FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Generaţii în profil: imprimaţi un portret de familie pe care îl veţi preţui

Învăţaţi cum să fotografiaţi şi să imprimaţi un portret alb-negru frumos al celor dragi şi să creaţi artă de care vă veţi bucura mulţi ani de acum încolo.
O imagine alb-negru a trei generaţii ale unei familii, membrii familiei fiind aşezaţi pe un rând, de la cel mai tânăr la cel mai în vârstă, toţi din profil.

În timpul pandemiei de Covid-19, multe familii nu au putut să se vadă atât de mult pe cât şi-ar fi dorit, iar vizitele la bunici, de exemplu, au fost mult reduse. Împărtăşirea fotografiilor de familie imprimate a devenit mai importantă ca oricând. Fotografiile spontane ale unor momente speciale pot aduce multă bucurie, dar o şedinţă foto mai planificată va merita întotdeauna efortul suplimentar.

Aici vom împărtăşi o tehnică pentru fotografierea unui portret de generaţie impresionant şi pregătirea imaginii pentru imprimare. Veţi crea astfel o lucrare de expus pe perete sau un cadou unic, de care vă veţi bucura mult timp. Fotografiind fiecare persoană în parte şi compilând apoi portretele într-o singură imagine, puteţi crea o fotografie de grup elegantă, care poate fi imprimată – prezentând în mod strălucit asemănările şi diferenţele dintre feţele din familia dumneavoastră – şi care poate fi chiar extinsă în viitor prin adăugarea de noi generaţii, ca o moştenire care creşte odată cu familia.

1. Echipamentul de care aveţi nevoie

Mâini care ţin un aparat foto Canon EOS R6.

Cu focalizare automată revoluţionară cu detectarea ochilor şi un senzor superb de 20 MP, Canon EOS R6 este o alegere excelentă pentru a fotografia portrete precum acesta.

Un prim-plan cu o umbrelă argintie şi un bliţ Speedlite.

Un bliţ Speedlite şi o umbrelă argintie sunt ideale pentru a ilumina feţele subiecţilor.

Aveţi nevoie doar de câteva elemente simple pentru această şedinţă foto: un bliţ Speedlite sau altă lumină externă pentru iluminare, un suport de lumină şi o umbrelă argintie sau un softbox. Poate fi util şi un declanşator wireless pentru bliţ. Un aparat foto precum Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM vă va oferi un control excelent asupra expunerii şi altor setări şi va crea detalii bune atât în zonele întunecate, cât şi în cele luminoase.

Când vine vorba de imprimare, o imprimantă precum seria Canon PIXMA TS7450a este ideală, cu cartuşele sale FINE economice şi conectivitate wireless simplă, care facilitează imprimarea direct de pe calculator sau smartphone. Pentru imprimări şi mai durabile, sistemul cu şase cerneluri al seriei Canon PIXMA TS8350a, care include remarcabila tehnologie Canon ChromaLife 100, este perfect pentru a crea fotografii îndrăzneţe, clare şi cu tonuri intense de negru.

Hârtia foto Canon specială va asigura imprimări frumoase şi durabile.

2. Fotografierea fiecărei persoane în parte

Un copil stă în întuneric cu o umbrelă argintie şi un bliţ care îi luminează faţa.

Experimentaţi cu poziţia sursei de lumină. Cu cât o plasaţi mai în spate, cu atât lumina devine mai puternică şi umbrele mai adânci. Ca regulă generală, încercaţi ca lumina să nu cadă pe urechea dinspre aparat.

Un bărbat privit din profil, având doar faţa luminată. Partea din spate a capului şi restul cadrului sunt în umbră.

Fotografiaţi fiecare membru al familiei în parte, din profil. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM şi bliţ Canon Speedlite 430EX II la 1/200 s, f/11 şi ISO 100.

Fotografiind membrii familiei separat, nu numai că puteţi să alegeţi cea mai reuşită fotografie a fiecărei persoane, ci şi să le aliniaţi aşa cum preferaţi pentru imaginea imprimată finală. De asemenea, înseamnă că nu este nevoie ca toată lumea să se afle în acelaşi loc în acelaşi timp.

Pregătiţi o pătură sau un panou de culoare închisă pentru fundal. Cereţi fiecărui subiect să stea în profil, cu spatele drept şi faţa uşor întoarsă în sus. Atunci când fotografiaţi copii mai mici, rugaţi un membru al familiei să vă ajute şi să le atragă atenţia de pe margine sau chiar să îi ţină în poziţie, fără a intra însă în cadru.

Folosirea bliţului va ajuta la asigurarea unei iluminări constante. Ataşaţi bliţul la un softbox sau la o umbrelă argintie. Aceasta produce o lumină mai blândă, mai difuză, care este mai plăcută pentru portrete. Aşezaţi bliţul pe un suport, într-o parte şi uşor în spatele locului în care stă subiectul, astfel încât lumina să îi contureze faţa din profil.

Dacă nu aveţi un bliţ, puteţi folosi o lampă puternică de acasă sau o fâşie de lumină de la fereastră într-o cameră întunecată, cu subiectul poziţionat astfel încât lumina să fie uşor în spatele feţei.

3. Setările aparatului foto şi bliţului

Partea din spate a unui aparat foto Canon EOS R6, arătând setările de expunere, cu un bărbat aşezat în faţa unui bliţ în fundal.

Atunci când folosiţi un bliţ la distanţă, cel mai bine este să reglaţi mai întâi expunerea manual, apoi să ajustaţi puterea bliţului în funcţie de setările alese.

Dacă puteţi, declanşaţi bliţul de la distanţă folosind un aparat foto şi un bliţ compatibile sau un declanşator wireless şi un receptor. În ceea ce priveşte setările aparatului foto, un bun punct de plecare este să setaţi aparatul foto în modul de expunere manuală (M) cu un timp de expunere de 1/200 secunde, diafragma f/11 şi ISO100, după care puteţi regla după cum este necesar. Dacă aparatul foto oferă această opţiune, setaţi-l să salveze fotografiile în format RAW+JPEG – astfel, veţi obţine un fişier JPEG uşor de gestionat, pe care îl puteţi distribui rapid, plus un fişier RAW cu informaţii complete despre imagine, pentru flexibilitate la editare.

Setaţi bliţul Speedlite în modul manual la puterea maximă 1/1. Realizaţi o fotografie de probă, apoi reglaţi puterea bliţului după cum este necesar, până când expunerea feţei este potrivită. Puteţi regla cu precizie luminozitatea şi apropiind sau depărtând lumina de faţa subiectului.

4. Reglarea şi combinarea imaginilor

O fotografie a feţei unui bărbat din profil, editată în Canon Digital Photo Professional cu instrumente de ajustare a culorilor.

Utilizaţi instrumentele din panoul Adjustment Area (Zonă de ajustat) din software-ul Canon Digital Photo Professional (DPP) pentru a întuneca selectiv orice parte luminoasă a fotografiei, mai puţin faţa, apoi convertiţi imaginea în monocrom.

Odată ce aţi obţinut fotografiile pe care le doriţi, este timpul să le pregătiţi. Dacă nu aveţi experienţă cu editarea imaginilor, puteţi să le transformaţi în alb-negru, să decupaţi fotografiile după cum doriţi şi să aranjaţi imaginile pe hârtie atunci când le imprimaţi, utilizând opţiunile simple din aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor – consultaţi secţiunea următoare.

Dacă vă simţiţi însă confortabil să editaţi imaginile, puteţi avea mai mult control asupra acestor paşi. Lansaţi software-ul Canon gratuit Digital Photo Professional (DPP) şi deschideţi imaginile alese. Mai întâi, trebuie să vă asiguraţi că numai feţele sunt vizibile, iar restul fiecărei imagini este complet întunecat. Dacă lumina se revarsă în altă parte, mergeţi la panoul Adjustment Area (Zonă de ajustat), pictaţi peste zonele pe care doriţi să le eliminaţi, apoi trageţi în jos cursoarele Brightness (Luminozitate) pentru a întuneca respectivele zone.

Pentru a sublinia stilul cu contrast ridicat al fotografiilor noastre, am ales să le convertim în alb-negru. Pentru a face acest lucru, mergeţi la panoul Image Colours (Culori imagine) şi faceţi clic pe butonul Monochrome (Monocrom). Folosiţi cursoarele pentru a regla fin conversiile până când obţineţi un set complet de portrete alb-negru îndrăzneţe. Dacă preferaţi, puteţi sări peste acest pas şi să păstraţi imaginile color.

Apoi, puteţi îmbina imaginile astfel încât părţile luminoase ale unui portret să se vadă prin părţile întunecate ale altuia. În DPP, deschideţi setul de imagini şi alegeţi primul portret. Mergeţi apoi la Tools (Instrumente) şi alegeţi instrumentul Start Compositing (Începere compoziţie).

Alegeţi alt portret din lista Foreground Image (Imagine de prim-plan), apoi setaţi Composite Method (Metoda de compoziţie) la Lighten (Iluminare). Folosiţi săgeţile pentru a muta a doua faţă în lateralul celei dintâi. Apăsaţi Save (Salvare), apoi încărcaţi imaginea salvată şi repetaţi procesul cu încă o faţă până când toate sunt combinate.

5. Pregătiţi-vă pentru imprimare

O imagine a două portrete alb-negru în profil, editată cu instrumentul Compositing (Compoziţie) din software-ul Canon Digital Photo Professional.

Utilizaţi instrumentul Compositing (Compoziţie) din DPP pentru a îmbina părţile luminoase ale portretelor.

O imagine a unui şir de feţe alb-negru în profil, redimensionată şi imprimată în Canon DPP.

Când sunteţi gata să vă imprimaţi portretul, accesaţi File (Fişier) > Print (Imprimare) cu setări detaliate.

Dacă folosiţi DPP, faceţi clic pe pictograma de avertizare Show Highlights/Shadows (Afişare zone luminoase/umbre) din partea de jos a ferestrei şi folosiţi cursoarele de reglare a tonurilor pentru a vă asigura că fundalul este complet negru şi că feţele nu au zone luminoase supraexpuse. Apoi, utilizaţi panoul Image Detail (Detalii imagine) pentru a face fotografia mai clară. În cele din urmă, accesaţi File (Fişier) > Print (Imprimare) cu setări detaliate. Pe lângă alegerea setărilor de imprimare, aici puteţi redimensiona imaginea pentru a o adapta la dimensiunea de imprimare preferată.

Alternativ, puteţi utiliza Easy-PhotoPrint Editor pe smartphone, tabletă sau calculator. În ecranul New (Nou), selectaţi Photo Layouts (Machete foto), selectaţi un şablon cu care să începeţi şi folosiţi editorul de aspecte gratuit pentru a aranja portretele separate unul lângă celălalt. Specificaţi formatul hârtiei, apoi selectaţi fotografiile pe care doriţi să le includeţi.

Din instrumentele de editare, selectaţi instrumentul Crop (Decupare) pentru a elimina părţile nedorite din fiecare imagine, lăsând doar faţa în fiecare. Folosiţi opţiunile Edit Item (Editare element) pentru a ajusta poziţia şi dimensiunea fiecărei feţe, pentru a adăuga feţe sau pentru a le modifica pe oricare dintre ele după cum doriţi. Dacă alegeţi să vă convertiţi fotografiile în alb-negru, utilizaţi opţiunile Creative Filters (Filtre creative) sau adăugaţi un efect de ton retro.

6. Imprimaţi şi expuneţi

O imprimantă Canon PIXMA seria TS8350 producând un portret de grup de familie alb-negru, cu un aparat foto Canon şi hârtie foto lângă ea pe birou.

Creaţi fotografii de familie de calitate profesională cu imprimanta seria Canon PIXMA TS8350a şi hârtie fotografică lucioasă superioară II de la Canon. Cernelurile şi hârtiile Canon sunt concepute pentru a funcţiona împreună pentru rezultate perfecte.

Un portret de grup de familie alb-negru cu feţe din profil, înrămat şi agăţat pe un perete.

Datorită unor dezvoltări precum tehnologia cernelurilor ChromaLife 100 de la Canon, fotografiile dragi de familie nu numai că vor arăta fantastic pe perete, dar vor trece şi testul timpului.

Atunci când imprimaţi fotografii alb-negru, alegeţi presetarea Black and White Print (Imprimare alb-negru), selectaţi tipul de hârtie corect şi setaţi calitatea la Best (Cea mai bună). Astfel, vă veţi asigura că imaginile imprimate vor avea umbre bogate în detalii şi zone luminoase delicate.

Portretul de familie compus va fi o decoraţiune de perete impresionantă sau un cadou minunat pe care îl puteţi trimite membrilor familiei aflaţi la distanţă. Totuşi, acesta este doar începutul. Puteţi imprima portrete individuale sau imagini cu anumite grupuri cu o imprimantă compactă Canon SELPHY sau puteţi realiza propriile felicitări personalizate pentru zile de naştere, aniversări sau alte evenimente de familie. Cu Easy-PhotoPrint Editor, este uşor să creaţi articole şi mai personale, cum ar fi calendare personalizate, pe care toată familia le poate folosi şi de care se poate bucura pe tot parcursul anului.


Articol scris de James Paterson

Produse conexe

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Iluminarea high-key şi low-key pentru portrete

    Creaţi configuraţii de iluminare clasice pentru portrete melancolice de înaltă calitate.

  • IMPRIMARE CREATIVĂ

    Cele mai bune sfaturi pentru afişarea imprimărilor

    Descoperiţi cum să vă transformaţi locuinţa cu fotografii de familie frumoase, expuse în stil galerie.

  • RESTAURAREA FOTOGRAFIILOR

    Restaurarea amintirilor foto preţioase

    Descoperiţi proiectul care ajută victimele inundaţiilor din Belgia prin repararea fotografiilor deteriorate de apă.

  • IMPRIMARE

    Cele mai bune imprimante Canon pentru fotografii

    Indiferent dacă doriţi să vă expuneţi fotografiile într-o ramă, într-un album sau pe un autocolant, găsiţi cea mai potrivită imprimantă pentru nevoile dumneavoastră creative.