FOTOGRAFIA MACRO

Alegerea celui mai bun kit pentru primii paşi în fotografia macro

Indiferent dacă fotografiaţi prim-planuri cu insecte sau bebeluşi, animale de companie sau produse de patiserie, iată care sunt caracteristicile pe care să le urmăriţi la aparatele foto şi obiective şi cele mai bune accesorii pe care să le alegeţi.
Prim-plan cu o libelulă aşezată pe un fir de iarbă, realizat cu un obiectiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Dacă doriţi să surprindeţi modelele geometrice ale ochiului unei insecte, picătura de rouă de pe firul de iarbă sau genele individuale ale bebeluşului, cel mai bun mod de a evidenţia detaliile frumoase este prin fotografia macro.

Cu toate că este uşor să devii interesat de fotografia macro, care este plină de satisfacţii, ea aduce şi câteva provocări, precum obţinerea unei profunzimi a câmpului suficient de mari pentru a surprinde clar un subiect mic.

Multe aparate foto şi obiective Canon dispun de funcţii care îndeplinesc nevoile specifice ale fotografiei macro. Pentru a vă ajuta să alegeţi echipamentul potrivit, am selectat caracteristicile pe care vă recomandăm să le căutaţi atunci când alegeţi cele mai bune aparate foto şi obiective pentru a vă începe călătoria în lumea fotografiei macro.

Prim-plan extrem realizat cu un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv macro Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, reprezentând picături de rouă pe un trandafir roşu.

Fotografia macro reprezintă fotografierea în prim-plan a unor subiecţi de mici dimensiuni, la niveluri de mărire de 0,5x sau mai mari, subiectul putând varia de la plante şi insecte până la preparate culinare şi chiar obiecte casnice. Puteţi realiza fotografii macro atât în interior, cât şi în aer liber. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM la 1/2000 s, f/1,8 şi ISO 200.

Caracteristici ale aparatului foto pentru fotografia macro

O pereche de mâini care ţin un aparat Canon EOS R10 cu ecranul afişând setările de bracketing la focalizare.

Canon EOS R10 este prevăzut cu bracketing la focalizare, care realizează mai multe imagini la distanţe focale care cresc automat în trepte. Există chiar şi opţiunea de a îmbina imaginile în aparat pentru a realiza compunerea profunzimii cu claritate perfectă în întregul cadru.

Prim-plan cu o farfurie cu mâncare, cuprinzând mai multe legume şi ouă fierte, realizat cu un aparat foto Canon EOS R10.

Când folosiţi bracketingul la focalizare, puteţi specifica numărul de imagini pe care doriţi să le realizeze aparatul foto. Suprapunerea imaginilor rezultate creează o imagine clară, cu o profunzime mai mare a câmpului. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/2000 s, f/5 şi ISO 1600.

Focalizare avansată

În fotografia macro, focalizarea este esenţială. Aparatele foto Canon din sistemul EOS R sunt ideale pentru fotografia macro, deoarece oferă o gamă de caracteristici puternice, care vă ajută să obţineţi focalizarea perfectă de fiecare dată.

Cu cât este mai aproape subiectul cu atât mai mică este profunzimea câmpului la o anumită deschidere a diafragmei. Dacă lumina nu este suficientă, ceea ce se întâmplă adesea atunci când fotografiaţi de la o distanţă foarte mică, trebuie să deschideţi mai mult diafragma pentru a lăsa să intre mai multă lumină, ceea ce va reduce şi mai mult profunzimea câmpului. Aceasta înseamnă că doar o porţiune mică din imagine este focalizată – un lucru nu foarte util atunci când scopul este să prezinţi fiecare detaliu.

Pentru a depăşi acest obstacol, mai multe aparate foto din sistemul EOS R, precum EOS R10 şi EOS R50, oferă bracketing la focalizare. Această funcţie realizează mai multe fotografii ale aceluiaşi cadru, mutând automat punctul de focalizare în trepte pentru a surprinde multe porţiuni mici, focalizate clar. Aceste imagini pot fi combinate apoi pentru a crea o singură imagine cu o parte mult mai mare din subiect focalizată comparativ cu ceea ce s-ar obţine dintr-un singur cadru. Această operaţie este denumită suprapunerea focalizării sau compunere a profunzimii, iar mai multe aparate foto o pot realiza automat, intern. Puteţi realiza acest lucru şi manual, folosind instrumente precum Depth Compositing (Compunerea profunzimii) din software-ul Canon Digital Photo Professional (DPP).

EOS R50 merge şi mai departe cu modul Avansat A+. Acesta detectează automat dacă este nevoie de suprapunerea focalizării, face fotografiile necesare şi aplică intern compunerea profunzimii, astfel încât nu trebuie să faceţi dumneavoastră setările.

Dacă preferaţi acest lucru, aparatele foto Canon mirrorless vă oferă şi un control maxim asupra focalizării. Toate aparatele foto din sistemul EOS R dispun de opţiunea de afişare manuală a evidenţierii focalizării, care foloseşte culori vii pentru a evidenţia zonele din imagine care sunt focalizate. De asemenea, ele vă permit să faceţi zoom într-o imagine în modul de vizualizare live pentru a verifica manual focalizarea. Unele aparate foto, precum EOS R10 şi EOS R7, sunt prevăzute, de asemenea, cu comutatoare AF/MF pe corpul aparatului, permiţându-vă să treceţi rapid în modul de focalizare manuală şi să alegeţi cu precizie locul pe care doriţi să focalizaţi.

Cele mai bune aparate foto cu focalizare avansată pentru primii paşi în fotografia macro:

Prim-plan extrem cu o floare galbenă cu detalii amănunţite ale petalelor focalizate, realizat cu Canon EOS R50.

Senzorul APS-C al aparatului foto EOS R50 face ca obiectele mici să apară mai mari în cadru decât atunci când folosiţi aceleaşi obiective pe un aparat full frame. Aparatul foto oferă, de asemenea, posibilitatea fotografierii continue rapide de până la 15 cps cu ajutorul obturatorului electronic silenţios, ceea ce vă dă posibilitatea de a fotografia subiecţi care se mişcă, cum ar fi florile în bătaia vântului. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/125 s, f/8 şi ISO 400.

Prim-plan extrem cu câteva flori roz, realizat cu aparatul foto Canon EOS R50.

Designul compact şi uşor al aparatului foto EOS R50 îl face perfect pentru fotografia macro cu aparatul în mână. Acesta are aceeaşi montură de obiectiv RF ca orice aparat foto din sistemul EOS R ceea ce înseamnă că puteţi ataşa orice obiectiv RF sau RF-S, inclusiv numeroase obiective macro. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM la 1/250 s, f/2,8 şi ISO 800.

Dimensiunea şi rezoluţia senzorului

Unele aparate foto din sistemul EOS R dispun de un senzor full frame, iar altele de un senzor APS-C. Ambele tipuri de senzori au beneficiile lor pentru fotografia macro. Senzorii APS-C sunt mai mici, ceea ce înseamnă că subiecţii de mici dimensiuni apar mai mari în cadru decât pe un senzor full frame la aceeaşi distanţă focală, iar senzorii APS-C asigură, de asemenea, o profunzime mai mare a câmpului decât cea oferită de senzorii full frame. Aparatele foto APS-C precum EOS R10 şi EOS R50 sunt, de aceea, foarte bune pentru fotografia macro.

Cu toate acestea, dacă trebuie să fotografiaţi un subiect de mici dimensiuni aflat în mişcare, având astfel nevoie de un timp de expunere scurt, în special dacă lumina nu este suficientă şi trebuie să folosiţi şi o valoare ISO ridicată, un aparat foto full frame precum EOS R8 vă poate oferi o imagine mai puţin granulată.

Indiferent dacă optaţi pentru APS-C sau full frame, alegerea unui aparat foto cu un senzor cu număr mare de megapixeli poate fi, de asemenea, utilă pentru fotografiile macro. Mai mulţi pixeli înseamnă mai multe detalii, astfel încât, dacă decupaţi imaginea pentru a face ca un subiect de mici dimensiuni să apară mai mare în cadru, acesta îşi va păstra claritatea.

Cele mai bune aparate foto cu senzori APS-C pentru primii paşi în fotografia macro:

Obiectivul Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM aproape de o tufă de margarete.

Obiectivul Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM poate focaliza la distanţe mici de până la 14 cm, cu o mărire de 0,5x. Unghiul său mare de vizualizare este perfect pentru aglomerarea de detalii în cadru, în timp ce stabilizatorul optic de imagine încorporat ajută la combaterea estompării cauzate de mişcarea aparatului, chiar şi atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână.

Prim-plan extrem al unei margarete, realizat cu obiectivul Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Obiectivul RF 24mm F1.8 MACRO IS STM focalizează rapid cu motorul său secvenţial silenţios, astfel încât nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă obiectul se mişcă – veţi obţine mereu o imagine clară. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM la 1/4000 s, f/1,8 şi ISO 100.

Mărire

Pentru fotografia macro, cea mai importantă caracteristică de urmărit la un obiectiv este factorul de mărire. Dacă obiectivul măreşte la 0,5x (sau 1:2), imaginea de pe senzor este la jumătate din mărimea sa naturală. Dacă obiectivul măreşte la 1,0x (sau 1:1), imaginea de pe senzor este în mărime naturală. Sunt surprinse astfel niveluri foarte ridicate de detalii, în special dacă imaginea este vizualizată apoi pe un afişaj mai mare sau este imprimată.

Pentru a obţine acest nivel de mărire, obiectivele macro trebuie să aibă distanţe minime de focalizare scurte, ceea ce înseamnă că pot focaliza atunci când sunt foarte aproape de subiect. Astfel de exemple sunt Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, care poate focaliza chiar şi la 14 cm, şi RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, care poate focaliza chiar şi la 17 cm. Ambele sunt obiective 0,5x prevăzute cu deschidere maximă rapidă a diafragmei, care lasă să intre suficientă lumină, şi oferă stabilizare a imaginii (IS) pentru a ajuta la obţinerea de instantanee fără estompări atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână şi timpi de expunere mai lungi.

Obiectivele macro cele mai potrivite pentru începători, cu mărire de 0,5x şi distanţe focale scurte:

Prim-plan extrem al unei flori roz, realizat cu obiectivul Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM nu este un obiectiv macro în sensul strict, însă oferă un nivel maxim de mărire de 0,28x şi un zoom puternic, ajutându-vă să focalizaţi fără a deranja subiectul şi să surprindeţi chiar şi cele mai mici detalii de la distanţă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM la 1/320 s, f/7,1 şi ISO 100.

Prim-plan extrem al unei conopide romanesco verzi, realizat cu un obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Alt obiectiv care oferă interval de zoom grandangular este RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Acesta asigură o mărire maximă de 0,59x la focalizarea manuală, ceea ce înseamnă că puteţi surprinde subiecţii în prim-planuri cu detalii excelente. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/200 s, f/10 şi ISO 400.

Distanţă focală

Apropierea de subiect cu un obiectiv cu distanţă focală mică poate părea alegerea evidentă, însă şi teleobiectivele oferă unele avantaje importante. Dacă fotografiaţi de la o distanţă puţin mai mare, există şanse mai mici de a deranja subiectul sau de a crea umbre nedorite pe acesta. Teleobiectivele macro, cum este Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, care oferă o mărire de 0,5x, vă vor permite să staţi la o distanţă mai mare de subiect, dar şi să îl lăsaţi să umple cadrul. Acest obiectiv este dotat cu stabilizator optic de imagine, la fel ca echivalentele sale grandangulare, pentru a păstra claritatea imaginilor la timpi de expunere mai lungi.

De asemenea, puteţi folosi un teleobiectiv cu zoom, cum este Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM sau RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Cu toate că acestea nu sunt obiective macro (0,5x) în sensul strict, distanţele lor focale maxime de teleobiectiv vă permit să realizaţi prim-planuri ale subiectului şi să umpleţi cadrul de la distanţă.

Cele mai bune teleobiective macro şi teleobiective cu zoom pentru primii paşi în fotografia macro:

Captură de ecran dintr-un videoclip în care se explică modul macro cu focalizare centrală. Captura de ecran prezintă mâna unui utilizator care reglează obiectivul Canon aproape de un model de siluetă umană de mici dimensiuni.

Modul macro cu focalizare centrală

Unele obiective Canon RF, printre care RF 24-105mm F4-7.1 IS STM şi RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, sunt prevăzute cu capacitate macro de focalizare centrală. Deşi aceste obiective nu obţin mărirea macro folosind focalizarea automată, distanţa lor minimă de focalizare în modul de focalizare manuală este mult mai mică, ceea ce înseamnă că pot focaliza mult mai aproape şi pot obţine o mărire macro de cel puţin 0,5x.

Cele mai potrivite obiective pentru începători, cu capacitate macro cu focalizare centrală:

Doriţi să avansaţi?

Dacă v-aţi îndrăgostit de fotografia macro, acest lucru poate fi un semn că sunteţi gata să cheltuiţi mai mult pentru obiective profesionale cu mărire mai mare, calitate optică mai ridicată sau distanţe focale mai mari, astfel încât să realizaţi fotografii cu cadrul umplut de subiecţi de care nu vă puteţi apropia fizic. Consultaţi ghidul nostru de obiective profesionale pentru fotografia macro (disponibil în limbile selectate).

Accesorii pentru fotografia macro

Trei imagini ale aplicaţiei Canon Camera Connect pe un smartphone, în timp ce este folosită pentru focalizare manuală pe codiţa unui măr verde în prim-plan.

Aplicaţia Canon Camera Connect vă permite să reglaţi setările aparatului foto şi să acţionaţi declanşatorul de pe smartphone. Cu obiective compatibile, puteţi chiar să treceţi la focalizare manuală şi să o controlaţi fără a atinge aparatul foto, ceea ce ajută la obţinerea unor prim-planuri clare.

Aplicaţia Canon Camera Connect vă permite să controlaţi aparatul foto de la distanţă. Puteţi folosi vizualizarea live pe ecranul smartphone-ului pentru a verifica focalizarea şi a o regla sau pentru a controla expunerea şi a acţiona declanşatorul de la distanţă, ceea ce vă ajută să evitaţi mişcarea aparatului şi deranjarea subiectului.

Folosirea unui trepied ajută la menţinerea aparatului nemişcat atunci când trebuie să folosiţi un timp de expunere mai lung, însă poate să nu vă permită să vă apropiaţi prea mult de subiect. Mânerul tip trepied Canon HG-100TBR vă va permite, însă, acest lucru, deoarece este mic, adaptabil şi prevăzut cu telecomandă, ceea ce asigură evitarea mişcării aparatului. Puteţi şi să vă confecţionaţi un săculeţ cu material granulat pe care să sprijiniţi obiectivul pentru fotografii mai stabilizate sau pe care să vă puneţi aparatul foto pentru a-l proteja atunci când lucraţi aproape de sol.

Tuburile de extensie pot fi montate între un obiectiv compatibil şi corpul aparatului şi cresc mărirea obiectivului, fără distorsiune sau pierdere a calităţii imaginii.

Lumina poate reprezenta o problemă în fotografia macro, însă abilitatea de a folosi un bliţ la distanţă, precum Canon Speedlite EL-100 împreună cu transmiţătorul wireless Speedlite ST-E10 vă permite să aveţi mai multă precizie şi să alegeţi mai bine direcţia atunci când iluminaţi subiectul. Pentru fotografii macro pasionaţi, bliţul Canon Macro Ring Lite MR-14EX II se prinde pe partea frontală a obiectivelor compatibile, luminând subiectul în întregime şi controlabil atunci când fotografiaţi de aproape.

Acestea sunt caracteristicile esenţiale pe care să le aveţi în vedere atunci când achiziţionaţi echipamente pentru fotografia macro. Nu vă îngrijoraţi, însă, dacă nu le aveţi pe toate – puteţi, chiar şi aşa, să obţineţi fotografii de prim-plan frumoase. Cel mai important ingredient este creativitatea!



Articol scris de Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe