Trepiedele pot fi foarte utile pentru fotografia peisagistică deoarece stabilizează aparatul foto, astfel că nu trebuie să vă faceţi griji că veţi obţine fotografii neclare din cauza timpilor lungi de expunere, în special în condiţii de lumină redusă. Cu toate acestea, trepiedele sunt greu şi incomod de transportat, mai ales dacă mergeţi la o plimbare mai lungă. Cu un aparat foto modern, setările potrivite şi puţină ingeniozitate, puteţi lăsa trepiedul acasă următoarea dată când ieşiţi să surprindeţi o scenă frumoasă şi îl puteţi înlocui cu un termos cu cafea sau o gustare.
Cum să fotografiaţi peisaje fără trepied
1. Staţi nemişcat şi folosiţi-vă corpul
Felul în care ţineţi aparatul foto poate face diferenţa dintre o fotografie extrem de clară şi una care este distrusă de tremurul aparatului. Pentru a menţine stabil aparatul foto, sprijiniţi partea inferioară a obiectivului în palma stângă şi lipiţi cotul de corp. Veţi obţine astfel un suport stabil pentru aparatul foto.
Vă puteţi folosi corpul şi în alte moduri pentru a preveni neclaritatea cauzată de mişcare. Încercaţi să vă aşezaţi şi să vă folosiţi genunchiul ca sprijin pentru braţ. Alternativ, folosiţi-vă de cureaua pentru gât – activaţi vizualizarea în timp real şi ţineţi aparatul la distanţă de corp, până când cureaua este întinsă, având grijă să nu vă solicitaţi gâtul.
2. Activaţi stabilizarea
Stabilizarea obiectivului poate reduce tremurul aparatului foto, atenuând mişcarea naturală a mâinilor şi uşurând fotografierea cu aparatul în mână la timpi de expunere mai lungi. De obicei, la fotografierea cu aparatul în mână trebuie să folosiţi timpi de expunere echivalenţi cu distanţa focală sau mai scurţi. De exemplu, atunci când utilizaţi un obiectiv de 50 mm, nu ar trebui să depăşiţi 1/50 secunde. Însă, dacă activaţi stabilizarea obiectivului, puteţi opta şi pentru timpi de expunere mult mai lungi. Gama de obiective Canon RF, care include obiective potrivite pentru începători, precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM şi RF 35mm F1.8 Macro IS STM, utilizează o stabilizare avansată care comunică cu corpul mirrorless, iar montura RF mai mare permite o deplasare mai bună a senzorului.
3. Găsiţi un suport
Când cutreieraţi, este uşor să descoperiţi platforme şi suporturi naturale care pot asigura o bază stabilă pentru aparatul foto, permiţându-vă să măriţi şi mai mult timpul de expunere. Când vă configuraţi aparatul pentru o expunere prelungită, ţineţi cont că vibraţiile oglinzii din DSLR-uri (cauzate de oglinda care se ridică pentru a dezvălui senzorul) pot avea ca rezultat tremurul aparatului. Activaţi funcţia de blocare a oglinzii din meniul aparatului foto, iar dacă aparatul dvs. nu are această funcţie, activaţi vizualizarea în timp real. Desigur, această problemă nu există la corpurile mirrorless precum EOS RP. Apăsarea butonului declanşatorului poate cauza şi ea tremur, aşa că setaţi un temporizator de două secunde, utilizaţi un declanşator de la distanţă sau declanşaţi aparatul de la distanţă, folosind aplicaţia Canon Camera Connect.
4. Deplasaţi-vă şi experimentaţi
Trepiedele vor avea mereu un loc special în fotografia peisagistică, dar uneori absenţa acestora poate aduce beneficii fotografiei dvs. Rolul unui trepied este de a opri mişcarea, dar când aveţi aparatul foto în mână sunteţi liber să încercaţi poziţii diferite, să fotografiaţi din diverse unghiuri şi să vă folosiţi creativitatea. Dacă staţi doar într-un loc, chiar dacă găsiţi un punct de atracţie în prim-plan şi încadraţi prin regula treimilor, imaginilor dvs. le poate lipsi dinamismul.
5. Activaţi ISO automat
Acum câţiva ani ar fi fost de neimaginat să măriţi ISO la 1600, dar pentru că acum senzorii moderni funcţionează mult mai bine în condiţii de lumină scăzută, este posibil să realizaţi imagini remarcabil de clare, chiar şi la aceste niveluri. Pentru o setare simplă a expunerii, selectaţi modul Manual, ISO automat şi un timp de expunere echivalent cu distanţa focală sau mai mare. Aparatul foto va adapta sensibilitatea ISO la scena dvs., astfel încât să puteţi fi încrezător că faceţi alegerile creative corecte când setaţi timpul de expunere şi diafragma.
Aparatele foto mirrorless mai avansate de la Canon, precum EOS R6, includ stabilizare avansată încorporată a imaginii (IBIS), care funcţionează independent sau împreună cu sistemul IS optic din obiectiv pentru a obţine până la 8 stopuri de stabilizare a imaginii, permiţându-vă să aveţi expuneri prelungite fără trepied.
Articol scris de James Paterson
Produse conexe
-
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv cu zoom de 24-50 mm din seria RF, mic şi extraordinar de uşor, pe care îl puteţi utiliza în fiecare zi pentru călătorii, peisaje şi multe altele. -
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Obiectivul de zi cu zi ideal pentru pasionaţii de aparate foto mirrorless full frame. Simplu de utilizat, RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este uşor, compact şi gata să vă ducă fotografia la următorul nivel. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv RF cu zoom de 15-30 mm, compact şi uşor, perfect pentru călătorii, inclusiv peisaje urbane, peisaje cu natură, arhitectură şi vlogging în mişcare.