Ca şi gama Canon DSLR, gama de aparate foto mirrorless din sistemul EOS R include acum atât aparate foto APS-C, cât şi aparate foto full frame, inclusiv modelele APS-C EOS R7, EOS R10, EOS R50 şi EOS R100 şi modele full frame precum EOS R8, EOS R6 Mark II, EOS R5 şi EOS R3.
APS-C şi full frame: diferenţele explicate
Care sunt diferenţele dintre APS-C şi full frame?
Principala diferenţă dintre APS-C şi full frame este dimensiunea fizică a senzorului de imagine – senzorii full frame sunt mai mari decât senzorii APS-C –, celelalte diferenţe dintre cele două tipuri de aparate foto derivând din aceasta. Însă, ca de obicei, mai mare nu înseamnă neapărat mai bun, fiecare format având principalele avantaje cheie.
Ce este APS-C?
Zona activă a senzorilor de imagine Canon de format APS-C este de 22,2 x 14,8 mm, destul de similară cu cadrul unui film fotografic în format APS-C.
Formatul APS (Advanced Photo System – Sistem foto avansat) a fost lansat iniţial în 1996 ca un tip nou de cartuş de film foto. La majoritatea aparatelor foto cu film din acea perioadă se putea alege dintre diferite rapoarte de aspect în timpul fotografierii, printre care C (Clasic) cu acelaşi raport de aspect de 3:2 ca aparatele tradiţionale cu film de 35 mm, H (Înaltă definiţie) cu un raport de aspect panoramic de 16 x 9 şi P (Panoramic) 3:1.
De asemenea, APS-C corespunde formatului video Super 35 şi a devenit opţiunea preferată de dimensiune a senzorului de imagine pentru aparatele foto Canon digitale SRL (DSLR), precum şi pentru aparatele foto mirrorless din seria EOS M.
Ce este full frame?
Senzorii de imagine full frame de la Canon au o suprafaţă activă de 36 x 24 mm, aceeaşi dimensiune precum cadrul unui film de 35 mm.
Formatul de film de 35 mm a fost lansat 1889, ca lăţime standard pentru filmul de cinematografie. Curând a devenit standardul pentru fotografiere şi a fost preluat în aparatele foto digitale full frame, inclusiv aparatele foto DSLR EOS full frame şi aparatele foto mirrorless din sistemul EOS R de la Canon.
Atât senzorii APS-C, cât şi cei full frame produc imagini cu un raport de aspect standard de 3:2, iar senzorii APS-C pot avea acelaşi număr de megapixeli ca senzorii full frame. Totuşi, senzorii full frame au o mărime cu circa 63 % sau de 1,6 ori mai mare decât senzorii de imagine de format APS-C.
Factorul de decupare explicat
Diferenţa în termeni de dimensiune fizică dintre cele două tipuri de senzori determină ceea ce „vede” aparatul foto. Toate obiectivele produc o imagine circulară, ceea ce înseamnă că un obiectiv full frame compatibil trebuie să aibă o circumferinţă suficient de mare pentru ca imaginea să se suprapună pe colţurile unui senzor de imagine full frame dreptunghiular. Dacă folosiţi acelaşi obiectiv pe un aparat foto cu format APS-C, senzorul de imagine mai mic va folosi o regiune mai mică din centrul aceluiaşi cerc al imaginii. De fapt, comparativ cu imaginea de pe un senzor full frame, imaginea este decupată.
Deoarece senzorii APS-C de pe aparatele foto Canon sunt de 1,6 ori mai mici decât senzorii de pe aparatele full frame Canon, „factorul de decupare” este de 1,6. Astfel, dacă fotografiaţi cu un obiectiv standard de 50 mm pe un aparat foto APS-C veţi beneficia de aceeaşi profunzime a câmpului ca atunci când fotografiaţi cu un teleobiectiv de 80 mm pe un aparat foto full frame (50 x 1,6 = 80). În acelaşi mod, dacă utilizaţi un obiectiv full frame de 100 mm pe un aparat foto APS-C veţi obţine aceeaşi profunzime a câmpului ca atunci când fotografiaţi cu un obiectiv de 160 mm pe un aparat foto full frame. Din acest motiv, factorul de decupare este cunoscut uneori şi ca „multiplicator de distanţă focală”, indicându-vă distanţa focală efectivă a obiectivului folosit.
Dacă doriţi să calculaţi distanţa focală când folosiţi un obiectiv RF, EF, RF-S, EF-S sau EF-M pe un aparat foto APS-C, puteţi folosi calculatorul Effective Focal Length (Distanţă focală efectivă) din aplicaţia gratuită Canon Photo Companion.
Factorul de decupare se aplică tuturor obiectivelor full frame utilizate pe aparatele foto cu format APS-C, inclusiv obiectivelor EF şi RF. Obiectivele EF pot fi folosite pe toate aparatele foto APS-C din sistemul R cu orice adaptor din gama de adaptoare de montură EF-EOS R.
Beneficiile APS-C comparativ cu full frame
Deoarece senzorii APS-C sunt mai mici, aparatele foto pot avea o construcţie mai compactă şi mai uşoară, fiind astfel ideale pentru fotografia stradală şi de călătorie. Pentru că este necesar un cerc mai mic al imaginii de la un obiectiv conceput pentru aparate foto APS-C, obiectivul poate fi mai mic şi mai uşor şi astfel şi mai accesibil ca preţ.
Factorul de decupare al unui senzor APS-C face ca subiecţii mai mici sau aflaţi la distanţă mai mare să apară mai mari în cadru, ceea ce, de fapt, creşte de 1,6 ori distanţa focală efectivă a oricărui obiectiv. Acesta poate fi un avantaj semnificativ în genuri precum fotografia de natură sălbatică, de acţiune şi sport. Un obiectiv de înaltă performanţă şi totuşi accesibil precum Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM pe un aparat foto APS-C va oferi un interval de zoom efectiv de 112-480 mm, ceea ce înseamnă că intră pe teritoriul super-teleobiectivelor. Obiectivul RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, cu preţ similar, beneficiază de un interval de distanţe focale efective de 160-640 mm pe un aparat foto APS-C. Veţi avea nevoie de un obiectiv mai mare, mai greu şi mai scump pentru a obţine aceeaşi acoperire pe un aparat foto full frame.
Aţi putea decupa imaginile de pe un aparat foto full frame pentru a crea acelaşi efect, însă numărul de megapixeli se va reduce, iar imaginile rezultate vor fi mai mici şi aşadar mai puţin clare când vor fi mărite din nou. Fotografierea cu un aparat foto cu format APS-C economiseşte totodată timpul şi efortul implicate de decuparea manuală a imaginilor în etapa de editare.
Beneficiile aparatelor foto full frame comparativ cu APS-C
Deoarece un senzor full frame are un câmp vizual mai amplu, un aparat foto full frame este ideal pentru fotografii panoramice cu peisaje, interioare arhitecturale extrem de ample şi astrofotografie, precum şi pentru un efect creativ când doriţi să exageraţi perspectiva dintre zonele din prim-plan şi cele din fundal.
În general, mai ales la deschideri mai largi ale diafragmei (numere f mai mici), aparatele foto full frame pot produce o profunzime a câmpului mai mică decât aparatele foto APS-C, ceea ce înseamnă că o porţiune mai mică a imaginii este focalizată clar şi o porţiunea mai mare din fundal este estompată. Acest aspect este deseori ideal în fotografia de natură moartă şi portretistică, precum şi în alte situaţii de fotografiere în care doriţi să izolaţi subiectul principal estompând fundalul.
Alt avantaj al unui senzor full frame este legat direct de dimensiunea sa mai mare. În aceleaşi condiţii, elementele fotosensibile individuale sau receptorii de lumină de pe un senzor de imagine full frame vor fi fizic mai mari decât cei de pe un senzor APS-C cu acelaşi număr de megapixeli. Prin urmare, au un potenţial mai ridicat de captare a luminii şi pot surprinde mai multe informaţii, cu mai puţin zgomot sau granulaţie a imaginii, îndeosebi la setări ISO ridicate în condiţii de lumină scăzută. Acesta este un avantaj excelent pentru portrete şi fotografia de nuntă la interior, precum şi pentru fotografierea cu aparatul în mână la asfinţit, pentru fotografierea peisajelor urbane pe timp de noapte şi oricând trebuie să menţineţi timpul de expunere suficient de scurt pentru a îngheţa mişcarea în scenele cu lumină insuficientă.
Diferenţele dintre APS-C şi full frame
Uneori, se spune despre aparatele foto full frame că ar fi mai „profesioniste” decât aparatele foto APS-C şi, desigur, sunt de obicei mai mari, fiind astfel mai potrivite pentru utilizare cu teleobiective mari. Cu toate acestea, mulţumită acoperirii îmbunătăţite de care beneficiaţi cu aparatul foto APS-C, este posibil să nici nu aveţi nevoie de un teleobiectiv mare. Aparatul foto APS-C poate rămâne cea mai bună opţiune pentru fotografii de călătorie, precum şi pentru fotografii de sporturi şi natură sălbatică care au nevoie de acoperirea bună a unui teleobiectiv în combinaţie cu libertate de mişcare.
Aşa cum comenta fotografa de natură sălbatică Dani Connor după prima ei şedinţă de fotografiere cu Canon EOS R7, „Îmi permite să mă apropii de subiect fără a trebui să folosesc un obiectiv mare şi greu. Este tipul de aparat foto perfect dacă sunteţi fotograf de păsări, deoarece păsările sunt adesea micuţe şi destul de departe.”
Aparatele foto full frame pot fi potrivite pentru a fotografia peisaje foarte ample însă, în schimb, datorită profunzimii de câmp mai mici a senzorului full frame, se poate obţine mai uşor claritate pe un interval mai mare într-un peisaj fotografiat cu un aparat foto APS-C. În plus, deşi aparatele full frame produc de obicei o profunzime a câmpului mai mică, putând ajuta astfel un subiect de portret să se deosebească pe un fundal estompat atrăgător, contează şi alţi factori, cum ar fi deschiderea diafragmei – aparatele foto APS-C EOS R10, EOS R7, EOS R50 şi EOS R100 sunt potrivite pentru portretistică cu un obiectiv precum modelul compact Canon RF 50mm F1.8 STM, care are o distanţă focală efectivă ideală, de 80 mm, şi o diafragmă rapidă de f/1,8.
Diferenţele dintre obiectivele RF şi RF-S
Indiferent că sunt în format full frame sau APS-C, toate aparatele Canon din sistemul EOS R sunt aparate foto mirrorless echipate cu o montură de obiectiv RF avansată identică. Astfel, dacă alegeţi EOS R7 sau EOS R10 sau chiar EOS R50 sau EOS R100, puteţi profita în totalitate de întreaga gamă de obiective RF extraordinare. Pe lângă obiectivele cu tehnologii de focalizare şi calitate optică de ultimă oră, montura RF oferă o lăţime de bandă şi o viteză de transfer al datelor mult mai mari între obiectiv şi aparatul foto, oferind fixare şi urmărire avansate la focalizarea automată bazată pe AI, cu viteză şi precizie incredibile, noi niveluri de stabilizare a imaginii, optimizare în timp real a obiectivului şi multe alte inovaţii.
Odată cu lansarea aparatelor foto EOS R7 şi EOS R10 au fost lansate şi noi obiective RF-S, special concepute pentru aparatele foto cu montură RF şi senzori APS-C. Prin comparaţie, obiectivul cu zoom standard RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM cu un interval de distanţe focale echivalent 35 mm de 29-72 mm, este minuscul cu designul său retractabil şi greutatea de doar 130 g, în timp ce RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM oferă un interval şi mai mare de distanţe focale efective – de 29-240 mm echivalent 35 mm –, având totuşi o greutate de doar 310 g, fiind astfel un obiectiv universal foarte flexibil pentru fotografierea de zi cu zi şi fotografia de călătorie.
Un alt obiectiv RF preferat, care este compact, uşor, accesibil şi compatibil cu aparatele foto full frame, este Canon RF 16mm F2.8 STM. Folosit pe EOS R7 şi EOS R10, acesta oferă în continuare un câmp vizual generos echivalent cu cel al unui obiectiv de 25,6 mm pe un aparat full frame. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM funcţionează excelent ca obiectiv standard cu distanţă focală fixă, cu o distanţă focală efectivă de 56 mm pe aparatele foto APS-C din sistemul EOS R, dispunând totodată de stabilizare optică a imaginii şi un factor de mărire macro de 0,5x. Canon RF 50mm F1.8 STM este un obiectiv excelent pentru portrete, combinând distanţa focală efectivă de 80 mm pe un aparat foto APS-C cu o deschidere rapidă a diafragmei de f/1,8 pentru a obţine o profunzime mică a câmpului. Pentru fotografia stradală şi de călătorii, RF 28mm F2.8 STM oferă o distanţă focală efectivă de 45 mm când este folosit pe EOS R10, având un design uşor, plat şi compact.
De asemenea, puteţi folosi gama amplă de obiective EF şi EF-S pe aparatele foto mirrorless APS-C din sistemul R, fără a pierde din calitate sau funcţionalitate, mulţumită gamei de adaptoare de montură EF-EOS R.
Produse conexe
-
EOS R10
Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C. -
EOS R50
Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat. -
EOS R7
Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor. -
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
EOS R6 Mark II
Fotografii sau videoclipuri, acţiune sau portret – combinând performanţa cu calitatea imaginii, EOS R6 Mark II vă permite să vă dezvoltaţi creativitatea -
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv standard APS-C cu zoom pentru seria EOS R perfect pentru situaţiile cotidiene, cum ar fi familie, stil de viaţă, portrete şi vacanţe. -
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Un obiectiv cu zoom de 24-50 mm din seria RF, mic şi extraordinar de uşor, pe care îl puteţi utiliza în fiecare zi pentru călătorii, peisaje şi multe altele. -
RF 28mm F2.8 STM
Un obiectiv plat şi subţire pentru fotografia stradală şi de călătorie, cu o distanţă focală versatilă de 28 mm şi diafragmă rapidă maximă de f/2,8. -
RF 50mm F1.8 STM
Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.