Cele mai bune sfaturi pentru fotografii adorabile cu animale de companie

Când este realizată în mod profesional, o fotografie poate surprinde cu adevărat personalitatea animalului de companie, indiferent dacă este jucăuş, curios, rezervat sau tandru. Aici, fotografa profesionistă Cat Race vizitează un adăpost de animale pentru a surprinde imagini captivante şi are sugestii pe care stăpânii de animale de companie le pot încerca acasă.
O căţeluşă din rasa Dachshund stă după o piscină cu bile, care este estompată în prim-plan. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM de fotografa Cat Race.

Fotografii Cat şi Michael, care deţin CatsDog Photography, colaborează pentru a realiza imagini memorabile cu pisici, căţei, iepuraşi şi alte animale. Cat este în spatele obiectivului, iar Michael se ocupă de comunicarea cu animalele, dar ei planifică împreună şedinţele foto şi compoziţiile.

Fotografia poate influenţa şansa animalelor de companie de a fi adoptate, în special pentru animalele care sunt mai puţin fotogenice sau care nu ies bine în fotografii. Pentru această şedinţă foto, Cat şi Michael merg la centrul de adopţie RSPCA din Preston, Anglia, pentru a realiza portrete atrăgătoare în speranţa că vor ajuta câteva animale să-şi găsească un nou cămin.

În timpul şedinţei foto, am rugat-o pe Cat să ne dezvăluie câteva sfaturi pentru surprinderea esenţei personalităţii unui animal, de la utilizarea echipamentelor şi a setărilor corecte pentru aparatul foto, până la convingerea animalelor neastâmpărate să stea cuminţi la poză.

1. Nu vă grăbiţi

Fotografa de animale de companie Cat Race stă pe podea şi oferă bunătăţi unei căţeluşe din rasa Dachshund.

Este important să cunoaşteţi animalul şi să-i permiteţi să se obişnuiască cu prezenţa dumneavoastră înainte de a începe şedinţa foto. Această etapă este deosebit de importantă pentru animalele timide, cum este Eva, din rasa Dachshund (prezentată în imagine). „Înainte de a începe şedinţa foto, încercaţi să convingeţi subiectul să facă un truc, de exemplu, să se aşeze, apoi oferiţi-i o recompensă când se conformează”, ne sugerează fotografa de animale de companie Cat Race. „Animalul de companie va înţelege că dacă face ce-i cereţi, va fi recompensat şi va asocia şedinţa foto cu distracţia.”

O căţeluşă Dachshund priveşte direct la aparatul foto. Animalul este focalizat clar, iar fundalul este estompat. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM de Cat Race.

Obturatorul electronic al aparatului Canon EOS R6 vă permite să fotografiaţi silenţios, ceea ce este incredibil de util când fotografiaţi animale temătoare, ca Eva. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) la 110 mm, 1/500 s, f/3,5 şi ISO 1600. © CatsDog Photography

Fotografierea oricărui animal poate fi imprevizibilă, deoarece trebuie să ne adaptăm la starea acestuia, lucru valabil în special pentru animalele salvate. Cat consideră că este important ca animalul să se obişnuiască cu prezenţa dumneavoastră. Această etapă de împrietenire vă dă ocazia şi să planificaţi cum urmează să-l fotografiaţi.

Pentru început, îl puteţi fotografia în timp ce doarme. Astfel, veţi avea oportunitatea de a încerca diferite unghiuri şi de a configura setările corecte fără să vă faceţi griji că nu-i puteţi capta atenţia. Dacă aparatul foto are un obturator silenţios sau un mod silenţios, este o idee bună să-l activaţi.

Când sunteţi gata, încercaţi să vă jucaţi cu animalul sau să-l atrageţi cu mâncare pentru a-i menţine interesul când îl fotografiaţi. Dar asiguraţi-vă că aţi petrecut suficient timp ajustând setările aparatului foto. „Veţi vedea că unele persoane folosesc sunete sau o jucărie care face zgomot înainte de a se ocupa de iluminat sau compoziţie. Animalul nu va avea răbdare de prea multe ori”, afirmă Michael.

Dar răbdarea este foarte importantă. Un animal poate părea extrem de agitat, deoarece este neliniştit. Există riscul de a stresa excesiv animalul dacă îi tot daţi comenzi să stea aşezat sau nemişcat mai multe ore la rând, ceea ce îl va face să-şi dorească să părăsească spaţiul respectiv. „Până la urmă, câinele se plictiseşte”, spune Cat. „Am învăţat din propria experienţă că nu este o metodă bună. Chiar dacă trebuie să renunţaţi să faceţi o anumită fotografie şi să treceţi la altceva, nu ezitaţi, pentru că animalul va părea mai confortabil. Îi veţi surprinde personalitatea făcându-l să se simtă confortabil.”

De asemenea, este important să conştientizaţi diferenţele între câini, pisici şi alte tipuri de animale de companie. Fiecare animal este unic, aşa că va trebui să vă adaptaţi stilul de fotografiere la acesta. „În general, o şedinţă foto va decurge mai uşor cu un câine dacă acesta crede că el ia deciziile, dar acest lucru este şi mai important cu pisicile”, spune Michael. „Puneţi o cutie pe jos şi pisica va intra în ea, dar dacă băgaţi dumneavoastră pisica în cutie, aceasta va ieşi imediat afară.”

„În privinţa iepurilor, aceştia nu vă vor asculta deloc, aşa că va trebui să vă adaptaţi la situaţie. De exemplu, puteţi să-i fotografiaţi pe umărul altei persoane. Pentru noi, şedinţele foto într-un centru de salvare creează şi un sentiment plăcut de conexiune pentru persoanele care doresc să adopte animale.”

2. Cele mai bune echipamente pentru fotografierea animalelor de companie

O pisică tărcată stă într-un pat pufos şi priveşte direct la aparatul foto. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III cu un obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM de fotografa Cat Race.

La fotografierea pisicilor, trebuie să fiţi mereu atenţi, deoarece sunt imprevizibile. Lăsaţi-le să se mişte în cadru şi fiţi gata să le fotografiaţi când sunt pregătite. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM la 1/200 s, f/4 şi ISO 125. © CatsDog Photography

Fotografa de animale de companie, Cat Race, fixează un obiectiv EF pe aparatul foto Canon EOS R6 cu ajutorul unui adaptor de montură Canon EF-EOS R.

Datorită adaptorului de montură Canon EF-EOS R, Kat a putut folosi fără probleme setul preferat de obiective EF cu aparatul EOS R6, pe care l-a utilizat pentru această şedinţă foto. Deşi are tendinţa să „facă diverse combinaţii” când îşi pregăteşte geanta cu echipamentele pentru fotografierea pisicilor, aproape întotdeauna include obiectivele Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM şi Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (urmat acum de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat şi Michael consideră că este esenţial să ai o varietate de opţiuni. Cat îşi pune întotdeauna obiectivele Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM şi Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM în geanta cu echipamente, pentru a se asigura că poate surprinde imagini foarte variate. Dar ea pune accentul şi pe importanţa de a folosi obiective diferite. „Am atât de multe obiective, încât nu le iau mereu pe aceleaşi cu mine pentru o anumită şedinţă foto”, afirmă ea. „Dacă utilizaţi întotdeauna acelaşi obiectiv, de exemplu, unul de 135 mm, veţi obţine un singur aspect.”

Pentru această vizită la adăpostul de animale, Cat a folosit aparatul Canon EOS R6. După ce a utilizat anterior un aparat EOS 5D Mark III, avea deja multe obiective EF, pe care le-a folosit cu EOS R6 prin adaptorul de montură Canon EF-EOS R. „Nici nu am observat că utilizez un adaptor, ceea ce demonstrează cât de eficient funcţionează”, explică ea. „De asemenea, mi-a plăcut foarte mult ecranul tactil al aparatului EOS R6, deoarece este foarte intuitiv şi vă permite să schimbaţi rapid setările, ceea ce este util când fotografiaţi animale, putând atinge rapid ecranul pentru focalizare.”

Un ecran rabatabil este util şi când fotografiaţi din unghiuri incomode, iar ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului EOS R6 se poate roti până la 270°, pentru a vă permite să realizaţi fotografii creative. În plus, focalizarea sa automată impresionantă poate detecta ochii unui animal şi îi poate urmări în cadru.

3. Cele mai bune setări ale aparatului foto pentru fotografierea animalelor de companie

O pisică roşcată şi pufoasă stă tolănită într-un colţ şi priveşte la aparatul foto. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III cu un obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM de fotografa Cat Race.

Dacă pisica nu vrea să stea la fotografie, încercaţi s-o fotografiaţi când se relaxează în habitatul ei natural, într-o zonă bine luminată. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM la 1/200 s, f/3,2 şi ISO 100. © CatsDog Photography

O pisică cu blană negru cu alb şi cu o pată neagră mare sub năsuc priveşte în sus, la aparatul foto. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III cu un obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM de fotografa Cat Race.

Ţineţi mâncare lângă aparatul foto pentru a atrage atenţia câinelui. Acest truc funcţionează şi cu pisicile, ajutându-vă să le surprindeţi în prim-planuri. „Scopul dumneavoastră este ca oamenii să privească fotografia şi să simtă o conexiune reală cu animalul”, explică Cat. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.4 USM la 1/200 s, f/3,2 şi ISO 100. © CatsDog Photography

Setările pe care ar trebui să le utilizaţi pentru fotografierea animalelor de companie depind de aspectul pe care doriţi să-l obţineţi. „Cred că noi oferim mult mai multă varietate decât mulţi alţi fotografi de animale de companie”, explică Michael. „Multe persoane preferă aspectul creat de un obiectiv lung şi o deschidere mare a diafragmei, care creează un stil visător. Este fantastic, dar nouă ne place să includem cât mai multe detalii posibil.”

Cat este de acord: „Pentru mine, o fotografie este specială dacă surprinde impresia reală de spaţiu şi mediul animalului”, afirmă ea.

Dacă doriţi să obţineţi fotografii de acţiune cu un animal în mişcare şi lucraţi cu încredere în modul Manual (M), încercaţi setări cu un timp de expunere de cel puţin 1/1000 s, o deschidere medie a diafragmei, cum ar fi f/5,6 sau f/8, plus o setare ISO de aproximativ 400-800 în funcţie de condiţiile de lumină. Dar pentru portretele de animale, de obicei, este mai potrivit un timp de expunere de 1/200 s, cu o deschidere mai mare a diafragmei, de f/2,8 sau f/1,8, plus o setare ISO mai redusă dacă lumina o permite.

Dacă sunteţi abia la început sau încă vă familiarizaţi cu aparatul foto, modul Tv (prioritate timp de expunere), în care selectaţi dumneavoastră timpul de expunere şi aparatul foto alege deschiderea diafragmei, este ideal pentru imaginile de acţiune, iar modul Av (prioritate diafragmă), în care dumneavoastră decideţi deschiderea diafragmei şi aparatul foto selectează timpul de expunere, este adecvat pentru portretele mai statice.

În final, merită să experimentaţi cu diferite combinaţii de setări pentru a obţine aspectul dorit. Poate fi util să utilizaţi un obiect, precum o jucărie, ca subiect de probă dacă nu aveţi un animal de companie răbdător cu care să exersaţi.

De asemenea, este important să lucraţi cu fundalul pe care îl aveţi la dispoziţie şi dacă nu ajungeţi într-un loc deosebit de frumos, o soluţie bună este să utilizaţi obiective lungi pentru a defocaliza fundalul.

4. Surprinderea posturilor naturale ale animalului de companie

Un ciobănesc german priveşte printr-un tunel de jucărie, direct la aparatul foto. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM de fotografa Cat Race.

Utilizarea recuzitei poate fi utilă dacă nu puteţi duce animalele într-un loc mai pitoresc. Un tunel de pânză, de exemplu, poate conferi mai multă creativitate fotografiei, în special dacă subiectul are o personalitate jucăuşă şi curioasă, ca Zeus. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM la 33 mm, 1/320 s, f/2,8 şi ISO 1250. © CatsDog Photography

Fotografa de animale de companie Cat Race fotografiază printr-un tunel de jucărie pentru a surprinde o imagine cu un ciobănesc german.

Dacă vă însoţeşte o persoană care se ocupă de comunicarea cu animalul, asiguraţi-vă că aceasta îi dă instrucţiuni clare, pentru a putea obţine imaginea dorită. Persoana care comunică cu animalul poate folosi mâncare şi jucării pentru a determina animalul să pozeze. „Întotdeauna îmi doresc să surprind personalitatea animalului de companie în cadrul activităţii mele”, spune Cat. „Reuşim să facem acest lucru, asigurându-ne că este relaxat.”

La centrul de salvare, Cat şi Michael aleg să nu fotografieze animalele în cuşti. „Vă recomand să evitaţi fotografierea lor «după gratii»”, explică Michael. „Prezentând povestea unui anumit animal, puteţi ajuta oamenii să se implice în salvarea acestuia şi eventual le puteţi atrage interesul faţă de toate animalele din adăpost.”

Alegerea unui unghi care evidenţiază trăsăturile adorabile este, de asemenea, o idee bună. Acest lucru se aplică mai ales pentru animalele salvate, deoarece le poate ajuta să-şi găsească un cămin stabil. „Determinaţi-le să stea aşezate puţin în diagonală şi să privească peste umăr dacă puteţi”, continuă Michael.

Postura în care doriţi să surprindeţi animalul depinde complet de mărimea acestuia. „Dacă lucraţi cu un câine de talie mică, de exemplu, puteţi încerca să-l poziţionaţi mai sus pe ceva”, spune ea. „Dacă aveţi un câine foarte activ, care nu poate sta locului, puteţi surprinde câteva imagini de acţiune, dar în mod normal fotografiez aceşti câini în lesă”. Este recomandabil să fotografiaţi câinii fără lesă numai dacă ascultă comenzile şi pot sta nemişcaţi. 

Puteţi obţine imagini uimitoare şi dacă vă apropiaţi mult. Cat încurajează fotografierea de jos, de pe podea, astfel încât să fiţi la nivelul ochilor animalului pentru a nu-l intimida. Dacă puteţi, încercaţi să focalizaţi pe ochi, deoarece astfel veţi conferi emoţie imaginilor. Focalizarea automată pe ochi a modelului Canon EOS R6 este minunată în acest scop.

Sau, dacă doriţi o imagine dinamică, fotografiaţi dintr-un unghi ridicat, de deasupra animalului. Această metodă nu este mereu recomandată cu animalele salvate, care pot deveni agitate când sunt fotografiate de sus, dar este ideală pentru animalele de companie proprii, dacă au o fire încrezătoare.

„După ce vă împrieteniţi puţin, dacă ţineţi mâncare aproape de obiectiv sau rugaţi pe cineva să arunce o minge, vă puteţi apleca pe deasupra animalului, fotografiindu-l când priveşte în sus la dumneavoastră. Astfel, puteţi crea o imagine foarte captivantă”, spune Cat.

Dacă nu vă ajută nimeni sau unghiul este mai dificil, încercaţi fotografierea de la distanţă, dar nu forţaţi niciodată imaginea dacă simţiţi că subiectul devine neliniştit sau agitat. „Dacă devine excesiv de agitat sau de stresat, nu continuaţi”, adaugă Cat. „Chiar dacă trebuie să renunţaţi la o anumită fotografie şi să treceţi pur şi simplu la altceva, nu ezitaţi. Animalul trebuie să fie relaxat pentru a-şi exprima personalitatea.”

5. Fotografierea animalelor de culoare neagră

O pisică cu blana predominant neagră priveşte direct la aparatul foto. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM de fotografa Cat Race.

Statistic, durează mai mult timp ca pisicile negre să fie adoptate decât cele de alte culori, adesea din cauza modului în care sunt fotografiate. Dar cu lumina corectă, puteţi crea o imagine adorabilă şi atractivă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 47 mm, 1/320 s, f/7,1 şi ISO 320. © CatsDog Photography

Un ciobănesc german stă într-o piscină cu bile şi priveşte în sus la aparatul foto. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM de fotografa Cat Race.

Animalele mai încrezătoare, ca Zeus, ciobănescul german, pot fi fotografiate de sus, pentru a crea o imagine dinamică. Ţineţi o gustare sau o jucărie lângă obiectiv pentru a obţine acel contact vizual irezistibil. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM la 35 mm, 1/320 s, f/2,8 şi ISO 1600. © CatsDog Photography

Animalele cu blană închisă la culoare pot păcăli aparatul foto să subexpună imaginea şi cercetările chiar au demonstrat că este mai puţin probabil ca animalele negre, în special pisicile, să fie adoptate din cauza modului în care arată în fotografii, printre alte motive. Este mult mai uşor să fotografiaţi animalele de culori mai deschise. Michael menţionează că şi atunci când lumina nu cade bine pe un animal de orice altă culoare, acesta va ieşi bine în fotografie, spre deosebire de animalele cu blana închisă la culoare. Dar nu vă pierdeţi speranţa. „Dacă este luminat corect, orice subiect va arăta superb”, ne încurajează el.

Cat adaugă: „Trebuie să luaţi mereu în considerare unde este sursa de lumină. Dacă este o sursă de lumină puternică, îndreptaţi animalul cu faţa spre aceasta pentru a reduce contrastul.”

În plus, este important să aveţi în vedere fundalul. „Este mai probabil să se confunde cu fundalul dacă acesta este prea întunecat”, spune Michael. „O metodă bună pentru a crea definiţie este şi utilizarea unui reflector pentru a ridica lumina sub bărbie”. Nu vă faceţi însă griji dacă nu aveţi un reflector. Puteţi rezolva problema uşor acasă, confecţionând unul cu bucăţi de carton şi folie alimentară, plus alte câteva accesorii.

Sfaturile lui Cat privind fotografierea animalelor de companie şi a celor din adăpost vă ajută să le surprindeţi personalitatea. „Scopul dumneavoastră este să determinaţi oamenii să privească animalul şi să simtă o conexiune cu acesta, indiferent dacă doresc un portret care să le amintească de el de-a lungul anilor sau dacă sunt în căutarea unui animal de companie şi se gândesc «locul acestui câine este în familia noastră pentru a avea un cămin complet»”, afirmă ea.

Timpul petrecut de Cat şi Michael cu animalele din adăpost le-a ajutat pe acestea să-şi găsească familiile perfecte. Eva, căţeluşa Dachshund, este adoptată acum, iar Zeus, ciobănescul german, aşteaptă să-şi cunoască posibilii stăpâni. Înainte să vină la adăpost, Zeus a trăit într-o gospodărie cu mai multe animale, care aveau semne de tratament violent. A stat prin diferite adăposturi, ceea ce nu este ideal pentru un ciobănesc german, dar să sperăm că-şi va găsi un cămin în care se va putea dezvolta mai mult şi va fi dus la plimbare. 

Data viitoare când doriţi să surprindeţi trucurile hazlii ale animalului dumneavoastră de companie, experimentaţi cu aceste sfaturi. Sau de ce să nu contribuiţi la binele comunităţii, oferindu-vă să fotografiaţi ca voluntar animalele dintr-un adăpost local, pentru a le mări şansele de a fi adoptate? Distribuiţi-vă fotografiile cu #LiveForTheStory şi cu eticheta @canonemea. 

Articol scris de Astrid Pitman

Produse conexe

Articole conexe

Sfaturi pentru fotografierea animalelor de companie

Descoperiţi sfaturi pentru începători pentru fotografierea animalelor de companie. Învăţaţi tehnici de fotografiere în interior şi în aer liber, cum să reglaţi expunerea şi cum să controlaţi profunzimea câmpului pentru fotografii clare, care ies în evidenţă.

Cel mai bun echipament de bază pentru portrete

Aparate foto şi obiective pentru fiecare tip de fotografie portret.

3 accesorii pentru aparatul foto pe care le puteţi realiza chiar dumneavoastră

Realizaţi-vă propriul tub de reflector softbox pentru o lumină concentrată şi fotoliu tip sac pentru stabilizarea aparatului foto.

Sfaturi pentru fotografia portret

Îmbunătăţiţi-vă fotografia portret cu aceste sfaturi şi tehnici de top.