IMPRIMARE CREATIVĂ

Descoperiţi lumea creaţiilor artistice din hârtie cu Canon Creative Park

Vedeţi cum un artist talentat îşi foloseşte imprimanta Canon PIXMA pentru a duce la nivelul următor şablonul unui pescăraş albastru din Canon Creative Park.
Un pescăraş albastru strălucitor din hârtie stă pe mâna unei persoane, cu plante şi tablouri vizibile în fundal.

În Canon Creative Park există mii de idei şi şabloane pentru creaţii din hârtie din care puteţi alege, variind de la arhitectură la decor sezonier. Nu trebuie decât să alegeţi şablonul şi să urmaţi instrucţiunile. Dar dacă vreţi să-l duceţi la nivelul următor? Aici intervine artistul şi ilustratorul Zack McLaughlin de la Paper & Wood pentru a da o mână de ajutor.

Zack are o pasiune veche pentru lumea naturală şi un interes deosebit pentru păsări, urmărindu-le şi fotografiindu-le cu aparatul său Canon EOS 90D. El a creat instalaţii de artă pentru magazine renumite, muzee şi chiar pentru Sir David Attenborough. Atenţia lui Zack la detalii este ceea ce îl diferenţiază, iar admiraţia lui pentru natură este evidentă în toate creaţiile lui.

Nu este de mirare atunci că Zack, pasionat de păsări, a acceptat această provocare de artizanat cu hârtie 3D şi a ales ca subiect un pescăraş albastru.

Cum puteţi începe

O imprimantă Canon PIXMA este aşezată pe un blat lângă un laptop deschis, imprimând un şablon Canon Creative Park care este afişat pe ecranul laptopului.

Artizanatul cu hârtie 3D pentru adulţi poate fi dificil şi plin de satisfacţii în egală măsură, iar Canon Creative Park este plin de idei de creaţii din hârtie de care să vă lăsaţi absorbit.

Un bărbat se apleacă deasupra unui birou, folosind cu grijă un bisturiu pentru a decupa şabloane de pe coli de hârtie pe o planşă de tăiat.

Artizanatul cu hârtie poate fi o modalitate excelentă de a vă implica total într-un proces creativ, de la imprimarea şabloanelor până la decuparea şi asamblarea lor. „Reuşesc destul de bine să mă concentrez pe ceea ce fac şi ore mai târziu îmi dau seama că mi-e foarte foame sau sete – uit complet de mine”, spune Zack. „Întotdeauna am radioul pornit sau ascult o carte audio fantastică. Sunt un adevărat tocilar.”

Primul pas al oricărui proces creativ ar trebui să fie observarea şi pregătirea. Zack a văzut şi fotografiat câţiva pescăraşi albaştri în mlaştinile din zona lui. „Îmi place să ies şi să fotografiez natura, în special în primele ore liniştite ale dimineţii, când ai parte de clipe de calm”, spune Zack. „Vreau să recreez această senzaţie în interior.”

Pe lângă realizarea propriilor imagini, Zack studiază adesea cărţi şi desene online pentru a se pregăti pentru o creaţie. După ce şi-a ales şablonul de pescăraş albastru din Canon Creative Park – disponibil ca aplicaţie pentru smartphone şi site web – şi-a folosit imprimanta Canon seria PIXMA TS5350a pentru a-l imprima împreună cu alte imagini pentru inspiraţie.

Pentru a se asigura că a obţinut o imprimare perfectă, cu culori şi contururi precise, Zack a urmat un proces rapid şi uşor de întreţinere a imprimantei din Setări, efectuând toate verificările necesare ale duzelor. De asemenea, a schimbat modul la Best Quality (Calitate optimă), în loc de Draft (Ciornă) sau Standard. După aceasta, a venit momentul să-şi exerseze creativitatea.

„Îmi place provocarea de a folosi materiale precum hârtia pentru a recrea ceva atât de frumos care există în natură”, spune Zack. „Există atât de multe lucruri pe care poţi să le faci cu hârtia, cum ar fi embosarea, iar hârtia foto mată Canon este materialul perfect pentru aceasta. Toată hârtia este uşor maleabilă, aşa că aplicând presiune, faci o adâncitură. E interesant să arăţi că hârtia nu este neapărat ceva plat, aşa cum cred oamenii; are atât de mult potenţial!”

Planificarea şi procesul

Multiplele componente diferite ale unui şablon de pescăraş albastru din hârtie, unele asamblate şi unele încă în lucru, stau lângă o foarfecă pe o masă.

Zack a studiat ilustraţia şi a petrecut ani ilustrând cărţi pentru copii înainte de a-şi da seama că era atras de creaţiile 3D. „Este amuzant, deoarece nu fac prea multe ilustraţii acum; totul este 3D”, spune el. „Este ceva ce nu am visat niciodată să fac când eram mai tânăr. Nici măcar nu credeam că e o posibilitate.”

O pereche de mâini folosesc o foarfecă pentru a tăia o pană de hârtie.

„Fac o grămadă de pene, dar nu ştiu niciodată dacă sunt destule”, spune Zack. „Ajung la final şi apoi îmi dau seama că am nevoie de câteva în plus. Încep destul de pregătit, dar, uneori, lucrurile pot deveni un pic haotice.”

Deloc surprinzător, realizarea şablonului standard de pescăraş albastru din Canon Creative Park a fost destul de simplă pentru Zack, dar a adăugat câteva note personale care au stat la baza motivaţiei lui finale – de a insufla viaţă păsărilor lui din hârtie.

„Mă străduiesc întotdeauna să-mi fac modelele realiste”, explică el. „Magia este în detalii, doar atunci când priveşti cu atenţie poţi începe să înţelegi cum sunt făcute.”

După ce Zack a imprimat toate elementele plate şi le-a decupat cu un bisturiu, a adăugat penele din hârtie înainte de a asambla toate piesele împreună. Folosind hârtie colorată texturată de 160 g/mp, Zack a decupat o formă de frunză de bază şi a ţinut-o între deget şi degetul mare. Sprijinind foarfeca pe alt deget, a făcut apoi tăieturi fine pe toată marginea, franjurând fiecare bucată. Pentru toate proiectele lui, el face acest lucru cu mare dexteritate. „Nu m-am tăiat niciodată”, spune el. „Folosesc un degetar ca să pot simţi unde este lama în orice moment.”

Zack estimează că a folosit în jur de 400 de pene de hârtie pentru acest pescăraş albastru şi sfătuieşte să începeţi întotdeauna de la coadă şi apoi să adăugaţi straturile. Adăugând tot penajul în plus cu penele suplimentare, Zack ştia că avea nevoie ca ciocul şi picioarele să fie cu aproximativ 10 % mai mari, altfel ar arăta disproporţionate.

Atenţie la detalii

Mâna unei persoane ţine un pescăraş albastru din hârtie, în timp ce cealaltă mână foloseşte o pensulă fină pentru a picta capul păsării.

„Folosesc vopsele acrilice şi le diluez, apoi folosesc tuşe mai groase de vopsea pentru pete mai puternice de culoare”, spune Zack. „Îmi place să folosesc vopsele fluorescente, care se pretează bine texturii păsărilor.”

După ce a adăugat penajul şi pasărea a fost lipită şi uscată, Zack a folosit vopsele acrilice pentru a adăuga detaliile. „Din fericire, şabloanele din Creative Park sunt foarte detaliate, aşa că m-au ajutat la colorarea păsării”, spune el.

El a lăcuit ciocul după ce l-a pictat pentru a-i da un aspect strălucitor şi realist şi a adaptat ochii pescăraşului pentru a-l face mai realist, folosind bile acrilice şi pictându-le. Apoi a creat o a doua pleoapă dintr-un alt şablon, astfel încât ochii să pară uşor adânciţi.

Pentru Zack, artizanatul şi creaţiile sunt un prilej de meditaţie. „Uiţi de orice altceva pe lume, chiar şi atunci când proiectul nu merge conform planului”, spune el. „Nu te poţi gândi la alte probleme din viaţa ta. Nu există ecrane care să-ţi distragă atenţia, deoarece îţi foloseşti mâinile. Este cu adevărat tactil şi îţi abate atenţia de la orice altceva.”

Produsul final

Un pescăraş albastru din hârtie cocoţat pe o ramură într-un clopot de sticlă, aşezat lângă o plantă în ghiveci pe o masă.

Un proiect care a durat patru zile, acest pescăraş albastru a devenit un proiect de suflet pentru Zack, la fel ca toate proiectele lui. „Mă gândesc doar la rezultatul final şi vreau întotdeauna să-mi iasă bine”, spune el.

Aproape de finalizare, a făcut câteva ajustări, cum ar fi înclinarea capului uşor în jos, aşa încât pasărea să pară gata să se năpustească asupra unui peşte nebănuitor. În cele din urmă, Zack a decis să expună pasărea cocoţată pe o ramură într-un clopot de sticlă. „Am ataşat o sârmă metalică la bază şi i-am dat forma dorită folosind chit de modelare şi o scobitoare pentru a-i crea textura înainte de a o picta”, explică el.

Pentru mulţi care văd piesele lui Zack, ar putea fi singura lor cale de a se apropia şi de a studia unele dintre aceste păsări. „Vreau să ajut oamenii să devină mai conştienţi de natură şi să o aprecieze mai mult; îmi propun totodată să aduc natura înăuntru, dar să o las netulburată în lumea naturală. Ceea ce fac a fost comparat cu taxidermia vegană înainte”, glumeşte el.

Dacă v-au inspirat remarcabilele creaţii din hârtie ale lui Zack, de ce să nu încercaţi unul din şabloanele din Canon Creative Park? Şi nu uitaţi să vă distribuiţi creaţiile din hârtie pe reţelele sociale folosind hashtagul #MadeWithPIXMA.

Articol scris de Natalya Paul

Produse conexe

Articole conexe