1. Nu încercaţi să uscaţi prea repede fotografiile
„În cazul fotografiilor deteriorate de apă, evitaţi să încercaţi să le uscaţi imediat punându-le pe un sistem de încălzire, deoarece astfel se vor deteriora şi mai mult”, recomandă Mattias. „Hârtia va începe să se întărească şi să se crape, ceea ce este de fapt o schimbare chimică, ce va fi imposibil de reparat. Odată ce o fotografie este deteriorată, cel mai bine este să fie păstrată în acelaşi mediu.”
2. Puneţi-o într-o pungă sigilată cu vapori de apă
Pentru cei care intenţionează să îşi trimită fotografiile la restauratori profesionişti: „Dacă fotografia dumneavoastră a fost în apă, cel mai bine este să o puneţi într-o pungă sigilată cu nişte vapori sau picături de apă pentru a vă asigura că rămâne în aceleaşi condiţii”, spune Mattias.
3. Pentru a restaura singur imaginile vechi, digitalizaţi-le înainte de a le importa în Photoshop sau Digital Photo Professional (DPP)
Scanaţi sau realizaţi o fotografie de înaltă calitate a fotografiei pe care intenţionaţi să o restauraţi şi apoi deschideţi versiunea digitală într-un software de editare, cum ar fi Adobe Photoshop. După ce aţi creat o copie a imaginii, efectuaţi toate ajustările necesare pentru decupare şi îndreptare.
4. Ajustaţi zonele deteriorate şi efectuaţi corecţii de culoare
Utilizarea pensulei Spot Healing Brush din Adobe Photoshop vă poate ajuta să scăpaţi de pliuri, să eliminaţi petele şi să corectaţi porţiunile rupte, reparând orice zone deteriorate afectate de apă sau de învechire. Aveţi grijă să creaţi un strat nou pentru orice modificare pe care alegeţi să o faceţi, astfel încât să nu modificaţi stratul de fundal original. De asemenea, puteţi utiliza instrumentul de reducere a zgomotului pentru a reduce granulaţia. Estomparea culorilor este o trăsătură comună a imaginilor vechi, aşa că, pentru a obţine imprimate de calitate, se recomandă să faceţi corecţii de culoare. Software-ul DPP de la Canon pentru procesarea imaginilor RAW şi editarea fotografiilor dispune şi de opţiuni pentru ajustarea cu precizie a imaginilor, inclusiv ajustarea culorilor şi îmbunătăţirea clarităţii.
5. Pregătiţi-vă pentru imprimare
Înainte de a imprima de acasă, salvaţi imaginea într-un format de fişier de imagine adecvat, cum ar fi JPEG, PNG sau TIFF. Dacă aparatul foto este compatibil, se recomandă să fotografiaţi în format RAW, deoarece vă oferă flexibilitate maximă la editare. Imprimanta compactă, dar totuşi versatilă Canon PIXMA PRO-200 A3+ este perfectă pentru imprimarea color şi monocromă de înaltă calitate. Dacă speraţi să restauraţi singuri imaginile, această imprimantă wireless oferă un sistem de cerneluri pe bază de coloranţi în 8 culori, pentru o reproducere excepţională şi dimensiuni de imprimare personalizabile. Chiar şi gama accesibilă PIXMA oferă rezultate de calitate la imprimarea fotografiilor la domiciliu. Canon Pro Platinum PT-101 este o hârtie fotografică grea, lucioasă, pentru o imprimare cu finisaj de studio şi rezistenţă excelentă la decolorare.
Adobe şi Photoshop sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite şi/sau în alte ţări.
Articol scris de Lorna Dockerill