Lumina este o componentă esenţială în fotografie, astfel încât fotografierea pe timp de noapte sau în condiţii de lumină redusă prezintă o provocare deosebită. Cu toate acestea, fotografia nocturnă aduce un set unic de oportunităţi creative. Portretele subtil luminate pe fundal întunecat pot avea o calitate magică, izolând, în acelaşi timp, subiectul principal dintr-o scenă. Animalele nocturne aduc o altă perspectivă în fotografia de natură sălbatică, în timp ce peisajele urbane nocturne se scaldă în propriul spectacol de lumini. Pentru un spectacol cu adevărat splendid, vă puteţi îndrepta atenţia spre cer şi puteţi surprinde Calea Lactee.
Lumina albastră a crepusculului, înainte de răsăritul soarelui sau după ce soarele apune, este favorita multor fotografi. Încă mai există puţină lumină naturală pentru a surprinde detalii, în timp ce luminile urbane tind să scalde scenele într-o strălucire caldă. Albastrul intens al cerului conferă, de asemenea, o tuşă dramatică. Cu toate acestea, crepusculul poate fi foarte scurt, în funcţie de latitudinea la care vă aflaţi şi de perioada din an, astfel că este posibil să aveţi la dispoziţie doar câteva minute pentru a profita pe deplin de cea mai bună lumină. Este recomandabil să planificaţi şi să aflaţi de dinainte ora răsăritului şi a apusului, precum şi să găsiţi de dinainte locurile în care vreţi să fotografiaţi.
De asemenea, ţineţi cont de faptul că este posibil să apară îngheţ şi rouă, aşa încât este de dorit să aveţi la dumneavoastră haine călduroase sau impermeabile. Deşi multe aparate foto şi obiective Canon sunt prevăzute cu etanşări rezistente la intemperii, poate fi util să aveţi la dumneavoastră o umbrelă solidă pentru a menţine echipamentul uscat.
Cel mai bun echipament pentru a începe explorarea fotografiei nocturne şi astrofotografiei
Dotări recomandabile pentru fotografia nocturnă
Aparatele foto mirrorless au un avantaj major faţă de aparatele DSLR pentru fotografia nocturnă. Acestea dispun de vizoare electronice care pot să crească automat nivelul de luminozitate pentru a simula efectul setărilor pentru expunere. Acest lucru vă permite să vedeţi, efectiv, în întuneric şi să previzualizaţi luminozitatea imaginii rezultate pentru orice setări de expunere, chiar şi înainte de a fotografia.
Este grozav să puteţi fotografia fără limite pe timpul nopţii, fără a avea nevoie de trepied. Aparatele foto precum EOS R6 şi EOS R7 dispun de stabilizare integrată a imaginii (IBIS), care vă ajută să surprindeţi imagini stabile şi fără tremur. În combinaţie cu sistemul IS optic al anumitor obiective, puteţi obţine o stabilizare echivalentă cu până la 8 stopuri, perfectă pentru fotografierea cu aparatul în mână cu timpi de expunere mult mai lungi.
Focalizarea automată rapidă şi constant precisă poate fi, de asemenea, un avantaj major. Sistemul de focalizare automată al aparatului EOS R6 funcţionează în întuneric aproape complet la -6,5 EV (valoare de expunere). Acest lucru este echivalent cu luminarea unui peisaj doar de un pătrar de lună. Valoarea este de -5 EV pentru EOS R7 şi de -4 EV pentru EOS R10, aproximativ echivalent cu lumina oferită de o semilună şi, respectiv, de luna în faza de creştere.
Obiectivele cu deschidere mare a diafragmei lasă să intre mai multă lumină la senzorul aparatului, permiţându-vă să fotografiaţi chiar şi în cele mai întunecate nopţi, în timp ce un obiectiv cu unghi larg vă va da posibilitatea să folosiţi timpi de expunere mai lungi. Obiectivele cu sistem IS optic sunt utile pentru reducerea neclarităţii atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână.
Astrofotografie
Aparatele foto full frame sunt mai potrivite pentru astrofotografie decât cele în format APS-C deoarece, vă veţi dori, adesea, un câmp vizual foarte larg pentru a fotografia cerul nopţii. În cazul în care fotografiaţi luna, însă, puteţi combina aparatul foto APS-C cu un teleobiectiv pentru a surprinde în detaliu acest satelit al Pământului.
Canon EOS R6 oferă rezultate foarte bune când fotografiaţi pe timp de noapte. Combinaţia dintre un senzor de imagine full frame şi o rezoluţie modestă de 20,1 MP echivalează cu pixeli individuali comparativ mai mari, cu un potenţial mai ridicat de captare a luminii. Rezultatul este un nivel minim de zgomot în imagine la utilizarea unor valori ISO ridicate, pentru a evita timpii lungi de expunere în lumină redusă. Într-adevăr, intervalul standard de sensibilitate se întinde de la ISO 100 până la ISO 102400.
Focalizarea manuală este, în general, de preferat pentru astrofotografie, iar aparatele foto Canon mirrorless din sistemul EOS R sunt prevăzute cu opţiunea de evidenţiere a focalizării, pe care o puteţi folosi pentru a lumina conturul subiectului focalizat în vizorul electronic sau pe ecranul din spate.
Sunt de preferat obiectivele rapide cu diafragmă luminoasă, pentru a lăsa să intre cât mai multă lumină. Obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM funcţionează bine la ambele capitole, permiţând, de asemenea, astrofotografia cu aparatele cu format APS-C EOS R7 şi EOS R10, la care distanţa focală efectivă de 25,6 mm încă asigură un câmp vizual destul de generos.
Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM este altă opţiune excelentă pentru a surprinde mişcarea stelelor şi spectacole precum aurora boreală. Diafragma maximă rapidă de f/1,8 are un design circular cu nouă lamele, care oferă performanţe superbe în condiţii de luminozitate redusă, creând zone nefocalizate aspectuoase şi un fundal estompat.
Portrete nocturne
Aparatul foto de 24,2 MP Canon EOS R10 şi EOS R7 de 32,5 MP asigură o calitate impresionantă a imaginii pentru fotografii nocturne, cu intervale standard de sensibilitate ISO 100-32000. Acest lucru vă lasă destulă libertate de a menţine timpi de expunere suficient de scurţi pentru fotografia nocturnă cu aparatul în mână. Canon EOS RP este altă opţiune utilă. Dispune de un senzor de imagine full frame de 26,2 MP şi un interval de sensibilitate care ajunge până la ISO 40000, ceea ce face posibilă fotografierea fără bliţ cu păstrarea detaliilor şi a culorilor.
Cu un aparat foto full frame, o distanţă focală de 85 mm este, de obicei, ideală pentru portrete. Obiectivul Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM cu diafragma sa luminoasă vă permite să îngheţaţi mişcarea subiectului cu un timp de expunere scurt, chiar şi în condiţii de întuneric. Nu este necesar să creşteţi prea mult setarea ISO a aparatului pentru aceasta, astfel că puteţi păstra o calitate optimă a imaginii prin maximizarea detaliilor fine şi minimizarea zgomotului de imagine.
Alt beneficiu este că deschiderea mare a diafragmei permite o profunzime mică a câmpului, astfel încât puteţi lăsa nefocalizate fundalurile care distrag atenţia pentru a izola subiectul principal şi puteţi transforma luminile urbane sau luminiţele decorative în discuri bokeh.
Pentru Canon EOS R7 şi EOS R10, un obiectiv cu distanţă focală fixă de 50 mm asigură o distanţă focală efectivă de 80 mm, adecvată pentru portrete, oferind, astfel, cam acelaşi câmp vizual ca un obiectiv de 85 mm pe un aparat foto full frame. Obiectivul Canon RF 50mm F1.8 STM cu diafragma sa luminoasă este compact, uşor şi cu un raport calitate-preţ excepţional, în timp ce obiectivul mai rapid RF 50mm F1.2L USM este alegerea profesioniştilor.
Peisaje urbane nocturne
Dacă fotografiaţi peisaje urbane nocturne cu aparatul în mână, stabilizarea imaginii este benefică pentru obţinerea unor fotografii fără tremur, iar EOS R7 asigură o stabilizare echivalentă cu până la 7 stopuri cu obiectivele compatibile. Totuşi, pentru a fotografia peisaje urbane nocturne, veţi avea nevoie, probabil, de un trepied sau de o suprafaţă stabilă potrivită pe care să aşezaţi aparatul foto şi va trebui să folosiţi un timp lung de expunere.
La fel ca în cazul astrofotografiei, un obiectiv grandangular rapid este alegerea optimă pentru a cuprinde în cadru peisaje urbane şi nocturne extinse. Canon RF 16mm F2.8 STM şi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM sunt, amândouă, candidaţi puternici.
Abilitatea de a apropia folosind funcţia de zoom devine esenţială atunci când mişcarea vă este limitată de clădiri sau alte obstacole urbane, iar obiectivul Canon RF 24-105mm F4L IS USM reprezintă o alegere excelentă, în special dacă aveţi nevoie de o distanţă focală telefoto mai mare pentru a apropia sau pentru a vă concentra pe secţiuni mai mici ale unui peisaj urban sau nocturn.
Fotografierea obiectelor în mişcare pe timp de noapte
O bună distanţă focală telefoto va fi de ajutor atunci când fotografiaţi obiecte aflate în mişcare, cum ar fi animalele sălbatice nocturne. Teleconvertoare precum extenderul RF 1,4x şi extenderul RF 2x pot fi, de asemenea, foarte utile pentru creşterea distanţei focale.
Puteţi obţine rezultate excelente cu obiectivele Canon RF 24-105mm F4L IS USM sau RF 85mm F2 MACRO IS STM la distanţe de fotografiere mai mici. Acest lucru este adevărat în special atunci când le folosiţi cu Canon EOS R7 sau EOS R10, unde factorul de decupare de 1,6x extinde distanţa focală telefoto a acestor obiective la 168 mm şi, respectiv, 136 mm.
Intervalul de zoom adaptabil de la grandangular la teleobiectiv al obiectivului RF 24-105mm F4L IS USM este, de asemenea, ideal pentru fotografierea traficului în mişcare, pentru a crea dâre de lumină cu expuneri lungi. Dacă fotografiaţi un singur vehicul şi folosiţi un bliţ Canon Speedlite pentru mai multă lumină, selectaţi modul de sincronizare cu a doua perdea. Dârele de lumină vor părea astfel că se prelungesc în mod natural în spatele vehiculului, în loc să se întindă în faţa lui. De asemenea, puteţi modifica zoomul în timpul unei expuneri lungi (zoom în timpul expunerii) pentru a crea un tip diferit, mai interesant, de dâră de lumină.
Cele mai noi aparate foto mirrorless şi obiective compatibile Canon vă dau libertate şi flexibilitate creative, menţinând totodată lucrurile simple. Sunt multe de descoperit după apusul soarelui, iar echipamentul Canon adecvat, alături de cercetări, răbdare şi practică, garantează surprinderea unor imagini excelente.
Articol scris de Matthew Richards