PROIECTE LA DOMICILIU

Sfaturi creative pentru efecte bokeh artistice

Bokeh nu se rezumă doar la fundaluri estompate. Creatoarea de conţinut TikTok Rosie Lugg demonstrează cum vă puteţi juca cu lumina şi decupajele personalizate pentru a crea imagini unice.
O persoană care îşi pune mâna pe partea lucioasă a unui CD, cu forme de stea bokeh în jurul ei.

Bokeh a devenit termenul în vogă în cercurile creative. Provenit din cuvântul japonez pentru „estompare”, acesta descrie zonele defocalizate din imagini. Un efect bokeh bun reprezintă un factor esenţial în tehnica izolării punctului de interes principal dintr-o scenă estompând zonele înconjurătoare, aşa că este deosebit de eficient în portretistică şi imaginile cu natură moartă. Puteţi afla mai multe din ghidul nostru de utilizare a efectului bokeh pentru începători.

Efectele bokeh frumoase sunt elementul central al stilului de fotografiere al Rosie Lugg. Rosie nu este doar o fotografă profesionistă, ci şi creatoare TikTok pasionată, publicând videoclipuri instructive utile prin care îndrumă pas cu pas prin sfaturi şi recomandări fotografii în devenire. Aici, descrie cum puteţi deveni creativ cu efectul bokeh, transformându-l dintr-un simplu efect de estompare în ceva cu adevărat artistic.

1. Alegeţi-vă echipamentele

Posibilitatea de a defocaliza zonele din prim-plan sau fundal din cadrul unei scene este esenţială pentru efectul bokeh. Veţi avea nevoie de o profunzime redusă a câmpului, care poate fi dificil de obţinut dacă fotografiaţi cu un smartphone. Efectul bokeh poate fi produs cu uşurinţă cu un aparat foto cu senzor de imagine mare, precum cel de pe multe aparate foto mirrorless Canon, sau utilizând obiective cu deschidere mare a diafragmei sau chiar teleobiective.

Orice aparat foto Canon poate produce imagini cu efect bokeh bun, iar în acest scop Rosie se bazează pe aparatul ei Canon EOS 200D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 250D). Puteţi obţine însă rezultate bune şi cu aparate foto full frame, precum Canon EOS RP sau EOS R6. Obiectivele rapide cu distanţă focală fixă sunt ideale şi există câteva opţiuni excelente, cum ar fi Canon EF 50mm F1.8 STM.

Printre opţiunile oferite de sistemul EOS R se numără Canon RF 50mm F1.8 STM, cu care veţi obţine o perspectivă foarte naturală. Pentru un unghi de vizualizare mai larg, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este o alegere bună, iar pentru portretistică, obiectivul Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM este perfect. Distanţa sa focală redusă, de teleobiectiv asigură o distanţă de fotografiere confortabilă, fără a vă înghesui subiectul, şi oferă şi o perspectivă măgulitoare, uşor aplatizată. Aceste două obiective macro au o distanţă minimă de focalizare foarte mică, ceea ce ajută şi la obţinerea unei profunzimi foarte mici a câmpului.

Aspectul efectului bokeh depinde şi de numărul de lamele ale diafragmei – în general, cu cât sunt mai multe, cu atât va fi mai frumos efectul bokeh circular. Obiectivele Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM au diafragme cu nouă lamele, iar Canon RF 50mm F1.8 STM are diafragmă cu şapte lamele.

2. Decupaţi şi lipiţi

O mână care trasează o linie în jurul unui obiectiv aşezat cu faţa în jos pe o coală de hârtie.

„Şablonul trebuie să se potrivească pe partea din faţă a obiectivului, aşa că este mai uşor să trasaţi pur şi simplu o linie de jur împrejurul acestuia şi apoi să decupaţi”, spune Rosie. © Rosie Lugg

O mână care ţine un aparat foto Canon EOS 200D în faţa unui perete acoperit cu lumini decorative. Un decupaj de hârtie în formă de stea aplicat pe obiectiv.

Pentru a evita utilizarea de bandă adezivă textilă care poate lăsa lipici pe obiectiv, puteţi încerca metoda de pliere folosită de Rosie. „Tai şablonul cu clapete care pot fi pliate şi fixate cu un elastic de jur împrejur.” © Rosie Lugg

„Îmi place mult să adaug un strop de magie în fotografiile mele cu elemente bokeh cu forme personalizate”, continuă Rosie. Sunt şi uşor de creat. Nu vă trebuie decât o bucată de hârtie sau carton pe care să o aşezaţi pe masă, după care trebuie să puneţi obiectivul pe ea, cu partea frontală în jos, şi să trasaţi conturul acestuia. Apoi, decupaţi conturul, lăsând bucăţi sub formă de clapete pe care să le puteţi plia pe capătul obiectivului. Puteţi folosi aceste bucăţi pentru a menţine şablonul fixat cu un elastic.”

„Pentru acest proiect am folosit două decupaje diferite”, spune Rosie. „Pentru imaginea cu cana aburindă cu inimioare (de mai jos) am creat un decupaj în formă de inimă, iar pentru autoportret am ales o stea.” Efectul bokeh în formă de inimă ar putea conferi imaginilor de la nuntă sau de Ziua Îndrăgostiţilor un aspect cu adevărat romantic, iar stelele ar putea fi un element distractiv în fotografiile zilelor de naştere sau pentru sărbătorile de sezon.

„Poate fi necesară puţină practică până găsiţi dimensiunea potrivită a decupajului cu care să obţineţi cel mai bun efect, în funcţie de aparatul foto şi de obiectivul pe care le folosiţi, însă în final va merita”, adaugă Rosie. „Pentru obiectivele cu o distanţă focală mai mică, precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, încercaţi să folosiţi decupaje mai mici.”

3. Folosiţi lumină

O dâră de inimioare bokeh par să plutească printre aburi, deasupra unei căni negru cu alb.

Pentru această fotografie captivantă, Rosie a aşezat o cană aburindă în faţa unui şir de lumini decorative, care au creat un efect bokeh în formă de inimă mulţumită unui decupaj creat cu atenţie şi aşezat pe obiectiv. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 200D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 250D) cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/250 s, f/1,4 şi ISO 400. © Rosie Lugg

Un aparat foto pe un trepied aşezat în faţa unei căni şi a unui şir de lumini decorative.

Rosie a folosit o singură sursă de lumină pentru cană şi a aşezat aparatul foto pe un trepied în apropiere. A selectat o deschidere mare a diafragmei, care ajută la reducerea profunzimii câmpului. „Luminile decorative se află la aproximativ 3-4 metri în spatele cănii. Cu cât mai departe poziţionaţi luminile, cu atât mai estompate vor apărea”, spune ea. © Rosie Lugg

„Pentru a crea forme bokeh în imaginea dumneavoastră, veţi avea nevoie de câteva lumini. Fiecare lumină defocalizată va lua forma decupajului, aşa că un şir de lumini decorative în fundal este ideal. Atârnaţi-le înşiruite sau grupaţi-le, după cum consideraţi că se vor potrivi cel mai bine în imaginea pe care doriţi să o creaţi. Pentru a ilumina obiectul principal din prim-plan, veţi avea nevoie de o singură lumină mai puternică. Nu vă faceţi griji dacă nu aveţi o lampă foto. O veioză sau corpurile de iluminat din cameră vor fi suficiente sau aţi putea folosi chiar lumina zilei de la o fereastră.”

Lui Rosie îi place şi să adauge o pată de culoare. „Unul dintre trucurile mele preferate este să folosesc un CD vechi pentru a reflecta lumina principală, astfel încât să proiecteze diverse culori pe subiect. Puteţi modifica poziţia sau unghiul discului pentru a ajusta efectul.”

4. Selectaţi setările

„Pentru a maximiza estomparea în fundal, folosiţi cea mai mare deschidere a diafragmei obiectivului”, spune Rosie. „În general, fotografiez în modul Manual (M). Mai întâi, setaţi cel mai mic număr F, apoi selectaţi un timp de expunere suficient de scurt pentru a evita neclaritatea generată de mişcare. Cel mai indicat este să puneţi aparatul foto pe un trepied şi să folosiţi un timp de expunere de cel puţin 1/125 s pentru portrete, însă pentru imaginile cu natură moartă, fără mişcare, sunt potriviţi şi timpii de expunere mai lungi. Previzualizaţi imaginea în vizorul electronic (EVF) sau pe ecranul din spate pe un aparat foto mirrorless sau pe ecranul din spate al unui aparat DSLR în modul Vizualizare live şi creşteţi setarea ISO dacă imaginea este prea întunecată. Încerc să nu depăşesc ISO 400 pe Canon EOS 200D, astfel încât fotografiile să fie cât mai detaliate şi să aibă cât mai puţin zgomot, însă puteţi alege o setare mult mai mare pe aparatele foto mirrorless mai noi din sistemul Canon EOS R.”

5. Includeţi-vă în fotografii

O femeie care priveşte la o lumină în prim-plan, aplecându-se peste un scaun, ţinând un smartphone.

Rosie a folosit aplicaţia Canon Camera Connect de pe telefon pentru a controla focalizarea automată a aparatului foto în timp ce îşi realiza autoportretul. © Rosie Lugg

Autoportretul unei femei cu capul înclinat într-o parte şi efect bokeh în formă de stea în spatele ei.

Acesta este autoportretul final, realizat cu o singură lumină care ilumina capul şi umerii lui Rosie şi un efect bokeh în formă de stea creat de luminile decorative din fundal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 200D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 250D) cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/125 s, f/1,4 şi ISO 200. © Rosie Lugg

„Pentru autoportret, aş fi putut utiliza ecranul cu unghi variabil disponibil pe multe aparate foto Canon, însă prefer să folosesc aplicaţia Canon Camera Connect de pe telefon”, spune Rosie. „Simplifică mult totul. Puteţi previzualiza imaginea în timp real pe telefon şi atinge ecranul pentru a selecta punctul pe care să focalizaţi automat. Pentru portrete, acesta va fi ochiul care este mai apropiat de aparatul foto. De asemenea, este util să folosiţi temporizatorul automat al aparatului foto setat la două secunde. Astfel, veţi avea suficient timp să lăsaţi telefonul din mână şi să vă aşezaţi în poziţie înainte ca fotografia să fie realizată.”

6. Jucaţi-vă

Autoportretul unei femei cu efect bokeh în formă de stea realizat din lumini decorative grupate în spatele ei, cu o reflexie pe faţa ei vizibilă în prim-plan.

Rosie a folosit un CD vechi pentru această versiune a autoportretului ei: „Nu este vorba doar de a adăuga culori, ci şi de a crea o reflexie care adaugă un plus de creativitate fotografiei.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 200D cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/125 s, f/1,4 şi ISO 200. © Rosie Lugg

Două mâini cu verighete cu efect bokeh în formă de stea în fundal.

Rosie recomandă insistent încercarea de diverse idei. „Mâinile pot crea un subiect interesant şi expresiv în prim-plan”, explică ea. „Îmi place să mă joc cu diferite gesturi şi forme.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 200D cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/125 s, f/1,4 şi ISO 200. © Rosie Lugg

După ce aţi învăţat noţiunile de bază, puteţi utiliza aceleaşi tehnici pentru a oferi portretelor cu prietenii şi familia un aspect distinctiv. Rosie spune că merită să vă jucaţi cu setările. „Puteţi schimba radical aspectul şi impresia pe care o lasă imaginile dumneavoastră modificând uşor poziţia subiectului şi a aparatului foto sau fotografiind din unghiuri diferite. Modificând distanţa dintre obiectul din prim-plan şi luminile decorative din fundal veţi obţine un impact şi mai mare. Îmi place să adaug obiecte suplimentare şi lumini de diverse culori pentru a crea atmosferă. Pur şi simplu lăsaţi-vă imaginaţia să zboare.”

Vă inspiră aceste tehnici creative? Urmăriţi sfaturile lui Rosie despre folosirea formelor bokeh pentru a crea efecte luminoase splendide pe TikTok, apoi încercaţi să adăugaţi câteva efecte amuzante propriilor imagini. Postaţi rezultatele cu hashtagul #FreeYourStory şi eticheta @canonemea.


Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA CREATIVĂ

    Tehnici creative pentru reţelele sociale

    Doi fotografi de pe TikTok îşi dezvăluie sfaturile esenţiale pentru crearea unor imagini care ies în evidenţă din mulţime.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Portrete de basm

    Zece sfaturi de specialitate pentru crearea unor imagini mistice memorabile cu Rosie Hardy.

  • PROIECTE LA DOMICILIU

    Amenajaţi-vă propriul studio acasă

    Descoperiţi cum să deveniţi creativ folosind bliţul şi să realizaţi portrete uimitoare cu buget redus.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Cum să creaţi un efect bokeh uimitor

    Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.