Fotografierea în prim-plan este un mod minunat de a deveni creativ folosindu-vă de ceea ce aveţi acasă. Fie că fotografiaţi liniile fine din palmele unui bebeluş, detaliile minuţioase de pe frunzele plantelor de casă sau baloanele de săpun din chiuveta de la bucătărie, descoperirea lucrurilor mici pe care poate le-aţi trecut cu vederea vă poate aduce bucurie, inspiraţie şi perspective noi, inepuizabile, de a realiza fotografii.
Amuzamentul fotografiilor în prim-plan sau macro nu are limite – puteţi găsi subiecte excelente în fiecare cameră a casei. Indiferent ce tip de aparat foto aveţi acasă, puteţi să vă apropiaţi şi să exploraţi detaliile fascinante. Un obiectiv (sau echipament) cu zoom standard sau chiar un aparat foto compact poate realiza fotografii frumoase. Şase fotografi vor vorbi despre unele dintre cele mai captivante lucruri pe care le-au fotografiat acasă, dezvăluind ce anume i-a inspirat să privească totul mai îndeaproape.
FOTOGRAFIA MACRO
Lăsaţi-vă captivat de detalii: 4 tehnici pentru a face fotografii macro acasă
1. Măriţi imaginile pentru a fotografia lucrurile dragi şi apropiate
„Fotografiile pe care le-am făcut copiilor mei când erau bebeluşi au fost cele care m-au inspirat să fac prim-planuri pentru alte familii”, spune fotograful de familie Kate Gray. „Ştiu că fără aceste fotografii nu mi-aş aminti gropiţele perfecte de pe degeţelele grăsuţe ale fiicei mele sau modul în care pielea din jurul ochilor fiului meu căpăta linii fine odată cu primele lui zâmbete largi.”
Deşi un obiectiv macro special este ideal pentru fotografii în prim-plan, puteţi obţine rezultate excepţionale şi cu un zoom standard sau chiar cu un obiectiv cu distanţă focală fixă. Obiectivul standard Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, de exemplu, poate focaliza de la distanţe mici de până la 25 cm, însemnând că poate încadra perfect cele mai mici detalii.
Obiectivele macro specializate au distanţa focală a unui teleobiectiv, ceea ce este ideal pentru izolarea fiecărui element, iar dacă utilizaţi un obiectiv cu zoom nu trebuie decât să măriţi imaginea. Apoi, setaţi diafragma la f/5,6 sau o deschidere mai rapidă, dacă este posibil, şi utilizaţi stabilizarea imaginii pentru a elimina riscul mişcării aparatului foto. În cele din urmă, încadraţi şi încercaţi să vă apropiaţi de subiect cât de mult puteţi. Veţi pierde focalizarea dacă vă apropiaţi mai mult decât distanţa minimă de focalizare a obiectivului, aşadar poate fi nevoie să vă mişcaţi uşor în spate şi în faţă pentru a găsi cea mai bună poziţie.
2. Surprindeţi complexitatea naturii
Fotografia macro poate dezvălui comori naturale nevăzute, de la modelul de labirint de pe spatele unei frunze la complexitatea unică a unui fulg de zăpadă cu o formă perfectă. Iar fotografierea de aproape vă oferă oportunităţi de a surprinde frumuseţea naturii oriunde se găseşte ea, inclusiv pe pervazul ferestrei într-o zi rece şi ploioasă.
Jamie Spensley a avut nevoie doar de fundalul unei jachete negre pentru a scoate la iveală detaliile fascinante ale unui fulg de zăpadă. A obţinut acea iluminare distinctivă, delicată, utilizând un difuzor pentru fotografii macro. „Este un con din material alb care se fixează în jurul obiectivului. Acesta se prelungeşte astfel cu un tunel din material reflectorizant ce se ataşează de bliţ, ajutând lumina să ajungă la con. Rezultatul final este o lumină extrem de delicată, perfectă pentru fotografiile macro.”
Pentru alte moduri în care puteţi fi creativi atunci când fotografiaţi de aproape, obiectivele EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM şi EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM au integrate inele Macro Lite ce permit fotografilor să se apropie fără să facă umbră.
Fotograful Agi Wojcik a utilizat modul Scenă în prim-plan pentru a fotografia planta năsturel din apartamentul ei. „În acest fel, nu mai trebuia să mă preocup de setări şi mă puteam concentra, în schimb, pe focalizarea potrivită. Am folosit, de asemenea, focalizarea automată punctuală şi o opţiune foarte utilă de mărire din modul de vizualizare în timp real. După ce am văzut cât de bine a ieşit fotografia, am fost inspirată să îmi iau aparatul foto şi să explorez şi alte subiecte care se aflau jurul meu în casă.”
3. Căutaţi extraordinarul în viaţa de zi cu zi
Pentru mulţi artişti, totul începe de la umilul creion şi fotografiindu-l de aproape, fotograful Lucas Piltz a descoperit un mod de a-şi sărbători şi folosi latura creativă.
A ales să fotografieze o secvenţă de imagini pentru a obţine o adâncime a câmpului mai mare decât ar fi fost posibil în mod normal. „Am folosit un trepied pentru a evita mişcarea”, spune el, „şi am focalizat manual, deoarece astfel am mai mult control şi învăţ mai multe. Am început chiar de la zona frontală de focalizare şi am continuat spre spate.” Cu imaginea încadrată, Lucas a fotografiat 40 de versiuni ale creionului, toate cu diferite puncte de focalizare, după care le-a îmbinat împreună.
Această tehnică se numeşte suprapunerea focalizării şi o puteţi realiza suprapunând un set de imagini cu diferite puncte de focalizare în software-ul Canon Digital Photo Professional.
4. Fotografiaţi lucrurile cotidiene din perspectivă abstractă
„Fiind lucrător medical din prima linie, îmi folosesc pasiunea pentru fotografie ca instrument de mindfulness, pentru a mă relaxa şi a-mi petrece plăcut timpul liber”, explică Andrea Hunt, fotograf macro. „Fotografia macro dezvăluie detalii care sunt rareori observate. Puteţi fi foarte creativi în limitele propriilor voastre case şi grădini.”
Pentru a recrea instantaneele suprarealiste realizate de Andrea, veţi avea nevoie de un vas de sticlă transparent, umplut cu apă şi aşezat pe un suport ridicat. Adăugaţi apoi uleiul – treptat, pentru a experimenta cu diferite cantităţi. Pentru a colora uleiul în culori interesante, Andrea pune sub vas un smartphone sau o tabletă cu un afişaj colorat, dar puteţi folosi şi un carton sau tapet colorat.
Când fotografiaţi ulei în suspensie, este uşor să focalizaţi manual şi să fotografiaţi în modul Prioritate de diafragmă (Av). „Fotografierea la f/10 îmi oferă suficientă adâncime a câmpului pentru a acoperi un strat de ulei fără a ajunge la fundul vasului”, spune Andrea.
Puteţi folosi aceeaşi tehnică pentru a vă distra în timpul treburilor gospodăreşti. Fotograful Tibo Tuypens a descoperit că detergentul de vase poate crea forme frumoase, geometrice, adăugând câteva picături de detergent într-un vas de copt cu o cantitate mică de apă.
Pentru fundal, lui Tibo îi place să utilizeze coli de hârtie colorată. „Folosesc apoi bliţul pentru a reflecta colorile prin apă”, spune el. „Aceasta funcţionează de minune pentru combinarea culorilor şi crearea de diferite variaţii.”
Pentru a produce bule, pur şi simplu luaţi un pai şi suflaţi în apă – apoi începeţi să fotografiaţi! „Orice aţi pune în faţa obiectivului, este întotdeauna un joc al formelor, texturilor şi al luminii difuze”, spune Tibo.
Articol scris de Phil Hall
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS RP
Un aparat foto mirrorless full-frame mic, uşor şi intuitiv, conceput pentru fotografie de călătorie şi de fiecare zi. -
-
Obiective pentru DSLR
EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
Un obiectiv STM accesibil cu zoom standard, cu stabilizator de imagine, ideal pentru a începe să lucraţi cu aparatul dumneavoastră EOS. -
Obiective pentru DSLR
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
Un obiectiv macro USM cu o deschidere de diafragmă mare de f/2,8, care asigură detalii de efect, dincolo de ochiul omenesc. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid.
Articole conexe
-
FOTOGRAFIA MACRO
Realizaţi fotografii macro incredibile cu albine
Cum să realizaţi fotografii macro superbe cu insecte mici şi care se mişcă repede.
-
FOTOGRAFIA MACRO
Fotografia culinară macro
Creaţi imagini abstracte interesante cu alimente folosind obiective macro Canon.
-
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Suprapunerea focalizării pentru începători
Fotograful Matt Doogue explică modul în care instrumentele Canon de suprapunere a focalizării vă pot ajuta să realizaţi fotografii macro şi peisaje cu claritate în întregul cadru.
-
FOTOGRAFIA MACRO
Fotografierea florilor reflectate în picături de apă
Fiţi creativ cu fotografia macro şi descoperiţi cum să surprindeţi imagini frumoase ale florilor reflectate în picături de apă.