Sfaturi de compoziţie pentru fotografie urbană remarcabilă

Unghiuri unice şi perspective noi – fotograful Paula Stopka îşi împărtăşeşte sfaturile pentru realizarea unor fotografii uimitoare cu peisaje urbane.
Orizontul din Chicago în timpul orei de aur, cu o întindere de apă în faţa clădirilor. Întreaga scenă este colorată de strălucirea portocalie a orizontului.

De la arhitectură urbană modernă surprinsă la orizont până la structuri istorice din cărămidă vechi de secole, oraşele oferă o mulţime de perspective demne de surprins, fiecare dintre ele fiind unică pentru fiecare fotograf.

Paula Stopka, designer grafic şi fotograf autodidact londonez, este originară din Cracovia, Polonia, şi explorează adeseori oraşe din întreaga lume cu aparatul foto în mână, mai recent cu Canon EOS R, căutând perspective noi şi unghiuri inovatoare.

Aici vă prezentăm lucrările ei pline de inspiraţie, alături de cele mai bune sfaturi pentru realizarea de fotografii creative cu peisaje şi scene urbane.

1. Exploraţi diferite perspective

O imagine orientată în sus prin centrul gol al unei structuri circulare, de tip turn. Rândurile de balcoane formează cercuri concentrice până în partea superioară a structurii, iar pe cerul deschis zboară un avion.

Unghiurile de fotografiere diferite pot oferi o perspectivă complet nouă asupra clădirilor urbane. Nu vă temeţi să vă lăsaţi în jos şi să fotografiaţi în sus. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM la 16 mm, 1/160 s, f/8 şi ISO 100. © Paula Stopka

O imagine orientată în sus cu nişte scări de beton în spirală care formează un model răsucit, asemănător unei cochilii.

Scările pot fi medii propice pentru găsirea de texturi, linii conducătoare, curbe şi alte forme care ghidează privirea. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM şi adaptor de montură Canon EF-EOS R la 16 mm, 1/50 s, f/6,3 şi ISO 320. © Paula Stopka

Poziţiile de fotografiere neobişnuite pot oferi o nouă perspectivă asupra peisajelor urbane în timpul plimbărilor cu aparatul foto în mână. Fotografiind în sus pentru a surprinde cerul printre clădiri interesante şi introducând straturi cu etajele unei clădiri puteţi adăuga profunzime şi ghida privirea. Alternativ, încercaţi vederile de sus pentru o privelişte dramatică a acoperişurilor şi zgârie-norilor, priviţi prin puncte de observaţie sau fotografiaţi o scenă panoramică peste apă, dintr-o poziţie joasă, pentru reflexii picturale. Ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului foto este ideal pentru astfel de scenarii, în special dacă folosiţi şi un trepied, deoarece vă permite să fotografiaţi din poziţii mai creative.

Uneori, clădirile impresionante şi structurile lor unice pot oferi oportunităţi şi din interior. Urcaţi la ultimul etaj şi orientaţi aparatul foto în jos sau spre peisajul de vizavi pentru a vă concentra pe modelele acoperişurilor, folosind în acelaşi timp lumina pentru un efect dramatic. Sau, dacă aveţi o clădire favorită din oraşul dumneavoastră, vizitaţi-o în diferite momente ale zilei – ora de aur de dinainte de apus poate aprinde şi transforma scenele. Încercaţi să o fotografiaţi din locuri diferite pentru a găsi o perspectivă unică.

2. Creaţi trasee vizuale într-o imagine

Scenele urbane obişnuite pot prinde viaţă atunci când un fotograf creează o compoziţie cu trasee vizuale interesante. Scările cu curbe contrastante şi linii drepte se pot transforma în imagini superbe tip cochilie când utilizaţi această tehnică, imitând instrumentul de compoziţie Raport de aur sau spirala lui Fibonacci, pe care fotografii îl utilizează pentru a ghida privitorul prin fotografie.

Splendoarea arhitecturală nu este întotdeauna necesară, deoarece puteţi utiliza acest efect cu scările rulante iluminate pe timp de noapte pentru a crea linii conducătoare sau chiar cu umbrele din partea laterală a unei clădiri pentru a ghida privitorul către un punct focal principal.

3. Oferiţi spaţiu unei scene

Orizontul din New York City văzut peste o întindere de apă, cu şiruri de mici piloni care ies din apă, creând linii de perspectivă către centrul fotografiei. În imagine este inclus cerul întins şi gol de deasupra clădirilor.

Spaţiul din partea de sus a unei imagini poate ajuta la evidenţierea principalelor puncte focale, precum o linie înclinată a orizontului. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 24 mm, 72 s, f/16 şi ISO 100. © Paula Stopka

Interiorul unei clădiri mari şi albe, cu orientarea către acoperiş şi şirurile de stâlpi care îl susţin.

Arhitectura liniară poate prinde viaţă pe aparatul foto atunci când găsiţi un unghi aparte. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 500D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 850D) cu obiectiv Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM la 10 mm, 1/80 s, f/7,1 şi ISO 100. © Paula Stopka

Spaţiul liber din partea de sus a unei fotografii, în special un cer spectaculos, poate conferi o nouă dimensiune imaginii şi poate ajuta la eliminarea elementelor care distrag atenţia. Spaţiul extins este util şi dacă doriţi să fotografiaţi cerul pe timp de noapte şi să evidenţiaţi luminile oraşului strălucind, cu un timp de expunere mai scurt pentru un cer mai întunecat.

Când fotografiaţi un orizont urban, spaţiul negativ de deasupra scenei adaugă echilibru imaginii şi o ajută să nu pară aglomerată. Nu uitaţi nici de spaţiul de sub peisajele urbane – reflexiile în apă pot fi o modalitate creativă de a adăuga încă un element surprinzător când căutaţi o nouă perspectivă într-un loc frecvent fotografiat.

4. Obişnuiţi-vă cu unghiurile largi

Pentru toate peisajele urbane ample este potrivit un obiectiv grandangular. Obiectivele Canon RF oferă o calitate excelentă a imaginii, stabilizare a imaginii îmbunătăţită şi un motor de focalizare automată mai rapid. Obiectivul Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM are un interval mare de zoom cu distanţă redusă de focalizare şi stabilizare puternică a imaginii – ideal pentru peisaje şi arhitectură.

Pentru panorame uimitoare, modul Panoramic al aparatelor foto Canon EOS R7 şi Canon EOS R10 combină fotografiile pe măsură ce deplasaţi camera într-o direcţie ţinând butonul declanşatorului apăsat. Este ideal să menţineţi aparatul foto nemişcat şi drept când utilizaţi acest mod.

În general, când fotografiaţi privelişti panoramice, menţineţi orizontul drept folosind funcţia de îndreptare automată, dacă este disponibilă pe aparatul foto. Este util şi să afişaţi grila în vizor pentru a vă asigura că fotografia este bine echilibrată.

Fotografierea panoramică pe un aparat foto de înaltă rezoluţie vă oferă şi posibilitatea de a decupa o imagine pentru a îndepărta marginile, a îmbunătăţi încadrarea sau chiar pentru a accentua o porţiune dintr-o clădire pentru rezultate aparte.

5. Fotografiaţi vertical

Colţul unei clădiri, cu rânduri de placări curbate ieşind în afară la fiecare etaj.

Liniile precise cu lumină şi umbră împreună cu marginile ordonate pot crea compoziţii de mare impact. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM la 26 mm, 1/160 s, f/7,1 şi ISO 100. © Paula Stopka

Rânduri de scări rulante, luminate pe un fond întunecat, sunt reflectate pe tavanul de deasupra acestora.

Crearea unor trasee vizuale într-o imagine cu elemente urbane precum scările rulante poate oferi fotografiilor o estetică în stilul designului grafic. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM la 16 mm, 1/50 s, f/4 şi ISO 800. © Paula Stopka

O temă constantă în compoziţiile urbane ale Paulei este orientarea portret. „Fotografierea pe verticală mi se pare distractivă şi incitantă. Întoarcerea camerei pe o parte mă face să văd lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Creează un sentiment de profunzime în imagini”, spune ea. „Pentru mine, totul se rezumă la simetrie, iar acesta este obiectivul meu principal. Simetria face ca totul să fie plăcut vizual, echilibrat şi mai atrăgător pentru ochiul privitorului. De asemenea, aduce armonie în imagine.”

Paula foloseşte funcţiile utile ale aparatului ei foto Canon EOS R pentru imaginile cu orientare portret. „Întotdeauna am grila activată pe aparatul meu foto Canon, pentru că mă ajută să încadrez şi să compun mai bine imaginile, iar uneori folosesc funcţia de nivelă electronică”, explică ea.

Toate aparatele foto din sistemul Canon EOS R le permit fotografilor să selecteze modul în care sunt afişate informaţiile în vizor la fotografierea pe verticală. Puteţi comuta la afişarea verticală, astfel încât informaţiile să fie rotite automat şi mai uşor de citit.

6. Folosiţi lumina pentru a îmbunătăţi compoziţia

O stradă londoneză pe timp de noapte, cu o cabină telefonică roşie în prim-plan şi Catedrala Saint Paul în fundal, cu dâre lungi de lumină roşie, albă şi galbenă pe strada dintre acestea.

Folosiţi în mod creativ dârele de lumină şi expunerea prelungită în condiţii de întuneric pentru a conferi o notă interesantă punctelor de atracţie şi pentru a vă crea propriile linii conducătoare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 500D cu obiectiv Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM la 13 mm, 15 s, f/14 şi ISO 100. © Paula Stopka

Fotografierea pe timp de noapte poate transforma scenele de zi cu zi în privelişti extraordinar de colorate. Din perspectivă compoziţională, când lucraţi la asfinţit sau în condiţii de întuneric, poate fi util să pregătiţi un cadru cu puncte de atracţie folosind ecranul de vizualizare live, astfel încât să puteţi vedea clar compoziţia, modificând expunerea folosind compensarea expunerii sau modul Manual complet (M) pe ecran.

Utilizarea unui declanşator cu cablu vă permite să fotografiaţi de la distanţă, ceea ce este util pentru unghiurile neobişnuite şi expunerile prelungite. Cu aplicaţia Canon Camera Connect, puteţi să modificaţi setările aparatului foto şi expunerea de pe telefonul mobil. Puteţi chiar să urmăriţi Vizualizarea live pe dispozitiv.

Expunerile prelungite de câteva secunde sunt ideale pentru surprinderea mişcării vehiculelor care trec pe lângă un punct de atracţie impresionant: trebuie doar să aşteptaţi un flux de trafic înainte de a apăsa butonul declanşatorului pentru a obţine dâre de lumină creative de la stopuri şi faruri. Este distractiv şi să experimentaţi cu o compoziţie şi unghiul de fotografiere pentru a afla unde se vor afla dârele de lumină în raport cu punctul de atracţie, folosind timpi de expunere diferiţi.

Urmăriţi videoclipul nostru despre fotografierea peisajelor urbane la apusul soarelui pentru mai multe sfaturi şi trucuri.

Idee finală: cum să adăugaţi date GPS în fotografii

Când vă gândiţi la peisajele urbane preferate, poate fi de ajutor să vă amintiţi exact locul unde au fost fotografiate, în special dacă vreţi să vizitaţi din nou un anumit loc şi să retrăiţi o excursie. Unele aparate foto Canon dispun de GPS integrat, aşadar datele despre locaţie vor fi salvate în fişierele imagine. Dacă aparatul dumneavoastră foto nu are această funcţie, aplicaţia Canon Camera Connect poate folosi datele de poziţionare ale telefonului şi poate adăuga informaţii despre locaţie imaginilor.


După cum încheie Paula, fotografierea clădirilor şi a peisajelor urbane este o modalitate minunată de „a vă dezvolta ca fotograf”. Folosiţi sfaturile noastre pentru a vă crea propriile imagini urbane memorabile.


Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe

Sfaturi pentru fotografia de arhitectură

Intraţi în lumea fotografiei de arhitectură cu tehnici şi informaţii de la un profesionist.

Familiarizaţi-vă cu compoziţia în fotografie

Zece tehnici pentru realizarea unor imagini mai impresionante, mai interesante şi mai expresive.

Profitaţi la maxim de oportunităţile fotografiei urbane cu sfaturile noastre esenţiale

Surprindeţi privelişti urbane incredibile şi scene urbane detaliate. Citiţi în continuare pentru a afla toate sfaturile, trucurile, tehnicile şi inspiraţia de care aveţi nevoie.

Testarea unui obiectiv pentru fotografia stradală

De ce Canon RF 28mm F2.8 STM este un obiectiv esenţial pentru fotografii stradali.