţiere a focalizării pentru a verifica ceea ce este clar în fotografiile cu obiecte sau persoane în prim-plan. Pentru precizie, utilizaţi ecranul LCD de pe partea din spate a aparatului foto. În acest fel, chiar şi în întuneric, vă puteţi asigura că focalizarea va fi pe subiectul potrivit. Dacă întâmpinaţi dificultăţi la utilizarea focalizării, încercaţi să focalizaţi pe o stea luminoasă.
  • Formatul RAW: fotografierea în format RAW asigură cea mai înaltă calitate a imaginii, care va fi pregătită pentru post-procesare detaliată.

O clădire joasă la poalele muntelui Kirkjufell iluminată artificial, cu jocul de lumini al dârelor verzi ale aurorei boreale sus pe cer şi muntele înălţându-se în spate. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM. © Menna Hossam

Datorită expunerii lungi, imaginea Mennei surprinde atât iluminatul natural, cât şi iluminatul artificial într-un peisaj dramatic. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 22 mm, 13 s, f/4 şi ISO 2000. © Menna Hossam

Depăşirea provocărilor obişnuite în fotografia aurorei boreale

Fotografierea aurorei presupune anumite provocări specifice. Conform experienţei Mennei, acestea sunt câteva sfaturi pentru a le depăşi şi a obţine rezultate remarcabile.

  • Mişcarea aparatului foto: mişcarea aparatului în timpul expunerilor lungi vă poate face imaginile neclare. În condiţii de vânt, stabilizaţi trepiedul cu pietre sau cu un sac de nisip. Puteţi acţiona declanşatorul de la distanţă utilizând un declanşator cu cablu sau aplicaţia Canon Camera Connect pentru a minimiza vibraţiile.
  • Focalizarea în întuneric: utilizaţi focalizarea manuală şi, dacă este posibil, focalizaţi pe o lumină îndepărtată sau rugaţi pe cineva să ţină o lanternă pornită pentru a îmbunătăţi focalizarea.
  • Găsirea unui echilibru între subiecţii din prim-plan şi auroră: pentru fotografiile cu aurora boreală care includ oameni sau obiecte, luaţi în calcul o sursă de lumină externă difuză. De asemenea, expunerile duble pot fi o soluţie creativă pentru a găsi un echilibru între auroră şi subiectul din prim-plan.

Menna spune că o persoană inclusă în compoziţie va oferi privitorilor un punct de referinţă, ajutându-i să înţeleagă amploarea aurorei boreale pe cer.

Dacă faceţi aşa, Menna sugerează să utilizaţi o sursă de lumină difuză pe subiect pentru a-l ilumina subtil, fără a distrage atenţia de la strălucirea aurorei. „Am rugat un prieten să ţină o lanternă aprinsă îndreptată spre ea”, spune Menna despre subiectul ei. Ea adaugă că subiecţii ar trebui totodată să găsească o poziţie confortabilă în picioare, deoarece „va trebui să stea nemişcaţi pentru a evita neclaritatea cauzată de mişcare, aşa că, de obicei, le sugerez să stea cu mâinile în buzunare”.

Desigur, dacă nu este posibil să preveniţi în totalitate neclaritatea cauzată de mişcare, puteţi crea ceva mai abstract. De exemplu, o persoană care îşi mişcă mâinile poate crea aspectul unei mişcări mai intenţionate, care parte a viziunii creative. Dacă utilizaţi setările recomandate, atunci când subiecţii îşi mişcă mâinile, aparatul foto va captura dâre subtile sau estompate cauzate de mişcare, adăugând un efect eteric, aproape ca de pictură.

Şi încă ceva despre fotografierea aurorei: trebuie să fiţi rapid. După cum spune Menna, „poate dispărea într-o clipită”.

Pe un cer înstelat întunecat apare o dâră verticală de culoare verde deschis, deasupra unui munte mare acoperit de zăpadă, cu formaţiuni de rocă stratificate distincte. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM. © Menna Hossam

Menna ştia de la bun început că muntele Kirkjufell va fi prim-planul perfect pentru fotografierea aurorei boreale. Ea spune că piscul distinctiv în formă de con al muntelui îl face să iasă în evidenţă într-un mod pe care ea nu l-a mai întâlnit. „A fost o întâlnire între natură şi imaginaţie”, spune ea, „şi mă simţeam ca într-un peisaj legendar”. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv RF 14-35mm F4L IS USM la 19 mm, 13 s, f/4 şi ISO 2000. © Menna Hossam

Sfaturi pentru îmbunătăţirea fotografiilor cu aurora boreală în etapa de post-procesare

Pentru post-procesare, Menna editează cât mai puţin posibil. Ea a accentuat zonele luminoase, a redus zonele întunecate şi a ajustat intensitatea pentru a accentua culorile aurorei şi peisajul. Fotografierea în format RAW oferă o flexibilitate mai mare pentru ajustări ale expunerii, culorilor şi contrastului, fiind de folos pentru capturarea efectului complet al aurorei boreale şi al altor fenomene naturale extreme, cum ar fi vulcanii.

Toate aparatele foto mirrorless Canon din sistemul EOS R acceptă fotografierea în format RAW, ceea ce este esenţial pentru flexibilitate în etapa de post-procesare. Fişierele RAW păstrează toate datele de imagine capturate de senzor, oferindu-vă mai multe posibilităţi de reglare a expunerii şi a balansului culorilor şi de reducere a zgomotului – factori esenţiali în situaţiile în care aveţi de-a face cu condiţii de lumină dificile la fotografierea aurorei boreale.

Pentru a vă rafina fotografiile după ce le-aţi realizat, software-ul Canon Digital Photo Professional (DPP) oferă instrumente performante, adaptate pentru editarea fişierelor RAW, inclusiv reducerea avansată a zgomotului, recuperarea zonelor luminoase şi reglajele fine ale culorilor. Citiţi sfaturile şi îndrumările noastre pentru editarea imaginilor RAW, care vă vor ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate pentru fotografiile dumneavoastră.

Pentru a da viaţă imaginilor, vă puteţi imprima fotografiile cu cerul înstelat. Imaginile de 45 MP realizate cu Canon EOS R5 permit imprimări de înaltă calitate, care prezintă detalii fine, culori realiste şi contrast excelent – ideale pentru imprimări în format mare, care transpun privitorii în peisaj. Imaginile de 24,2 MP realizate cu Canon EOS R8 sunt ample, fiind potrivite pentru imprimări până la format A2, cu claritatea şi profunzimea necesare pentru a împărtăşi frumuseţea aurorei boreale la o calitate uimitor de realistă.

Pentru cele mai bune rezultate, utilizând hârtie foto de înaltă calitate, cum ar fi Canon Pro Platinum sau Pro Luster, profunzimea şi luminanţa culorilor vor fi îmbunătăţite, redând în mod realist pe hârtie strălucirea eterică a aurorei boreale, asigurându-vă că nu doar surprindeţi frumuseţea aurorei, ci obţineţi şi calitate de durată, indiferent că este vorba de lucrări de artă sau afişe de mari dimensiuni.

Folosind aceste sfaturi şi setări, veţi fi bine pregătiţi să capturaţi luminile nordului şi să creaţi fotografii uimitoare cu aurora boreală, gata de distribuit şi imprimat.

Mabinty Taylor-Kamara

Produse conexe

Articole conexe

7 sfaturi pentru fotografierea în condiţii de lumină redusă

Descoperiţi tehnici importante pentru realizarea de fotografii clare în condiţii de lumină redusă şi cel mai bun kit Canon pentru fotografierea la lumină redusă.

Cele mai importante sfaturi pentru peisaje

Descoperiţi tehnici fotografice care vă vor ajuta să realizaţi fotografii cu peisaje mai bune.

Fotografierea cerului nopţii

Tehnici esenţiale pentru fotografierea stelelor noaptea, inclusiv redare accelerată şi imagini cu mişcarea stelelor.

Sfaturi pentru fotografierea în condiţii meteo extreme

De la protejarea echipamentului până la a avea grijă de dumneavoastră, iată principalele noastre sfaturi şi trucuri pentru a învăţa să fotografiaţi în condiţii meteo extreme.