Oraşele sunt locuri pline de energie şi magie. Oamenii, clădirile, râurile şi străzile diverse oferă posibilităţi fotografice nesfârşite. Aşadar, de ce să nu vă luaţi aparatul foto, să ieşiţi din casă şi să exploraţi un oraş de lângă dvs.? Am adunat câteva sfaturi esenţiale pentru a vă ajuta să surprindeţi imagini cu care să vă mândriţi. Citiţi în continuare şi învăţaţi cum să vă îmbunătăţiţi compoziţia, cum să faceţi faţă luminii care scade în intensitate şi cum să spuneţi povestea oraşului dumneavoastră.
FOTOGRAFIA URBANĂ
Sfaturi esenţiale pentru fotografia urbană
1. Kit pentru fotografie urbană
Deşi orice aparat foto Canon poate fi folosit pentru fotografia urbană, aparatele foto cu obiective interschimbabile oferă cea mai mare versatilitate. Adeseori, mai mic înseamnă mai bine, deoarece o abordare discretă poate ajuta la surprinderea fotografiilor spontane cu viaţa de oraş, cu oameni care sunt preocupaţi de treburile lor. Aparatele foto mirrorless din seria Canon EOS M precum EOS M50 Mark II sunt deosebit de compacte şi discrete.
Mulţi fotografi preferă obiectivele cu distanţă focală fixă de 35 mm datorită profilului lor mic şi uşor şi câmpului vizual, care deşi este destul de încăpător, este relativ lipsit de distorsiune cilindrică în comparaţie cu obiective ultra-grandangulare. Obiectivul plat minimalist Canon EF-M 22mm f/2 STM este absolut ideal, cu o distanţă focală „efectivă” de 35,2 m în format full frame. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM oferă o perspectivă mai standardizată, iar deschiderea rapidă a diafragmei este ideală pentru izolarea obiectelor pe un fundal estompat. Dacă sunteţi în căutarea versatilităţii, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM este un obiectiv grandangular cu caracteristici macro integrate. Cu toate acestea, nu se rezumă totul la obiectivele cu distanţă focală fixă – obiectivul compact Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM este de asemenea foarte versatil ca obiectiv grandangular cu zoom.
Pentru utilizatorii de aparate DSLR, aparatul uşor Canon EOS 250D include un ecran rabatabil cu unghi variabil, ideal pentru surprinderea perspectivelor neobişnuite şi încântătoare. Acesta este inclus şi pe majoritatea celorlalte aparate foto Canon actuale, inclusiv aparatul foto mai sofisticat, însă relativ compact Canon EOS 850D, potrivit în special fotografilor amatori. Obiectivele ideale pentru fotografia urbană pentru aparatele foto DSLR cu format APS-C includ obiectivul plat, ultra-subţire, cu distanţă focală fixă Canon EF-S 24mm f/2.8 STM şi obiectivul ultra-grandangular minimalist Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM – ambele sunt perfecte pentru încadrarea chiar şi a celor mai mari clădiri.
Trecând la un aparat foto DSLR full frame precum Canon EOS 6D Mark II, obiectivul Canon EF 35mm f/2 IS USM este o alegere de top pentru fotografierea cu aparatul în mână a priveliştilor urbane pe timp de noapte, stabilizarea sa optică echivalentă cu patru stopuri şi deschiderea f/2 rapidă lăsând lumina să intre când este nevoie. Pentru cei care fotografiază folosind aparate mirrorless, modelul full frame Canon EOS RP şi obiectivul Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM reprezintă o combinaţie puternică şi totuşi compactă. Obiectivul impresionant ultra-grandangular Canon RF 16mm F2.8 STM este o opţiune versatilă pentru fotografia urbană, permiţându-vă să surprindeţi privelişti urbane largi, precum şi prim-planuri cu detalii arhitecturale datorită nivelurilor sale maxime de mărire de 0,26x.
2. Inspiraţie urbană
Toate oraşele sunt amalgamuri istorice şi culturale alcătuite din mii de poveşti diferite. Pe măsură ce exploraţi un oraş, gândiţi-vă la povestea care vi se pare cea mai interesantă, apoi încercaţi să aflaţi mai multe. Ignoraţi atracţiile foarte cunoscute şi încercaţi să găsiţi un punct de focalizare unic pentru firul narativ, care va invita spectatorul în lumea fotografiei dumneavoastră.
Mişcarea oamenilor, bunurilor şi transporturilor reprezintă punctul central al majorităţii oraşelor. Pentru a surprinde oraşul în mişcare, încercaţi să-l exploraţi mergând pe jos până când ajungeţi într-o intersecţie aglomerată, apoi opriţi-vă şi faceţi câteva fotografii dintr-un punct de perspectivă interesant.
Multe oraşe adoptă o nouă viaţă odată cu lăsarea nopţii. Încercaţi să fotografiaţi privelişti urbane pe timp de noapte în locurile cu lumini intense – cum ar fi pieţele de Crăciun din Praga sau zona estică a Londrei. Fotografierea dârelor de lumină poate oferi şi ea satisfacţii. Ce-ar fi să găsiţi un punct panoramic înalt, cum ar fi un pod sau o terasă de pe un acoperiş şi să surprindeţi strada de dedesubt?
Câteva dintre cele mai impresionante imagini urbane prezintă contraste – între vechi şi nou, între pace şi disonanţă sau între comunităţile cosmopolite ale oraşului. Încercaţi să surprindeţi propria interpretare a acestei teme – spre exemplu, poate vedeţi pe cineva meditând într-un parc aglomerat din Shanghai, fotografiaţi o clădire istorică londoneză părând foarte mică pe lângă un zgârie-nori nou sau fotografiaţi aglomeraţia unui cartier hipster din New York.
Detaliile mici sunt cele care oferă identitatea unui oraş. Adeseori ascunse la vedere, surprinderea acestor caracteristici fascinante poate duce la obţinerea fotografiilor uimitoare. Gândiţi-vă la iluminatul stradal victorian bogat ornamentat al Londrei, la panourile din staţia de metrou Art Nouveau din Paris sau la modelele deosebite ale plăcilor de pavaj din Lisabona. Căutaţi detalii mici şi unice următoarea dată când vizitaţi un oraş şi gândiţi-vă la modalităţi interesante de a le fotografia.
3. Cele mai bune moduri ale aparatului foto
Oraşele sunt locuri aglomerate prin natura lor, însă există momente când ritmul încetineşte, cum ar fi noaptea târziu sau foarte devreme dimineaţa. Pentru aceste momente ale zilei, va trebui să vă adaptaţi la fotografia în condiţii de lumină scăzută. Aceasta înseamnă timpi de expunere mai lungi, setări ISO ridicate şi tehnici de menţinere a camerei în poziţie nemişcată.
Primul lucru de reţinut atunci când realizaţi fotografii în condiţii de lumină scăzută este să opriţi utilizarea bliţului din setările complet automate. Puteţi face acest lucru folosind modul Bliţ oprit sau modul Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână. În modul Bliţ oprit, aparatul foto va trebui să-şi folosească capacităţile în mod diferit pentru a realiza fotografii fără bliţ. Va face acest lucru mărind sensibilitatea la lumină (sensibilitate ISO), folosind un timp de expunere mai lung şi deschizând diafragma obiectivului.
Puteţi alege modul Bliţ oprit şi pentru a face fotografii în muzeele şi locaţiile urbane în care nu este permisă fotografierea cu bliţ sau în momentele în care bliţul ar strica atmosfera.
Multe aparate foto Canon, precum Canon EOS RP, au un mod Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână, care face o serie de patru fotografii rapide, apoi combină rezultatele într-un singur cadru optimizat pentru un efect minim de mişcare a aparatului foto. Din moment ce multe oraşe au restricţii privind folosirea trepiedelor, modul Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână poate fi calea către fotografii clare cu oraşul pe timp de noapte.
Un obiectiv cu distanţă focală fixă şi deschidere largă a diafragmei precum Canon RF 50mm F1.8 STM este ideal pentru a fi transportat şi pentru fotografierea în condiţii de lumină redusă. Mic şi uşor, acest obiectiv discret oferă o calitate clară a imaginii. Gama largă de setări ale diafragmei obiectivelor cu distanţă focală fixă oferă control fantastic asupra adâncimii câmpului. Pentru a profita la maxim de aceste obiective, folosiţi modul Prioritate de diafragmă (Av) şi controlaţi adâncimea câmpului de la profunzime redusă la profunzime mai mare sau utilizaţi modul Prioritate de timp de expunere (Tv) pentru a controla modul în care este surprinsă mişcarea. O altă caracteristică a acestui tip de obiectiv este că trebuie să vă mişcaţi pentru a vă apropia de un subiect în loc să faceţi zoom, însemnând că adeseori veţi găsi unghiuri mai interesante pentru fotografiat.
4. Tehnici pentru fotografia urbană
Pentru a fi întotdeauna pregătit pentru fotografiere, trebuie să fiţi atent la schimbarea luminii în jurul dumneavoastră pe măsură ce vă plimbaţi prin oraş. Dacă se întunecă, atunci măriţi ISO, folosiţi un timp de expunere mai lung sau deschideţi diafragma. Dacă intensitatea luminii creşte, reduceţi ISO, folosiţi un timp de expunere mai scurt sau închideţi diafragma. În acest fel, setarea aparatului foto se va apropia de cea ideală în cazul în care întâlniţi o scenă incredibilă pe care vreţi să o fotografiaţi.
Folosiţi stilul de imagine (Picture Style) monocrom de pe aparatul dumneavoastră foto pentru a realiza imagini alb-negru din aparat. Deoarece alb-negru se rezumă la umbră şi lumină, folosirea modului monocrom vă va ajuta să vedeţi jocul contrastului. LCD-ul dumneavoastră va afişa fotografiile alb-negru, însă dacă fotografiaţi în format RAW, puteţi reveni la o imagine color în etapa de post-producţie pe calculatorul dumneavoastră.
Când aveţi timp de pierdut prin oraş, puteţi alege să revizitaţi o locaţie în momente diferite ale zilei pentru a surprinde schimbarea oamenilor şi a luminii. Numai trei din patru fotografii făcute la intervale separate în mod egal pe parcursul unei zile pot oferi senzaţia schimbărilor care se petrec în oraş.
La fotografierea subiecţilor în mişcare, cum ar fi oamenii care merg pe un pod sau într-o piaţă, este mai bine să menţineţi camera într-o poziţie nemişcată, să opriţi bliţul, şi să selectaţi timpi de expunere mai lungi pentru a îmbunătăţi mişcarea subiectului. Când încercaţi să realizaţi o astfel de fotografie, căutaţi suprafeţe şi locuri în care aparatul foto poate fi aşezat sau ţinut pentru stabilitate maximă. Încercaţi să experimentaţi cu modul Prioritate de timp de expunere (Tv). După ce setaţi un timp de expunere, aparatul foto echilibrează automat ISO şi valoarea diafragmei, lăsându-vă să vă exploraţi creativitatea.
Dacă aveţi nevoie de mai mult ajutor şi îndrumare când sunteţi în mişcare, aplicaţia Canon Photo Companion cuprinde foarte mult conţinut personalizat, provocări şi inspiraţie, oferindu-vă toată asistenţa de care aveţi nevoie pentru a aduce la viaţă aventurile dumneavoastră urbane.
Articol scris de Matthew Richards
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R10
Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C. -
Obiective RF-S
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv standard APS-C cu zoom pentru seria EOS R perfect pentru situaţiile cotidiene, cum ar fi familie, stil de viaţă, portrete şi vacanţe. -
Obiective RF-S
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Un obiectiv cu zoom de la grandangular la teleobiectiv pentru seria EOS R APS-C, perfect pentru călătorii, natură sălbatică, sport şi stil de viaţă. -
Aparate foto mirrorless
EOS RP
Un aparat foto mirrorless full-frame mic, uşor şi intuitiv, conceput pentru fotografie de călătorie şi de fiecare zi. -
Obiectiv grandangular
RF 16mm F2.8 STM
Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid.