„Aparatele foto Canon precum Canon EOS R5, precum şi modelele mai accesibile, ca Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D şi Canon EOS RP, au focalizare automată Dual Pixel CMOS, care funcţionează foarte bine pentru înregistrarea video şi vă permite să faceţi o tranziţie lină de la o zonă a cadrului la alta. Acestea oferă şi focalizare automată Servo pentru filme, care poate urmări continuu subiecţii în mişcare în cadru.”
Cu toate acestea, Joel subliniază faptul că fiecare tehnică folosită trebuie să îmbunătăţească povestea. „Nu folosiţi niciodată o tehnică doar de dragul de a o face. Dacă vreţi să atrageţi atenţia spectatorului asupra unui anumit lucru, focalizarea este unul dintre elementele esenţiale. În cazul unui pescar, ar trebui să focalizaţi pe un peşte prins în plasă, apoi să mutaţi punctul de focalizare pe faţa pescarului pentru a-i arăta reacţia.”
Când sunteţi la început, Joel recomandă să stăpâniţi utilizarea diafragmei pentru a crea diferite efecte cinematice. „Pe lângă lumină şi expunere, diafragma controlează adâncimea câmpului. Deschiderile largi ale diafragmei [numere f mici] vă pot ajuta să focalizaţi atenţia pe subiect, estompând fundalul”, explică el. „Deschiderile mici ale diafragmei vă oferă o adâncime mare a câmpului pentru momentele în care doriţi să menţineţi claritatea simultană a obiectelor aflate atât în apropiere, cât şi în depărtare.
„Când vine vorba de timpii de expunere, de obicei inversul dublului ratei de cadre este ideal. Aşadar, dacă filmaţi cu 25 cadre pe secundă, este cel mai bine să optaţi pentru un timp de expunere de 1/50. Dacă folosiţi un timp de expunere mai scurt, obiectele în mişcare tind să pară agitate în loc să se mişte lin. Dacă filmaţi în condiţii de lumină puternică, va trebui să folosiţi un timp de expunere suficient de mare cu diafragma pe care doriţi s-o folosiţi, aşadar montaţi un filtru de densitate neutră (ND) pe obiectiv. În condiţii de lumină scăzută, folosirea unui timp de expunere mai scurt poate fi potrivită, deoarece îmbunătăţeşte neclaritatea mişcării şi elimină nevoia de a folosi o valoare ISO ridicată, care poate deteriora calitatea imaginii.”