Pregătiţi-vă: sfaturi pentru fotografia de acţiune

Doriţi să surprindeţi momente importante cu acţiune sportivă? Iată tot ce trebuie să ştiţi despre surprinderea unor cadre de acţiune spectaculoase cu aparatul foto Canon.
O sportivă cu maiou violet sărind peste un obstacol.

Fotografia de acţiune creează o combinaţie unică de provocări pentru fotografi şi echipamentele lor: lumea este plină de mişcare, dar cum o puteţi surprinde într-o singură imagine? Pentru fotografii de acţiune reuşite, trebuie să înţelegeţi câteva setări şi funcţii esenţiale ale aparatului foto, precum şi impactul lor asupra fotografiilor. Familiarizând-vă cu acestea, veţi putea să înregistraţi imagini estompate pentru a transmite ideea de mişcare sau să „îngheţaţi” imaginea pentru a surprinde un anumit moment. Există şi tehnici de acţiune pe care le puteţi încerca, precum panoramarea, şi sfaturi speciale pentru cei care doresc să fotografieze sporturi acvatice sau să realizeze videoclipuri de acţiune.

În plus, este foarte util să folosiţi echipamente rapide şi uşoare. Canon a proiectat o gamă destul de compactă şi accesibilă de aparate foto şi obiective extrem de capabile, care oferă rezultate excelente pentru fotografia de acţiune, inclusiv teleobiective de nivel de bază care vă permit să vă apropiaţi cât mai mult posibil de scenă.

Aici evidenţiem setările şi funcţiile esenţiale ale aparatului foto de care aveţi nevoie pentru fotografia de acţiune şi vă oferim câteva sfaturi şi tehnici pentru a vă ajuta să creaţi imagini incredibile.

Începeţi cu modul Sport

Dacă sunteţi începător în fotografia de acţiune, puteţi începe prin a folosi modul Sport disponibil pe majoritatea aparatelor foto Canon de nivel de bază şi mediu. Acest mod foloseşte focalizarea automată Servo (continuă) pentru urmărirea acţiunii şi timpi scurţi de expunere pentru a „îngheţa” mişcarea, permiţându-vă să realizaţi o secvenţă de fotografii ţinând butonul declanşatorului apăsat. Rotiţi selectorul modului de fotografiere al aparatului în poziţia Sport sau căutaţi-l în meniul Moduri scenă.

Setări esenţiale pentru fotografia de acţiune

Ecranul aparatului Canon EOS 90D afişând setările Tv (timp de expunere).

Pentru a ţine sub control timpul de expunere, setaţi aparatul foto în modul Prioritate timp de expunere (sau Tv, timp de expunere). Schimbarea timpului de expunere ajustează expunerea generală, dar vă permite şi să controlaţi neclaritatea (sau claritatea) din imagini.

Un snowboarder sare prin aer, pe un fundal însorit şi înceţoşat.

Dacă fotografiaţi subiecţi pe fundalul unui cer luminos, încercaţi să aplicaţi compensarea pozitivă a expunerii. Acest lucru oferă subiectului principal nivelul potrivit de luminozitate. Un aparat foto mirrorless, precum Canon EOS R7, vă permite să previzualizaţi efectul în vizor în timp ce fotografiaţi. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 14 mm, 1/2000 s, f/8 şi ISO 200.

Deşi modul Sport al aparatelor foto Canon este un punct de pornire excelent pentru fotografia de acţiune, poate fi util să experimentaţi mai mult pe măsură ce deprindeţi noi abilităţi. Utilizând creativ setările pentru timpul de expunere, expunere şi focalizare automată cu urmărire veţi putea obţine rezultatele dorite.

Timp de expunere

În modul Prioritate timp de expunere (Tv), puteţi selecta timpul de expunere dorit, iar aparatul foto va ajusta automat deschiderea diafragmei pentru a oferi o expunere corectă. Poate fi util şi să activaţi ISO automat pentru ca sensibilitatea la lumină a aparatului foto să crească automat dacă deschiderea cea mai mare a diafragmei nu este suficient de „rapidă” ca să evite subexpunerea (imaginile întunecate) cu timpi de expunere foarte scurţi. Timpii de expunere scurţi de peste 1/1000 s vă vor permite să îngheţaţi acţiunea, în vreme ce timpii de expunere lungi, de cel mult 1/60 s, pot conferi neclaritate mişcării în momentul panoramării, lucru despre care vom discuta mai târziu.

Expunere

Dacă lumina este constantă, de exemplu, într-o zi însorită fără nori sau în interior, cu lumină artificială, setaţi aparatul foto la modul Manual (M). Veţi avea astfel control deplin asupra timpului de expunere şi deschiderii diafragmei, asigurând expunerea corectă a subiectului. Dacă folosiţi unul dintre modurile automate atunci când fotografiaţi cerul, aparatul foto va avea tendinţa să subexpună subiectul, care va apărea ca o siluetă. În acest caz, folosiţi selectorul de compensare a expunerii pentru a creşte expunerea.

Ecranul unui aparat foto Canon EOS R10 cu focalizarea automată cu urmărire fixată pe ochii unei dansatoare de flamenco.

Funcţia AF inteligentă a celor mai recente aparate foto Canon din sistemul EOS R poate detecta persoane, animale, păsări şi vehicule. În modul Persoane, de exemplu, sistemul poate depista silueta umană chiar şi din spate. Recunoaşterea şi urmărirea încep cu corpul, după care trec la cap dacă este vizibil, apoi la ochi. Capetele pot fi depistate chiar dacă sportivii poartă ochelari de protecţie sau căşti.

Focalizarea automată cu urmărire

Aparatele foto Canon au mai multe puncte de focalizare pe toată suprafaţa cadrului, iar aparatul foto va focaliza de obicei pe subiectul cel mai apropiat de dumneavoastră. Pentru a fi sigur unde în cadru va focaliza aparatul foto, încercaţi să selectaţi un grup mai mic de puncte de focalizare şi să vă asiguraţi că acestea rămân pe subiect. Tehnologia AI cu deep learning integrată în sistemele AF de generaţie următoare din cele mai recente aparate foto mirrorless din sistemul EOS R, precum EOS R7 şi EOS R6, este extraordinară pentru a focaliza şi a urmări animale, păsări, oameni şi vehicule. Aceasta nu doar recunoaşte automat formele relevante, ci focalizează pe feţe şi chiar pe ochi atunci când sunt vizibili. Folosiţi modul AI Servo AF pentru ca focalizarea automată să urmărească continuu subiecţii în mişcare.

Panoramare perfectă

O motocicletă cu pilot rulând pe pistă, înclinându-se mult în lateral.

Poate fi greu să alegeţi timpul de expunere potrivit pentru cadrele cu panoramare. Atunci când fotografiaţi maşini sau motociclete de curse cu un teleobiectiv, începeţi cu o valoare de circa 1/60 s, examinaţi rezultatele şi ajustaţi timpul de expunere după caz pentru a obţine o neclaritate plăcută a mişcării în fundal şi un subiect principal clar. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM la 400 mm, 1/160 s, f/9 şi ISO 100. © Richard Walch

Deşi timpii de expunere scurţi sunt excelenţi pentru a îngheţa mişcarea, aceştia pot compromite uneori atmosfera fotografiilor de acţiune. De exemplu, dacă fotografiaţi o maşină de curse în trecere cu un timp de expunere de 1/2000 s, va părea că aceasta stă pe loc. Măriţi timpul de expunere până pe la 1/60 s şi panoramaţi aparatul foto pentru a adăuga neclaritate cauzată de mişcare şi a transmite cu adevărat senzaţia de viteză.

Panoramarea înseamnă să mişcaţi obiectivul aparatului pentru a urmări un subiect care se mişcă paralel cu dumneavoastră. Aceasta se combină adeseori cu timpi de expunere mai lungi, pentru ca subiectul să fie clar, iar fundalul şi prim-planul staţionare să fie estompate. Ca să exersaţi, folosiţi vizorul şi întoarceţi-vă din şolduri pentru o mişcare lină. Dacă obiectivul dispune de stabilizare a imaginii (IS), căutaţi comutatorul modului IS pe lateralul obiectivului şi setaţi-l la Mod IS 2. Obiectivul va ignora astfel mişcarea de panoramare şi va compensa doar pentru mişcarea perpendiculară pe direcţia de panoramare.

Folosiţi AI Servo AF şi modul de fotografiere continuă, ţinând butonul declanşatorului apăsat complet, pentru a realiza o rafală de fotografii. Pentru o panoramare eficientă aveţi nevoie de exerciţiu şi de răbdare, dar un sfat bun este să continuaţi mişcarea de panoramare şi după ce aţi terminat de realizat fotografia sau secvenţa de imagini. Astfel, aveţi şanse mai mari să surprindeţi clar subiectul în mişcare.

Cum să fotografiaţi sporturi acvatice

Un canoist îşi face drum prin apa înspumată, cu vâsla ridicată în aer.

În trecut, surprinderea momentului în fotografia de acţiune era o chestiune de noroc. Aparate foto precum Canon EOS R6 şi EOS R7 au viteze de fotografiere continuă uriaşe, astfel că puteţi realiza o rafală de fotografii cu încrederea că veţi surprinde momentele cheie. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM la 1/4000 s, f/3,2 şi ISO 200. © Samo Vidic

Surfingul, canotajul şi alte sporturi de apă sunt subiecte remarcabile pentru fotografie. Emoţia, căderile, săriturile, virajele şi viteza necesită efort şi răbdare pentru obţinerea unor rezultate extraordinare. Avantajul este că, atunci când bărcile, caiacurile, scuterele acvatice şi alte vehicule similare îşi urmează traseul stabilit, puteţi anticipa mai bine ce se va întâmpla în continuare şi puteţi fi pregătiţi. În cazul fotografiilor de acţiune, în general aveţi nevoie de un teleobiectiv sau de un super-teleobiectiv ca să puteţi fotografia de la distanţă.

Setările aparatului foto pentru sporturi acvatice

Pentru fotografii de acţiune excelente cu sporturi acvatice, este important să surprindeţi corect apa. Sporturile acvatice sunt fotografiate adeseori cu timpi de expunere scurţi, „îngheţând” picăturile de apă în sculpturi de gheaţă cu aspect de cristal. Setaţi timpul de expunere la 1/1000 s sau mai puţin pentru a „îngheţa” apa.

Când fotografiaţi pe apă, în general există multă lumină, iar reflexia acesteia pe suprafaţa apei vă permite să menţineţi timpul de expunere scurt şi sensibilitatea ISO scăzută, având flexibilitatea de a alege deschiderea diafragmei în funcţie de mărimea subiectului din cadru. Căutaţi poziţiile în care concurentul se întoarce sau face un salt. Ambele acţiuni vor împroşca picături de apă, care îi arată privitorului direcţia, viteza şi natura mişcării, aducând imaginea la viaţă.

Accesorii pentru a fotografia sporturi acvatice

Pentru a vă menţine aparatul foto în siguranţă în apropierea apei, folosiţi o carcasă impermeabilă specială. Aceste carcase dure vă vor ajuta să fotografiaţi sub apă până la o adâncime de 40 de metri, aşa că stropii de apă nu vor fi o problemă. De asemenea, carcasele au butoane etanşate, astfel că puteţi accesa în continuare toate funcţiile aparatului foto.

Vă recomandăm să începeţi cu o baterie complet încărcată a aparatului şi un card de memorie cu suficient spaţiu liber, astfel încât să nu trebuiască să deschideţi carcasa în timp ce fotografiaţi. Câteva pliculeţe de silicagel în interiorul carcasei vor menţine umiditatea la un nivel scăzut.

Dacă nu intenţionaţi să vă scufundaţi, utilizaţi parasolarul pentru obiectiv pentru a minimiza reflexiile şi un filtru de protecţie pentru a nu deteriora obiectivul. Aparatele foto Canon din sistemul EOS R sunt etanşe la intemperii pentru a le proteja împotriva stropirii.

Vedeţi imaginea de ansamblu

Prim-plan cu picioarele unui vâslaş cu pantofi roşii şi şosete roz, pe fundul unei bărci.

Ceva simplu precum o pereche de pantofi de sport, o şa uzată sau o minge de fotbal poate spune o poveste. Căutaţi orice detaliu interesant şi surprindeţi câteva prim-planuri pentru a adăuga o dimensiune suplimentară fotografiei dumneavoastră de acţiune. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM la 59 mm, 1/640 s, f/2,8 şi ISO 250. © Matthew Joseph

Fotografiile de sport remarcabile nu sunt doar cele ale câştigătorilor. Micile detalii (mingea de meci, arbitrul, emoţia unui fan din mulţime) sunt cele care conferă bogăţie şi profunzime imaginilor de la eveniment. În aceste situaţii, setările standard sau Auto ar trebui să fie potrivite.

Capturaţi vederi mai largi care arată întregul mediu al evenimentului sportiv şi mulţimea. Dacă vă uitaţi prin ziare, doar câteva cadre sunt prim-planuri detaliate cu acţiunea sportivă. Multe sunt cadre mai largi, care prezintă contextul, precum locul şi mulţimea de fani.

Căutaţi să surprindeţi ceva neobişnuit sau extraordinar. Adeseori, cele mai bune imagini sportive sunt cele care vă fac să reveniţi la ele şi să vă întrebaţi cum s-a întâmplat ceva. Un factor important este norocul de a vă afla la locul potrivit la momentul potrivit, dar ideea este să fiţi pregătiţi pentru orice. Fotografiaţi în jurul acţiunii: concentraţi-vă atenţia în afara acţiunii principale. Concurenţii care îşi pregătesc echipamentul, spectatorii, mecanica etc.: toate reprezintă subiecte interesante şi spun povestea evenimentului.

Sfaturi pentru a realiza videoclipuri de acţiune

Aparatele foto Canon sunt la fel de potrivite şi pentru a realiza filmări la 1080p, 4K sau chiar 8K de înaltă calitate, aşadar merită valorificată şi această capacitate.

Când ajungeţi la un eveniment, filmaţi câteva cadre panoramice pentru a stabili scena. Este bine să evitaţi folosirea zoomului în timpul înregistrării. De multe ori, este mai bine să vă opriţi, să schimbaţi compoziţia scenei, plus încadrarea şi zoomul, apoi să reîncepeţi filmarea. Când panoramaţi cu aparatul foto pentru a surprinde locaţia sau a urmări acţiunea, opriţi panoramarea înainte de a opri înregistrarea, ca să vă fie mai uşor ulterior la editarea conţinutului.

În loc să alegeţi o poziţie fixă şi să puneţi aparatul foto pe un trepied, încercaţi să îl deplasaţi odată cu acţiunea. Acest lucru este mai uşor cu un cadru mai larg. Dacă există mai mulţi concurenţi unul după altul, încercaţi distanţe focale diferite pentru fiecare. Nu uitaţi că este în regulă ca un subiect aflat la distanţă să devină mai mare în cadru pe măsură ce se apropie de aparatul foto, aşadar setaţi zoomul pentru a vă asigura că, atunci când ajunge foarte aproape, va fi încă în cadru.

Cele mai bune aparate foto pentru fotografia de acţiune

Un bărbat într-un costum de apă stă pe o piatră pe o plajă, ţinând o placă de surf, fotografiat dintr-un unghi coborât.

Multe aparate foto Canon au ecranul din spate cu unghi variabil sau rabatabil. Folosiţi-l în locul vizorului pentru a vă compune cadrele, ridicând aparatul foto pentru a fotografia peste capetele oamenilor dintr-o mulţime sau ţinându-l la nivelul solului pentru o perspectivă mai interesantă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/3200 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un bărbat stă pe marginea unei piste de curse, ţinând la ochi un aparat foto cu un super-teleobiectiv mare.

Stabilizarea integrată a imaginii (BIS) din aparatele Canon EOS R6 şi EOS R7 funcţionează deosebit de eficient în combinaţie cu stabilizarea optică a imaginii din super-teleobiectivele RF, fiindcă cele două tipuri de IS vor contracara diferite tipuri de mişcare ale aparatului foto. Acest lucru permite fotografii clare cu aparatul foto în mână, fără a avea nevoie de un trepied sau monopied.

Oricine cu un aparat foto Canon se poate lansa în fotografia de acţiune cu echipamentul pe care îl are deja, dar dacă vă gândiţi la un upgrade, iată câteva dintre cele mai bune produse pentru fotografii de acţiune.

Canon EOS R7

Aparatul mirrorless EOS R7 are multe dintre inovaţiile tehnice ale modelului profesionist Canon EOS R3, dar se bazează pe un senzor de imagine de format APS-C, care creşte practic de 1,6 ori distanţa focală a teleobiectivelor. Acesta poate fi un avantaj în fotografia de acţiune, deoarece vă permite să acoperiţi distanţa cu un obiectiv relativ compact şi uşor, precum Canon RF 800mm F11 IS STM. Alte beneficii ale acestui aparat foto mic, rapid şi puternic includ ecranul tactil cu unghi variabil şi un sistem AF modern, care include recunoaşterea „inteligentă” a oamenilor, animalelor, păsărilor şi vehiculelor, în vreme ce stabilizarea corpului şi a obiectivului reduce la minimum mişcarea aparatului foto. EOS R7 poate fotografia la viteze de până la 30 de cadre pe secundă (cps) şi poate realiza totodată filme 4K până la 60p.

Canon EOS R6

Perfect pentru fotografia de acţiune avansată, EOS R6 include toate funcţiile de focalizare automată cu urmărire pe bază de AI şi stabilizatorul IBIS din EOS R7 într-un corp cu specificaţii profesionale. Cu unele obiective, beneficiaţi de IS echivalent cu 8 stopuri, iar aparatul poate fotografia până la 20 cps. Avantajele video includ filmarea 4K, plus captura HD la 120 cps pentru filmare de înaltă calitate cu încetinitorul. Din nou, pentru fotografierea din poziţii creative există un ecran tactil cu unghi variabil.

Canon oferă şi o gamă extinsă de obiective cu zoom şi distanţă focală fixă accesibile ca preţ, compacte şi cu performanţe ridicate pentru aparatele foto din sistemul EOS R.

Canon PowerShot G7 X Mark III

PowerShot G7 X Mark III oferă performanţe puternice într-un aparat foto mic şi compact, ce cântăreşte doar 304 g, cu un obiectiv cu zoom fix cu un interval efectiv de distanţe focale utile de 24-100 mm. Deschiderea rapidă a diafragmei de f/1,8-2,8 permite timpi de expunere scurţi pentru a îngheţa mişcarea, chiar şi în condiţii de întuneric sau de iluminat interior, precum şi o rată de declanşare continuă de până la 20 cps (30 cps în modul RAW în rafală). În plus, poate realiza filme 4K şi Full HD la 120 cps şi include un ecran tactil rabatabil.

Canon PowerShot ZOOM

Dovedind că echipamentul pentru fotografia de acţiune nu trebuie să fie mare şi butucănos, PowerShot ZOOM este un aparat monocular de buzunar care poate realiza imagini statice şi videoclipuri Full HD la o apăsare de buton. Acest lucru îl face perfect pentru evenimente sportive cu spectatori şi pentru fotografii de acţiune discrete. Zoomul în 3 trepte oferă o gamă mare de distanţe focale, echivalente cu 100 mm, 400 mm şi 800 mm pe un aparat foto full frame.


Sperăm că v-am oferit un set util de sfaturi şi tehnici pentru fotografia de acţiune. Aparatele foto Canon din sistemul EOS R şi obiectivele acestora sunt instrumentele perfecte pentru aceasta, dar puteţi avea succes şi cu gama Canon de aparate foto DSLR şi compacte, distrându-vă totodată pe parcurs. Este momentul acum să puneţi în practică aceste sfaturi.


Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe

Sfaturi privind timpul de expunere

Familiarizaţi-vă cu timpul de expunere cu ghidul nostru pentru începători şi obţineţi fotografii de acţiune mai bune.

Surprinderea mişcării în fotografii

Descoperiţi cum să surprindeţi mişcarea şi să realizaţi fotografii care să ofere o senzaţie de mişcare.

O şedinţă foto plină de acţiune cu un profesionist

Jean-baptiste Liautard prezintă arta fotografiei de sporturi de acţiune.

Cele mai bune obiective pentru acţiune

Ghidul nostru cu cele mai bune obiective pentru fotografia de acţiune.